Το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μερικές Προσεγγίσεις

από kapetanios

Απο την Καλαϊτζίδου Ιωάννα

Περιεχόμενα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : η φαυλότητα του κύκλου
Το BRΕΝT
Η παγκοσμιοποίηση και ο έλεγχος της Ενέργειας
Ο έλεγχος των πηγών και του ενεργειακού εφοδιασμού
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΧΑΡΤΗΣ 1 : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!
ΧΑΡΤΗΣ 2: ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΧΑΡΤΗΣ3: Ο σχεδιασμός και τα δίκτυα του Ρωσικού συστήματος τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου
ΧΑΡΤΗΣ 4: Η Gazprom στο Tajikistan
ΧΑΡΤΗΣ 5: ΗΠΑ- Αγωγός πετρελαίου Kazakhstan- Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC)
ΧΑΡΤΗΣ 6 : ΗΠΑ – Αγωγός φυσικού αερίου Iran – Pakistan
ΧΑΡΤΗΣ 7: ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ
ΧΑΡΤΗΣ 8 : Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ : NABUCCO, SouthStream, North Stream , Bluestream , TGI , AMBO
ΧΑΡΤΗΣ 9: NABUCCO ΚΑΙ SOUTHSTREAM ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ Φ.Α.
ΧΑΡΤΗΣ 10: O ΑΓΩΓΟΣ BLUESTRAM
… Η Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή δίψα
Η κλιματική αλλαγή…
Το χρηματιστήριο ρύπων και οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων
Τα σχέδια δράσης της Ε.Ε.
Η Ελλάδα…
Το Εθνικό Ενεργειακό ισοζύγιο σπατάλης
Η “απελευθερωμένη” ελληνική αγορά ενέργειας
“Ο Ρυπαίνων Πληρώνει”
Εναλλακτικές , Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας : Μέσα και έξω από τον ανταγωνισμό
ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Επιμύθιο : Οι Αρχές , η φύση, η λογική, η επιστήμη

.


.

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

.

.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , ο ενεργειακός πυρήνας της Ελλάδας , με τα ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει, μπορούσε να εξασφαλίσει πλήρη ενεργειακή αυτοτέλεια για εκατονταετίες ! Σήμερα , μετά από μισόν αιώνα άναρχης και ληστρικής εκμετάλλευσης των λιγνιτικών αποθεμάτων από την ΔΕΗ, στην Ελλάδα της υπερσυγκέντρωσης στα αστικά κέντρα, της υπερκατανάλωσης και της ενεργειακής αναρχίας, τα αποθέματα του εθνικού καυσίμου (λιγνίτη) εξαντλούνται και δημιουργούνται συνθήκες άμεσης και πλήρους εξάρτισης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο , φυσικό αέριο, λιθάνθρακας).
[Σύμφωνα με την έκθεση μακροχρονίου ενεργειακού σχεδιασμού τα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3.200 εκατ. τόνους, 90% των οποίων βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Με τους σημερινούς ρυθμούς παραγωγής , σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα λιγνιτικά αποθέματα τής Μεγαλόπολης εξαντλούνται σε 25 χρόνια και αυτά της Δυτικής Μακεδονίας σε 35 χρόνια.]
Η αυτονόητη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μίγμα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα , στη χώρα του ήλιου , με τον Αίολο και τους ανέμους του, σε περιοχές με γεωθερμία ή με πλούσια υδάτινα αποθέματα.
Το ίδιο βασικό παράδειγμα, με διαφορετικές ίσως προσεγγίσεις ή ποσοστώσεις , αναπαράγει και κάθε αναπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη περιφέρεια, σε κάθε χώρα.
Και αυτό ενώ ενεργειακά αποθέματα διάφορων πηγών και τύπων αφθονούν παντού. Η φύση έχει “πρόβλεψη” για την αναπαραγωγή της, μια που από το ταπεινότερο κύτταρο ως το μεγαλύτερο οικοσύστημα χρησιμοποιεί ενεργειακές διεργασίες !
Όμως το πανίσχυρο σύμπλεγμα συμφερόντων πετρελαίου και αυτοκινητοβιομηχανίας, που ελέγχει ένα τεράστιο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, εξουδετερώνει συστηματικά κάθε ανεξάρτητη προσπάθεια για την ανακάλυψη και μαζικοποίηση εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, εξωθώντας τους οραματιστές εφευρέτες και τους πολίτες στην απόγνωση.
” Η σπανιότητα των ενεργειακών πόρων είναι ένας από τους μύθους που καλλιεργεί έντεχνα το παγκόσμιο ενεργειακό κατεστημένο, και η επιστημονική ελίτ που το στηρίζει. Η ενέργεια πρέπει να είναι σπάνια για να στοιχίζει! Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο πλανήτης μας και το σύμπαν γενικότερα είναι πλούσιο σε ενεργειακούς πόρους. Η ενέργεια βρίσκεται παντού και σε αφθονία, είναι όμως «απαγορευμένη».

– Αν δεν επρόκειτο για την συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας μέσω του έλεγχου των ορυκτών πρώτων υλών – άνθρακας – πετρέλαιο- φυσικό αέριο- ή των εγκαταστάσεων υπερσυγκέντρωσης ισχύος –πυρηνικά -,
– Αν δεν χρειαζόταν να τροφοδοτείται ο καταναλωτισμός του αναπτυγμένου κόσμου,
– Αν δεν εντεινόταν η υπερσυγκέντρωση στις μητροπόλεις, που αδυνατούν να επιβιώσουν, συν τοις άλλοις και ενεργειακά,
– Αν η στρατιωτική βιομηχανία δεν επένδυε στην κατάκτηση και την αστυνόμευση των ενεργειακών πηγών και των αμέτρητων, πολυδάπανων δικτύων που διασχίζουν τις ηπείρους,

τότε η ενεργειακή δίψα της ανθρωπότητας θα είχε κορεστεί με αποκεντρωμένα, αυτόνομα, πολυσυλλεκτικά, φυσικά συστήματα – ήλιος- άνεμος – νερό – γεωθερμία – απορρίμματα- βιομάζα – αειφόρα και ανεξάντλητα.

Όμως τα πράγματα είναι αλλιώς ,

αλλιώς ιχνογραφήθηκε ο φαύλος κύκλος της ενέργειας …

.

.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : η φαυλότητα του κύκλου

.

Το BRΕΝT

.

Πλαίσιο κειμένου:

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΙΜΩΝ 1 ΕΤΟΥΣ
(ΜΑΙΟΣ 2007-2008)

Πλαίσιο κειμένου:

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΙΜΩΝ 2 ΕΤΩΝ
(ΜΑΙΟΣ 2006-2008)

.

.

Η παγκοσμιοποίηση και ο έλεγχος της Ενέργειας

.

 • Η Goldman Sachs αναμένει το 2009, άνοδο της τιμής του αργού τύπου Brent κατά μέσον όρο στα 140 δολάρια το βαρέλι και κορύφωσή της στα 150 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσον όρο, το 2010.
 • Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με εκθέσεις ενεργειακών φορέων εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση μέχρι το τέλος του παρόντος αιώνα.
 • Τα παγκόσμια γνωστά αποθέματα αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΒΡ, φτάνουν θεωρητικά για τα επόμενα 40,5 χρόνια. Αντίστοιχα του αερίου και του άνθρακα για 63 και 147 χρόνια. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τους την αυξανόμενη ζήτηση, ο συνυπολογισμός της οποίας, με βάση τους ρυθμούς αύξησης της τελευταίας δεκαετίας, θα μείωνε το χρόνο εξάντλησης των γνωστών αποθεμάτων σε περίπου 30, 37 και 56 χρόνια αντίστοιχα. (GREENPEACE)
 • Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι :
  • οι σημερινές περιβαλλοντικές πολιτικές των κρατών θα οδηγήσουν, έως το 2050, σε αύξηση κατά 130% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
  • η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 70%.
  • χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις ύψους 45 τρισ. δολαρίων για την ανάπτυξη “πράσινων” τεχνολογιών ώστε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε αυτό το χρονικό διάστημα.
  • απαιτείται η κατασκευή 32 νέων σταθμών ατομικής ενέργειας και η εγκατάσταση 17.500 ανεμογεννητριών κάθε χρόνο για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050.
 • Η ΕΕ στην “Πράσινη Βίβλο για αειφόρο ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια” επισημαίνει την ανάγκη για μια αειφόρο, αποδοτική και διαφοροποιημένη σύνθεση ενεργειακών πηγών, για την επιτακτική ανάγκη ενός συνολικού στρατηγικού στόχου, με τον οποίο θα εξισορροπούνται οι στόχοι της αειφόρου χρήσεως της ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού. Ταυτόχρονα η εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα αυξάνεται δραματικά.

.

η “ενεργειακή κρίση” σχεδιάζεται και εξελίσσεται …

.

.

Ο έλεγχος των πηγών και του ενεργειακού εφοδιασμού

.

 • Η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη ενεργειακών πρώτων υλών διευθύνεται αποκλειστικά από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων και τις εταιρείες κατασκευής διηπειρωτικών αγωγών και δικτύων και τις συνεργαζόμενες με αυτές κυβερνήσεις.
 • Οι μεγάλες χώρες ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ- επανδρώνουν στρατούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και τη φύλαξη των ενεργειακών δικτύων από “τρομοκρατικές ” ενέργειες.
 • Στην ΝΑ Ευρώπη η κρίση του Κοσσόβου, η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ και η πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την πΓΔΜ σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο των δικτύων και της τροφοδοσίας ενέργειας από την υπερδύναμη.

«Αν οι τιμές του πετρελαίου υπερβούν το όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, θα μπουν τα θεμέλια για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραφε το 2004 ο Μαρκ Φάμπερ. «Βλέπουμε παντού μια αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων, διότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη να διασφαλίσουν όλο και περισσότερο πετρέλαιο», λέει σήμερα και εξηγείται: «Κατά την ενεργειακή κρίση του 70, η Αμερική βάσιζε μόλις το 23% των πετρελαϊκών της αναγκών σε εισαγωγές. Τη δεκαετία του ‘90 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 50%. Σήμερα έχει φτάσει στο 73%. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ πήγαν στο Ιράκ». Για τον ίδιο λόγο, λέει, ενδέχεται να πάνε και στο Ιράν. Η Κίνα, πάλι, ήταν αυτάρκης σε καύσιμα μέχρι το 1994. Σήμερα, εξαρτάται επίσης υπερβολικά από τις εισαγωγές πετρελαίου. Η διασφάλιση πρώτων υλών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τους Κινέζους. Γι αυτό τους βλέπεις σήμερα στο Σουδάν, στην Αγκόλα, παντού», λέει, επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης.

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει», προειδοποιεί. «Αυτός δεν θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί με μεραρχίες τεθωρακισμένων. Θα έχει τη μορφή τρομοκρατικών χτυπημάτων ή αποστολής στρατευμάτων για την ανατροπή της αμερικανικής κατοχής σε χώρες της Κεντρικής Ασίας».

.

Οι χαρτογραφήσεις των εταιρειών και των ενεργειακών υπηρεσιών είναι χαρακτηριστικές αυτού του πολέμου…

.

.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

.

ΧΑΡΤΗΣ 1 : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ !

Τα δίκτυα τροφοδοσίας και η γωστρατηγική των ΗΠΑ

image

ΧΑΡΤΗΣ 2: ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

image

ΧΑΡΤΗΣ3: Ο σχεδιασμός και τα δίκτυα του Ρωσικού συστήματος τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου

156.9 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΓΩΓΩΝ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ

Πλαίσιο κειμένου:

ΧΑΡΤΗΣ 4: Η Gazprom στο Tajikistan

Αγωγοί Κεντρικής Ασίας

Central Asia – Centre gas transmission system

ΧΑΡΤΗΣ 5: ΗΠΑ- Αγωγός πετρελαίου Kazakhstan- Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC)

(500 εκ. $ ξένων επενδύσεων προσδοκά η Γεωργία )

Caucasus -- BTC pipeline map

ΧΑΡΤΗΣ 6 : ΗΠΑ – Αγωγός φυσικού αερίου Iran – Pakistan

Iran/Pakistan/India -- pipeline map

ΧΑΡΤΗΣ 7: ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ

image

ΧΑΡΤΗΣ 8 : Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

image

.

.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ : NABUCCO, SouthStream, North Stream , Bluestream, TGI, AMBO

.

.

ΧΑΡΤΗΣ 9: NABUCCO ΚΑΙ SOUTHSTREAM ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ Φ.Α.

.

Πλαίσιο κειμένου:

ΧΑΡΤΗΣ 10: O ΑΓΩΓΟΣ BLUESTRAM

Πλαίσιο κειμένου:

.

* 14/02/07: Συμφωνία για τον αγωγό AMBO υπεγράφη στα Σκόπια. για τη μεταφορά πετρελαίου της Κασπίας, από το Βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς μέσω πΓΔΜ, στον Αλβανικό λιμένα Βλόρα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αγωγός θα έχει μήκος 894 χιλιόμετρα, με 273 χιλιόμετρα να περνούν μέσω της πΓΔΜ. ,δυνατότητα μεταφοράς 750.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, ετήσια διαμετακόμιση αργού πετρελαίου 30-40 εκατ. τόνους και η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 1,2 δις δολάρια. Το πρώτο πετρέλαιο αναμένεται να αντληθεί μέσω του αγωγού το 2011 δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΜΒΟ Τεντ Φέργκισον.

“Οι χώρες που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση του αγωγού θα επωφεληθούν από τα τέλη διαμετακόμισης πετρελαίου, τα οποία εκτιμούνται σε $30 εκατ. σε ετήσια βάση για την πΓΔΜ. Ο αγωγός θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των χωρών “, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της πΓΔΜ Βέρα Ραφαϊλόβσκα.Για τον Αλβανό υπουργό Γκεντς Ρούλι, το έργο έχει ευρύτερο αντίκτυπο.”Ο αγωγός θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ενσωμάτωσης και της σταθερότητας στην περιοχή όχι μόνο από άποψη ενέργειας, αλλά και από ευρύτερη σκοπιά”, ανέφερε.

* Ο TGI , ο αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας υπέρ του οποίου τάσσονται οι ΗΠΑ με το σκεπτικό να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, κατασκευάζεται υπό την πολιτική ομπρέλα των ΗΠΑ , θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και θα λειτουργήσει το 2012.

* Ο αγωγός Southstream θα ξεκινάει από το τη ρωσική ακτή Μπερεγκόβαγια (από όπου ξεκινάει και ο Bluestream) , βυθίζεται 2000 μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα για 900 χιλιόμετρα και καταλήγει στη Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο project μεταξύ της Ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσικής Gazprom, που φιλοδοξεί να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στα ιταλικά νοικοκυριά και όχι μόνο. Με τον South Stream, η Τουρκία χάνει τον ρόλο του διαμετακομιστικού σταθμού. Η Ρωσία θα έχει διπλή έξοδο : Και μέσω Τουρκίας – Ελλάδας και μέσω Βουλγαρίας – Ελλάδας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τη χώρα μας, η οποία θα καταστεί κόμβος στη μεταφορά ενέργειας προς τη νότια Ευρώπη. Έπειτα από παλινδρομήσεις, η Μόσχα αντιμετωπίζει πια την Αθήνα ως στρατηγικό εταίρο.

* Ο Southstream ευθύς εξ αρχής είναι ανταγωνιστικός της προτεινόμενης επέκτασης του Bluestream . Οι Τούρκοι πρότειναν να επεκταθεί ο προϋπάρχον Bluestream ενώ η Ρωσία ήθελε να κατασκευάσει έναν παράλληλο με αυτόν αγωγό που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη. Έτσι θα είχε τον αποκλειστικό έλεγχο του διακινούμενου αερίου. Οι Τούρκοι αντιπρότειναν διευρυμένο Bluestream, ώστε να αναμειγνύουν κατά το δοκούν το ρωσικό αέριο με κεντρασιατικό, ανοίγοντας τον ανταγωνισμό των παραγωγών που θα μοιράζονται τον ίδιο (τουρκικό) αγωγό. Οι γείτονες εδώ πλήρωσαν το τίμημα του παζαριού τους με τον ενεργειακό Τσάρο του οποίου η απάντηση ήταν ο Southstream, που αποφεύγει τελείως τη χώρα τους.

* Ο αγωγός NorthStream: η Gazprom, η Ruhrgas AG, η BASF/Wintershall AG και η Nederlandse Gasunie συμπράττουν για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου για την άμεση τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω Βαλτικής.

* Πυρηνικό συμβόλαιο υπέγραψε σήμερα 23/5/2008 η Ρωσία με την Κίνα ύψους 1 δισ. δολ. για την επέκταση εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου και την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, ανακοίνωσε Ρώσος αξιωματούχος στο Πεκίνο.

* Σημαντικότερο ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων φιλοδοξεί να αποκτήσει η Αλβανία, που ανακοίνωσε χθες στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγή επιπλέον ενέργειας ισχύος 1.000 MW έως το 2013 και συνολικά επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020.

.

.

… Η Ευρώπη

.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή δίψα

.

 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει σήμερα το 50% των ενεργειακών πόρων και η εικόνα θα επιδεινωθεί με την αύξηση των εισαγωγών ενεργειακών πρώτων υλών σε 75% ως το 2030.
 • Ενώ η παραγωγή ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειώνεται, η κατανάλωση ενέργειας θα διπλασιαστεί κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες.
 • Λόγω των αυξανόμενων μεταφορών αναμένεται συνεχιζόμενη αύξηση στην πετρελαϊκή κατανάλωση.
 • Η ηλεκτρική κατανάλωση στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί κατ 50% τα επόμενα 25 χρόνια.

.

.

Η κλιματική αλλαγή…

.

Ταυτόχρονα με τα δυσμενή στοιχεία αύξησης της ενεργειακής ζήτησης και μείωσης των ενεργειακών πόρων, η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το ζήτημα.
Η Ε.Ε. εξαναγκάζεται σε λήψη μέτρων, με θετική στόχευση, χωρίς όμως συνολική αποτελεσματικότητα, μια που η Ε.Ε έχει μικρή συμβολή στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου , μικρότερη από 15% , ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα, που είναι οι βασικοί ρυπαντές , δεν έχουν προσυπογράψει τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου ΚΙΟΤΟ.
Το περίφημο πακέτο Μπαρόζο για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τα «τρία 20 για το 2020», δηλαδή σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα πρέπει να φτάσει το 20% της τελικής κατανάλωσης, οι εκπομπές ρύπων CO2 να μειωθούν κατά 20%, ενώ θα πρέπει να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%.
Ωστόσο η έλλειψη παγκόσμιας συμφωνίας για τη λήψη μέτρων καθιστά τις όποιες προσπάθειες της ΕΕ περιφερειακές και οριακές, αφού η ευρωπαϊκή προσπάθεια δεν ανατρέπει τις αξίες , την φιλοσοφία και την οργάνωση της παγκοσμιοποιημένης ενεργειακής αγοράς.
Τα σπουδαία παραδείγματα , η υψηλή τεχνολογία , η τεχνογνωσία εξοικονόμησης ενέργειας και η εκτεταμένη χρήση των ΑΠΕ, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης (η Δανία θα υπερβεί τον στόχο του 20% ΑΠΕ το 2012 και πιέζει για αύξησή του σε 30%) δεν αποτελούν παρά ευαίσθητες, περιορισμένες εθνικές πολιτικές, εναρμονισμένες ωστόσο με αυτές του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των πολιτικών των πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών.

.

.

Το χρηματιστήριο ρύπων και οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων

.

Βασικό μέσο των ρυθμίσεων της Ε.Ε. για την αποτελεσματική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί η δημιουργία και ενίσχυση της ενιαίας “αγοράς” εκπομπών άνθρακα. Στο σύστημα εμπορίας ρύπων εντάσσονται όλες οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που εκπέμπουν ρύπους, ενώ κάθε χρόνο ελαττώνονται τα δικαιώματα εκπομπής, ώστε το 2020 να μειωθούν κατά 21% οι εκπομπές σε σχέση με το 2005.

Έτσι όμως οι πτωχές χώρες συνεχίζουν να ρυπαίνονται από τους πλούσιους ρυπαντές, ενώ οι Εθνικές επιχειρήσεις ενέργειας μετακινούνται σε τρίτες χώρες ή μετατρέπονται σε προβληματικές επιχειρήσεις, που ” καταδικάζονται ” σε συμμαχίες και εξαγορές από ενεργειακούς κολοσσούς, που δεν διστάζουν να επιβάλουν εκρηκτικές αυξήσεις τιμολογίων, δυσβάσταχτες για τους καταναλωτές και τους πολυπληθείς νεόπτωχους των ευρωπαϊκών μητροπόλεων και της περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελληνική ΔΕΗ.

Tο μέτρο αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής στην E.E. που παράγουν ρεύμα με καύσιμο τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα και άλλα από τα πιο ρυπογόνα καύσιμα.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Dauphine του Παρισιού κατατάσσει τη ΔEH, η οποία χρησιμοποιεί λιγνίτη για το 50% – 60% της παραγωγής της, ανάμεσα στις εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και υπολογίζει ότι θα χάνει ετησίως το 72% των μεικτών κερδών της.

Aντίθετα, εταιρείες όπως η ισπανική Iberdrola, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας κυριαρχούν τα ανανεώσιμα και η γαλλική EDF, που έχει μεγάλο μερίδιο στα πυρηνικά (!) , δεν θα επιβαρυνθούν παρά με το 3% και το 9% της μεικτής κερδοφορίας τους, αντίστοιχα.

Έχουμε ένα σπάταλο και ρυπογόνο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Μόνο για τα δικαιώματα ρύπων, θα πρέπει να πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 45% μετά το 2013 για να καλύψει το κόστος των ρύπων..”

[Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Aνάπτυξης K.Mουσουρούλης, 2ος Eνεργειακός Διάλογος Nοτιοανατολικής Eυρώπης]

.

.

Τα σχέδια δράσης της Ε.Ε.

.

Η Ευρώπη σπαταλά τουλάχιστον ποσοστό 20% της ενέργειας που χρησιμοποιεί. Εξοικονομώντας ενέργεια, η Ευρώπη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της αυξανόμενης καταναλωτικής τάσης που παρουσιάζει και της εξάρτησής της από ορυκτά καύσιμα τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες”, δήλωσε ο αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος κ. Piebalgs.

Σχέδια δράσης και σύμφωνα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα.

.

 • Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση και την Εξοικονόμηση ενέργειας . Συνολικά προτείνονται πάνω από 75 μέτρα.
 • Σύμφωνο των Δημάρχων”, στο οποίο θα συμμετέχουν 20 έως 30 από τις πλέον πρωτοπόρες πόλεις στην Ευρώπη, και θα προτείνει τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την ενεργειακή απόδοση.
 • Φιλόδοξα σχέδια για τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Πρότυπα ενεργειακών επιδόσεων κτηρίων , συσκευών και εξοπλισμού από είδη νοικοκυριού, όπως ψυγεία και κλιματιστικές συσκευές, έως βιομηχανικές αντλίες και ανεμιστήρες.
 • Αποδοτικότερες μεταφορές
 • Τιμές ενεργειακών προϊοντων : διαμόρφωση των τιμών ώστε να αντιπροσωπεύουν το πραγματικό ενεργειακό κόστος και παραινέσεις εφαρμογής πολιτικής κίνητρων στις ΑΠΕ –προστίμων στα ορυκτά καύσιμα.
 • Χρηματοδότηση σχεδίων Ευφυέστερης χρησιμοποίησης της ενέργειας

Τα μέτρα όμως και η εφαρμογή τους είναι συνήθως παραινετικά και η εφαρμογή τους δεν είναι υποχρεωτική για τις κυβερνήσεις και την βιομηχανία. Τα πρόστιμα που ρυθμίζει η πολιτική διπλωματία, για ορισμένες περιπτώσεις ενεργειακών προϊόντων, αποτελούν ποινές που δεν πλήττουν , αντίθετα προστατεύουν τους ισχυρούς – ρυπαντές.

Έτσι κανένα από τα μέτρα δεν φαίνεται να είναι επαρκές.

Οι απόψεις των περιβαλλοντιστών υποδεικνύουν ότι ” τελικώς, η ΕΕ οφείλει να εξελιχθεί σε οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία, στις μεταφορές και στις κατοικίες και χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση ή τον κλιματισμό των κτιρίων και την κίνηση των μέσων μεταφοράς, ιδίως των αυτοκινήτων. Αυτό προϋποθέτει μια φιλόδοξη μεταστροφή προς τη χρήση αιολικής ενέργειας (ιδίως της υπεράκτιας), βιομάζας, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και βιοκαυσίμων από οργανική ύλη. Στο επόμενο στάδιο, η ΕΕ θα πρέπει να καταστεί οικονομία υδρογόνου “.

Αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτήν τη μετάβαση είναι η ρήξη με το παγκόσμιο κατεστημένο της ενέργειας, η “στέρηση” των καταναλωτών , η υποκατάσταση των προτύπων της υπερκατανάλωσης και της αστικής ευζωίας. Και μέχρι στιγμής οι πολίτες διαμαρτύρονται κυρίως όταν , λόγω των τιμών, δεν μπορούν να καταναλώσουν. Ας το συνεκτιμήσουμε.

.

.

Η Ελλάδα…

.

.

Το Εθνικό Ενεργειακό ισοζύγιο σπατάλης

.

 • 4η στη λίστα με τις πλέον εξαρτημένες από το πετρέλαιο χώρες βρίσκεται η Ελλάδα.
 • 57% της ενέργειας που παράγεται στη χώρα μας προέρχεται από πετρέλαιο
 • 15 βαρέλια το έτος είναι η κατανάλωση ανά κάτοικο (Ιταλία 11,8 βαρέλια, Γερμανία 11,7 βαρέλια και Βρετανία 10,9 βαρέλια)
 • 5% είναι ο βαθμός διείσδυσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας
 • 39% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας απορροφούν οι μεταφορές
 • 50%-60% του ηλεκτρισμού προέρχεται από τον εθνικό λιγνίτη, ο οποίος ρυπαίνει περισσότερο από το πετρέλαιο

Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι επιδόσεις μας και στον δείκτη ενεργειακής απόδοσης, που μετρά την ορθή αξιοποίηση της ενέργειας σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται στην τελική χρήση, και ανέρχεται στο 66,1% της ενέργειας που διατίθεται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 71,3%.
Εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, η υψηλή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο είναι και ο βασικός λόγος που ο πληθωρισμός επηρεάζεται τόσο πολύ από τις υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η αύξηση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων έχει αποτέλεσμα να καταστεί η πυρηνική ενέργεια ελκυστική επιλογή για πολλές χώρες που δεν είχαν ανάλογες φιλοδοξίες στο παρελθόν.

Ένας πυρηνικός κλοιός έχει αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά γύρω από την Ελλάδα:

 • Στη Βουλγαρία οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας θα αρχίσουν σε λίγους μήνες.
 • Στην Τουρκία, η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
 • Σχέδια για καινούργιες μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής: Η Ρουμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία και αύριο πιθανότατα η Αίγυπτος, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

Μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες, και εφόσον υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα των γειτονικών χωρών, αναμένεται να εγκατασταθούν πυρηνικοί αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 12.700 MW στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση και μέρος του επιστημονικού κόσμου φαίνεται να υποστηρίζει την “ρεαλιστική” επιλογή των πυρηνικών, μια που η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται και οι εθνικές πηγές (λιγνίτης) εξαντλούνται .

Ταυτόχρονα , λόγω της κακοποίησης των περιοχών με ενεργειακή δραστηριότητα, αναπτύσσεται ισχυρή αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων ενεργειακών υποδομών, ακόμη και ανανεώσιμων πηγών (αιολικά πάρκα).

Ο δε κεντρικός εθνικός σχεδιασμός , πλην των επιτυχών μεταπρατικών συμφωνιών συμμετοχής στα διευρωπαϊκά δίκτυα , βαδίζει με χαμηλούς ρυθμούς, γραφεοικρατικές εμπλοκές και ακαδημαϊσμό, χωρίς στράτευση , στοχεύσεις, έλεγχο και αποτελεσματική διαχείριση του ενεργειακης στρατηγικής της χώρας.

Άτολμο, αναχρονιστικό, χωρίς όραμα, μακριά από τους στόχους και επικίνδυνο για το περιβάλλον ” χαρακτηρίζει η GreenPeace το πρώτο μέρος της έκθεσης για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό που παρουσίασε το ΥΠΑΝ στις αρχές Αυγούστου του 2007 και συνεχίζει :
” Τι προβλέπει (στην καλύτερη περίπτωση) η έκθεση για την Ελλάδα του 2020;

– Αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 32% αντί μείωσης 20% της Ε.Ε.
– Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 10% αντί του 20% της Ε.Ε.
– Διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα 12,3% αντί του 20% της Ε.Ε.
– Περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα”

Η έκθεση ” ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ” του 2008 κινείται στην ίδια φιλοσοφία…

.

.

Η “απελευθερωμένη” ελληνική αγορά ενέργειας

.

Η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, επιβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, προσελκύει μεγάλους διεθνείς παίκτες (όρος που χρησιμοποιούν πλέον οι managers των Ενεργειακών εταιρειών) , που αποτελούν ήδη σοβαρή απειλή για τις κρατικές εταιρείες (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ , ΔΕΠΑ).

 • Στην ηλεκτρική ενέργεια εξελίσσονται οι συνεργασίες μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας και τοπικών εταιρειών που κατέχουν άδειες εγκατάστασης.
 • Στον πετρελαϊκό κλάδο η ρωσική Lukoil επιδιώκει να αποκτήσει ποσοστό στη Motor Oil.
 • Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Gazprom έχει συμμαχία με τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της Προμηθέας Gas.
 • Η ιταλική Edison, ένα μέρος της οποίας ανήκει στην Electricite de France, πρόκειται να επενδύσει στο έργο CCGT της Ελληνικής Τεχνοδομικής και η ελληνική εταιρεία έχει πρόσφατα ανακοινώσει τα σχέδιά της για κοινοπραξία με σκοπό την παραγωγή λιγνίτη με τον όμιλο Μυτιληναίου ο οποίος, με τη σειρά του, έχει ανακοινώσει σχέδια ένωσης με την Alstom, τη γαλλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού εξοπλισμού, μέσω της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας μεταλλικών κατασκευών Μέτκα,
 • Η ισπανική Iberdrola έχει εξαγοράσει το 70% της Κόρινθος Power, θυγατρικής της Motor Oil, που έχει αναλάβει ένα έργο CCGT και έχει επίσης εξαγοράσει το 49,9% της Ρόκας, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας αιολικών πάρκων. Πρόκειται για την κοινοπραξία που βρίσκεται πίσω από το γιγαντιαίο έργο κατασκευής αιολικού πάρκου στο Αιγαίο.
 • Η ιταλική Enel έχει συμμαχία με τον όμιλο Κοπελούζου (συνεπώς και με τη Gazprom) , την Enelco, επιχείρηση που σχεδιάζει τουλάχιστον δύο εργοστάσια.

.

.

“Ο Ρυπαίνων Πληρώνει”

.

Η Οδηγία 2004/35/ΕΚ όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας, θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο ευθύνης για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στα ζώα, στα φυτά, στους φυσικούς οικοτόπους και στους υδάτινους πόρους, καθώς και στο έδαφος. Το καθεστώς ευθύνης εφαρμόζεται, αφενός, σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες απαριθμούνται ρητώς και, αφετέρου, στις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες οσάκις ο φορέας εκμετάλλευσης ενήργησε εκ δόλου ή εξ αμελείας. Επιπλέον, εναπόκειται στις δημόσιες αρχές να μεριμνούν ώστε οι υπεύθυνοι φορείς εκμετάλλευσης να λαμβάνουν ή να χρηματοδοτούν οι ίδιοι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ή αποκατάστασης.
Σε περιπτώσεις που ο ρυπαίνων εντοπίζεται – όπως για παράδειγμα στην περιοχή μας η ΔΕΗ – πληρώνει και συνεχίζει να ρυπαίνει, εν ονόματι του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της ενέργειας και της κρισιμότητας προστασίας της “εθνικής” ενεργειακής παραγωγής. Ένας ακόμη φαύλος κύκλος, που εμπλέκει συμφέροντα και αθέμιτα διλήμματα ανεργίας ή ανάπτυξης , υπεράσπισης του εθνικού καυσίμου ή ρύπανσης.

.

.

Εναλλακτικές , Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας : Μέσα και έξω από τον ανταγωνισμό

.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ήρθαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια για λιγότερη ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και σαν επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιχειρήσεις, που διαθέτουν και εμπορεύονται τεχνολογίες για την εκμετάλλευση της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας, της υδροενέργειας, της γεωθερμίας και της βιομάζας , προτείνουν σε
καταναλωτές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις πολυάριθμα συστήματα και εφαρμογές φωτοβολταϊκών, αιολικών, βιοενέργειας και βιοκαυσίμων, ανακύκλωσης, διαχείρισης αποβλήτων, προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας , εναλλακτικών καυσίμων.
Όμως οι ΑΠΕ και τα συστήματα εξοικονόμησης, παραμένουν μέχρι σήμερα – προφανώς και διότι το περιβαλλοντικό κόστος δεν συνεκτιμάται εν γένει στις τιμολογήσεις των ενεργειακών προϊόντων – δαπανηρές λύσεις “πολυτελείας” των αναπτυγμένων χωρών, με μικρή συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο και χαμηλή αντιστοίχιση με την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.
Έτσι τα εναλλακτικά συστήματα , παρά την τεχνολογική πρόοδο που καθημερινά σημειώνουν, δεν προσφέρονται έγκαιρα σε μαζική εφαρμογή , ούτε στην βιομηχανία ούτε στους οικιακούς καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα προσκρούουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες , σε έλλειψη πολιτικών και κινήτρων και έτσι υπολείπονται των συνολικών απαιτήσεων.
Ωστόσο, έστω και ως περιορισμένα παραδείγματα, οι τεχνολογίες ΑΠΕ στην παρούσα φάση προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα και βιώσιμες λύσεις, όπου εφαρμόζονται, και συμβάλλουν σε μια άλλου τύπου προβληματική για την αξία της ενέργειας και της κατανάλωσής της.

.

.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ενεργειακό ζήτημα , παρά την κρίση , δεν είναι αυτονόητη και οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι ενιαίες ως προς την προέλευση, τη στόχευση και τα αξιακά ζητήματα που θέτουν.
Για παράδειγμα :

 • Η άνοδος των τιμών των καυσίμων αντί να εντείνει το συλλογικό αίτημα για αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς των προϊόντων (π.χ. σιδηρόδρομος) και την αποκέντρωση της παραγωγής, αναδεικνύει την διαπραγμάτευση των κυβερνήσεων με τους μεταφορείς για ειδικές ελαφρύνσεις. Ομοίως και το αίτημα για μείωση των τιμών της βενζίνης, που υπερασπίζεται σθεναρά το “ιερό δικαίωμα” στην αυτοκίνηση.
 • Η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής, αντί να θέτει υπό την κρίση μας το καταναλωτικό πρότυπο και την ανατροπή του στρέφει τους έντρομους πολίτες προς την “πράσινη κατανάλωση” που ” ευαισθητοποιεί ” αλλά δεν “συνειδητοποιεί ” , ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα νέο κύκλο ευπόρων καταναλωτών που συνεχίζουν να καταναλώνουν μανιωδώς, τώρα πιά “οικολογικά προϊόντα”.
 • Οι “Πενήντα απλές συμβουλές για τη σωτηρία του πλανήτη” ή ” τα Πενήντα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη γή” έχουν μικρή χρησιμότητα , όταν τα πολυάριθμα “πράσινα” παιχνίδια των παιδιών της Δύσης καταναλώνουν όλον τον Αμαζόνιο για να παραχθούν.

Έτσι η πράσινη κατανάλωση δεν είναι παρά ένα από τα χρώματα της κατανάλωσης, συμπαθές αλλά αδιέξοδο , ίσως και επικίνδυνο, διότι χρωματικά και ιδεολογικά απαλύνει τις εντυπώσεις της “μαύρης κατανάλωσης” .

.

.

Επιμύθιο : Οι Αρχές , η φύση, η λογική, η επιστήμη

.

Στον άγριο ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, η ώριμη πολιτική σκέψη καταγράφει την ενεργειακή “κατοχή” της ανθρωπότητας και αναδεικνύει τις διεξόδους , σε ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές.”Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της ανθρωπότητας είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα πολιτικό, και γι’ αυτό η επερχόμενη ενεργειακή επανάσταση είναι στη βάση της πολιτική και οικολογική.”

Σαν σημαντική καταγραφή που συμβάλλει στον προβληματισμό για το ενεργειακό ζήτημα και για τις διεξόδους που διαθέτει η ανθρωπότητα αναπαράγουμε αυτούσια μια “ωραία ματαιοπονία” , που αξίζει τον κόπο της σκέψης και ίσως της ενεργοποίησής μας, στο σχετικό άρθρο του Γιώργου Στάμκου:” Μπορούμε να ξεφορτωθούμε το σημερινό συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο, που είναι πανάκριβο, αναποτελεσματικό και καταστρέφει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας; Μπορούμε να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο με άφθονη, φθηνή και καθαρή ενέργεια, χωρίς πετρέλαιο και βρώμικα καύσιμα; Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο και ενεργειακά αυτάρκη πολιτισμό, που θα είναι σε αρμονία με τη Φύση; Η λύση υπάρχει και λέγεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Ωστόσο, ακόμη και στις δημοκρατικές κοινωνίες του 21ου αιώνα, η Ελεύθερη Ενέργεια είναι ο νέος «απαγορευμένος καρπός». Το παγκόσμιο ενεργειακό κατεστημένο μας απαγορεύει την πρόσβαση σ’ αυτήν. Η Ελεύθερη Ενέργεια θα είναι κατάκτηση και όχι δώρο.
Στις αρχές του 21ου αιώνα ο άνθρωπος έχει καταντήσει «κυνηγός απολιθωμάτων». Σκάβει διαρκώς τα σπλάχνα της Γης αναζητώντας ορυκτά καύσιμα, απομεινάρια δηλαδή οργανισμών που έζησαν και πέθαναν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Προσπαθεί να ικανοποιήσει μ’ αυτά τα «απολιθώματα» την άσβεστη ενεργειακή του πείνα. Το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να εκλύει στην ατμόσφαιρα της Γης επιβλαβή αέρια, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στο παγκόσμιο κλίμα.
Το ενεργειακό μοντέλο, πάνω στο οποίο βασίζεται η ανθρωπότητα, έχει φθάσει στα όρια του. Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) έχουν αποδειχθεί βρώμικα, ακριβά και αναποτελεσματικά. Η πολλά υποσχόμενη πυρηνική ενέργεια έχει απογοητεύσει τους πάντες εξ αιτίας του υψηλού κόστους και της επικινδυνότητας της. Και οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια) δεν έχουν ακόμη σταθεί στο ύψος των προσδοκιών που είχαμε γι αυτές. Το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας παραμένει άλυτο, όπως άλυτο παραμένει και το πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη μας.
Για πρώτη φορά εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα επικίνδυνα συγκεντρωμένη στην ατμόσφαιρα μας. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
Φανταστείτε μια συσκευή μικρού μεγέθους που θα παράγει όλη την ποσότητα του ηλεκτρισμού που χρειάζεται το σπίτι σας, χωρίς καλώδια, λογαριασμούς και μόλυνση…
Φανταστείτε την πόλη σας χωρίς καυσαέρια, γιατί τα αυτοκίνητα θα καίνε υδρογόνο και θα αφήνουν ως κατάλοιπο σταγονίδια νερού, που θα νοτίζουν ελαφρώς τους δρόμους…
Φανταστείτε τρένα, αεροπλάνα και πλοία να κινούνται με απίστευτες ταχύτητες χωρίς να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα…
Φανταστείτε μικρούς σταθμούς Ψυχρής Σύντηξης να προμηθεύουν την ενέργεια που χρειάζεται η βιομηχανία χωρίς τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος…
Φανταστείτε έναν κόσμο με μηδέν μόλυνση του περιβάλλοντος, όπου ο καθένας θα μπορεί να αντλεί ελεύθερα την ενέργεια που χρειάζεται με ελάχιστο κόστος…
Επιστημονική φαντασία; Όχι, πρόκειται για τον κόσμο της Ελεύθερης Ενέργειας, τον οποίο οραματίζονται εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη μας.
Από τον 19ο αιώνα πρωτοπόροι εφευρέτες, όπως ο μεγαλοφυής Νίκολα Τέσλα, είχαν πειστεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ενεργειακή απελευθέρωση της ανθρωπότητας. Σήμερα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επιστήμονες, ερευνητές και εφευρέτες ακολουθούν το παράδειγμα του Τέσλα και αγωνίζονται σκληρά για να φέρουν την Ελεύθερη Ενέργεια στον κόσμο μας.
Η Ελεύθερη Ενέργεια είναι κάτι το απαγορευμένο από το επιστημονικό και οικονομικό σύμπλεγμα συμφερόντων, που διαχειρίζεται σήμερα την ενεργειακή μοίρα του πλανήτη μας.
Αυτό το ενεργειακό κατεστημένο δεν φαίνεται διατεθειμένο να θυσιάσει τα εύκολα κέρδη του για να αποφευχθεί το περιβαλλοντικό κόστος. Δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές «κατάσχεσης» του διοξειδίου του άνθρακα, ούτε καν μείωσης των επιβλαβών εκπομπών του. Επιθυμεί αντίθετα τη διατήρηση του σημερινού συγκεντρωτικού ενεργειακού μοντέλου όσο αυτό απαιτείται για να αποσβεσθούν οι επενδύσεις και να αντληθούν τα προσδοκώμενα κέρδη.
Η οικολογική σωτηρία του πλανήτη μας αποτελεί «ψηλά γράμματα», δυσανάγνωστα για τα υψηλόβαθμα στελέχη των πετρελαιο-βιομηχανικών επιχειρήσεων, που χορεύουν στο ρυθμό των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτούς αξία έχουν μόνον τα κέρδη και τα μερίδια διείσδυσης τους στις αγορές. Μας δίνουν σημασία, όχι επειδή διαθέτουν κάποια ψήγματα ανθρωπισμού, αλλά επειδή μας υπολογίζουν σαν καταναλωτές. Από αυτή την άποψη η κατανάλωση είναι η δύναμη μας!
Οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι πλέουμε μέσα σε έναν ωκεανό ενέργειας και το αποδεικνύουν στην πράξη με τις συσκευές Ελεύθερης Ενέργειας που έχουν κατά καιρούς κατασκευάσει.
Η πλήρης ενεργειακή αυτονομία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά μια απλή αρχή που μπορεί να επιτευχθεί από τον οποιονδήποτε.
Η ενεργειακή απελευθέρωση από κάθε είδους μονοπωλιακά συμφέροντα θα αποτελέσει τη βάση της πραγματικής δημοκρατίας.
Όσο ο άνθρωπος καθυστερεί και δεν εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό ωκεανό που τον περιβάλλει, θα παραμείνει σκλάβος, παγιδευμένος σε βρώμικες και αναποτελεσματικές ενεργειακές τεχνολογίες.
Μόνον η συνειδητοποίηση των εκπληκτικών δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας και η θέληση για ρήξη με το ενεργειακό κατεστημένο, που δε φαίνεται διατεθειμένο να παραδώσει τα σκήπτρα, μπορεί να προσφέρει, τουλάχιστον στα παιδιά μας, το όνειρο της Ελεύθερης Ενέργειας. Αν κάποτε επιτευχθεί, η Ελεύθερη Ενέργεια θα είναι κατάκτηση και όχι δώρο. ”
[ Γιώργος Στάμκος συγγραφέας και δημοσιογράφος. ]

.

Πτολεμαΐδα, Ιούνιος 2008
Καλαϊτζίδου Ιωάννα

6 Σχόλια to “Το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μερικές Προσεγγίσεις”

 1. το αφιερωμα ειναι εξαιρετικο.
  Θα μεινω στο οτι η ενεργεια προκειται να μας απασχολησει ακομα περισσοτερο στο εγγυς μελλον και αναμενεται να δουμε πολλα επεισοδια να εκτυλισσονται στο διεθνες διπλωματικο επιπεδο επι του θεματος.
  Ειναι καιρος να συνειδητοποιησουμε πως στην Ελλαδα εχουμε συγκριτικο ενεργειακο πλεονεκτημα και πρεπει να επενδυσουμε στην εκμεταλλευση του :[

 2. Μπούρδες, δυστυχώς…

 3. Καλημέρα σας.
  Φοβόμουν ότι αν ήμουν απόλυτα απορριπτικός με τον κόπο άλλων, θα επέσυρα την μήνι όλων.
  Φαίνεται όμως να προλαβαίνει και το κάνει ο καλός μου ο @Μαυροπρόβατος και μάλιστα με τρόπο τόσο απόλυτο που ζηλεύω.
  Λησμόνησα όμως ότι ο Μαυροπρόβατος δεν έχει τους λόγους που έχω εγώ (ως φιλοκυβερνητικ΄λο κύμβαλο αλλαλάζον) να διστάζω.
  Όπως και νάχει όμως τον (σε) ευχαριστώ.

  Όντως, τώρα, χωρίς πλάκα, είναι αποτρόπαιο να αλληλο-ταϊζόμαστε με κουτόχορτο της χειρότερης ποιότητας, και να υποθέτουμε κιόλας ότι αυτό γίνεται στο όνομα της μάχης εναντίον των «κακών»

 4. «καταχώρηση τσι μέρας» για την Τετάρτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
  Καληνωρίσματα :[

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: