Επιστροφή του ΦΠΑ προβλέπεται για όποιες επενδύσεις πραγματοποιούν οι Κινέζοι στην Ελλάδα!

από kapetanios

Δηλαδή το Ελληνικό δημόσιο έχει συμφωνήσει να χάσει εκατομμύρια από ΦΠΑ την ώρα που η τρύπα των εσόδων δείχνει να μεγαλώνει επικίνδυνα! Τέτοιες επενδύσεις ονειρεύονται στο υπουργείο οικονομικών? Αυτό είναι το ζεστό χρήμα που περιμένουν από τους ξένους επενδυτές ?

Ο τραγέλαφος,

αυτήν την στιγμή το δημόσιο βρίσκεται και χρεώστης απέναντι στους Κινέζους μιας και τους χρωστά εικοσιένα  (21) εκατομμύρια ευρώ! Η «τακτοποίηση»  του χρέους αυτού  θα βρίσκεται μέσα στην ατζέντα του Κινέζου πρωθυπουργού που αναμένεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Ποιας μορφής τακτοποίηση άραγε ετοιμάζει το υπουργείο?

26 Σχόλια to “Επιστροφή του ΦΠΑ προβλέπεται για όποιες επενδύσεις πραγματοποιούν οι Κινέζοι στην Ελλάδα!”

 1. Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ.

  Απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις υποδομές, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου με τη σημείωση ότι η αξία της ανέρχεται στα 270 δισεκατομμύρια ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

  http://www.hbnews.gr/permalink/39442.html

 2. Ρε συ @κάπταιν τώρα μόλις, αναπαυόμενος, διαβάζω πχ πώς Αχμαντινετζαντ & Αμερικάνοι συμφώνησαν να ζητηθεί διαμεσολάβηση Παπανδρέου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ακόμα για όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τη χώρα εν όψει εξόδου στην αγορά στο β’ εξάμ. του 11, και σκέφτομαι, ή εγώ μαζί με τους περισσότερους ηγέτες των χωρών δεν καταλαβαίνουμε Χριστό, ή κάτι τρέχει με σένα.
  Που ρε παιδί μου, δε βρίσκεις, ούτε καν δειγματοληπτικά, έστω και κάτι τριτεύον ρε παιδί μου, να πεις
  «Αυτό, ΜΑΛΛΟΝ καλά το κάνουν»!

  Μήπως το παρατραβάς, να άρα το ξανάβλεπες, μπας και είναι αλλού ο κόμπος;

 3. Βαγγέλη το διάβασα κι εγώ το πρωί (για τον ρόλο του ενδιάμεσου) αλλά είπα να μην το σχολιάσω (2 ποστ έγραψα σήμερα και με έπεσαν βαριά)
  Γράψε δυο κουβέντες και στείλ τις να τις ανεβάσω (βόηθα και συ λιγάκι 😉

 4. Ρε συ κάπταιν, δεν αφήνεις τους κινέζους να κάνουνε καμιά δουλειά εδώ πέρα, αφήνοντας τα περί επιλεκτικής μεταχείρισης και τα τοιαύτα ..;
  Επισημαίνω, με _πάσα βεβαιότητα_, πως αυτή είναι η τελευταία φορά που οι Κινέζοι ασχολούνται με την πάρτη μας-αν δεν προχωρήσουν πέντε πράγματα που τους παραμυθιάζουμε την τελευταία πενταετία ..
  Αν πάλι έχουμε εναλλακτικές και είμαστε σε θέση να αρνηθούμε ότι δεν κάνουμε κέφι, νο πρόμπλεμ-να τους στείλουμε στα τσακίδια. Αλλιώς, θα ‘λεγα βασίμως να κάνουμε τουμπέκα γιατί η γενικότερη ιστορία του νταλαβεριού με την Κίνα, υπό προϋποθέσεις, δύναται να εξελιχθεί σε συγκλονιστικά σημαντική ιστορία στο μέλλον.
  Κρίνοντας από τον τρόπο που -συνεχίζουμε να- διαχειριζόμαστε τη σχέση μας, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος .. αλλά τεσπα, ας το εξετάσουμε λίγο σοβαρά και μακροπρόθεσμα..

 5. καλημέρα Σούη
  ένα γρήγορο πρώτο σχόλιο (γιατί η μέρα σήμερα είναι δύσκολη και γεμάτη)

  Ας ξεκαθαρίσουμε κατ αρχήν ότι η σύμβαση δεν είναι διακρατική , μεταξύ της χώρας μας και των Κινέζων αλλά μεταξύ της χώρας μας και μιας κινέζικης εταιρίας (από τις εκατοντάδες χιλιάδες που υπάρχουν) . Και βεβαίως η συμφωνία αυτή δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις του κράτους της Κίνας. Μπορεί να σου φαίνονται λίγο ξεκάρφωτα αυτά που γράφω αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η συμφωνία έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις μας με την Κίνα

  Συμφωνώ με κάθε επένδυση στην χώρα μας αρκεί αυτή
  1. να είναι σύννομη
  2. να ενισχύει την οικονομία μας
  3. να εγγυάται εκείνα τα ελάχιστα έσοδα για το δημόσιο που είναι ικανά να δικαιολογήσουν την όποια επιλεκτική μεταχείριση
  4. η επιλεκτική διαχείριση να μην αγγίζει τα όρια της δουλοπρέπειας και του ξεπουλήματος όσων έχουμε ή δεν έχουμε στο όνομα μια δήθεν ανάπτυξης
  5. να μην μας χρεώσει και από πάνω στο τέλος τέλος.

  Και Σούη , τα πρώτα αποτελέσματα, και μιλώ για το χρέος των 13 σήμερα και 21εκ στο τέλος του Οκτώβρη, συνηγορούν ότι ΚΑΙ αυτή η συμφωνία της πολιτείας με ξένους επενδυτές ξεκινά με τους χειρότερους (εις βάρος μας) οιωνούς.
  -πως θα επιστρέψει το ΦΠΑ η πολιτεία στους Κινέζους ? Στην σύμβαση δίνεται ένα περιθώριο 6 μηνών για τις επιστροφές ΦΠΑ και πέραν αυτής της χρονικής περιόδου η πολιτεία θα αντιμετωπίσει και την απειλή της εφαρμογής της ποινικής ρήτρας που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις

  -θα συμψηφιστεί με χρέη της εταιρίας προς το δημόσιο κι αν ναι για μας γιατί δεν ισχύει σήμερα κάτι τέτοιο παρ ότι έχει ζητηθεί επανειλημμένως όλο τον προηγούμενο χρόνο?

  -πόσα είναι τα πραγματικά έσοδα που αναμένει το δημόσιο απ ην συγκεκριμένη επένδυση στο κατασκευαστικό της κομμάτι ?

  Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που θέλουν απάντηση και μάλιστα μια σοβαρή απάντηση μιας και η «εναλλακτική» όπως την είπες προϋπήρχε της σύμβασης ….. εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο 😉

  ( εδώ δεν προσεγγίζω καθόλου το εργασιακό κομμάτι της επένδυσης αλλά μόνο αυτό των εσόδων )

 6. Και από δω, καλημέρα σε όλους.
  Αν κατάλαβα καλά @κάπταιν, η ένσταση του @σούη (καλώς τον!) είναι ευρύτερου τύπου, στρατηγικού χαρακτήρα, και δεν απαντιέται καθόλου με ερωτήματα επί «δυσκολιών επιστροφής του ΦΠΑ».
  Μπορεί όμως και να κατάλαβα λάθος…

 7. για να αρχίσω από τα ευκολότερα: Βάγγο, καλά κατάλαβες..
  κάπταιν, μου λες (μεταξύ άλλων)
  «Ας ξεκαθαρίσουμε κατ αρχήν ότι η σύμβαση δεν είναι διακρατική , μεταξύ της χώρας μας και των Κινέζων αλλά μεταξύ της χώρας μας και μιας κινέζικης εταιρίας (από τις εκατοντάδες χιλιάδες που υπάρχουν) . Και βεβαίως η συμφωνία αυτή δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις του κράτους της Κίνας.»
  επίτρεψε μου να σου πω-πως δεν το έχεις συλλάβει καλά: η Cosco είναι η ίδια Η ΛΔΚ.
  Θέλω να πω, πως μιλάμε για το σκληρό πυρήνα, τη βασική αιχμή της κινεζικής Διοίκησης.
  Να στο θέσω απλούστερα: πρόκειται για το μοντέλο σύμπραξης που επιθυμούν οι Κινέζοι να προωθήσουν-ως πιο ευέλικτο και πλέον πρόσφορο απέναντι στις υπόκωφες -σε διάφορα επίπεδα- αντιδράσεις ισχυρών δυτικών κρατών ή και κοινωνιών.
  Η συμφωνία δε, να είσαι βέβαιος, πως ΕΧΕΙ την πλήρη εγγύηση της ΛΔΚ ..
  τώρα στα υπόλοιπα, ‘περί δουλοπρέπειας’, ‘ξεπουλήματος’, και διάφορα άλλα που μου λες (αλλά και γενικότερα διακινούνται) δεν θα σχολιάσω για προσωπικούς μου λόγους .. 😉
  συνοπτικά μόνο υποστηρίζω, πως η ιστορία με την Κίνα [που μπαίνει σε κρίσιμη φάση σε λίγες μέρες με την εδώ επισκεψη του Wen Jiabao και της αποστολής που τον ακολουθεί], έχει -δυνάμει- μείζον στρατηγικό και προφανέστατα οικονομικό ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου (του δικού μας-όχι των άλλων .. 8) )

  btw, ο χαρισματικός κύριος που εικονίζεται στην άνωθεν φωτο του ποστ (όχι αυτος με το μουστάκι-ο άλλος ..), μήπως ξέρεις σε ποιά βαθμίδα βρίσκεται στην κομματική ιεραρχία του ΚΚΚ ..; 🙂

 8. Χαίρομαι που ο @Σούης
  (ξανα-χαίρε κεχαριτωμένε)
  βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους.
  Θέλω όμως να ρωτήσω τον @καπετάνιο, που -κατά τη γνώμη μου- σε ότι αφορά συμβάσεις και αγορές καλικώνει ψύλλο(έτσι κατάλαβα μέχρι τώρα):

  Δηλαδή «Ρε συ @κάπταιν»
  (όπως καταλαβαίνεις, το «ρε συ @κάπταιν…» τείνει πλέον να εδραιωθεί ως η πάγια προσφώνηση προς την αφεντιά σου)
  χρειαζόταν δηλαδή να αθροίσει ΚΑΙ ο @Σούης το
  (σχολιαστικό, επί του παρόντος, και καθ όσο τ ώ ρ α μας αφορά)
  κύρος του, για να γίνει κατάδηλο το προφανές ακόμα και σε αναλυτικά φυντάνια;

  Ότι δλδ ΚΑΙ γενικότερα, αλλά και στην περίπτωση της COSCO που μας αφορά, ο τομέας των επενδύσεων εξωτερικού, και δη του μεγέθους και του προσανατολισμού αυτού, είναι κάτι, που ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ (ΤΥΠΙΚΟ & ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ) ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΚΚ;

  Θα το ξαναπώ: (και χέσε με άμα θες)
  Η υπόταξη στις πρόσκαιρες εμμονές μας κάποιων ευρύτερων αντιλήψεών μας για τα πράγματα, ΚΑι εμάς τους ίδιους αδικεί (κυρίως αυτό), αλλά και μερικούς συζητητές (στους οποίους ΔΕΝ περιλαμβάνομαι) υποτιμά..

 9. Και κάτι άσχετο: (αλλά -το κατ εμέ, πάλι) καφαλαιώδους σημασίας, ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΖΩΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ:
  Βλέπω τώρα από την ημερήσια αποδελτίωση, πως «η ανεξάρτητη βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη», φιλοξενούμενη στο MEGA σήμερα το πρωί από Καμπουράκη-Οικονομέα, αμόλυσε (δι απλής αφέσεως) την παρακάτω -επί λέξει- ΒΟΜΒΑ:

  «Αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Μπακογιάννης και ζούσε, ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ καν ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ το 1989»

  (Γνώμη μου είναι ότι και μόνο αυτή η διατύπωση, ΡΗΤΗ & ΧΩΡΙΣ την παραμικρή ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, εξαναγκάζει τη δημόσια ζωή να μπει αργά η γρήγορα & εκούσα-άκουσα, σε μια συζήτηση-διαδικασία ξαναδιαβάσματος του «βρώμικου 89»).

  ΚαI δεν ξέρω γιατί, μούρχονται τώρα-να στο νου, παλιότερες, γύρω στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, συνεντεύξεις στη REBUBBLICA του γερο Φραντσέσκο Κοσίγκα για μερικές πλευρές της ιστορίας Μόρο που «τις ξανασκεφτοταν με το πλεονέκτημα της πλήρους εικόνας του τί επακολούθησε», (όπως έλεγε τότε, εκεί στο 2002 η 2003 αν καλοθυμάμαι), και πόσο -έλεγε ο ίδιος-, αναπότρεπτα είχε τότε «μπει το νερό στ’ αυλάκι..»

  Όποιος το βρίσκει κάπως σημαντικό και μπορεί, -σκέφτομαι τώρα-, ας βοηθήσει στο ψάξιμο

 10. Βαγγέλη,

  «Επρεπε να θυσιάσουμε τον Μόρο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ιταλικού κράτους». Είναι μια θέση που αποδίδεται στον Φραντσέσκο Κοσίγκα.»

  Από ΄δω:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4586236

 11. Για τα Κινέζικα.
  Στο ΒΗΜΑ της Κυριακης, στο ενθετο ΑΝΑΠΤΥΞΗ εγραφε σε ενα αρθρ ο Τρύφων Κουταλίδης (δρ. της Νομικής) με τίτλο «Η ανάγκη επενδύσεων χωρίς συνέπεια δεν ικανοποιειται». (το λινκ δυστυχώς δεν μπορω να το βρώ, ειναι ομως ευκολο για τους εμπειρους στο web).
  .

  (

 12. Καλησπέρα
  Έχω την εντύπωση οτι η σκληρή πραγματικότητα γέρνει προς την πλευρα του@καπετανιου.
  Ας παρακολουθήσουμε την πορεία της ανάθεσης (κατ επίφαση διαγωνισμού) του έργου στην cosco από ένα αναλυτικότατο δημοσίευμα εκείνων των ημερών

  http://www.iospress.gr/ios2009/ios20091101.htm

  Πολυμετοχική ιδιωτική εταιρεία η Cosco Pacific

  Για να δούμε τώρα πώς ακριβώς περιγράφεται η εταιρεία στη σύμβαση με τον ΟΛΠ. Κατ’ αρχάς, οι μετοχές της εταιρείας C.P. είναι ονομαστικές. «Δεν υπάρχει όμως νόμος ούτε στις Βερμούδες όπου συστάθηκε η εταιρεία ούτε και στην Κίνα η οποία να βεβαιώνει το είδος των μετοχών της εταιρείας και ότι οι μετοχές είναι ονομαστικές», λέει η σύμβαση. Η εταιρεία τηρεί έγκυρη και ενημερωμένη κατάσταση για τους μετόχους που έχουν τουλάχιστον 1% των μετοχών και η αυτή κατάσταση υποβλήθηκε στον ΟΛΠ. «Εκτός όμως των μετόχων φυσικών προσώπων υφίστανται και δύο μέτοχοι νομικά πρόσωπα με μεγαλύτερα ποσοστά. Ειδικότερα η εταιρεία HKSCC Nominees Limited κατέχει ποσοστό 57,6% των μετοχών της C.P. ενώ για τη μέτοχο αυτή είναι αδύνατη η υποβολή οποιουδήποτε στοιχείου διότι είναι εταιρεία εκπροσώπευσης μετόχων και δεν είναι ανακοινώσιμο οποιοδήποτε στοιχείο σχετικό με τις μετοχές και τους μετόχους της. Η δεύτερη μέτοχος εταιρεία είναι η Cosco Pacific Investment Holding Ltd και κατέχει το 42,05% του μετοχικού κεφαλαίου της C.P.» (σελ.1998-9). Αυτή η δεύτερη εταιρεία μέτοχος είναι που ανήκει πλειοψηφικά στην κρατική κινεζική μητρική εταιρεία COSCO. Προς τι λοιπόν τόση φροντίδα για τις διακρατικές σχέσεις αφού, αν ω μη γένοιτο η C.P. κάνει κακό τελικά στον ΟΛΠ, αυτό δεν θα έχει καμιά επίπτωση ούτε στο ΚΚ Κίνας ούτε και στις κρατικές επιχειρήσεις του;

  Ενα δεύτερο σημείο άξιο προσοχής στη σύμβαση είναι η ένορκη κατάθεση του αρμόδιου ελεγκτή ότι «το δίκαιο της χώρας καταγωγής της εταιρείας (Βερμούδες) δεν επιβάλλει στην C.P. την υποχρέωση να δημοσιεύει τις οικονομικές της καταστάσεις ενώ το ίδιο ισχύει και για το δίκαιο της Κίνας». Οι ελεγκτές της εταιρείας PricewaterhouseCoopers Κίνας που έλεγξαν τα οικονομικά της (τα τρία τελευταία χρόνια) πριν υποβάλει την προσφορά της στον ΟΛΠ (σελ. 2138-9) σημειώνουν στο τέλος της έκθεσης: «Οι διαδικασίες που διενεργήσαμε περιορίστηκαν σε αυτές που είχαν συμφωνηθεί με εσάς (σ.σ. εννοεί με τους εκπροσώπους της C.P.) Σε περίπτωση που είχαμε διενεργήσει πρόσθετες διαδικασίες τότε άλλα θέματα θα μπορούσαν να έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και τα οποία θα είχαν αναφερθεί σε εσάς» (σελ.2149). Η έκθεση ελέγχου αξιοποιήθηκε πάντως από την C.P. για να ξεπεράσει το νομικό κώλυμα ότι, ως offshore εταιρεία, δεν θα δικαιούταν να μετάσχει στο διαγωνισμό.

  Η νέα ανώνυμη εταιρεία του λιμανιού

  Στη σελίδα 2.277 της σύμβασης περιγράφεται η ΑΕ την οποία έπρεπε να συστήσει η C.P. στην περίπτωση που θα κέρδιζε το διαγωνισμό. Η εταιρεία συστάθηκε με την επωνυμία ΣΕΠ Α.Ε. και με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Ν. ΣΕΜΠΟ. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι η C.P. Τρία εκ. ευρώ ορίστηκε το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Η εταιρεία συστάθηκε στις 10/11/2008 με διάρκεια λειτουργίας 50 χρόνια, δηλαδή 20 χρόνια περισσότερα από τη διάρκεια ιδιοκτησίας του σταθμού από την κινεζική εταιρεία. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ 12698, είναι και η προστασία της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της υγείας των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος στο χώρο αλλά και η προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης! Με τρία εκατομμύρια λοιπόν μετοχικό κεφάλαιο η ΣΕΠ Α.Ε. (και 50 εκ. που δόθηκαν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό) έγινε ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά. Ολες της οι αποφάσεις προβλέπεται να λαμβάνονται από το 6μελες Δ.Σ. Μέλη αυτού του Δ.Σ. είναι οι Σου Μιντζί κάτοικος Κίνας, Τσαν Χανγκ κάτοικος Χονγκ Κόνγκ, Λου Σαι Κιτ κάτοικος Χονγκ Κονγκ, Λι Κε Τσιάγκ κάτοικος Καλαμακίου Αττικής με άδεια αορίστου χρόνου παραμονής στην Ελλάδα (αυτός ορίστηκε και διευθύνων δύμβουλος, διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας, ΦΕΚ 13150), Μέι Ντουμί κάτοικος Κίνας και Σουν Ζανμπό επίσης κάτοικος Κίνας. Στις 7/8/2009 (ΦΕΚ 9738) ανακοινώθηκε αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας κατά 19.500.000 ευρώ (το ελάχιστο που απαιτούσε η σύμβαση) με την έκδοση 6,5 εκ. νέων ονομαστικών μετοχών. Ολα αυτά λίγο πριν την «επιχειρούμενη» ανάληψη της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του σταθμού. Κάπως έτσι λοιπόν έχει το σύνολο των κινήσεων της εκχώρησης του λιμανιού στην αλυσίδα των εταιρειών που καταλήγει στη ΣΕΠ Α.Ε. υπό την απόλυτη εξουσία του πανίσχυρου διευθύνοντα συμβούλου κ. Τσιάγκ.

  Απλός μάρτυρας η κυβέρνηση της Κίνας

  Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί η εξουσιοδότηση στον δρ. (κάπτεν) Γουέι Τσιαφού για την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ΟΛΠ (ΦΕΚ 13150). Στο σημείο αυτό άρχισε και τέλειωσε ο ρόλος του κυβερνητικού στελέχους αλλά και του κινεζικού κράτους στην υπόθεση ΟΛΠ. Η ίδια η εταιρεία, στον ετήσιο απολογισμό της, αναγγέλλει την παραίτηση του δρ. Γουέι Τσιαφού από τη θέση του προέδρου (22.7.2008) για να αφοσιωθεί στα υπόλοιπα καθήκοντά του, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Τσεν Χονγκσχένγκ με διαχωρισμό (πλέον) αυτής της θέσης από τη γενική διοίκηση, την οποία ανέλαβε ο κ. Χίου Μιντζί. Δηλαδή ούτε και τυπικά δεν υπάρχει ίχνος διακρατικής συμφωνίας έστω και σε επίπεδο προσώπων. Σε δηλώσεις του, ο νέος διαχειριστής της C.P. Χίου Μιντζί για το 2009 αναφέρει ότι «το έτος αναμένεται να καλύπτεται από πρωτοφανείς προκλήσεις. Η παγκόσμια ύφεση οπωσδήποτε θα επιβαρύνει και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις». Μάλιστα σημειώνει ότι μείωσε τις δαπάνες της εταιρείας κατά 37% σε σχέση με το 2008. Ο δε πρόεδρος πρόσθεσε ότι περιμένουν την κατάσταση το 2009 να είναι ακόμα χειρότερη από το τελευταίο τετράμηνο του 2008: «Η εταιρεία άρχισε τις περικοπές στα προγράμματά της κάνοντας ένα βήμα πίσω στις επενδύσεις σχεδιασμών για τα λιμάνια και στις αντικαταστάσεις κοντέινερ». Ωστόσο εκτίμησε «ότι μάλλον δεν θα επηρεαστεί από αυτό η ανάπτυξη των δύο προβλητών του Πειραιά και η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την σύμβαση».

  Οι μαγικοί «κινέζικοι» αριθμοί

  Περίπου 2,4 δις. ευρώ έσοδα δήλωνε η ελληνική κυβέρνηση, 500 εκ. γίνανε μετά. Υπολογισμένα βέβαια όλα μαζί με τα ενοίκια που θα δοθούν σε βάθος χρόνου, με το ελάχιστο εγγυημένο ποσό που θα δοθεί αρχικά κ.λπ. Οσον αφορά όμως τα ποσά που προκύπτουν από τη σύμβαση (σελ. 2.403-5), εκτός από τα 50 εκ. που κατατέθηκαν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και άλλα 2.5 εκ. που προβλέπονται για έξοδα συμβούλων, ελέγχων κ.λπ., η δεσμευτική επένδυση ανέρχεται σε 45 εκ. ευρώ. Το 30% θα προέρχεται από το μετοχικό κεφάλαιο και το 70% από τραπεζικό δανεισμό. Με 50 εκ. δηλαδή παραχωρήθηκε ο ΟΛΠ που έβγαζε μέχρι τώρα 110 εκ. το χρόνο.

  Ακολουθούν οι «φορολογικές παραδοχές». Για σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές μίλησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και δεν έχουν άδικο. Από το σύνολο των λιμενικών εργασιών «έχει γίνει παραδοχή ότι μόνο 5% των συνολικών λιμενικών υπηρεσιών υπόκεινται σε ΦΠΑ» (σελ. 2406). Με λίγα λόγια, ο ΦΠΑ 19% επί των συνολικών εσόδων αφορά μόνο το 5% και μάλιστα έχει όριο επιστροφής 6 μήνες. Ειδική διάταξη προβλέπει και την απαραίτητη αναβαλλόμενη φορολογία που θα υπολογίζεται «με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα».

  Ακόμα κι αν επιμένουν λοιπόν συγκεκριμένα ΜΜΕ και πολιτικά χείλη ότι η Ελλάδα θα θιγεί από πιθανή ακύρωση ή τροποποίηση της συμφωνίας και θα διαρραγούν οι σχέσεις της με την Κίνα, ένα είναι σίγουρο: κανείς δεν ξέρει ούτε ποιοί είναι οι μέτοχοι της συμβαλλόμενης C.P., ούτε πώς θα λειτουργήσουν στο λιμάνι, ούτε αν θα κερδίσει ή θα χάσει το δημόσιο. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι σίγουρα το δημόσιο κέρδιζε με τον ΟΛΠ ΑΕ.

 13. Πού είναι το προβληματάκι σας κε & Στέλιο μας;
  Μην σπαταλιέστε ψάχνοντας, όσες χιλιάδες αναφορές (ή ότι άλλο προαιρείσθε) και να προσκομίσετε στη συζήτηση, το συμπέρασμα παραμένει ένα, χώρια που ταλαιπωρείστε & ματαιοπονείτε άνευ λόγου:
  (και το αντιλαμβάνονται το συμπέρασμα αυτό @Στέλιο, όλοι όσοι δεν έχουν πρόβλημα που τα πράγματα είναι έτσι και όχι αλλιώς.
  Χώρια που υπάρχουν και αυτοί, που πέρα από το να έχουν ακουστά για κάποια Κίνα και το καθεστώς της, ξέρουν και για το είδος και τη φύση του ελέγχου που αυτό ασκεί σε έναν ασύλληπτο όγκο δραστηριοτήτων, δημόσιων, αλλά -αλίμονο- και ιδιωτικών).

  Το ΜΟΝΟ λοιπόν συμπέρασμα που στέκει επί όλων αυτών, είναι πως: ο έλεγχος, η αρμοδιότητα η ευθύνη & το βάρος των αποφάσεων που αφορούν οικονομικές δραστηριότητες τηε ΛΔΚ στο εξωτερικό, ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στα πολιτικά όργανα του ΚΚΚ.
  Που πίστεψέ με, τον ασκούν με μια επάρκεια, που αποδεικνύεται (μεταξύ άλλων) και από γεγονός ότι τους ανήκει πια πάνω από το 60% του χρέους των ΗΠΑ.

  Με τη λογική σας, @ Στέλιο, το αμερικάνικο χρέος, θα έπρεπε για λογαριασμό της Κίνας, να το διαχειρίζεται πχ. κάποιος ΟΔΔΗΧ, με έδρα -πιθανότατα- τις Βερμούδες;

 14. Γαι τη «ΒΟΜΒΑ» Ντόρας
  Βαγγέλη, μάλλον εννουσε οτι θα επικρατούσε «σωφροσυνη» και οχι η «παραφροσύνη» των παμπερς» και οι κραυγές του Μιτσοτάκη οτι «θα βάλει ολο το ΠΑΣΟΚ στη φυλακή». 😆

 15. @Β. Δ. Καργούδης

  Για το χρέος των ΗΠΑ που διαχειρίζεται η Κίνα δεν γνωρίζω και το γνωστικό μου επίπεδο είναι φτωχό για να αντιληφθώ πλήρως «το παίγνιο» κατά την έκφραση του @καπετανιου
  Για τα υπόλοιπα που αναφέρετε όμως φτάνει ο κοινός νους και η ανάγνωση της σύμβασης.

  Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω από που συνάγεται ο ισχυρισμός σας για τον ρόλο της Κίνας στην συμφωνία; Η ανάγνωση του δημοσιεύματος άγει σε αντίθετα συμπεράσματα! Φοβάμαι ότι εικάζετε αυθαίρετα και δεν μπορώ να σας ακολουθήσω σε αυτό το επίπεδο. Το φρόνιμο θα ήταν να ακολουθούσαν την ανάλυση σας κάποια συγκεκριμένα παραστατικά ή παραδείγματα ειδάλλως οδηγούμαστε σε μια άσκοπη θεωρητικολογία που δεν οδηγεί πουθενά.

  Δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ την θέση σας ή «να σας πιστέψω» όπως μου ζητάτε, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να δεχτώ την άποψη σας απλά και μόνο επειδή την ισχυρίζεστε. Σας ζητώ να αποδείξετε του λόγου σας το αληθές με στοιχεία που να καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς στο άρθρο που προσκόμισα στην συζήτηση.

 16. ξεκινώ με τη λατρεμένη κα Ένη μου (ομολογημένη δικτυακή αδυναμία ..για τους μη-γνωρίζοντες 8) ) -> χαίρεται, κιόλας..!
  ο Τρύφων Κουταλίδης, στον οποίο αναφερθηκατε με αφορμή το άρθρο του στο Βήμα (“Η ανάγκη επενδύσεων χωρίς συνέπεια δεν ικανοποιειται”) αξίζει μια ιδιαιτερη μνεία..
  Για όποιον γνωρίζει τα ελάχιστα για το νομικό σύμβουλο του Αριστ. Ωνάση, το μέλος του ΔΣ του ΔΟΛ επί δεκαετίες, τον συγγραφέα του αυτοβιογραφικού ‘ο Δικηγόρος’ και τον κρυπτόμενο πίσω από το ψευδώνυμο ‘Παπινιανός’ στις σχετικές αναλύσεις του στο Βήμα, η προσαγόρευση «(δρ. της Νομικής) » φαντάζει μάλλον λίγος .. 😉

  παμε παρακάτω:Βαγγέλη, ας μην κάνουμε θέμα τη συμφωνία μας επί του προφανούς.. 8)

  και για να μπούμε στο ψητό: αγαπητέ Στέλιο, διάβασα το σχόλιο σας-δλδ το σχόλιο των φίλων μου (δεν κάνω πλάκα..) του ΙΟΥ.
  ασφαλώς, τα όσα γράφονται είναι επιεικώς .. πίπες [συγχωρήστε μου παρακαλώ τη διατύπωση, αλλά δεν άντεξα να μην αρθρώσω το συναίσθημα μου].
  αλλά, ας πάμε με τη σειρά-υποστηρίζετε (δια της προσεγγισης του ΙΟΥ):
  «Η εταιρεία τηρεί έγκυρη και ενημερωμένη κατάσταση για τους μετόχους που έχουν τουλάχιστον 1% των μετοχών και η αυτή κατάσταση υποβλήθηκε στον ΟΛΠ. «Εκτός όμως των μετόχων φυσικών προσώπων υφίστανται και δύο μέτοχοι νομικά πρόσωπα με μεγαλύτερα ποσοστά. Ειδικότερα η εταιρεία HKSCC Nominees Limited κατέχει ποσοστό 57,6% των μετοχών της C.P. ενώ για τη μέτοχο αυτή είναι αδύνατη η υποβολή οποιουδήποτε στοιχείου διότι είναι εταιρεία εκπροσώπευσης μετόχων και δεν είναι ανακοινώσιμο οποιοδήποτε στοιχείο σχετικό με τις μετοχές και τους μετόχους της. Η δεύτερη μέτοχος εταιρεία είναι η Cosco Pacific Investment Holding Ltd και κατέχει το 42,05% του μετοχικού κεφαλαίου της C.P.» (σελ.1998-9). Αυτή η δεύτερη εταιρεία μέτοχος είναι που ανήκει πλειοψηφικά στην κρατική κινεζική μητρική εταιρεία COSCO.»
  Ε, και ..;; Οπότε, τι ;; Ποιό είνα δλδ το ζήτημα ακριβώς-για να καταλάβω τι συζητάμε.. (;)
  το ότι δεν γνωρίζουμε ΠΟΙΑ φυσικά πρόσωπα βρίσκονται πίσω από το μετοχ. κεφάλαιο της Cosco Pacific ;
  Δεν είναι κακό να αγνοούμε τι σημαίνει μπίζνες με/στη ΛΔΚ (μάλιστα, όπως έχει μετασχηματιστεί την τελευταία δεκαετία..)-κακό είναι να επιχειρηματολογούμε αγνοώντας κυριολεκτικά τα πραγματικά δεδομένα.
  Η κινεζική διείσδυση στο δυτικό κόσμο, όπως ξανάγραψα παραπάνω, αποτελεί ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο εγχείρημα.
  Η μορφή και η σύνθεση των όποιων εταιρικών σχημάτων αποτελεί τεχνικό ζήτημα-η σχετική όμως σκοπιμότητα είναι βαθειά _πολιτικό_.
  Γιατί έτσι γουστάρουνε, για να μη φοβίζουνε κυβερνήσεις&κοινωνίες, για να ξεπλένουνε (δικό τους) χρήμα, γιατί τους βολεύει σε σχέση με τα δικά τους εσωτερικά παιχνίδια στο ΚΚΚ, κλπ, κλπ

  Τώρα, αν μετά από αυτό, λέμε
  «Προς τι λοιπόν τόση φροντίδα για τις διακρατικές σχέσεις αφού, αν ω μη γένοιτο η C.P. κάνει κακό τελικά στον ΟΛΠ, αυτό δεν θα έχει καμιά επίπτωση ούτε στο ΚΚ Κίνας ούτε και στις κρατικές επιχειρήσεις του;»
  σημαίνει πως αγνοούμε (ή αδυνατούμε -για κάποιο λόγο- να κατανοήσουμε) πως κινεζική επένδυση-εταιρικό σχήμα-ΚΚΚ-και ΛΔΚ της Κίνας (καλώς ή κακώς) ταυτίζονται απολύτως.
  Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις σε έναν Έλληνα το σχετικό μηχανισμό-δεν έχουμε τέτοιες παραστάσεις ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Δύση γενικότερα (τέτοιου βαθμού).
  Αυτό όμως δεν συνιστα λόγο να εκφέρουμε χαζομάρες ως περισπούδαστες αλήθειες.

  «Ενα δεύτερο σημείο άξιο προσοχής στη σύμβαση είναι η ένορκη κατάθεση του αρμόδιου ελεγκτή ότι «το δίκαιο της χώρας καταγωγής της εταιρείας (Βερμούδες) δεν επιβάλλει στην C.P. την υποχρέωση να δημοσιεύει τις οικονομικές της καταστάσεις ενώ το ίδιο ισχύει και για το δίκαιο της Κίνας». Οι ελεγκτές της εταιρείας PricewaterhouseCoopers Κίνας που έλεγξαν τα οικονομικά της (τα τρία τελευταία χρόνια) πριν υποβάλει την προσφορά της στον ΟΛΠ (σελ. 2138-9) σημειώνουν στο τέλος της έκθεσης: «Οι διαδικασίες που διενεργήσαμε περιορίστηκαν σε αυτές που είχαν συμφωνηθεί με εσάς (σ.σ. εννοεί με τους εκπροσώπους της C.P.) Σε περίπτωση που είχαμε διενεργήσει πρόσθετες διαδικασίες τότε άλλα θέματα θα μπορούσαν να έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και τα οποία θα είχαν αναφερθεί σε εσάς» (σελ.2149).» *
  εδω ΠΟΙΟ είναι άραγε το επιχείρημα που υποκρύπτεται ..; ότι ΑΝ μπορούσαν να διενεργηθούν άλλοι έλεγχοι (που είναι _σαφέστατο_ γιατί δεν έγιναν) θα μειωνόταν η δικαιοπρακτική ικανότητα της C.P…;
  θα μετεβαλε κάτι (κεφαλαιακή επάρκεια, επιχειρησιακή ισχύ, τραπεζική στήριξη, κα) ως προς τη σύναψη τυχόν συμφωνίας με την ελλ. κυβέρνηση;;
  Ελεος, δεν θα αντέξω άλλη φαιδρότητα 😉

  ακριβώς στη συνέχεια:
  «Η έκθεση ελέγχου αξιοποιήθηκε πάντως από την C.P. για να ξεπεράσει το νομικό κώλυμα ότι, ως offshore εταιρεία, δεν θα δικαιούταν να μετάσχει στο διαγωνισμό.»
  εξαιρετικά χρήσιμη παρατηρηση: εμμέσως, προκύπτει δλδ για μια ακόμη φορά, ανάγλυφα η γραφειοκρατική ανεπάρκεια στο επίπεδο προσέλκυσης μεγαλων ξενων επενδύσεων..
  σε ένα ρεσιταλ θεσμολαγνικής προσέγγισης αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως είναι η -επιμέρους- νομοθεσία που οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της συγκυρίας-και όχι οι διαμορφωμένες έξωθεν πραγματικότητες στο προκρούστειο κρεβάτι της ελλ. δημόσιας διοίκησης..

  «Ολες της οι αποφάσεις προβλέπεται να λαμβάνονται από το 6μελες Δ.Σ. Μέλη αυτού του Δ.Σ. είναι οι Σου Μιντζί κάτοικος Κίνας, Τσαν Χανγκ κάτοικος Χονγκ Κόνγκ, Λου Σαι Κιτ κάτοικος Χονγκ Κονγκ, Λι Κε Τσιάγκ κάτοικος Καλαμακίου Αττικής με άδεια αορίστου χρόνου παραμονής στην Ελλάδα (αυτός ορίστηκε και διευθύνων δύμβουλος, διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας, ΦΕΚ 13150), Μέι Ντουμί κάτοικος Κίνας και Σουν Ζανμπό επίσης κάτοικος Κίνας. Στις 7/8/2009 (ΦΕΚ 9738) ανακοινώθηκε αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας κατά 19.500.000 ευρώ (το ελάχιστο που απαιτούσε η σύμβαση) με την έκδοση 6,5 εκ. νέων ονομαστικών μετοχών. Ολα αυτά λίγο πριν την «επιχειρούμενη» ανάληψη της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του σταθμού. Κάπως έτσι λοιπόν έχει το σύνολο των κινήσεων της εκχώρησης του λιμανιού στην αλυσίδα των εταιρειών που καταλήγει στη ΣΕΠ Α.Ε. υπό την απόλυτη εξουσία του πανίσχυρου διευθύνοντα συμβούλου κ. Τσιάγκ.»
  ΤΙ άλλο μαθαίνουμε αραγε εδώ, πέραν των αυτονόητων – (δλδ κάποια ονόματα φυσικών προσώπων, τον τόπο διαμονής τους, κλπ πριν καταλήξουμε στην ‘ισχυρή’ εντυπωσιοθηρική κατακλείδα περί της «την απόλυτης εξουσίας του πανίσχυρου διευθύνοντα συμβούλου κ. Τσιάγκ.»
  Αν -ενδεικτικά- αυτό, και πολλά άλλα σημεία στο υπόλοιπο πληθωρικό κείμενο του ΙΟΥ δεν αποτελούν στοιχεία μιας φτηνής ρητορικής με συγκεκριμένη στόχευση, ας μας πει κάποιος σοβαρά, ΤΙ άλλο μπορεί να είναι .. (-:

  πάμε τωρα να δούμε πως χαλκεύεται ευφυώς ο αβανταδορικος τιτλος:
  [«Απλός μάρτυρας η κυβέρνηση της Κίνας»]

  «Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί η εξουσιοδότηση στον δρ. (κάπτεν) Γουέι Τσιαφού για την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ΟΛΠ (ΦΕΚ 13150). Στο σημείο αυτό άρχισε και τέλειωσε ο ρόλος του κυβερνητικού στελέχους αλλά και του κινεζικού κράτους στην υπόθεση ΟΛΠ.
  Η ίδια η εταιρεία, στον ετήσιο απολογισμό της, αναγγέλλει την παραίτηση του δρ. Γουέι Τσιαφού από τη θέση του προέδρου (22.7.2008) για να αφοσιωθεί στα υπόλοιπα καθήκοντά του, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Τσεν Χονγκσχένγκ με διαχωρισμό (πλέον) αυτής της θέσης από τη γενική διοίκηση, την οποία ανέλαβε ο κ. Χίου Μιντζί. Δηλαδή ούτε και τυπικά δεν υπάρχει ίχνος διακρατικής συμφωνίας έστω και σε επίπεδο προσώπων.»
  ΔΛΔ, ο κάπταιν (Βέϋ και όχι Γουαίη) αρχικά έλαβε «ομόφωνα εξουσιοδοτηση» για το προτζεκτ από το ΔΣ της συσταθεισης για την Ελλάδα εταιρεία και μετά μια ωραία πρωία αποχώρησε μαζί με το κινεζικό κράτος (!), προφανώς .. αφήνοντας την Cosco Pasific σε κάτι περίεργους τυχαίους ιδιώτες που [υποθέτω] δεν ξέρουμε και από που κραταει η σκούφια τους .. και τεσπα άδηλον το μέλλον..
  Και κατοπιν μιας τέτοιας οξυδερκούς ανάλυσης είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί δεν φαινεται σε τουτη τη χώρα να καταλαβαίνουμε Χριστό από το ΤΙ παίζεται ..

  «Ακολουθούν οι «φορολογικές παραδοχές». Για σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές μίλησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και δεν έχουν άδικο. Από το σύνολο των λιμενικών εργασιών «έχει γίνει παραδοχή ότι μόνο 5% των συνολικών λιμενικών υπηρεσιών υπόκεινται σε ΦΠΑ» (σελ. 2406). Με λίγα λόγια, ο ΦΠΑ 19% επί των συνολικών εσόδων αφορά μόνο το 5% και μάλιστα έχει όριο επιστροφής 6 μήνες. Ειδική διάταξη προβλέπει και την απαραίτητη αναβαλλόμενη φορολογία που θα υπολογίζεται «με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα».»
  Τι πάει να πει ‘σκανδαλωδεις φοροαπαλλαγές΄ρε παιδιά ..;
  Υπάρχει μια πολιτική επιλογή από την προηγούμενη (και από την παρουσα) κυβερνηση- ορθή η εσφαλμένη.
  Ας την κρίνουμε ως τέτοια.
  Με συγκεκριμένα επιχειρησιακά επιχειρηματα, ολοκληρωμένους συλλογισμούς που συνεκτιμούν την συγκυρία, τη μελλοντική δυναμική, τις δυνατοτητες των συμβαλλομένων, τα προβλήματα συνεργασίας, το βαθος της κοινοτητας των στοχων, την αξιοπιστια των δυο πλευρών, την ειλικρινεια των προθεσεων, κλπ, κλπ**

  Τα υπόλοιπα περι ΦΠΑ/χρόνων επιστροφής, κλπ @@ μάντολες στέλνουν τη μπάλα στην εξέδρα και αναδεικνύουν την ανεπάρκεια εκλογίκευσης.
  Επιθυμούμε/χρειαζόμαστε τα κινέζικα κεφάλαια σε τούτη τη χώρα;
  Αντιλαμβανόμαστε ΤΙ πάνε να σκαρώσουνε οι κινέζοι και ποιούς μελλοντικά θα θίξει;
  Εχουμε υπολογίσει ΤΙ ακολουθεί;
  Έχουμε στρατηγική εμπλοκής σε αυτό, μελλοντικό πολλαπλασιαστικό κέρδος και μεθόδους αποκόμισης πρόσθετων οφελημάτων;
  Αν ναι, ΟΚ-αν όχι (όπως δυστυχώς δειχνει ως τώρα η κατασταση..) μόνο να βρεθούμε υπόχρεοι μπορούμε-όχι να πιστωθούμε οτιδηποτε..
  ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ αρθρα/θέσεις/ισχυρισμοί, ως οι παραπάνω [σεβαστές επί της αρχής] ΔΕΝ συμβάλλουν στην αποκωδικοποίηση του διεθνούς οικονομικού παίγνιου και ΒΕΒΑΙΑ όυτε στην κατανόηση του διακυβεύματος..
  Επιβεβαιωτική δε του επιχειρηματος μου, η κατακλείδα του Στέλιου (δια του ΙΟΥ πάντα):
  «Ακόμα κι αν επιμένουν λοιπόν συγκεκριμένα ΜΜΕ και πολιτικά χείλη ότι η Ελλάδα θα θιγεί από πιθανή ακύρωση ή τροποποίηση της συμφωνίας και θα διαρραγούν οι σχέσεις της με την Κίνα, ένα είναι σίγουρο: κανείς δεν ξέρει ούτε ποιοί είναι οι μέτοχοι της συμβαλλόμενης C.P., ούτε πώς θα λειτουργήσουν στο λιμάνι, ούτε αν θα κερδίσει ή θα χάσει το δημόσιο. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι σίγουρα το δημόσιο κέρδιζε με τον ΟΛΠ ΑΕ.»
  κλείνω με μια (1) έκκληση-ΟοΧι άλλο κάρβουνο … !!! 8)

  * btw, στη wikipedia, λήμμα ‘ιδεοληψία’ υπάρχει .. ;

  ** όπως χαρακτηριστικά ειπε ο χαμογελαστός κύριος (δεξιά στη φωτο του ποστ) στο γραφοντα προ μερικών μηνών στο en passant, «αποφασίστε ΑΝ τελικά μας θέλετε-και πέστε το μας οριστικά..»

 17. @Kαλέ μου Σούη, πριν από την παρέμβασή σου, διατηρούσα και κάποιες (χαζές) ενοχές για τον @Στέλιο, πως ίσως -σκεφτόμουν- να τον αποπήρα τον άνθρωπο πέραν του επιτρεπτού.
  Όχι πια.
  *Δε φαντάζεσαι τον ενθουσιασμό μου που βρήκα συνένοχο-συστασιώτη για ιστορίες & αφηγήματα, με ήρωα τον Ρόδιο πρώην (πρώτο) ΓΓ του ΕΟΤ Τρύφωνα Κουταλίδη-Παπινιανό, τον άνθρωπο πίσω από όλες τις συμβάσεις του Β’ ημίσεως της οκταετίας -θαύμα του γερο-Κάραμαν!, τον….τον…τον..(ων ουκ έστιν αριθμός & τέλος)
  Να εισφέρω ακόμα σήμερα, (για νάχουμε κι άλλα να λέμε), ότι είναι ο άνθρωπος, η (τεράστιου διεθνούς κύρους)
  δικηγορική φίρμα του οποίου
  (KOYTALIDES & ASSOCIATES),
  παρέσχε πιστοποίηση ευδόκινης επαγγελματικής άσκησης στον Κωστάκη τουν Βου τον και «κουρασμένο» κληθέντα, καλύπτοντας το ανεπάγγελτον του ανδρός…
  Να τα λέμε…

 18. @suigeneris καλησπέρα σας
  Τεκμηριωμένος ο σχολιασμός σας , έξοχη η ντρίπλα σας στα ζητήματα και τις θέσεις αρχής , παρ όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτετε έχουν ήδη απαντηθεί.
  Αντιλαμβανόμαστε «τι σκαρώνουν οι κινέζοι», το χουν σκαρώσει ήδη στην Νάπολη
  Ξέρουμε ή υποθέτουμε βάσιμα ποιους μελλοντικά θα θίξει («γόμορρα» του Σαβιάνο Ρομπέρτο. Διαβάστε το , ίσως ο ρομαντισμός που σας διακρίνει υποχωρήσει αρκετά.
  http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=425510
  Στο λινκ που σας δίνω στο τέλος της σελίδας υπάρχουν και δεκάδες παραπομπές )

  Ας μην μακρηγορώ
  Το μέλλον θα δείξει τι πραγματικά υπογράψαμε με την cosco και τι θα αποκομίσουμε απ αυτήν την συμφωνία. Το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να ρίξει φως σε αυτήν την υπόθεση ήταν το ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε με όλους τους τόνους και όλους τους τρόπους την σύμβαση «αποικιοκρατική». Μετά έγινε κυβέρνηση…
  Ελπίζω να τα λέμε , τουλάχιστον έως ότου αποδειχθεί ποιος από τους δυο μας έχει δίκιο : ))

  @Β.Δ. Καργούδης με όλο το σέβας
  μην επαίρεστε , τα γραφόμενα σας δεν συνηγορούν ===>προς το παρόν

 19. @Sτέλιος: Αν μετά τα όσα ανταλλάχτηκαν, επιμένετε στο επίπεδο της πρόσληψης των πραγμάτων του κ. Σαβιάνο και της παραπολιτικής περί «Μαφίας» κα άλλων ψυχωφελών και διασκεδαστικών ιστοριών, τότε για έναν από τους δυό μας, δεν υπάρχει σωτηρία:
  Εννοώ ότι ή εσείς ή εγώ έχουμε ανεστραμμένη εντός μας την ιστορία και την εικόνα του κόσμου!
  Και θα μου επιτρέψετε να στοιχηματίζω ότι δεν είμαι εγώ αυτός.

  Όσο πάλι για την έπαρση, ή άλλες συμπεριφορικές εκτροπές, επιτρέψτε μου, δεν είναι αυτοί οι όροι με τους οποίους λειτουργώ και αντιπαρατίθεμαι δημόσια…
  Σεις είστε που αντιλαμβάνεστε τα πράγματα με παρόμοια αντιστρεπτά ζεύγη:
  νίκη-ήττα, έπαρση-εξευτελισμός, κλπ…
  Προσέχουμε για να έχουμε, φίλε @Στέλιο.
  Τόσο απλά…

 20. @Στέλιος συνέχεια: Αα, και πού είστε, πριν συστήσετε αναγνώσματα του τύπου που συστήνετε, φροντίστε πρώτα εσείς να απαλλαγείτε από την φθοροποιό (για να το πω όσο κομψότερα γίνεται) επίδραση που φανερά ασκούν πάνω σας λαϊκά αστυνομικά ευπώλητα (best sellers) του τύπου «ΓΟΜΟΡΡΑ», και που στο φαντασιακό σας, υποκαθιστούν μια πιο -ας πούμε- πολιτική ανάγνωση της σύγχρονης πραγματικότητας.
  Καλό σας κουράγο, φίλε μου.
  Και, μπορεί τα «ΓΟΜΟΡΡΑ» πιθανότατα να αποτελούν πανάκεια κατά της αϋπνίας, πολιτικά όμως, μην αυταπατάσθε…
  Άλλο ο (πολιτικός) ύπνος, και άλλο τα ενύπνια…

 21. Καλημέρα Βαγγέλη και Στέλιο
  εμένα πάντως μου κίνησαν την περιέργεια όλα αυτά που διάβασα αργά χθες βράδυ για το βιβλίο και το παρήγγειλα . Μπεστ σελερ με τον συγγραφέα να βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, δεν νομίζω! Δεν ξέρω βέβαια και επιφυλάσσομαι
  Και Βαγγέλη δεν είναι άσχημη η ιδέα να «ξαναδιαβάσουμε» το βρώμικο 89, γιατί όχι και το βρώμικο 88-87-86 😉

  *
  καλημέρα Σούη

  Κι εγώ πιστεύω ότι «πρόκειται για το μοντέλο σύμπραξης που επιθυμούν οι Κινέζοι να προωθήσουν».
  Τα διαφορετικά μάλιστα συμπεράσματα που προκύπτουν απ την δική σου ανάλυση και του ΙΟΥ οφείλονται στην διαφορετική ανάγνωση της σύμβασης, ανάμεσα σε αυτό που περιγράφεται ρητά και σε αυτό που αφήνεται να εννοηθεί χωρίς ποτέ κανείς να μπορεί να το αποδείξει πόσο δε μάλλον και να το επικαλεστεί νομικά (εγγυήσεις κλπ)
  Ανάμεσα σε αυτά τα δύο αναγνώσματα η προσωπική μου πείρα με κατευθύνει προς την πλευρά των ρητών δεσμεύσεων και διατυπώσεων που προκύπτουν απ την σύμβαση αυτή καθ αυτή, και υπό αυτήν την έννοια η συμφωνία δεν είναι διακρατική αλλά μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και μιας offshore εταιρίας( θα έλεγα ότι η σύσταση της είναι ο απόλυτος ορισμός των offshore ) «αγνώστων λοιπών στοιχείων».

  Σε αυτό το σημείο να δηλώσω χωρίς φόβο και πάθος ότι προσωπικά ΔΕΝ τους θέλω. Αυτό το μοντέλο δεν θαθελα να μας αφορά. Κι αυτό γιατί από οικονομικής άποψης δεν βλέπω σε τι ωφελούμαστε και από πολιτικής άποψης είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Κι αν στο δεύτερο ο καθένας μπορεί να έχει την ευχέρεια της άποψης , στο πρώτο δεν μπορούν παρά να μιλούν οι αριθμοί –και μόνο. Το βέβαιο είναι ότι το θέμα θέλοντας και μη θα το παρακολουθήσουμε μιας και επίκειται και η επίσκεψη των κινέζων τις επόμενες ημέρες.

  Πάντως δόκτωρα να ξέρεις, εάν τις επιστροφές ΦΠΑ τις συμψηφίσουν με τα χρέη της εταιρίας στο δημόσιο εγώ θα πάω να τους βάλω φωτιά , εάν τους το επιστρέψουν θα πνίξω με τα χεράκια μου τον Καργούδη
  Καλημέρα παιδιά, ελπίζω να τα πούμε κατά το μεσημεράκι

  υγ
  Κι ένα σύντομο ανέκδοτο, ΣΤΟΠ ΚΑΡΤΕΛ μπουαχαχαχαχα

 22. Καλημέρα σε όλους
  Καλώς τον @καπετάνιο & τιμονιέρη μας.

  @Κάπταιν μου, κάπου δε μου τα λες καλά για τη σχέση αποκλεισμού των ιδιοτήτων «ευπώλητο» & «υπό αστυνομική προστασία».
  Κι αν σου πω εγώ ότι αντίθετα, η αστυνομική προστασία είναι αυτή που κάνει ένα έργο (όχι από μόνη της φυσικά) πιο «ευπώλητο» από ότι πιθανώς θα ήταν χωρίς αυτήν, και ενισχύσω τον ισχυρισμό μου με Σάλμαν Ρούσντι & «Σατανικούς Στίχους» (και τόσα άλλα), τι θα βρεις να μου αντιτείνεις;

  *Τους Κινέζους, λες, δεν τους θες (για χ λόγους). Πάει καλά (τρόπος του λέγειν)
  Η Ευρώπη, μας έχεις προ καιρού πει, δεν έχει καμιά σχέση πλέον με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, οπότε έξω κι αυτή..
  Οι ΗΠΑ, είναι η έδρα του Σατανά της φιλελεύθερης απορύθμισης, οπότε τι να λέμε;
  Μήπως μπορείς εν τέλει να μας πεις με ποιούς ευγεγνικούς κυρίους και κυρίες, μπορούμε να κάνουμε χωριό και να κοιτάξουμε και λίγο τα χάλια μας;

  *Όσο για τα 80ς και τα προσωνύμια με τα οποία οι επί μέρους χρονιές τους έχουν καταχωριστεί στην ιστορία, προσωπικά, ήξερα μόνο το «βρώμικο 89»
  Μιας και ισχυρίζεσαι πως η ως άνω δεκαετία έχει και άλλες χρονιές αντίστοιχα καταχωρισμένες, θα περιμένω με αγωνία υποδείξεις και στοιχεία…
  Μέχρι τότε, νάσαι καλά…

 23. Βαγγέλη (με πρόλαβες πριν φύγω)

  η ιδέα να κοιτάξουμε και λίγο ή μάλλον ΠΟΛΥ τα χάλια μας με αρέσει- η λύση δεν είναι κάπου εκεί έξω αλλά ΕΔΩ μέσα μας. Η υπόθεση «ανάπτυξη» δεν με αφορά μόνο πολιτικά με αφορά ΚΑΙ επαγγελματικά- εάν με εννοείς . Και το θέμα που συζητάμε (φπα , επιστροφές κλπ) μου κοστίζει και οικονομικά λέω- εάν με εννοείς πάλι. Οπότε δεν μπορώ να το δω με την άνεση που σε διακρίνει- που σίγουρα με εννοείς

  Εσύ μπορεί να ήξερες το βρώμικο 89 και πως αυτό καταχωρήθηκε στην Ιστορία αλλά η ιστορία στην προκειμένη περίπτωση γράφτηκε από τους «νικητές». Ε λοιπόν θα την «ξαναδιαβάσουμε» και εν ανάγκη θα την επαναδιατυπώσουμε κιόλας, ίσως αντικειμενικά αυτή την φορά.

  Για το βιβλίο περιορίσου στην άγνοια σου γιατί κι εγώ εκεί αυτοπεριορίζομαι – προς το παρόν(δηλαδή πριν το διαβάσω)

  Μπονζουρ μον αμι

 24. Την επαγγελματική σου επάρκεια και την αγωνία του επιχειρείν για όλους όσους τόσο άσχημα ζορίζονται τον καιρό αυτό, πάντα τη σεβόμουν και κατά καιρούς το ανάφερα κιόλα.
  Γι αυτό είναι που μου κάνουν εντύπωση οι αποκλεισμοί από τη μεριά σου ολόκληρων περιοχών από αναπτυξιασκά ενδεχόμενα.
  Αν το ίδιο πράγμα γινόταν μόνο στη βάση πολιτικών εκτιμήσεων ή απόψεων, θα μπορούσα μια χαρά να πω
  «Δε βαριέσαι, απλά διαφωνούμε…», και να..άλλαζα πλευρό.
  Όμως…

 25. Επίσης αντιχαίρεται Dr. Sui, «αγαπημένε μου» δικτυακά.
  Ευχαριστώ για την ενημέρωση περί του συγγραφέα του αρθρου στο «ΒΗΜΑ» η οποία επεξετάθη λεπτομερέστερα εν συνεχεία απο τον ευγενικό κ. Βαγγέλη Καργούδη.
  Να πω ομως οτι η αναφορά μου στο αρθρο ηταν,( λόγω του οτι συζητούντο στο ποστ «τα Κινεζικά»), μόνο σε σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου και οχι στον συγγραφέα. Για μένα θα μπορούσε να ειναι οποιοσδήποτε αλλος γνωρίζων νομικά. (το Δρ.που πρόσθεσα στο ονομα ειναι απλά η αντιγραφή απο την εφημερίδα οπου αναφέρεται στον γράφοντα).

  Στο εν λόγω κείμενο λοιπόν αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο που ισχυε και ισχύει στην Ελλάδα για τίς ξένες επενδύσεις, το οποίο, ως φαίνεται, ειναι ιδιαίτερα ευνοικό για τούς επενδυτές. Και ως παράδειγμα φέρνει ο γράφων τα μεγάλα εργα που εγιναν επί Κ.Καραμανλή με εξαιρετικά ευνοιικά προνόμια. (επεξηγηματικά αναφέρεται ο Β.Κ. στο σχόλιο του).
  Δεν ξέρω αν διαβάσατε το δημοσίευμα.

 26. Κι όμως , ο ΦΠΑ άλλαξε τα πλάνα του ισχυρού άντρα της Cosco

  http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=83508

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: