«Χρεοκοπία και εντος ΕΕ» συνέχεια

από kapetanios

Γράφτηκε  προχθές ότι στο συμβούλιο κορυφής συζητήθηκε και η σύσταση ενός  «μόνιμου  μηχανισμού  χρεοκοπίας» μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η στάση πληρωμών και η αναδιάρθρωση των χρεών χωρών μελών της ένωσης. Ο μηχανισμός αυτός φέρεται ότι θα ελέγχεται από το «κλαμπ του Βερολίνου», ένα κλαμπ στο οποίο θα  συμμετέχουν και όλοι οι πιστωτές του υποψήφιου για χρεοκοπία κράτους (στην περίπτωση μας αλλά στην περίπτωση και  άλλων κρατών της ένωσης οι μεγαλύτεροι πιστωτές μας αυτήν την στιγμή είναι οι  μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες και οργανισμοί )

Έγραψα λοιπόν προχθές ότι η δική μου η ανησυχία πέραν του ότι διαισθάνομαι την  δημοκρατία έτσι όπως την γνωρίσαμε ή την φανταστήκαμε να αποτελεί παρελθόν ,είναι και ότι  διαφαίνεται ,και μιλώ πάντα για την περίπτωση μας, μια  αργή μεν( 28-35δις σε ετήσια βάση)  αλλά σταθερή μετατροπή του συνόλου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε δανειακές συμβάσεις  με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η ανησυχία μου αυτή γίνεται έντονη και  από τους παρακάτω λόγους:

 1. την βεβαιότητα πλέον όλων των παραγόντων της αγοράς  για την αποτυχία του μνημονίου  τουλάχιστον όσον αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του (πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που χαρακτηρίζουν την χρεοκοπία της Ελλάδος «αναπόφευκτη»)
 2. Τα πολύ υψηλά σπρεντ

Εδώ δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τους ανόητους   που υποστηρίζουν  ότι δεν μας νοιάζουν τα υψηλά σπρεντ  γιατί δεν χρειάζεται να βγούμε στην αγορά ( στερούνται κάθε σοβαρότητας  και απέχουν έτη φωτός από την οικονομική ,τραπεζική κλπ πραγματικότητα)  Εάν  δεν είναι η είδηση και μόνο ότι βγήκαμε αυτές τις ημέρες να αντλήσουμε ρευστότητα από την αγορά ικανή τουλάχιστον να τους προβληματίσει , είναι ανώφελη κάθε προσπάθεια να τους πείσει κανείς για οτιδήποτε

 1. Τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών (την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα) στα έντοκα γραμμάτια, διαπραγματεύσεις που ναι μεν έδειξαν ότι η αγορά συνεχίζει να δανείζει την χώρα μας (εξάλλου και παρά τις δηλώσεις ένθεν και ένθεν ΠΟΤΕ  δεν σταμάτησε και μάλιστα με αρκετά μικρότερα επιτόκια να την δανείζει) αλλά το τίμημα που ζητά να είναι, με δεδομένη την ευρωπαϊκή στήριξη για τα επόμενα 2 χρόνια, πάρα πολύ υψηλό (~4,8 στα εξάμηνα)

Και γίνεται έντονη γιατί τα παραπάνω ( συμπεριλαμβανομένων και των διφορούμενων δηλώσεων του Παπακωνσταντίνου)  όχι μόνο δικαιολογούν τα σενάρια της ύπαρξης 2ου μνημονίου αλλά συνηγορούν στην «ανάγκη» της ύπαρξης του εδώ και τώρα.

Τι θα συμβεί όμως εφόσον το σενάριο του 2ου μνημονίου (2013-2017)επαληθευτεί ? Το ελάχιστο ύψος της  χρηματοδότησης  των αναγκών μας  σε ρευστότητα στο πρώτο  μνημόνιο έφτασε τα 110δις ευρώ. Τόση θα είναι –το λιγότερο- και η ανάγκη μας στην περίοδο 2013-2014. Δηλαδή στο τέλος του 2017  η χώρα μας θα έχει αντικαταστήσει τα 220δις τουλάχιστον από τα ~300 δις ευρώ των σημερινών ομολόγων της με δανειακές συμβάσεις!   Ένα τέτοιο γεγονός   θα  αποτελεί και παγκόσμια πρωτιά για την χώρα μας.

Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι οι συμβάσεις αυτές στην πλειοψηφία τους (εκτός των τιμολογήσεων που αφορούν στο ΔΝΤ) θα είναι διακρατικές , δηλαδή η χώρα μας θα χρωστά ~160 δις σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχοντας υποθηκεύσει  τα περιουσιακά της στοιχεία εύκολα αναρωτιέται ποιο θα είναι τελικά το μέλλον μας αφήνοντας το στα χέρια αυτής της κυβέρνησης. Οι πολίτες πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι είναι συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι σε αυτήν την πολιτική κατ αρχήν και οικονομική κατ επέκταση κατρακύλα. Κι όπως  καλή (ή μάλλον κακή ψυχρή και ανάποδη) ώρα σήμερα καλούνται– ΜΟΝΟΝ αυτοί και όχι οι πολιτικοί που τα τελευταία 30 χρόνια τους  οδήγησαν εδώ –να πληρώσουν τον λογαριασμό, έτσι και εκείνη την ώρα ΚΑΝΕΙΣ απ αυτούς που σήμερα υπογράφουν ανεξέλεγκτα και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών τους δεν θα βρεθεί δίπλα τους. ΚΑΝΕΙΣ

υγ

τον τελευταίο  καιρό  η μόνη (τυχαίο?) απάντηση που δίνεται σε όλες εκείνες τις φωνές που καλούν τον κόσμο να αμυνθεί  ή προειδοποιούν με συγκεκριμένα στοιχεία  για το τέλος που θα έχει αυτή η ,επιλεγμένη από την κυβέρνηση, οικονομική πολιτική βασίζεται στην απουσία εναλλακτικής πρότασης  για διέξοδο απ την κρίση. Με αυτές τις δήθεν «απαντήσεις» θα ασχοληθώ κάποια άλλη στιγμή, αυτήν την στιγμή αυτό που προέχει είναι να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στα αδιέξοδα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες επιλογές αυτών που κυβερνούν. Όλα τα άλλα έπονται- κατά την γνώμη μου πάντα

20 Σχόλια to “«Χρεοκοπία και εντος ΕΕ» συνέχεια”

 1. @κάπτ: «…4,8% στα εξάμηνα»:,
  Πού τα βρίσκεις αυτά τάζνεμ και μας χολοσκας και μας;
  Σε ποιούς TIRANA TIMES έχεις αναθέσει την ενημέρωσή σου;

  Λοιπον, για να σταματήσω να θυμώνω και να μην ξεγελιόμαστε αναμετάξυ μας:

  ΣΗΜΕΡΑ,ΛΟΠΟΝ,ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ, ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ 13 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ, ΖΗΤΉΘΗΚΑΝ ΑΡΧΙΚΆ 300 ΕΚΑΤ, ΑΝΤΛΉΘΗΚΑΝ 390, ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΈΡΘΗΚΑΝ (ΑΛΛΆ δεν ΠΉΡΑΜΕ!), 1 ΔΙς και 874 εκατομμύρια!!
  Το δε επιτόκιο, ήταν 3,975%, σημαντικά χαμηλότερο από το 4,ο5% προ μόλις 20 ημερών!!!
  (Πηγή: Η σημερινή ηλεκρονική έκδοση της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ).

  ΥΓ: γΙΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕς, ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΟΠΟΊΩΝ ΌΤΙ ΤΟ ΟΜΌΛΟΓΟ -ΛΕς- ΘΑ ΑΠΟΚΤΉΣΕΙ και ΕΜΠΡΆΓΜΑΤΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ, ΔΕΝ ΘΈΛΩ ΝΑ ΣΕ ΠΙΚΡΆΝΩ, ΟΠΌΤΕ Άς ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΑ…

  Αυτά που μας λες πού ακριβώς τα βρίσκεις;(Ή δίνε μας κι εμάς απ αυτό που πίνεις)

 2. Προς το παρόν σκόρπιες δηλώσεις ,όμως η αλήθεια είναι ότι οι σκόρπιες δηλώσεις είναι πολλές. Ακόμη μια αλήθεια είναι η απουσία δηλώσεων που αφορούν στην ανάπτυξη ,μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του μνημονίου ==>υψηλή ανάπτυξη σύμφωνα πάντα και με τον Παπακωνσταντίνου
  ____________

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=60911148

  «Η επίτευξη των στόχων για έλλειμμα και χρέος φέτος αλλά και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, θα κρίνουν επί της ουσίας το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταφέρει να εκδώσει ομόλογο, με όσο το δυνατό πιο λογικό κόστος.

  «Plan B»
  Μεγάλο στοίχημα είναι αυτό να συμβεί μέσα στο 2011, κάτι όμως που η τρόικα θεωρεί ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα φάση, όπως αποκάλυψε η «Η» το Σάββατο και στο πλαίσιο αυτό σε Φραγκφούρτη, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το «plan B», δηλαδή, για το τι θα συμβεί εάν οι αγορές δεν ανοίξουν για την Ελλάδα. Δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο πηγή κοντά στο Road show που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα Ε.Ε. και ΔΝΤ διαβεβαίωσαν πως δεν θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά το 2013 εάν η χώρα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

  Σύμφωνα με πηγή κοντά στο roadshow, οι αξιωματούχοι της τρόικας ερωτήθηκαν για το τι θα συμβεί μετά το 2013, σε περίπτωση που η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της για μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν καταφέρει να πείσει τις αγορές, και απάντησαν: «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη, δεν θα την εγκαταλείψουμε», χωρίς όμως να αναφερθούν σε χρονική επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, ή στην κατάρτιση νέου όπως τονίζει η ίδια πηγή… «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους στόχους και οι αγορές θα πειστούν, αλλά αν εν τέλει οι αγορές δεν πειστούν… θα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάλληλη λύση», φέρεται να είπαν οι αξιωματούχοι στους επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 3. @ Β. Δ. Καργούδης
  Εκτίθεστε

 4. Βαγγέλη

  δεν διαδίδω ψευδείς φήμες και ότι στοιχεία γράφω είναι ακριβή.

  Για τα έντοκα εξαμήνου λοιπόν με στοιχεία απο τον ΟΔΔΗΧ

  http://www.pdma.gr/%28S%28qdh2qivu4452drvjg2gck3ev%29%29/NewPage.aspx?pagenb=659

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ 26 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

  Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 900 εκατομμυρίων Ευρώ.

  Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%.

  Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,084 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,54 φορές.

  Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010.
  Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ.
  Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

 5. Στέλιο
  γράφαμε μαζί
  (αλλά σε παρακάλεσα να με αφήνεις να απαντώ εγώ σε ότι με αφορά 😉 )

 6. ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ (13 ΒΔΟΜΑΔΕΣ) ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ!!!
  ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΤΑΤΑ, 3,975% (ΑΠΟ 6 ΠΗΓΕΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΙΘΜΩ)
  ΚΙ ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙ «ΠΕΤΥΧΕ» ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ, (ΒΓΗΚΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΝΤΟΚΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4,5%) ΤΟ «ΑΣΧΗΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ PIGS ΜΕΤΑΤOΠΙΖΕΤΑΙ, Σ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ Σ’ ΑΡΕΣΕΙ,
  ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΟΠΟΥ Η ΣΑΝΤΑΝΤΕΡ BANK ΠΠΑΛΕΥΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ.
  ε Π Ι Μ Ε Ν Ω: ΞΑΝΑΔΕΣ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΣΟΥ(ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ)

 7. @κΆΠΤΑΙΝ: Τώρα πήγα στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΗΧ, και ΔΕΣ ΤΙ ΕΠΑΘΕΣ:
  Αυτά που λες, (και λέει και η ιστοσελίδα)
  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗς 14ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ.
  Η σημερινή, (21 Σεπτεμβρίου) είναι έτσι ακριβώς όπως ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ
  Ψάξ το, βρες, το, και παρακαλώ σε, ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕ

  @Κύριε Στέλιο μας, μην ανακατεύεστε εκεί που ΔΕΝ σας σπέρνουν (και ΔΕΝ σας παίρνει επίσης, αν με εννοείτε)

 8. Βαγγέλη

  δεν σε καταλαβαίνω…
  Και εν πάση περιπτώσει αδερφέ μου πρόσεξε και λίγο τι γράφω!.
  Εσύ μιλάς για το έντοκο τριμήνου που διαπραγματεύτηκε σήμερα κι εγώ
  @@έλα με ακούς?@@
  για το έντοκο εξαμήνου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα(σε αυτό έκανα αναφορά)

  Τα στοιχεία αγαπητέ μου δεν τα αντιγράφω από καμιά φυλλάδα αλλά από το ίδιο τον ίδιο τον οργανισμό δημοσίου χρέους. Εάν έχεις κάποια άλλη απορία να στην λύσω αλλά μην φωνάζεις (κεφαλαία) τόσο πολύ αδερφέ μου –και μάλιστα όταν έχεις 100% άδικο .
  Εκτός αυτού το ποστ προσπαθεί να προσεγγίσει ένα ολόκληρο ζήτημα από πολλές πλευρές

 9. (Βαγγέλη ,τώρα διάβασα το αμέσως προηγούμενο σχόλιο σου και θα πάω να κάνω πιο ευκρινές για τους γκαβούς αυτό που γράφω στο ποστ)

  *
  το κανα
  και ελπίζω τώρα να είναι ευκολα αντιληπτό – γι αυτούς που βιάζονται να απαντήσουν 😉

 10. Στο ποστ σου κάπταιν, λες, (εσύ, όχι εγώ) επί λέξει:
  «Τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών (πριν μια βδομάδα και ΣΗΜΕΡΑ)…το τίμημα να είναο πολύ υψηλο, (4,8% στα εξάμηνα)…»
  Δηλαδή καπετάνιε, για όσους ξέρουν ανάγνωση,
  1)ΔΕΝ σου ξέφυγε η σημερινή δημοπρασία, απλά ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΑΥΤΗΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ.
  2)ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ σε επιτόκιο προ εβδομάδας που είναι όντως ψηλό, και ΔΕΝ αναφέρεις το σημερινό, (3,975%, επαναλαμβάνω), που συμβαίνει να αποτυπώνει ΤΑΣΗ ΚΑΘΟΔΟΥ.

  Υπάρχουν λοιπόν, ψέμματα και «ψέμματα».
  Βλακώδη, για τα οποία δεν σε έχω ούτε ικανό ούτε σε χαλαλίζω, αλλά και τεχνήεσσες αποσιωπήσεις», που λίγοι-πολύ κι αυτές την δουλειά τους, μια χαρά την κάνουν.

  Να τολμήσω να σε ρωτήσω κάποιος τρίτος τί θα αποκόμιζε από το ποστ, αν δεν υπήρχε αυτή η κουβέντα μας;
  Θα αποκόμιζε εικόνα που απέχει κατά πολύ (αν δεν αναποδογυρίζει κιόλας την πραγματικότητα) από την αλήθεια, ναι ή όχι;

  Νάσαι καλά, και θα τη βρούμε την άκρη.
  (Λένε ότι όσο σπαραταράει το ψάρι, τόσο καλκύτερο τηγάνι κάνει)

 11. (συνεχίζω να μην σε καταλαβαίνω αλλά δεν πειράζει , πάμε παρακάτω γιατί δεν βλέπω να βγάζουμε άκρη με όλες αυτές τις αιχμές… )

  Βαγγέλη
  πιστεύεις ότι το 3,975% ( 4,ο5% πριν 20 ημέρες) για έντοκα ΤΡΙΜΗΝΗΣ διάρκειας
  – με δεδομένη την ( παρεχόμενη) ρευστότητα
  -και με δεδομένη την εξυπηρέτηση τους (άρα μηδαμινού ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ρίσκου)
  δείχνει κάποια θετική τάση? Κι αν ναι δικαιολόγησε την μου

  Ως υπόθεση εργασίας:
  εάν τα έντοκα τριμήνου βρίσκονται στο 3,975% και τα έντοκα εξαμήνου στο 4,8% τα δεκαετή δικαιολογούν το σημερινό τους ύψος (πέριξ των 10) ναι ή όχι? Εάν το δικαιολογούν σήμερα ,τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι θα τα διαφοροποιήσει στο άμεσο μέλλον ( ο πρωθυπουργός και ο Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνουν από το πρωί έως το βράδυ ότι προτίθενται ή ελπίζουν να βγουν στις αγορές μέσα στο 11)

  Ποιο επιτόκιο θεωρείς ότι επιτρέπει την άντληση ρευστότητας μέσα από την αγορά?
  Ένα πχ 6% θα το θεωρούσες ικανοποιητικό (μην απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση γιατί είναι παγίδα)

 12. Kατ αρχή, @ κάπταιν, θέλω να πιστέψεις πως είσαι ο μόνος άνθρωπος
  (άντε, για να ελαφρύνω την εντύπωση, να προσθέσω «αυτόν τον καιρό»)
  που με τόση απόκλιση στις απόψεις μας, δεν πρόκειται ποτέ να δεχτώ ότι δεν μπορούμε (όχι μόνο) να κουβεντιάζουμε, (αλλά) και να καταλήγουμε σε ελάχιστα κοινά σημεία.
  Πάμε στο συγκεκριμένο:
  *Σημερινά δελτία των 8 είδες καθόλου;
  (και μη μου αρχίσεις με ενστάσεις για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους)
  Όλα μα όλα, πέρα από τις επί μέρους αξιολογήσεις & ιεραρχήσεις του καθενός κατά τη δική του οπτική, είχαν ένα κοινό σημείο:
  «Ελληνική επιτυχία η σημερινή δημοπρασία εντόκων» και παρακάτω:
  α)ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ κεφαλαίων (Ζητάς 0,3 και σου προσφέρουν περίπου 2,0)στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες φορές, και

  β)ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ του εντόκου, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ σε μικρότερη τιμή απ αυτή της προηγούμενης δημοπρασίας.
  *Όοοχι, έχεις δίκιο σ αυτό,δεν μπορεί κανείς να μιλάει για «τάση», αφού είναι ΕΝΑ το φαινόμενο, και το ενδεχόμενο συγκυριακής επιρροής, είναι πολύ μεγάλο.
  Υπάρχει όμως (ΚΑΙ ΑΥΤΌ, ΜΠΟΡΕΊ ΚΑΝΕΊς ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΧΩΡΊς ΡΊΣΚΟ!) μια ΕΝΔΕΙΞΗ.

  Αν θες, πάμε τώρα στο ΠΟΥ ανωμάλιασα εγώ, και άρχισε η κουβέντα.
  Ανωμάλιασα ακριβώς στο ότι στο ποστ, χρησιμοποιείς σαν πηγή συμπερασμάτων τη δημοπρασία την ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ, και όχι την πιο πρόσφατη, την οποία όμως μνημονεύεις.
  Είναι αυτό (το ότι το εντόπισα και το…) παράλογο, ή λόγος επαρκής να μπερδεύει (ειδικά) εσένα ως προς το τι λέω;

  Συχώρεσέ με, δεν το βλέπω

  Όπως όμως και νάχει, το βέβαιο είναι (και επιμένω σ αυτό), τα αφετηριακά κίνητρα αμφοτέρων είναι ταυτόσημα.
  Το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες, δηλαδή.
  Εγώ επ αυτού είμαι σίγουρος.
  Εσύ;

 13. @συνέχ: για τα σπρεντ και τη διαμόρφωσή τους, μπορείς εσύ να μου πεις τί νόημα έχει ακόμα και η απλή αναφορά τιμών, ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ουσιαστικά ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, και με περίπου μηδενικούς τζίρους;

 14. Γνωρίζει κάποιος , που μπορώ να παρακολουθώ την διακύμανση των σπρεντ , όλων των χωρών , (έστω με χρέωση) ?.
  Υπάρχει κάποια σελίδα στο Νετ ?
  Δδεν εννοώ να την παρακολουθώ εμμέσως , από τις ανακοινώσεις ιδιωτικών οικονομικών σχημάτων πχ. της Ναυτεμπορικής.
  Εννοώ , την real time παρακολούθηση της πορείας τους.

 15. @αβρόχοις: Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι μπορεί σε πραγματικό χρόνο να το κάνεις σε Reuters & Bllomberg με συνδρομή ιδώτη, που δεν είναι και τίποτα τραγικά ακριβό.
  (Πχ η πιο πρόσφατη που ξέρω, είναι η απλή ετήσια σε WALL STREET JOURNAL, που είναι 110 περ. $, ή περ 70 με 75 ευρώ)
  Με τη συνδρομή όμως, μπορείς με διάφορα δικά σου ALLERTS, να τους ζητήσεις να σου κρατάνε καθημερινά αρχείο για πράγματα που είναι στον κύκλο των ενδιαφερόντων σου (πχ. ευρωπαϊκά κλεισίματα, ή άρθρα για την «ελληνική κρίση χρέους»), όπως επίσης θα έχεις και πρόσβαση σε άρθρα και αναλύσεις που είναι κλειστά για τον απλό επισκέπτη της ιστοσελίδας.
  Μακάρι να βοήθησα…

 16. Βαγγέλη δεν είδα ειδήσεις και δεν θα έλεγα ότι διαμορφώνω οικονομικής φύσεως άποψη από γενικής χρήσης και γνώσεων παρουσιαστές. Υπάρχουν δόξα τον γιαραμπή πολλοί γνώστες του αντικειμένου που αρθρογραφούν στον σχετικό και έγκυρο τύπο που μου φτάνουν και μου περισσεύουν.
  Θα είναι _κατά την γνώμη μου_ σοβαρό σου λάθος ακόμη και μια σκέψη ότι πρόκειται περί ένδειξης έστω και αποχρώσας μια τέτοια διαφορά. Τουναντίον η μόνη ένδειξη που διαγράφεται και θα μπορούσε κάποιος να την αναφέρει με μια σχετική ασφάλεια είναι η παραμονή των εντόκων σε τόσο υψηλά επίπεδα παρά το προστατευμένο οικονομικό περιβάλλον, δεδομένου μάλιστα του ελάχιστου ποσού (300εκ) που ζητήθηκε!

  Για την Ιρλανδία
  έχεις δίκιο , το ενδιαφέρον των ¨κερδοσκόπων» μετακινήθηκε εκεί και παρ ότι η προσφορά ρευστότητας ήταν πολύ μεγάλη το επιτόκιο εκτοξεύτηκε σχεδόν μιάμιση μονάδα επάνω στο τριετές (από 3,1% σε 4,77% ) και μια μονάδα (από 5,09%σε 6,02%) στο 8ετές. Μην κλείνεις τα μάτια σου όμως στην ποιοτική διαφορά που προκύπτει υπέρ της Ιρλανδίας ανάμεσα στα δικά μας 6μηνης διάρκειας και στα δικά τους 3ετή 😉 Πάντως όλα δείχνουν ότι η Ιρλανδία θα είναι η επόμενη Ελλάδα
  Η Ισπανία προς το παρόν αντλεί με ευκολία αρκετά (7)δις στα έντοκα 12 και 18 μηνών με ένα μέσο επιτόκιο της τάξεως του 2,146% (μην το σχολιάσουμε καλύτερα γιατί θα μας πιάσουν τα κλάματα)

  Για την χειραγώγηση των σπρεντ με ελάχιστες πράξεις και μάλιστα από την ντόιτσε μπανκ ξέρεις ότι το κάνω θέμα εδω και κάμποσους μήνες. Αυτό συμβαίνει Βαγγέλη γιατί η αγορά είναι ρηχή δηλαδή αδιάφορη , δεν συμμετέχει ούτε ως αγοραστής ούτε ως πωλητής. Σαν να έχουν αφήσει όλο το γήπεδο ελεύθερο ένα πράμα 😉 Και αυτό είναι ένα αρνητικότατο δείγμα αρνητικότερο ακόμη και από το καθεαυτό ύψος των σπρεντ. Για τον ρόλο της Γερμανικής τράπεζας δεν μπορώ να εικάσω τίποτε αλλά ότι αυτός έχει σχέση και με την γενικότερη δραστηριότητα (θεσμικού επενδυτή, συμβούλου , εγγυητή κλπ-όλα σε ένα…) του ομίλου στην χώρα μας είναι σίγουρο.

  Είδες τι έγινε σήμερα με την ματαίωση των στρες τεστ των Ελληνικών τραπεζών! Όλα τα διεθνή ΜΜΕ το παίζαν πρώτη είδηση. Το παίγνιο είναι βρώμικο και αυτό δεν μπορεί παρά να συνηγορεί στην άποψη που εξέφρασα και στο ποστ δηλαδή ότι η απόφαση για την Ελλάδα είναι ειλημμένη. Προς ποια κατεύθυνση αφήνω εσένα να το μαντέψεις

  (εδώ τα καλά σενδόνιαααα )

 17. @Καργούδης
  Ασφαλώς και βοηθήσατε. Σας ευχαριστώ.

  Πάντως , πραγματικά , δεν έχω κατανοήσει τον μηχανισμό αυξομειώσεως των σπρεντ. Θέλω να πω , το ύψος τους καθορίζεται από ειδικούς ΄΄αντικριστές΄΄ μέσα σε κάποια ΄΄ειδική΄΄ αίθουσα και αναρτάται σε κάποιον ΄΄ξεχωριστό΄΄ πίνακα , δηλαδή η διαδικασία είναι όμοια με τις χρηματιστηριακές διαδικασίες , τρόπον τινά ?
  Και , εάν είναι έτσι όπως το φαντάζομαι , που εδρεύει η διαδικασία και από ΄΄ποιους΄΄ ανθρώπους αποτελείται ?
  Και μια δεύτερη ερώτηση.
  Αφού η χώρα μας δεν ζητά (αυτή την χρονική στιγμή) να αντλήσει κεφάλαια , πώς διάολο (και γιατί) η τιμή του σπρεντ αυξομειώνεται καθημερινά ??
  Αν γνωρίζει κάποιος και έχει την διάθεση να βοηθήσει με συγκεκριμένες απαντήσεις , θα του ήμουν υπόχρεος.

 18. Καλησπέρα σε όλους και απο εμένα,

  αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υπάρχει στον σχολιασμό του κειμένου τέτοια εμμονή με την μαθηματικοποιήση των οικονομικών στοιχείων.

  Οι διακυμάνσεις που υπάρχουν στα σπρεντ, δεν είναι αντικατοπτρισμός της Ελληνικής οικονομίας ούτε καν των διαθέσεων των αγορών απέναντι στην προσδοκία τους για την Ελληνική οικονομία.

  Η κατάσταση της χώρας είναι πρόδηλη και όποιως προφασίζεται πως δεν την καταλαβαίνει για εμένα προσωπικά είτε είναι κουτός ή έχει κάποιο προσωπικό συμφέρον.

  Συμφωνώ με τον καπετάνιο για ότι αναφέρει στην αρχική ανάρτηση που κάνει τον πολιτικό σχολιασμό της οικονομικής ανάλυσης.

  Απο εκεί και πέρα το αν το 3 ήταν 4 ή το 5 θα γίνει 8 είναι παντελώς αδιάφορο απο την στιγμή που η χώρα μας όπως φαίνεται έχει δια των αντιπροσώπων της αποφασίσει πως θα συνεχίσει να αποπληρώνει τους δανειστές της με οποιοδήποτε κόστος.

 19. καπεταν Νικολή βλέπω ότι το παίγνιο σε συγκινεί( σε τρων τα λεφτά στην τσέπη? 🙂 )
  Ρίξε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο(και στα άρθρα 42&43) και ότι άλλες απορίες έχεις τις συζητάμε.

  Click to access HDAT_Regulation.pdf

  Στα γρήγορα
  Μια αγορά ομολόγων δεν προϋποθέτει και τον όρο της κατακράτησης των τίτλων έως την λήξη τους (παρ όλα αυτά οι προσφορές που δίνονται στην αρχική έκδοση συνεκτιμούνται , με την έννοια ότι ο οργανισμός δημοσίου χρέους προτιμά εκείνες που συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες κατακράτησης). Αυτό σημαίνει ότι οι τίτλοι ρευστοποιούνται κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις ανάγκες ή τις πολιτικές των διαχειριστών κεφαλαίων στην ηλεκτρονική δευτερογενή τους αγορά , με το σπρεντ να διαμορφώνεται βάση των προσφορών που κατατίθενται .

  Δεν είναι όμως μόνο η δευτερογενή αγορά που μας ενδιαφέρει , είναι και η ρευστότητα των τραπεζών οι οποίες με βάση της αξία του χαρτοφυλακίου τους (σημαντικό μέρος των οποίων καλύπτεται από κρατικά ομόλογα) και την πιστοληπτική ικανότητα των προϊόντων τους, εκδίδουν δικά τους ομόλογα φιλοδοξώντας να δανειστούν με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Σκέψου ότι ακόμη και η κεφαλαιοποίηση των ίδιων των τραπεζών δεν είναι άσχετη με την πορεία του spread μιας και στην αποτίμηση τους λαμβάνονται ΠΟΛΥ σοβαρά υπόψιν

  Αυτά και άλλα πολλά Νικολή και καλησπέρα

 20. Γιάννη
  καλώς ήρθες στο καρνάγιο
  (και συγνώμη για την καθυστέρηση της εμφάνισης του σχολιασμού σου -μόλις τώρα βρέθηκα μπροστά σε υπολογιστή και κάθε πρώτο σχόλιο πρέπει πρώτα να ελεγχθεί για ευνόητους λόγους )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: