Σαμαράς στην ΔΕΘ : τα 7 ψέματα του ΠΑΣΟΚ

από kapetanios

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=355292&ct=32&dt=18/09/2010

* Πρώτο ψέμα, ότι μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη:

Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα απ’ αυτές που αποτελούν σήμερα την Ευρωζώνη. Είχε χρέος ελάχιστο: Μόλις το 32% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός…
Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, το χρέος της Ελλάδας εκτοξεύθηκε στο 110% του ΑΕΠ! Αυτά που ευθέως δανείστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 – μαζί με τα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ που εγγυήθηκε τότε το Δημόσιο και κατέπεσαν οι εγγυήσεις του λίγο αργότερα – μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης!

Κι από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει πραγματικά το χρέος. Το οποίο παράγει νέα ελλείμματα. Και καινούργιο χρέος.Αυτή είναι η αλήθεια…

Προσέξτε: Δεν είναι κακό να δανείζεται κανείς. Το κακό είναι να δανείζεται μόνο για να καταναλώνει. Να κάνει δήθεν «κοινωνική πολιτική» με… δανεικά! Αυτό συνέβη, δυστυχώς…
Αυτό που ονομάστηκε «αναδιανομή» στην Ελλάδα, ήταν ουσιαστικά αναδιανομή σε βάρος των επόμενων γενεών. Σε βάρος των παιδιών μας. Αυτό πληρώνουμε σήμερα…

* Δεύτερο ψέμα: ότι το χρέος το δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλάνε για τα 80 δισεκατομμύρια που δανείστηκε η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής της. Από τις αρχές του 2004 ως τα τέλη του 2008. Όμως, αν δείτε πού πήγαν αυτά τα χρήματα θα διαπιστώσετε τα εξής:
— 50 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή ετήσιων τόκων, στο δημόσιο χρέος που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
— 10 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.
— 2,5 δισεκατομμύρια πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια και τα πλήρωσε.
— 7 δισεκατομμύρια πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία.
Από τα 80 δισεκατομμύρια που «χρεώνουν» τη Νέα Δημοκρατία ότι επιβάρυνε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Του ΠΑΣΟΚ!

Αυτή είναι η αλήθεια…

Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Και πολύ καλά έκανε. Και τους βρήκε 768 χιλιάδες! Το μόνο στοιχείο που δεν αποκάλυψε είναι πότε προσελήφθησαν. Πότε διογκώθηκε τόσο πολύ ο δημόσιος τομέας…
Κι έρχονται σήμερα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του κρατισμού να μας κάνουν «μαθήματα»…

Τρίτο ψέμα: ότι για όλα όσα έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, και πάλι η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε τους τελευταίους τρείς μήνες το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο.
Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ.
Το ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 το 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%!
Παρ’ όλα αυτά, ως τον περασμένο Δεκέμβριο, και, παρά τις «λαθροχειρίες» της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είχε ακόμα πρόβλημα δανεισμού
Πώς αποδεικνύεται αυτό;
Από τα ίδια τα επιτόκια δανεισμού που αποτελούν τον καθρέφτη αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης: Τον Οκτώβριο, όταν παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ τα λεγόμενα spreads ήταν 130 μονάδες βάσης. Το Νοέμβριο, αφού είχε μαθευτεί ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, τα spreads βρίσκονταν ακόμα στις 180 μονάδες. Μέχρι και στα τέλη Ιανουαρίου τα spreads ήταν γύρω στις 200 μονάδες βάσης…
Μετά εκτοξεύθηκαν. Και σήμερα βρίσκονται στις τριτοκοσμικές 1000 μονάδες βάσης!
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη!

Αυτή είναι η αλήθεια…

Τέταρτο ψέμα: Αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ και το επαναλαμβάνουν ακόμα διάφοροι υποστηρικτές του: Ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη».
Γιατί είναι ψέμα; Διότι μέχρι τις αρχές του χρόνου, τρείς μήνες και πλέον μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα την Ελλάδα όσο ήθελε και με λογικά επιτόκια. Περιμένοντας να κάνει κάτι…
Όμως δεν έκανε τίποτε!
Μέσα στον Ιανουάριο οι διεθνείς αγορές προσέφεραν άνεση δανεισμού, για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της για ολόκληρο το 2010!
Και σε επιτόκια λογικά ακόμα…
Αν η Ελλάδα είχε πάρει τότε τα χρήματα που της πρόσφεραν οι αγορές, δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης και δεν θα χρειαζόταν να υπογράψουμε το Μνημόνιο.
Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαρτίου, οι ξένες αγορές μας πρόσφεραν, για διάρκεια άνω του έτους, πάνω από 43 δισεκατομμύρια. Απ’ αυτά αντλήσαμε μόλις 14!
Ως τον Ιανουάριο ακόμα, οι αγορές εμπιστεύονταν να δανείσουν την Ελλάδα. Μετά έχασαν πλήρως την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα.Επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και εξ αιτίας της Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Πέμπτο ψέμα: ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί το Μνημόνιο όταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να την δανείσουν. Δηλαδή στα τέλη Απριλίου…

Αυτό κι αν είναι ψέμα! Ακόμα και στις αρχές Μαϊου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν εξαντλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης.Η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα τη στιγμή εκείνη. Αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα. Και το τελευταίο που ήθελαν τότε ήταν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Και αυτό θα δημιουργούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς σ’ ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Άρα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε διαφορετικούς όρους. Που θα ήταν πολύ λιγότερο οδυνηροί και πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί.
Όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο, το οποίο όχι απλώς δεν έλυνε το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας. Αλλά το έκανε πολύ χειρότερο.
Κι όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, δεν είχαν καν συναίσθηση τι υπέγραφαν…
Διότι το Μνημόνιο δεν αφορά μόνο τα άμεσα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Αφορά και τα χειρότερα για το τέλος του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια. Περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα κι άλλων περικοπών που επίσημα στο Μνημόνιο αναφέρονται ως «αδιευκρίνιστα».
11 δισεκατομμύρια από τα 30 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου είναι – αν είναι δυνατόν – «αδιευκρίνιστα»! Όμως εμείς δεσμευτήκαμε να τα αποδεχθούμε από τώρα.Δώσαμε «λευκή επιταγή» σε ό,τι μας ζήτησαν. Για όλα τα επόμενα χρόνια…

Έκτο ψέμα: ότι παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί τάχα σε «έξοδο από την κρίση»….

Όμως, η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί. Τα λουκέτα και η μείωση της κατανάλωσης δεν φέρνουν ποτέ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Κι έτσι μεγάλο μέρος των θυσιών πάνε χαμένες.
Επίσης, το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος! Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει το ίδιο το Μνημόνιο: Από το 115% του ΑΕΠ το 2009, το χρέος της χώρας θα εκτοξευθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013!
Αλλά αν έχουμε τόσο μεγάλο χρέος, και πάλι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Ποιος θα μας δανείζει τότε με τέτοιο χρέος; Και με τι επιτόκια θα μας δανείζουν;

Έβδομο ψέμα: ισχυρίζεται ολόκληρος ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, και μαζί όλα τα παπαγαλάκια της κι όλα τα «εξαπτέρυγά» της, ότι η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα «ανευθυνότητα»:

Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα:
— Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα.Αυτό είναι ανευθυνότητα! Αυτό είναι Η Ανευθυνότητα με το άλφα κεφαλαίο: το αξέχαστο εκείνο «λεφτά υπάρχουν»!
Μας λένε ότι τότε δεν γνώριζαν την κατάσταση. Λένε ψέματα! Την γνώριζαν! Όπως ήξεραν ακόμα, ότι τα ελλείμματα σε όλη την Ευρώπη είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της διεθνούς κρίσης.
Κι όμως βγήκαν προεκλογικά με κεντρικό σύνθημα: λεφτά υπάρχουν! Και τώρα μας κάνουν… μαθήματα «υπευθυνότητας».
— Να σας μιλήσω και για πιο πρόσφατα: Πέρσι το Δεκέμβριομιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, τους πρότεινα να πάρουν έκτακτα μέτρα όσο ήταν καιρός. Τους πρότεινα και συγκεκριμένα μέτρα. Προσφέρθηκα και να τους στηρίξω ανοικτά. Έφτασα να πω στον κ. Παπανδρέου στη Βουλή μέχρι κι εκείνο το: «Ξεκολλήστε επί τέλους»!
Τέτοια συναινετική στάση ποτέ δεν έχει δείξει αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου ΑΥΤΟ είναι Υπευθυνότητα! Είδαμε τον κίνδυνο, σταθμίσαμε τις επιπτώσεις και προσφερθήκαμε να «βάλουμε πλάτη».

Πότε το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι τέτοιο στο παρελθόν;Ποτέ!

Την περασμένη άνοιξη, όταν εμείς βάζαμε πλάτη για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, το ΠΑΣΟΚ γύριζε δεξιά κι αριστερά, καταστροφολογώντας για «επικείμενη χρεοκοπία», για επερχόμενα «ναυάγια», διασύροντας σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα και την Οικονομία της. Αυτό κι αν ήταν ανευθυνότητα…
Η αγορά πάγωσε. Το ηθικό των απλών ανθρώπων γονάτισε. Η «Εθνική κατάθλιψη» μπήκε στο σπίτι μας. Η μαζική έξοδος κεφαλαίων ξεκίνησε. Και τα spreads πήραν την ανηφόρα…

Λέει το ΠΑΣΟΚ ότι η Νέα Δημοκρατία «αδράνησε» όταν ήταν κυβέρνηση.

Μήπως θυμάται το ΠΑΣΟΚ ποιος κατέθεσε πρόταση μομφής για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της κας. Πετραλιά – το πολύ ηπιότερο σε σύγκριση με αυτό που ψηφίστηκε πρόσφατα; Ο κ. Παπανδρέου.
Μήπως θυμάται το ΠΑΣΟΚ ποιος απειλούσε όσους διεθνείς επενδυτές έδειχναν ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή και τα λιμάνια; Ο κ. Παπανδρέου.
Μήπως θυμάται το ΠΑΣΟΚ ποιος αποχώρησε από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμα και εκεί που συμφωνούσε;
Ο κ. Παπανδρέου ούτε μια φορά δεν έβαλε πλάτη, ούτε μια φορά δεν έδωσε συναίνεση.Κι έχουν το θράσος σήμερα, οι παγκόσμιοι «πρωταθλητές» του λαϊκισμού να μιλάνε για «υπευθυνότητα».

— Όταν μας έφεραν το κείμενο του Μνημονίου, το διαβάσαμε ως την τελευταία γραμμή. Δεν πήγαμε να το ψηφίσουμε χωρίς να ξέρουμε τι λέει, όπως – προφανώς – έκαναν άλλοι. Που πρώτα το ψήφισαν κι ύστερα… διαμαρτύρονται γι’ αυτά που εφαρμόζονται, αν και υπήρχαν στο κείμενο που οι ίδιοι ψήφισαν!
Το διαβάσαμε, λοιπόν, ως την τελευταία σελίδα, και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας: Αυτό το σχέδιο δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Οδηγεί σε βαθύτερη κρίση.
Δεν οδηγεί σε εκμηδένιση του ελλείμματος, μετατρέπει μια μορφή ελλείμματος, σε άλλη. Οδηγεί σε ελλείμματα – στο εξής πλέον – λόγω ύφεσης και λόγω υπερχρέωσης.Οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο χρέος.
Οδηγεί σε φαύλο κύκλο λουκέτων, ανεργίας, επίμονα υψηλών ελλειμμάτων, σκληρότερων μέτρων, επίμονης ύφεσης, και νέων σκληρότερων μέτρων. Συνεχώς…
Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι χειρότερος από το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως χθες. Γι’ αυτό το απορρίψαμε.
Τι είδους «υπευθυνότητα» θα ήταν να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που στηρίζεται σε λάθος προβλέψεις, που επιβάλλει θυσίες χωρίς αντίκρισμα, που μας αναγκάζει να υπογράψουμε «λευκή επιταγή» για τα επόμενα χρόνια, που διογκώνει κι άλλο το χρέος, που παγιδεύει την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, υπερχρέωσης και κοινωνικών ταραχών; Και μας καθιστά μόνιμα εξαρτημένους από το Μηχανισμό στήριξης;
Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη προθυμία να εφαρμόσει εισπρακτικά μέτρα, κι απόλυτη αδυναμία να εφαρμόσει διαρθρωτικά μέτρα.Διότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται από το Μνημόνιο απαιτούν υψηλού βαθμού συντονισμό της κυβέρνησης…

Η κυβέρνηση, όμως, έσπασε όλα τα ρεκόρ…ασυνεννοησίας! Και απόλυτης έλλειψης συντονισμού…
Για την ακρίβεια, βρίσκεται μήνες τώρα σε ένα ακήρυκτο «εμφύλιο πόλεμο»: Κάθε υπουργός άλλα λέει κι άλλα κάνει, από εκείνα που δηλώνουν συνάδελφοί του σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία.
Και τώρα, πριν λίγες μόλις μέρες, είδαμε ένα πρωτοφανή «ανασχηματισμό»:Η ίδια η κυβέρνηση προανήγγειλε «μικρότερο και πιο ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα. Και δημιούργησε μια από τις πιο πολυπληθείς κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ…

Προανήγγειλε «καλύτερο συντονισμό». Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιόν. Και ποιος θα συντονίζει τους… «συντονιστές»!
Γιατί ορίζεται…«αναπληρωτής πρωθυπουργός» ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον «συντονιστή» Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παραβρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως! Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος…
Κυρίες και κύριοι,
Το γιατί διαφωνούμε με το Μνημόνιο το έχουμε εξηγήσει επαρκώς.
Αλλά θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ και τη συνηγορία άλλων:
Όπως για παράδειγμα, ενός πολύ γνωστού σε όλους σας προσώπου, που είπε πρόσφατα το εξής καταπληκτικό:

«Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».
Αλήθεια, ποιος είπε τα λόγια αυτά, κατά λέξη μάλιστα;Όχι εγώ. Ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας…

Το είπε ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο σημερινός Πρωθυπουργός, πέρσι το Σεπτέμβριο, απ’ αυτό εδώ το βήμα!Και το είπε αναφερόμενος σε πολύ πιο ήπια μέτρα που τότε εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής.
Κι ύστερα ήλθε ο ίδιος στην κυβέρνηση και δεν «πάγωσε» απλά τους μισθούς στο δημόσιο. Τους μείωσε κι όλα! Όπως πετσόκοψε και τις συντάξεις ιδιωτικού και Δημόσιου. Ακόμα και τις συντάξεις των 700 ευρώ!Και δεν αύξησε απλώς τους φόρους στη μεσαία τάξη. Τους εκτίναξε κυριολεκτικά. Και διαλύει πλέον τη μεσαία τάξη.

Τότε κατήγγελλε το ελάχιστο. Και σήμερα διέπραξε το μέγιστο.»

===============================

Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το παρακάτω διάγραμμα το οποίο απεικονίζει την πορεία του χρέους και «επιβεβαιώνει» την άποψη που εξέφρασε ο Σαμαράς σήμερα στην ΔΕΘ . Τίποτε όμως δεν επιβεβαιώνει την γνησιότητα του παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη που αφορούν στην τελευταία 20ετία δείχνουν να είναι αληθή.

Πάντως τον Σαμαρά τον βρήκα πολύ ενημερωμένο για τα θέματα που συζητούνται καθημερινά στο δίκτυο , μέρος της ομιλίας του μάλιστα ειδικά στα θέματα που αφορούσαν τον ΓΑΠ μου θύμισε ανάλογες συζητήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα 🙂

34 Σχόλια to “Σαμαράς στην ΔΕΘ : τα 7 ψέματα του ΠΑΣΟΚ”

 1. Στα μεγάλα ψέματα όμως πρέπει να προσθέσουμε και αυτό που λέει ο Σαμαράς : ότι καταψήφισε το μνημόνιο…
  Αυτό το μεγάλο ψέμα αναδεικνύει και την πολιτική ανικανότητα, φοβία και μετριότητα του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΓΑΠ δεν «είδε» ότι η πολιτική του ατολμία ,αποτέλεσμα ίσως των υποσχέσεων και δεσμεύσεων του απέναντι στην τρόικα, έδωσε την δυνατότητα στην ΝΔ να αποφύγει την πολιτική συναίνεση στο μνημόνιο . Και ιδού το αποτέλεσμα

 2. ένα ακόμη μεγάλο ψέμα (κι ελπίζω να μην παγιωθεί στην συνείδηση του κόσμου τα επόμενα χρόνια με την διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας απ όλες τις πλευρές) είναι οτι οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να μας δανείσουν(!)
  ΔΕΝ αρνήθηκαν να μας δανείσουν, αρνήθηκαν να μας δανείσουν με τα ίδια επιτόκια που δάνειζαν τους υπόλοιπους όπως ζητούσε ο γιωργάπης. Αυτή ήταν η απαίτηση του ΓΑΠ και γι αυτό ζήτησε να μπει το «μπιστόλι πάνω στο τραπέζι»
  Ένα μπιστόλι που αμέσως μετά μας το έβαλαν εκεί που πονάει

 3. Αυτό, καπετάνιε, στα δικά μου τα μέρη το λένε κατάντια.
  Και καψούρα με τον πάτο λένε το ίδιο πράμα κάτι γειτόνοι.
  Άντε και καλή συνεργασία με τον Ρηγο-αμερικανοφασίστα Λαζαρίδη στα ΝΔτικά επιτελεία.
  Την καλημέρα μου την είπα;

 4. @Β.Δ. Καργούδης

  Εύστοχος όπως πάντα, και εντός θέματος.
  Δυστυχώς η τόσο ακατάσχετα φλύαρη πράσινη και σοσιαλιστική προεκλογική καμπάνια για τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δείχνει να καταλήγει σε οχετό εναντίον φίλων και αντιπάλων που δεν νοούν να αντιληφθούν το μεγάλο μεταρυθμιστικό πνεύμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και υπηρεσιακού πρωθυπουργού (ποιος να το φανταστεί ?) της χώρας μας .

  Η πολιτική μας κατάντια αγαπητέ είναι να φαντάζει ο Σαμαράς σαν ευφυής εκπρόσωπος της κοινής λογικής και της ελπίδας. Κι αυτό ,αλί και τρις αλί , δεν θα αργήσουν να το δείξουν και οι σχετικές δημοσκοπήσεις.

  Καλημέρα σας

 5. Ομολογώ @Στέλιο, πως ίσως να μην υπήρξα όσο έπρεπε σαφής,
  και να άφησα περιθώρια παρανάγνωσης του σχολίου μου, που απευθυνόταν και αφορούσε αποκλειστικά και ΜΟΝΟ τον καλό μου φίλο τον @καπετάνιο με την ιδιότητά του του διαχειριστή του @καρνάγιου.
  Μαζί σας, πιστέψτε παρακαλώ, ούτε αφώτιστες περιοχές έχω να φωτίσω, ούτε ερωτήματα που επείγονται να βρουν τις απαντήσεις τους, ούτε εν τέλει οτιδήποτε θα νομιμοποιούσε μια μεταξύ μας πολιτική κουβέντα.
  Και πολύ περισσότερο αντιδικία(;)…

  Απλά θέλησα να στείλω ένα (όσο γίνεται) φιλικό αλάρμ, για το ότι σε οποιονδήποτε τρίτο, που θα αγνοούσε πρόσωπα, ιδέες και πράγματα,
  το @καρνάγιο, αρχίζει ΚΑΙ αυτό να παίρνει (αθέλητα είμαι σίγουρος) τα χαρακτηριστικά ενός ακόμα (από τα πολλά-πολλά τώρα τελευταία) «προ-κατ» βήματα εκπομπής μονότονου αντι-κυβερνητικού λόγου.

  Δεν είδα πχ ΠΟΤΕ να ποστάρεται
  -όχι κάποιο από τα παρά πολλά πρόσφατα άρθρα σε εγκυρότατα ξένα έντυπα που επαινούν τις προσπάθειες της χώρας, μπααα, δεν θάχα τέτοιες ελπίδες, αφού ΕΓΩ τυχαίνει να ξέρω «πρόσωπα, ιδέες & πράγματα», οπότε τέτοιες «αφέλειες», θα συνιστούσαν ασυγχώρητα από πλευράς μου ολισθήματα-
  αλλά τουλάχιστο μια από τις πολλές ντόπιες & λιγότερο φιλόδοξες αναλύσεις, που εντοπίζουν το πρόβλημα της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ στοιχειωδώς αξιόπιστου & έγκυρου εναλλακτικού αντιπολιτευτικού σχεδίου από οποιονδήποτε πέραν της κεντροαριστεράς (δρώσας & παροπλισμένης) πολιτικό χώρο.
  Ή την τριχοτόμηση «αναλύσεων», επιδιώξεων & στοχεύσεων στην κεντροδεξιά!

  Αν με εννοείτε.
  Κι αν όχι όμως, (όπως είναι και το πιθανότερο), πάλι «alles in ordnung»!
  Αφού όπως προείπα, τίποτε από τα παραπάνω δεν σας φορούσε κατ αρχήν..
  Νάστε όλοι καλά..

 6. @Β.Δ. Καργούδης

  Σε ότι με αφορά ήσασταν σαφής ,σε ότι αφορά το «καρνάγιο» δεν μου πέφτει λόγος.
  Αναρωτιέμαι απλά τι είναι αυτό στο παρόν ποστ που σας οδήγησε σε αυτά τα συμπεράσματα. Το άρθρο : δεν είναι ψευδές (αφορά αντιγραφή άρθρου του πράσινου Βήματος), δεν παίρνει θέση ο μπλογκερ παρά μόνο στο γράφημα, και ακολουθεί ίδια μέτρα και σταθμά με την έννοια της ανάρτησης της ομιλίας ΚΑΙ του Παπανδρέου την προηγούμενη βδομάδα. Παρά τις απορίες μου όμως μην μπείτε στον κόπο να μου απαντήσετε , νομιμοποιώντας μεταξύ μας μια πολιτική κουβέντα όπως πολύ έξυπνα σημειώνετε στο παραπάνω σχόλιο σας.

  Σε κάθε περίπτωση βρίσκω φρόνιμο να σας υπενθυμίσω, ζητώντας την ανοχή του @καπετανιου ότι η κουβέντα γίνεται δημοσία θέα άρα έμμεσα οι αιχμές και οι μομφές σας αφορούν (στο βαθμό που αυτές ενοχλούν, βρίσκουν αντίθετους, σύμφωνους κλπ ) και τους υπόλοιπους αναγνώστες/σχολιαστές . Για τις ιδιωτικές συζητήσεις υπάρχουν και τα emails

 7. Διαβασμένος ο σαγματοποιός (δηλαδή , ο κατασκευαστής και πωλητής σαμαριών) και ορμηνευμένος καλά. Συνδύασε την βιονομία του Δρακούλη και την γνωστή μελέτη του W.James , προσπαθώντας να δημιουργήσει (καθ’ έδρας) , μια άυλη πραγματικότητα Πλατωνικής και νεοπλατωνικής (Προκλικής) φύσεως.
  Γνωρίζοντας εκ των προτέρων , ότι ο μεγάλος όγκος της (από κειμένου) ομιλίας του , δεν θα παρέμενε επί μακρόν στην θύμηση των περισσοτέρων ψηφοφόρων / υποψηφίων αγοραστών σαμαριού , συνέδεσε τον αριθμό 7 (επτά) με τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ (λες και σαν , μόνο επτά ψέματα να έχουν ειπωθεί).
  Ο Ανατόλιος αμήτωρας 7 , είναι ένας αριθμός , ο οποίος δεν μπορεί να διαιρεθεί σε επτά μέρη , άρα τα ψέματα ττα οποία αυτός αντιπροσωπεύει (κατά Σαμαρά) , είναι ενιαία και αδιαίρετα.
  Επίσης , ελπίζει να παραμείνει στην μνήμη των εν δυνάμει ψηφοφόρων (ενόψει δημοτικών εκλογών) , διότι συνδέεται με πλήθος αντιστοιχιών σ΄ όλο το φάσμα της ζωής .
  Μερικά παραδείγματα :
  Οι μέρες της εβδομάδας , είναι 7
  Οι νότες, do, re, mi, fa, sol, la, si είναι 7 επίσης
  Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Η λαιμαργία , η οκνηρία , η λαγνεία , η αλαζονεία , η οργή , ο φθόνος , η φιλαργυρία.
  Τα επτά θαύματα του αρχαίου Κόσμου. Ο κολοσσός της Ρόδου , οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας , η πυραμίδα του Χέοπος , ο φάρος της Αλεξάνδρειας , ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο , το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία , το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.
  Στην ορθόδοξη εκκλησία , 7 είναι τα ιερά μυστήρια : Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη.
  Οι επτά μορφές ευφυΐας , σύμφωνα με τον Gardner.
  Επτά χρόνια δικτατορία.
  Τα επτά χρώματα του φάσματος , κλπ.
  Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν με τους συμβολισμούς του 7 , αλλά σταματώ εδώ.
  Το μόνο που λησμόνησε ο Σαμαρτζής , είναι , ότι , η ιστορία της τραγωδίας του Αισχύλου ΄΄Επτά επί Θήβας΄΄ είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης , Ετεοκλή και Πολυνείκη. Σύμφωνα με αυτόν , τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα , ωστόσο , μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη , ο τελευταίος οργάνωσε την επίθεση επτά Ελλήνων βασιλιάδων εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση , κατέληξε με τον θάνατο ΚΑΙ των δύο διεκδικητών του θρόνου.
  Και οι θάνατοι , δεν είναι μόνο οι φυσικοί.
  Είναι και οι πολιτικοί…

 8. Πέραν του εξαίρετου δοκιμίου περί επτά , αγαπητέ Αβρόχοις να επισημάνω το ( πιθανόν ) αυτονόητο .

  Ο πολιτικός ….θάνατος των δύο αδελφών Λαβδακιδών είναι το ελάχιστο δεινό.
  Πρό αυτού ο κοσμάκης και η χώρα θα έχει υποστεί τοις πράγμασιν του Οιδίποδα τα πάθη ή αν θέλετε τις επτά πληγές του Φαραώ.

 9. Καργούδη καλησπέρα :mrgreen:

  *
  Στέλιο

  είμαι σίγουρος (έ παπούλη?) ότι με τον Καργούδη θα αγαπηθείτε στο τέλος 🙂 και θα κάνετε ένα δυνατό ντουέτο στο καρνάγιο – δεν τίθεται θέμα ανοχής προχώρα κατά πως θαρρείς καλύτερο (πάντως μεταξύ μας και με όλο το θάρρος ,θα προτιμούσα τις απαντήσεις που με αφορούν να τις δίνω μόνος μου 😉

  *
  καπεταν Νικολή εύγε και πάντα τέτοια! Η προσέγγιση σου ήταν ιδιέτερα καίρια και αιχμηρή

  *
  παπούλη
  η αναφορά του Σαμαρά στον «γύψο» ήταν έντονη και επαναλαμβανόμενη .
  Εάν αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι ανόητος τότε νιώθει πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και γίνεται ακραία προκλητικός -ως αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης πάντα.
  Το φλερτ της παράταξης του με την ακροδεξιά, φίλα προσκείμενη της χούντας στην χώρα μας ,ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει. Οι δηλώσεις του εξάλλου για τον Καρατζαφέρη(που μεταξύ μας δεν τον βλέπω και πολύ καλά ) και την πολυκατοικία στην οποία μετακόμισε κόβουν τους παραδοσιακούς δεσμούς του πολιτικού αυτού με τον χώρο που ανδρώθηκε πολιτικά.
  Εάν τις επόμενες ημέρες αφήσει αιχμές και για την φιλοβασιλική πτέρυγα της παράταξης του θα πεθάνωωωω 🙂

 10. Από τέοιες καταβολές ( των Λαβδακιδών )καπετάνιο , τέτοια καζάντια να περιμένεις. Στα στερνά μας συμφιλιωμένοι και αλαμπρατσέτοι , οι δύο ερίφηδες θα μαζέύουν και λαδάκι για να μας ανάβουν και το καντήλι…. ( ….τα καντήλια τους )

  ( ο Αβρόχοις είναι καπετάνιος και Νικολής επιπλέον ;;; να του μεταφέρεις το θαυμασμό μου για το επταδικό του δοκίμιο )

 11. καλησπέρα… Πρωταθλητής στα ψεύδη μάλλον αναδεικνύεται ο σαγματοποιός… Δεν υπήρχε περί αυτού καμία έκπληξη βέβαια…
  Αφήνω εκτός συζήτησης το γεγονός ότι η καμπύλη που παρουσιάζεται παραπλανά εύκολα καθώς μέσα εκεί υπάρχει το «κινητό» ΑΕΠ που εξαρτάται και από τα τοκοχρεωλύσια του μονίμως δανεισμένου και φεσαδόρικου κράτους μας.
  Κοντολλογίς ο Κώστας ο Παχύς πήρε ένα έλλειμα 200δις και το έκανε 400δις περίπου.

  Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα φανεί ότι στηρίζω τον ΓΑΠ ή τα καλόπαιδα που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και το μνημόνιο… Ο Σαχλαμαράς που κάνει τον καμπόσο πρέπει να έχει μπερδέψει τις ημερομηνίες λιγάκι. Πατάει και στο ότι ξεχνάμε εύκολα… Και τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο η χώρα είχε πρόβλημα δανεισμού και πληρωμών. Και ακόμη θα έχει… Και μάλλον έχει χρεωκοπήσει και αυτός συνεχίζει προκλητικά να λέγει πίπες μετά συγχωρήσεως.

 12. Aς αφήσουμε επίσης στην άκρη και το ότι αν λάβουμε κυριολεκτικά και κατά γράμμα υπόψη μας την τεθλασμένη θα συμπεράνουμε, ω του θαύματος, ότι επί χούντας και πρώτης τετραετίας Καραμανλή ζούσαμε τρισευτυχισμένοι σε μια χώρα που δεν είχε δημόσιο χρέος. (Και μετά ξυπνήσαμε γιατί είχαμε μείνει ξεσκέπαστοι…)

  Νίκιπλε, το «Σαχλαμαράς» έγραψε, μιλάμε 😆 😆 😆 😆

  Tην καλησπέρα μου σ’ όλους

 13. νικιπλε
  επέτρεψε μου μια ένσταση για τους αριθμούς που αναφέρεις. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δικαιώσω τον Σαμαρά ή την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το συνολικό δημόσιο χρέος στο τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή δεν ξεπερνούσε τα 280 δις (115% του ΑΕΠ )
  Το έλλειμμα για το 2009 ήταν ~29 δις και οι συνολικές δαπάνες στα ~59δις ευρώ. Με λίγα λόγια η συνολική επιβάρυνση της ΝΔ ήταν πράγματι περίπου 80δις. Αυτά για την ιστορία.

  Η επιχειρηματολογία της ΝΔ του Σαμαρά πρέπει να απαντηθεί κατ αρχήν με πολιτικούς όρους κι εν συνεχεία με καθεαυτού οικονομικούς πάνω στο περιβόητο θαυματουργό πρόγραμμα της . Οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθρωθεί ένας λόγος βασισμένος σε υπερβολές είναι καταδικασμένη εν τη γενέσει της. Κανείς λογικός άνθρωπος (με αντικειμενική κρίση και όχι οπαδική) δεν μπορεί να θεωρήσει το χρέος ως αποτέλεσμα της διακυβέρνηση της ΝΔ πολύ δε περισσότερο οι ΝΔκράτες. Το τονίζω αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνά εξαιτίας των οπαδών/ψηφοφόρων του (αυτοί παρέμειναν ίδιοι ) αλλά εξαιτίας των ΝΔκρατών που τιμώρησαν το κόμμα τους είτε με την αποχή τους είτε με την ψήφο διαμαρτυρίας τους ( βλπ ΛΑΟΣ).
  Θα μπορούσαμε πχ να μιλήσουμε για την απίστευτη(για οικονομολόγο ) παπάρα του Σαμαρά που υποστηρίζει και μάλιστα στα σοβαρά ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011! Δηλαδή να περικόψει δαπάνες που α. λαμβάνοντας υπόψη τα αυξημένα τοκοχρεολύσια του επόμενου έτους και β τα ελλείμματα που συνεχίζουν και δημιουργούνται , θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20δις μέσα στο 2011(!) Συγνώμη αλλά εάν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί μια τέτοια ανοησία τότε είναι άξιο της μοίρας του. Ας βάζει τον Πεταλωτή και τον Καρχιμάκη να λένε μαλακίες που ΔΕΝ πείθουν κανέναν πλέον

 14. Μπερνυ
  κι όμως, είναι αρκετοί αυτοί που αναπολούν σήμερα τις ημέρες της χούντας (από οικονομικής άποψης) και θα πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί αυτή η κρίση.
  Ο άνεργος ,ανασφάλιστος και με τεράστια χρέη πολίτης θα βλέπει την διακυβέρνηση του «εθνάρχη Καραμανλή» σαν την ιδανικότερη που έζησε η Ελλάδα. Ο Σαμαράς δείχνει να έχει πιάσει τον παλμό της κοινωνίας που αποδομείται σήμερα και γι αυτό και η επίμονη αναφορά του σε εκείνη την περίοδο. Πίστεψε με, δεν είναι καθόλου τυχαία.

 15. @Kάπταιν μου, συχώρεσέ με, αλλά αν το θέμα σου είναι η αντιμετώπιση της δεξιάς
  (είναι αλήθεια; μόνο εσύ το ξέρεις και κανείς άλλος)
  άς το φίλε μου σε χέρια & μυαλά αρμοδιότερα, που πάντα την αντιμετώπιζαν σαν τέτοια που είναι, και δεν έμπλεξαν ποτέ τα (πολιτικά) μπούτια τους, και δεν έφτασαν ποτέ στον θλιβερό ξεπεσμό να μιλούν για ΑΝΤΙΔΕΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ!
  Ας το καλύτερα!

 16. Φίλε μου Βαγγέλη θα είσαι ασυγχώρητος εάν υποστηρίξεις στα ΣΟΒΑΡΑ ότι την δεξιά την αντιμετώπισε ποτέ το κόμμα του ΠΑΣΟΚ!
  Απ την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ αυτό το καθήκον έπεφτε πάντα στις πλάτες της αριστεράς-το πασοκ απλά ωφελούνταν.
  Αυτά επί της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ Ιστορίας γιατί θα μας περάσουν και για τίποτε χθεσινούς 😉

 17. Captain my Captain, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι το χρέος οφείλεται στην κυβέρνηση του ΚΑΚ. Όμως αυτές οι απλοϊκές αναλύσεις είναι λιγάκι πλασματικές. Η Ελλάδα από το 1981 πήρε έναν πακτωλό χρημάτων μέσω των παλαιών ΜΟΠ και των υστερινών Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
  Όσο ανεύθυνο είναι να ανατίθενται οι ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο ανεύθυνο είναι να επαποθέτουμε ευθύνες στο απρόσωπο κράτος-κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να ικανοποιήσουν τα δικά μας ρουσφέτια, τις λωβητούρες των συνδικαλιστών και των ρετιρέ των ΔΕΚΟ και όλη αυτήν την ευκολία που (κακο) μάθαμε και εδραιώσαμε στα προηγούμενα 20 χρόνια που ο Ευρωπαϊκός πακτωλός-επιδοτήσεις έρρεαν.

  *******************

  Apropos ξαναθυμίζω λίγα από τα πολλά σκάνδαλα, για τα οποία πριν ένα χρόνο περίπου δώσαμε τα παπούτσια στο χέρι στην χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, γιατί φαίνεται ότι έχουμε κοντή μνήμη…

  Υποκλοπές
  Ομόλογα
  Ζαρντινιέρα (φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε)
  Πράσινα παπούτσια (φοιτητής που συκοφαντήθηκε από αστυνομικούς)
  Γρηγορόπουλος
  Ζαχόπουλος (35χρονη και μυστήριος πλουτισμός 5μυρίων€ έκαστος ο Μάκης και ο Θέμος)
  Φωτιές (ουδέν σχόλιον αλλά βαθιά πιστεύω ότι μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί και με τον ΓΑΠ)
  Απογραφή (δις)
  Διάλυση ΣΔΟΕ (λέγε με το μεγάλο φαγοπότι)
  Κόστος μισθοδοσίας ΔΥ απο 14 σε 23 δις το χρόνο
  Συνέντευξη (ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ. Ερώτηση σε υποψήφιο: σε πια ομάδα έπαιζε ο Δομάζος)
  χάρισμα δις σε έχοντες (φορολογική ρύθμιση του μεσιέ υιού Ταχυδρόμου για 95% των χρεών εταιριών ΜΜΕ)
  απο 30ή σε 75η θέση στην ανταγωνιστικότητα
  Εφραίμ-Βατοπαίδι

  – Οι κουμπάροι του Σάββα και το σκάνδαλο του γάλακτος που βέβαια αποκαλύφθηκε αλλά τίποτε άλλο δεν διερευνήθηκε

  – ΙΚΑ- Βαρθολομαίος (μακαρίτης) που φέρεται να έχει πάρει χρήματα απο Ζήμενς, αλλά εδώ αναφέρεται γιατί έβαζε ένα ξέκωλο γκόμενα να διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και οικονομικά προγράμματα του ΙΚΑ.

  Ο Μάρκος και Γιαννάκης υπουργός με -απροκάλυπτη συνεργασία ΕΛΑΣ-Χρυσών Αυγών σε περισσότερες από μία καταγεγραμμένες περιπτώσεις με τα χρυσά αυγά να διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις

  -εγκληματική και ύποπτο ξεστράτισμα της ΕΛΑΣ για την υπόθεση Κούνεβα, που αντί να ερευνήσει τις πρώτες κρίσιμες 48 ώρες εκεί που έδειχναν οι ενδείξεις και οι καταγγελίες, αυτοί έψαχναν δήθεν για γκόμενους και εγκλήματα πάθους και μάλιστα περιγελούσαν και τους δημοσιογράφους….

  -υποκλοπές της ΓΚΥΠ στα κινητά του προέδρου της Δημοκρατίας στον Εθνικό κήπο, από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που δεν δόθηκαν εξηγήσεις. Ουδέποτε τιμωρήθηκαν οι υπαίτιοι

  –Παρεκτροπή της Δικαιοσύνης με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του κου Δένδια. Για:
  — κουκούλωμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου από τον Σανιδά
  — κακοδιαχείριση του παραδικαστικού με υπέρβαση καθηκόντων από εισαγγελείς που έκλεισαν φυλακή τον Κεχαγιόγλου (προφανώς για να … τα βρούν)
  — υπέρβαση καθήκοντος και κακουργηματική εκμετάλλευση των αξιωμάτων εισαγγελών και του κου Ζαγοροχωριανού, που έβαλε φυλακή την οικογένεια του Καραβέλα, επαναφέροντας την οικογενειακή ευθύνη ενώ οι λόγοι ήταν γελοίοι και σε έναν μη νομομαθή. Προφανώς ικανοποίησε το συνδικαλιστικό κύκλωμα της ΝΔ που εκβίασε τον Καραβέλα να μην μιλήσει κλείνοντας τη γυναίκα του φυλακή.

  – Κλείσιμο της βουλής για να μην διερευνηθεί το σκάνδαλο Ζήμενς και συγκεκριμένα τα έτη 2005 – 2009 του Μισθοφοράκου.

 18. καλέ μου νικιπλε

  με τέτοιες -πραγματικές- ιστορίες και σκάνδαλα μπορώ εύκολα να γεμίσω 27ηλεκτρονικές σελίδες απ τις οποίες οι μισές και παραπάνω αφορούν στο κόμμα που κυβερνά σήμερα.
  Η αναφορά μου περιορίζεται αυστηρά στους πραγματικούς αριθμούς , εάν επιχειρούσα να μιλήσω πολιτικά ούτε καν θα αναφερόμουν σε όλα τα παραπάνω.
  Γιατί οι πολιτικές και ιδεολογικές μου διαφορές και με το κόμμα της ΝΔ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ είναι πολλές ,ΠΑΡΑ πολλές.

  Παρ όλα αυτά θα επαναλάβω και εδω ( εσύ αλλά και άλλοι ως παλιοί πρέπει να το θυμάστε)οτι προσωπικά ήμουν ΕΝΑΝΤΙΟΝ των εκλογών με τις οποίες «δώσαμε» τα παπούτσια στο χέρι στον ΚΑΚ (και στείλαμε στο διάολο κι ακόμη παραπέρα την οικονομία μας και την κοινωνία στο σύνολο της ). Οι λόγοι μου είναι προφανείς –τουλάχιστον σήμερα γιατί ΤΟΤΕ κάποιοι με περνούσαν για εξωγήινο ( υπάρχει πλήθος σχολίων μου μήνες πριν τις εκλογές που επαναλάμβανα, ίσως μονότονα και βαρετά, ότι η ζημία μας θα είναι πολλαπλάσια των όποιων ωφελειών προκύψουν από μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης. Όμως στου κουφού την πόρτα …

  Παρ όλα αυτά στην προεκλογική περίοδο υποστήριξα με σθένος τις σοβαρές αντιρρήσεις μου στο ενδεχόμενο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση-άδικος κόπος ΚΑΙ αυτός
  Και πάλι τα αποτελέσματα ήρθαν να δικαιώσουν τους φόβους μου. Ποιος μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι με κυβέρνηση συνεργασίας ή συναίνεσης θα φτάναμε εδω που φτάσαμε.

  Άρα το μόνο που δεν θα μπορούσες να μου προσάψεις (όχι ότι το κάνεις βέβαια 🙂 ) είναι κοντή μνήμη
  Καλό ξημέρωμα νικιπλε και σε όποιον άλλον ξενυχτά μαζί μας

 19. Ρε συ @καπετάνιε, αφού σου είπα, ας το τί το θες και το σκαλίζεις;
  Αν ρωτήσεις 10 εκατομμύρια Έλληνες «Πες μου σε παρακαλώ ποιά πολιτική δύναμη στάθηκε αποτελεσματικά στη Δεξιά και τη μετέτερεψε σε δύναμη περιθωριασκή που καλείται να κυβερνήσει μια στα τόσα, τα κάνει σκατά και συντομότατα καλούνται άλλοι για τις επανορθώσεις», εσύ σαν πόσοι λες να βρεθούν, (τους υπολογίζεις σε δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες) να σου απαντήσουν:’¨Αστειεύεστε, μα φυσικά η παραδοσιακή Αριστερά με την κυβερνώσα της πτέρυγα!»;

 20. Εκτός βέβαια κι αν με τον όρο «αντιμετώπιση της Δεξιάς», εννοείς την αντιμετώπιση στο καφενείο, ή τώρα τελευταια και στα μπλογκς, στην ηλεκτρονική του εκδοχή…
  Εκεί, κάτι μπορεί να γίνει…

 21. Στα δίνω λίγα-λίγα, για να αραιώσει η πίκρα σου.
  Με την τελευταία σου απόπειρα να απαντήσεις στον @νίκιπλο, δεν θα ασχοληθώ καθόλου, γιατί σε εμφανίζει τόσο πολύ σαν αυθεντικότατο απολογητή τησ Δεξιάς, που είμαι σίγουρος ο πανδαμάτωρ χρόνος θα σου προσφέρει τις ευκαιρίες επανόρθωσης και ανασκευής που εγώ πιθανότατα δεν θα μπορούσα ακόμα και να ήθελα…

  Ποιά κυβέρνηση συνεργασίας ρε τρισμέγιστε;
  Συνεργασία με τους ολετήρες της οικονομίας της χώρας;
  Και για ποιό λόγο;
  Για να το αποτελειώσουμε το δόλιο το μαγαζί μήπως;

 22. καλά μην το ψάχνεις!
  και πέρσι εάν ρωτούσες 3 εκατομμύρια Έλληνες ποιον θέλουν πρωθυπουργό θα σου έλεγαν τον γιωργάπη 😉 🙂

  καλημέρα Ευάγγελε

 23. Η συζήτηση σας αυτή καπετάνιε και Βάγγο ( εξαιρώ τη παρουσία του nikiplos ) είναι τελείως παράλογη , άξια ενός Ιονέσκο

  Είναι αδύνατον νομίζω για τα δύο μέρη να συμπλεύσουν σε μια κοινή εκτίμηση ακόμα και για ζητήματα «περιθωριακά» , πόσω μάλλον σε μια συνολική εκτίμηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων ή / και ευθυνών.

  Δεν θα ήθελα να παρέμβω επί των συζητουμένων : Ποιός φταίει , αν το μνημόνιο ήταν μονόδρομος , αν υπάρχει με τους Γιωργάπηδες διέξοδος , ή αν ο Σαχλαμαράς αποτελεί σημέρα εναλλακτική λύση. Θεωρώ ότι στη συνείδηση του καθενός τα ζητήματα αυτά είναι ήδη λυμένα και αυτό που απομένει είναι να δούμε αν στη συνέχεια η βαθειά δυσπιστία , η απαξίωση , η έλλειψη προσδοκιών , η διαρκής πίεση στα καθημερινά του βίου θα εκφραστεί ή όχι στις εκλογές που έρχονται αλλά και με κάθε άλλο τρόπο.

  Αυτό που , αντίθετα , είναι σκόπιμο νομίζω και βαθύτατα δημοκρατικό τελικά είναι να συζητούνται και να εξετάζωνται επιμέρους ζητήματα και πολιτικές που σήμερα ή στο παρελθόν επηρεάζουν ( ή επηρέασαν ) τη ζωή μας και αυτή των παιδιών μας. Ακόμα περισσότερο θεωρώ σημαντικό να αναδεικνύωνται ζητήματα που έχουν περιπέσει σε λήθη , εντέχνως και ηθελημένα από τα «επίσημα δίκτυα» , αναγκαστικά στη συνείδηση των πολιτών που βομβαρδίζωνται καθημερινά από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό και την ένταση των προβλημάτων του βίου.

  Ένα τέτοιο ζήτημα , που τελευταία έχει περιπέσει σε πλήρη αφάνεια είναι το ζήτημα των υποκλοπών ( που σοφά έθεσε πρώτο ο nikiplos στη παρέμβαση του ) . Η υπόθεση αυτή είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγαστής συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι κοινές ευθύνες αλλά και η σαφής ανάμειξη του υπερατλαντικού αφέντη.

  Αν οι δύο μονομάχοι , περί των οποίων τα καζάντια «μάχωνται» παραπάνω οι δύο αγαπητοί φίλοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι , μου φαίνεται ότι σε ζητήματα , όπως αυτό των υποκλοπών , όπου τίθεται εν αμφισβητήσει ο «προσανατολισμός» βλέπε εξάρτηση της χώρας οι διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες ενώ οι άξονες συμπίπτουν ως εκ θαύματος.

  Με τα άλλα ζητήματα άκρη ΔΕΝ θα βρείτε….

 24. Καπετάνιε,

  το κουφό είναι πως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και παρά την απογοήτευση, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά πρώτο, αφού η δημοσκόπηση της Αlco δείχνει στην πρόθεση ψήφου 34,6 για το ΠΑΣΟΚ και 25,6 για τη ΝΔ … Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου (;) 😉

  Πάντως για μένα το ακόμα πιο διασκεδαστικό είναι εκείνο το 3% της Δημ. Αρ. έναντι του 3,4 του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, ρε «γλέντιααα»!!! (στον ΣΥΡΙΖΑ εννοώ 😉 )

 25. Οι ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ Μπέρνυ μου το «γλεντάνε» εδώ και καιρό . Επίσης γλεντάνε ( κανονικά όμως ) και στο γνωστό συγκρότημα αφού ο προνομιακός τους παραθυράκιας απέκτησε και κατάστημα που δημοσκοπικά υπερβαίνει τα αναμενόμενα.

  Λόγω των ειδικών κυκλοφοριακών συνθηκών σήμερα η κάθοδος παούλη δυστυχώς αναβάλλεται…. :mrgreen:

 26. Πτου! 😦

 27. Παλιά τα πράγματα ήταν τακτοποιημένα και ήξερε ο άλλος τι του γινότανε…

  Δηλαδή, υπήρχε το παραδοσιακό Κόμμα με τις αναφορές του (Σταλινικές, μετά Χρουτσοφικές, , Μπρεσνιεφικές, μέχρι και μεταΓκορμπατσοφικές , μπορώ να σας πω).
  Ξέραμε ότι τα ποσοστά παίζανε από 8 έως 12, αντε 13%.

  Υπήρχε η ευρωκομμουνιστική εκδοχή (δημοκρατικός σοσιαλισμός, Ευρώπη των εργαζομένων , και ουχί των λαών, διότι θύμιζε τριτοδιεθνιστική αργκώ) , η οποία κινιόταν στο περίπου 50% των πρώτων.
  Μετά υπήρχαν και οι «αντικαπιταλιστές» (μλγενείς, πανελλαδικάριοι κλπ) , για τους οποίους τα ποσοστά δεν…., καθότι ο «κοινοβουλευτικός κρετινισμός» κλπ.

  Τώρα πάνε να φέρουνε τα πάνω κάτω!!.
  Μια ο Τσίπρας θέλει να έχει 18% και το ΚΚΕ λιγότερο από 10, μια οι αντικαπιταλιστές θέλουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον Κουβέλη, …… μύλος

  Σημεία των καιρών και των αναθεωρητών (γενικώς) ……

 28. Παπούλη και Αναγνώστη,

  Προσωπικά θεωρώ ότι το αυξημένο ποσοστό της Δημ. Αρ. εξηγείται καταρχάς με το ότι πρόκειται για ένα νέο (χρονικά) εγχείρημα που για μια συγκεκριμένη μερίδα πολιτών εκπροσωπεί εν δυνάμει την δι-έξοδο από τον τραγέλαφο (ή τραγικωμωδία, από την οποία δυστυχώς διαφέρει στο ότι, αντίθετα απ’ αυτή, μάλλον ΔΕΝ πρόκειται να έχει αίσιο τέλος) του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και τον εσμό των άσχετων που είχε περιμαζέψει όπως ο Αη-Παντελέμονας τους στραβούς κουτσούς κι ανάπηρους (σόρι για το politically incorrect λεξιλόγιο αλλά δεν βρίσκω αντιπροσωπευτικότερους όρους).
  Έτσι λοιπόν, το καινούργιο σχήμα του μπαρμπα- Φώτη ενδεχομένως γεννά ελπίδες στο κομμάτι εκείνο της Ανανεωτικής Αριστεράς που τόσον καιρό έβλεπε τον χώρο να ταλανίζεται από καμώματα, πρόσωπα και πρακτικές που καμία σχέση δεν είχαν με τα οράματα όσων στρατεύονταν σ’ αυτή την υπόθεση από το ’68 και δώθε.
  Τώρα, ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για άλλη μία θνησιγενή προσπάθεια ή ένα breaking ground γενναίο εγχείρημα που θα εξελιχθεί όπως αρμόζει σε αυτό το φάσμα της Αριστεράς αλλά και του πολιτικού γίγνεσθαι εν γένει, μιας και, όπως και στη φύση έτσι και στην πολιτική, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κενά.
  Εγώ προσωπικά μόνο κάτι τέτοιο θα μπορούσα να εύχομαι…

 29. @Παπς, αυτά τα κουμουνισμένα τα σάπια με τις «ειδικές κυκλοφοριακές συνθήκες» να τ’ αφήσεις διότι «ΔΕΝ masseuse»(ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ παλικάρι μου!)
  Πες μας καθαρά και ξάστερα ότι βρήκες πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες απ το να μας ξαναφάς στη μάπα, και άσε εμάς να αναζητήσουμε ελαφρυντικά για την πάρτη σου.
  (Απλά σ’ αποθύμισα και μούρθε άσχημα η αναβολή)

 30. Το γελοίο είναι ότι ομού αθροιζόμενα τα δημοσκοπικά ποσοστά των δύο τεμαχίων καταλήγουν στο 6,5% , ποσοστό που σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις δεν πλησίαζε καν ο τότε «ενιαίος» ΣΥΝΣΥΡΙΖΑΣ

  Πρόκειται βέβαια για παγκόσμια πρώτη που μονο στη πραγματική δοκιμασία της κάλπης μπορεί να επιβεβαιωθεί ( ή να διαψευστθεί )

  Η Ισχύς εν τη στενώσει ( αορτής ) αγαπητοί / ες μου

  Καργουδέστατε

  Είναι γνωστή και από αλλού η εκπεφρασμένη απαξία και σχετλιασμός σου προς τους «κομμουνίζοντες» συσχολιαστές , Το εγνώριζα ότι θα με αποπάρεις γι’ αυτό δεν ήρθα in the first place …. 😆

 31. «Το «αντιμνημονιακό» μέτωπο που επιχειρεί να ενισχύσει ο κ. Αντ. Σαμαράς εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών προκαλεί δυσφορία όχι μόνο σε μεγάλο τμήμα των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που αποτελούν την «αστική ραχοκοκαλιά» του κόμματος, αλλά και σε κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και βασικών διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…».

  Από εδώ:

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=355315&dt=19/09/2010

  Για να μην ξεχνάμε το θέμα του ποστ…

 32. βλέπω ότι ψοφάτε για συζήτηση με θέμα την αριστερά έ πουλάκια μου? 😀
  (γι αυτό εγώ δεν ανεβάζω σχετικό ποστ 😉 χι χι χι )

  Καλησπέρα παιδιά ( πως τυχαίνει κι εγώ σε αυτό το μαγαζί μόνο μια καλημέρα και μια καλησπέρα λέω ! Τώρα που άνοιξε το καρνάγιο τώρα βάλθηκαν να με τρέχουν τα προβλήματα αριστερά δεξιά ! )

 33. Τι να κάνουμε ωρέ κάπτεν; Τουλάχιστον εδώ δεν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε οικοδομικά υλικά επειδή εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει η ρημάδα… :mrgreen: Γιατί όποιος νομίζει ότι η υπόθεση «Αριστερά» έχει κλείσει και ήρθε η ώρα να ξεκαλουπώνουμε και να φεύγουμε, ας κατεβάσει λιγάκι τη μύτη, ας σκουπιστεί κι ας το ξανασκεφτεί καλύτερα…

 34. Καπετάνιε αν σκεφθείς ότι τα περισσότερα εξωσχολικά διαβάσματα τα κάναμε σε περιόδους εξετάσεων η λύση είναι μπροστά μας.
  Όσο περισσότερα τρεχάματα , τόσο περισσότερες ευκαιρίες για εξωσχολικά 😉 .

  Εκτός αν τα τρεχάματα είναι τόσο αποδοτικά, οπότε πάω πάσο 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: