ΔΝΤ: Δεν ήταν προτεραιότητα το χρέος!

από kapetanios

Άλλος γελά και άλλος κλαίει

Κάποιοι μας δουλεύουν

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=203921

Σε έμμεση παραδοχή λάθος προτεραιοτήτων που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ανέλαβε «τη σωτηρία της Ελλάδος», προχώρησε ο εκπρόσωπός του στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση απ’ αυτή που έπρεπε στις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, δηλαδή στο χρέος και στο έλλειμμα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών στην περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου επιβεβαίωσε στην ουσία «τις επιφυλάξεις» που είχαν διατυπωθεί αναφορικά με την πολιτική που θα υποχρεωνόταν να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Ο κ. Τόμσεν ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Οπως ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, πιο σημαντική από τη μείωση του ελλείμματος ήταν η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις καθώς και η φορολογική εναρμόνιση.

Δεν τους απασχολούν οι αγορές

Συνεπώς ο χρόνος κατά τον οποίον θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελεί και το κομβικό ζήτημα για τις περαιτέρω εξελίξεις. Το ΔΝΤ έδωσε ήδη το σήμα του εκπροσώπου του, ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τη στήριξη και μετά το 2013, εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο. Βέβαια, για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζεται πολιτική απόφαση και κυρίως η συναίνεση της Γερμανίας. Γίνεται αντιληπτό επομένως ότι τους τεχνοκράτες του Ταμείου δεν τους απασχολεί πρωτίστως το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι αγορές για την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως όμως αναγνωρίζουν ότι αν παραμείνει η χώρα αποκλεισμένη από αυτές για έναν χρόνο ακόμη, οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Ο ίδιος πάντως ξάφνιασε το ακροατήριό του αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ένθερμου υποστηρικτή της ελληνικής υπόθεσης. Προσπάθησε με ισχυρά επιχειρήματα να πείσει τους θεσμικούς επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει με το επιχείρημα πως μία τέτοια επιλογή, όπως είπε, δεν συμφέρει κανέναν.*

17 Σχόλια to “ΔΝΤ: Δεν ήταν προτεραιότητα το χρέος!”

 1. «..Ο κ. Τόμσεν ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας…»

  ΟΡΕΑ!
  (όχι οτι δεν το είχαμε καταλάβει από τότε..)

  καλημερούδια ( σαν αυτόν που φώναζε :γκουουουουουοτ μορνινγκ Βιετναμ 😉

 2. το κοιταζα και γω, και ομολογώ, πως τέτοιο θράσος ομολογημένης αμάθειας, με άφησε ανάσκελη.
  Ένα μόνο λέω μήπως και συμβαίνει .Μήπως… λέω μήπως, ο Πόλ, έχει κρυφό εισοδιστικό καθήκον , να ξεσηκώσει επί τέλους την ελληνική κοινωνία, μπας και την καταφέρει να βγει επαξίως στους δρόμους;
  δ

 3. Πάντα ήξερα ότι ο πνιγμένος απ τα μαλιά του θα πιαστεί
  (από πού να πιαστεί δηλαδή κι αυτός ο ευλογημένος;)
  αλλά όπως και να το κάνουμε, αλλιώς είναι άμα στη θέση του πνιγμένου βλέπεις και κανά δυο γνωστούς σου!’Αλλιώς παγώνει το αίμα σου, «να ουμ»
  !
  Μια διευκρίνιση τριτευουσα λοιπόν, για το θέμα.
  (Για να αποφευχθούν οι άνευ λόγου πνιγμοί, λιμοί, σεισμοί, και…εξεγέρσεις)
  Το τί πραγματικά συνέβη ελάχιστη είχε σημασία πάντα, για τους απανταχού πνιγμένους. Στο ζόρι πάνω άλλωστε, μαλιά ζητάς, (για να πιαστείς), μαλιά θα βρεις..

  Γι αυτούς λοιπόν που όοολα τα είχαν από πριν καταλάβει
  (κι ανάθεμά με αν απ όσα πολλά κατά καιρούς είπαν, τους βγήκε έστω και δειγματοληπτικά κάτι! Χριστό δεν κατάλαβαν)
  ή αυτές που κοιτάνε και μένουν ανάσκελες
  (καλώς κάνουν, όπως παρακάτω θα δουν)
  να πούμε, πως αν όντως υπήρχε ομολογία λάθους από το IMF Europe (επί κεφαλής του οποίου είναι ο Π.Τ), θα γινόταν πρώτο θέμα όοοχι στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο όλο.

  Απλά, συμβαίνει επιστήθια (πολύ όμως) και σύμβουλος της κυρα-Μάνιας στην «Ε» να είναι η κυρά-Πεϋνώ, Γαλλίς σύζυγος Γιωτοπούλου τινός
  (αν ενθυμείσθε εκείνη την αλήστου 17Ν!)
  και συμβαίνει να συνδιαμορφώνει όχι μόνο την ύλη, αλλά μέχρι και την εικόνα του εξωφύλλου της
  (δείτε παρακαλώ για την αλήθεια του πράγματος, το εξώφυλλο την καινούργιας «Ε» πούναι σαν κηδειόχαρτο μαύρο κι άραχνο).

  Και γι αυτό βλέπετε η Ε τελευταία νάχει γίνει κάτι σαν παλιά μαοϊκή Ζενμίν Ζιμπάο (προ πάντων η Αλήθεια!)
  και να γράφει την «αστικη» ενημερωτική δεοντολογία
  (αυτήν που τόσα χρόνια υποδειγματικά υπηρέτησε σαν η κατ αξίαν σημαιοφόρος της!) εκεί που δεν πιάνει ούτε μελάνι, ούτε φιλότιμο, ούτε αξιοπρέπεια.
  Και γι αυτό μένει μόνη-κατάμονη στο νέο κακοτράχαλο και τόσο θλιβερό της δρόμο, αφού κακήν κακώς διώχτηκε και ο τελευταίος υποθηκοφύλακας των αξιών της εφημαρίδας ο κυρ Θανάσης ο Τεγόπουλος.
  Αυτό λοιπόν που ο
  (Σοσιαλδημοκράτης «το θρήσκευμα» στην πατρίδα του!) Πολ Τόμσεν είπε,
  είναι αυτό που εκατομμύρια φορές έχει ειπωθεί, ότι δλδ
  «δεν είναι τόσο χρέος & ελλείμματα που χαρτογραφούν το ελληνικό πρόβλημα, όσο ένας αρχαϊκός παραγωγικός μηχανισμός, που αν δεν δεχτεί έγκαιρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ΤΩΡΑ κάποιος να μηδένιζε χαριστικά το χρεος του, σε 15-20 χρόνια, πάλι τα ίδια και χειρότερα ελλείμματα και χρέη θα είχε»(η έμφαση ήταν στον αποκλεισμό από την πλευρά του ενδεχόμενου hair cut)

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ -κατα τα ήθη της κατά Μάνια Τεγοπούλου νέας «Ε»-, «ΤΟ ΛΑΘΟΣ(!!) της συνταγής του ΔΝΤ».

  Κάντε τώρα εσείς τον κόπο και βρείτε πόσες φορές κατά λέξη τα ίδια είπε ο Δραγασάκης, ίσως η μόνη εναπομείνασα σχετικά σοβαρή φωνή στο τρελοκομείο του ΣΥΝ
  (Εξ ου και αποτραβηγμένος τελείως, από όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν εκεί!).

  Αυτά τα ολίγα, και ελπίζω διαφωτιστικά «για την αληθή υφή των πραγμάτων», επαναστατημένα-εξεγερμένα μου νιάτα:

 4. Ξέχασα να καλημερίσω τους πάντες, γιατί θύμωσα, -στενοχωρήθηκα μάλλον- πολύ, όχι με το ποστ, αλλά με την κατάντια στην οποία μπορεί να οδηγεί κάποιους, η πολιτική-αναλυτική ανεπάρκεια (ας πρόσεχαν!)
  και η θλιβερή ένδεια σκέψης και επιχειρημάτων, που με τη σειρά της οδηγεί ντουγρού στις πιο άθλιες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας.
  Ίσως για να ΞΑΝΑ-δοξαστεί (όλα κάνουν κύκλους, βλέπεις)
  το δόγμα που θριάμβευε στον μελαγχολικό Μεσοπόλεμο στο εργατικό κίνημα (στις ηγεσίες του δλδ το πιο πολύ, πως δλδ
  «Αν οι απόψεις σου δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο γι ΑΥΤΗΝ!»

  Και, @κάπταιν
  (καλημέρα και σε σένα Κωστή)
  στο συγκεκριμένο ποστ, αν κάποιος δουλεύει κάποιον (που δεν το πιστεύω),
  αυτό, μεταξύ μας, μπορεί να αναφέρεται ΜΟΝΟ στον αναρτήσαντα αυτό το ποστ!

  Που πριν σπεύσει
  (μη διανοηθείς ούτε για μια στιγμή ότι μπορεί και να παρεμβαίνω με υποδείξεις για τη δουλειά σου, -της οποίας απτή απόδειξη πως είμαι φανατικός, είναι το είδος και η ένταση της εδώ παρουσίας μου-)
  να μας προτείνει ότι πρότεινε με το συγκεκριμένο ποστ, όφειλε (γνώμη μου) να αναρωτηθεί
  «γιατί βρε αδερφέ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ δεν κουλαντρίζει πια τέτοιο σκουπ, μπας κι έχει η φάβα κανά λάκο;»»

 5. βαγγέλης,
  Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, περί του τύπου.
  Εύχομαι να έχω το μυαλό να τις συγκρατήσω, διότι θα γίνω η βασίλισσα της παρέας με τόσες γνώσεις.
  Γιά βοήθα όμως να καταλάβω προς τί το μέγεθος του θυμού και της στενοχώριας σου.
  Που όλα αυτά τα λέει η βορβοροελευθεροτυπία;,
  που καταλάβαινε ο κόσμος, πως αλλού είναι το χοντρό πρόβλημα;
  Που το ανακάλυψε ο Πόλ τελευταίος;
  κι όχι τίποτάλλο, ποιός να πάει να του πει, στάλεγα ρε μεγάλε , ρώτα και κανέναν στο καφενείο;
  Που τα βρήκε ο καπετάνιος ;
  ή που πέφτω ανάσκελα;.
  Το μόνο που περνάει απ ‘ το χέρι μου να διορθώσω, είναι να πέφτω μπρούμητα, ή στο πλάϊ.
  δ

 6. Καλημέρα Βαγγέλη

  Οι δηλώσεις του Τόμσεν δεν είναι πρωτόγνωρες. Είναι πολλοί οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ όλο αυτό το διάστημα που δηλώνουν άλλοτε έκπληκτοι απ την σκληρότητα των μέτρων ,άλλοτε επιφυλακτικοί με την αποτελεσματικότητα τους ,άλλοτε αμέτοχοι στην λήψη τους ( απόψεις αξιωματούχων που δήλωναν ότι τα μέτρα τα πρότεινε η Ελληνική κυβέρνηση κλπ) κλπ . Ήταν πολλές οι φορές που διάβασα στο ξένο τύπο συνεντεύξεις τους κάποιες από τις οποίες δεν είδαν το φως της δημοσιότητας στην χώρα μας.

  Οι ευθύνες Βαγγέλη της «αποτυχίας» του προγράμματος σταθερότητας («αποτυχίας» κατά πως το βλέπουμε εμείς από την σκοπιά μας , δηλαδή της εθνικής μας οικονομίας και ουχί με γνώμονα την ΕΕ και την ΕΚΤ ) πρέπει να αποδοθούν και όλοι φροντίζουν από τώρα με τον τρόπο τους να μην βρίσκονται εκεί την ώρα της απόδοσης τους.
  Σε ότι με αφορά ξέρεις πολύ καλά ότι ΚΑΙ οι δικές μου απόψεις ΤΟΤΕ για τους λόγους που οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο συμφωνούν με ότι το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί (αλλαγές του εργασιακού και ασφαλιστικού χάρτη, πώληση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών -βλπ ΔΕΗ, φορολογικός παράδεισος επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, μείωση του εργατικού κόστους κλπ) Το χρέος και τα ελλείμματα ούρλιαζα από τότε ότι είναι απλώς η δικαιολογία- μια πρώτης τάξεως δικαιολογία
  Εμμένω σε αυτές και αναμένω 😎

  Δεν ήταν λίγες οι φορές που σου ανέλυσα γιατί κατά την γνώμη μου δεν ήταν απαραίτητο το μνημόνιο και μην με αναγκάζεις να βάλω λινκ εκεί που δεν θέλω. Η απόφαση ήταν ειλημμένη προτού την έλευση του γιωργάπη στην πρωθυπουργία . Ετοιμάζω από καιρό –λεπτομέρειες λείπουν αλλά είναι να βρω τον χρόνο να τις συμπληρώσω- ένα ποστ ανασκόπηση για την ελληνική κρίση οπότε θα τα πούμε εκεί διεξοδικά ΟΛΑ 😉

 7. D

  το σίγουρο είναι πως τη στάση που μας επιβάλλουν σήμερα δεν την αναφέρει ούτε η Κάμα Σούτρα.

  Βάγγο

  κανένα επιχείρημα επί της ουσίας και όχι αυτά τα γνωστά περί μανιαμούνιας έχουμε σήμερις ;;;;;

  Σκέψου μόνο ότι στο πολυδιαφημιζόμενο από τα κρατικά κανάλια roadshow μετείχε ο κος Τόμσεν, για να πειστούν οι «αγορές». Αυτές προφανώς εκτιμούν περισσότερο τα απτά και φλέγοντα ζητήματα , αντιλαμβάνωνται ( αυτό είναι ήδη σαφές ) ότι με τη πολιτική αυτή από το λάκκο δεν βγαίνουμε και θέλουν να ακούσουν και να διαπιστώσουν γιατί θα έπρεπεπ να εμπιστευτούν ελληνικά χαρτιά , αναλαμβάνωντας υψηλό ρίσκο – και αποδόσεις – όταν γνωρίζουν ότι μόνος δρόμος για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να τα ξεπληρώσει είναι η ανάπτυξη;;; ( και αυτά ακροθιγώς μόνο )

  Το ότι τα γράφει το ενεργούμενο , όπως λές , της κυρίας πεινώ είναι ουσία ή επικοινωνιακή μπίχλα ;;;;

 8. Kάποτε, λέει η ιστορία, ο πάπας θα επισκεπτόταν την Αμερική. Επειδή, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, η επίσκεψή του θα έπαιρνε τεράστια δημοσιότητα, κάποιοι από την ακολουθία του τού επέστησαν την προσοχή στο τι θα δηλώσει στον Τύπο, δεδομένου ότι η διαστρέβλωση ήταν προσφιλής συνήθεια των Μέσων, στο κυνήγι τους για σκάνδαλα και αναγνωσιμότητα.
  Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε προκλητικά τον πάπα ποια είναι η γνώμη του για τα μπορντέλα, ο πάπας αναφώνησε έμπλεος απορίας: «μα υπάρχουν μπορντέλα στην Αμερική;»
  Την επόμενη μέρα, όλες οι αμερικανικές εφημερίδες κυκλοφορούσαν με πρωτοσέλιδους τίτλους: «Μέγα Σκάνδαλο! Το πρώτο που ζήτησε να μάθει ο πάπας, αν υπάρχουν μπορντέλα στην Αμερική»!!!!

  Δεν γνωρίζω πώς σχολίασε το γεγονός η Ελευθεροτυπία…

 9. «..το σίγουρο είναι πως τη στάση που μας επιβάλλουν σήμερα δεν την αναφέρει ούτε η Κάμα Σούτρα »

  😆 😆

 10. @demetrat: Απορώ πού ακριβώς κολλάς για να κατανοήσεις τον θυμό μου. Δεν ήμουν σαφής;
  Δε λέω πεντακάθαρα πως
  *για κάποιους που παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον αλλά ΚΑΙ αγάπη, τότε στα 70ς τη μεγάλη απεργία των δημοσιογράφων, που οδήγησε
  (με τις γνωστές παραξενιές της ιστορίας),
  στην «εφημερίδα των 70 δημοσιογράφων»,
  σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην (όχι και τόσο φτωχή) ιστορία του ελληνικού Τύπου,
  προσωπικό δημιούργημα ενός εξόριστου
  (απ τους τελευταίους που γύρισαν στα 50ς), για όλους εμάς λοιπόν (που θεωρούσα πως κι εσύ μάλλον θα περιλαμβανόσουν)
  η διαρκής ΕΚΠΤΩΣΗ, η διολίσθηση σε μια ένδεια πολιτική, αναλυτική και δημοσιογραφική που βγάζει «ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη», και τσιφ! (C-ost, I-nsuranse, F-reight, @κάπταιν) στο περιθώριο,
  δημιουργεί λύπη, στενοχώρια, πίκρα,μελαγχολία. Και αποθάρρυνση για ενδεχόμενη δράση (για κάποιους)

  *Στο συγκεκριμένο, έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτη ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΗΣΗΣ, @demetrat!
  Αν αυτό δε σου λέει κάτι, το πρόβλημα δεν είναι στη δική μου μεριά., και

  *Αυτά που λέει ο Π.Τ, και τα λέει από τοτε που ήρθε στην Ελλάδα (καθόλου δεν πρόκειται για κάποιον απλά τεχνοκράτη),
  και συμβαίνει ακόμα, να τα λέει ΤΩΡΑ συνοδεύοντας τον έλληνα υπουργό Οικονομικών σε ρόουντ σόου επενδυτικό για στήριξη επενδύσεων στην Ελλάδα,
  είναι (επαναλαμβάνω)
  αυτά που
  (όχι μάτια μου, ΔΕΝ τα ακούς αυτά που λες στα καφενεία, καθόλου μάλιστα! Αντίθετα, στα καφενεία που τόσο δείχνεις να αγαπάς και να εμπιστεύεσαι -αλλά εγώ δε σε πιστεύω, γιατί φαίνεται ότι εκτιμώ τη σκέψη σου πιο πολύ απ ότι εσύ η ίδια- ακούς το χιλιοτραγουδημένο φασιστικών καταβολών & στοχεύσεων «ΝΑ ΚΑΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ» και άλλα εύστοχα!)
  μπορείς να βρεις και πχ. στην ΑΥΓΗ, σε αναλύσεις πχ του Δραγασάκη, αλλά και άλλων που συμβαίνει να πολεμάνε σε μια στοιχειώδη γραμμή άμυνας, κόντρα στην ξεφτίλα και τη δια βίου απαξίωση του χώρου:
  Πως δλδ,
  (έτσι λέει κι ο δόλιος ο Τόμσεν, και βγαίνει στην Ε η «λάθος συνταγή του ΔΝΤ») άμα δε γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις ίσα στο κέντρο του παρωχημένου ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, αν κάποιος ΤΩΡΑ ακόμα και μας χάριζε ΟΛΟ το χρέος, σε 15-20 χρόνια, πάλι στις ίδιες θηριώδεις «επιδόσεις» θα φτάναμε

  Ελπίζω ρε συ @demetrat, να ΜΗ συνεχίζεις μετά κι απ αυτά, να έχεις τα ίδια ερωτήματα.
  Νάσαι καλά…

 11. @Κάπταιν, ΜΟΝΟ αυτό:
  Αν δεν τόχεις πάρει ακόμα χαμπάρι, η «σκοπιά της ΕΕ»
  (που τόσο εύκολα απαξιώνεις και την αντιπαραθέτεις μετωπικά με τα εθνικά συμφέροντα),
  συμβαίνει εδώ και κάποια χρόνια, να ΕΙΝΑΙ ακριβώς ΚΑΙ η σκοπιά της Εθνικής μας Οικονομίας.
  Και αυτό κάπταιν, ΕΙΝΑΙ επίτευγμα.
  Όπως και ο δικός σου πολιτικός χώρος ξελαρρυγιζόταν (τουλάχιστο μέχρι πρόσφατα) να διαλαλεί.

  Όσο για την άποψή(!) σου πως η απόφαση για το Μνημόνιο προηγήθηκε -λες αν καλοκαταλαβαίνω- του Γιώργου Παπανδρέου, τι να πω;
  Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια!

  Πρέπει πάντως να το πεις και στη Μέρκελ, που φαίνεται πως ΔΕΝ την είχες ενημερώσει μέχρι τον περασμένο Μάη, και τόσο αδίκως η δόλια έτρωγε τα λυσσακά της για να ματαιώσει τη δημιουργία του σωστικού Μηχανισμού, επικαλούμενη απουσία ανάλογης πρόβλεψης στα ντοκουμέντα της ΕΕ.
  Αυτά ρε κάπταιν να μου επιτρέψεις να πω, πως είναι ανάξια για μια σκέψη πολιτική σαν τη δική σου…
  Ταύτα και μένω μέχρι το βραδάκι..

  (Ποοόσο εύκολα ξεχνάμε όμως όλοι, αυτά που δεν κολάνε στις έμμονες ιδέες μας! Όπως πχ. αυτά που λέγαμε όλοι, τότε με τις λυσσώδεις μάχες Μάρτη-Απρίλη που κατάληξαν στον Μηχανισμό ελληνικής διάσωσης Κομισιόν-ΔΝΤ-ΕκΤ, με γερμανική ήττα!, όπως όλοι αναγνωρίζουν. Τις τοπικές Ρηνανίας-Βεστφαλίας τις θυμάσαι, φίλε μου;
  Τόοοσο στημένα ήταν πια όλα αυτά;)

 12. <>

  Ά μπράβο. Γιατί ρε πουλάκι μου λοιπόν , δεν έρριξαν όλο το βάρος και την προσπάθεια σ’ αυτό;.Ποιός σοβαρός πολίτης θα είχε αντίρρηση πιά;Αυτά τα φωνάζαμε χρόνια πριν.(ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΕΙΣ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ,Μ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ)
  Εκτός ίσως από τους συνδικαλιστοπατέρες και τα λοιπά λιμπά, α, και από τα πασόκια που εδώ και καιρό , κάποιος ονόματα δε λέμε , τους τάχε πει, αλλά προτίμησαν να ζήσουν ακόμα μερικά χρόνια στην βολευτική και πρωθυπουργική έδρα , παρά να προσπαθήσουν γιά αυτήν την έρημη την ελλάδα.
  Το θέμα είναι πως τόγραψε η κατασκευάστρια εταιρεία ελευθεροτυπία;
  Ή πως ο Τόμσεν και η παρέα του ,μόνο από το μονοπάτι των ξένων επενδύσεων και της αναζωογόνησης της οικονομίας μας δε μας πάνε, ξέροντας επίσης πως στη στάση που βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να κουνηθούμε επαρκώς;
  Τι θες δηλαδή, να πάρουμε και τη στάση γονάτισμα μπροστά στον Πόλ, επειδή αυτά που είπε τα είπε στην προσπάθεια να μας βρει τους αγοραστές που θέλει αυτός;

  δ

 13. φτού, πάλι έφυγε το κείμενο από μέσα,
  πρέπει να βάλω αυτην την ανόρθωση που λέει η Ντίνα.
  το κομμάτι αυτό μπαίνει πάνω -πάνω στο απόπάνω,.
  🙂
  ………..»άμα δε γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις ίσα στο κέντρο του παρωχημένου ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, αν κάποιος ΤΩΡΑ ακόμα και μας χάριζε ΟΛΟ το χρέος, σε 15-20 χρόνια, πάλι στις ίδιες θηριώδεις “επιδόσεις” θα φτάναμε «….

 14. F . O . B .

  ( Find outgone Ball )

 15. Αχ βρε Βάγγο άχ!
  Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις αλλά δεν είναι της παρούσης. Μόνο αυτό, ποια Ευρώπη φίλε μου , ποια ενωμένη Ευρώπη?! . Πως τολμάς να συγκρίνεις σήμερα αυτήν την ΑΘΛΙΑ από κάθε πλευρά ένωση με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης του «δικού μου χώρου»?! Μην το ξανακάνεις γιατί με στεναχωρείς.

  Εάν πάλι για σένα αυτό το σίχαμα της ΕΕ του Σόιμπλε της Μαρκέλας του Τρισε του Μπαρόζο κι άλλων μεγάλων ανδρών της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής σε εκφράζει , δεν έχεις παρά να το υπερασπίζεσαι και μάλιστα ακόμη κι όταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ δείχνουν ότι στρέφεται ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον.

  Στο δια ταύτα , δράττοντας την ευκαιρία που μου δίνεις (είπες «Μηχανισμό ελληνικής διάσωσης» ) με την τελευταία σου παράγραφο ,θα προσθέσω στον προηγούμενο σχολιασμό μου μόνο τούτο. Το δημοσίευμα αποκρύπτει τον κύριο λόγο της δημιουργίας αυτού του πωςτονείπες μηχανισμού , κι αυτός δεν είναι άλλος από την «διάσωση»** του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο –σχετικά μικρό- βαθμό βέβαια που τους αφορά η «ελληνική κρίση χρέους»

  **Όπου «διάσωση» νοείται η εμπράγματη «εξασφάλιση» της αποπληρωμή του συνόλου των Ελληνικών οφειλών –αποτέλεσμα κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας

 16. @Καπετάνιο μου γλυκέ, και (πολιτικά) θαλασσοδαρμένε,
  σ’ αυτό το προηγούμενο μόλις σχόλιό σου, με *τη νοσταλγία για το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης», σε αντιδιαστολή με
  *το σημερινό σίχαμα, (νομίζεις ότι τους σιχαίνομαι λιγότερο από σένα;) πολιτικό εξάμβλωμα που δεν είναι καν πρωτογενώς φιλελεύθερο
  (οπότε νά έχει και κάποιο νόημα ο αγώνας με πολιτικό περιεχόμενο),
  αλλά ΜΟΝΟ Αγορό-δουλοι, Τραπεζό-δουλοι, και διατεθειμένοι να δέχονται εντολές από τον πρώτο μεσαίο Τραπεζίτη που θα το επιχειρήσει με το ανάλογο θράσος,

  θα μπορούσα, ΟΛΟ, να το προσυπογράψω και με τα δυο μου χέρια.

  Το ζήτημα όμως, (έτσι που εγώ το βλέπω), μπαίνει κάπως έτσι:
  *Το σημερινό ευρωπαϊκό κατάντημα, συνιστά άραγε επαρκή αιτία και ικανό κίνητρο, για να βάλουν μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της δικής μας, σε μια δυναμική αναζήτησης εναλλακτικών γεωστρατηγικών προσανατολισμών;

  Ξέρεις βέβαια, (ίσως και κάλλιον εμού), πως μια κοινωνία, δεν αναζητά λύσεις εναλλακτικών γεωστρατηγικών προσανατολισμών, εν κρυπτώ, σε υπόγεια σχεδιασμών, έτσι που όταν ετοιμαστεί η εναλλακτική, να μπορεί να τη βάλει μπρος, και να αιφνιδιάσει τους πάντες.
  Οι εναλλακτικές, για κοινωνίες και μεγέθη σαν τα δικά μας, μπορούν να αναζητηθούν, να αναλυθούν, & να προπαρασκευαστούν, ΜΟΝΟ σε δυναμικές δεξελικτικές διαδικασίες,
  (θυμάσαι που όλο αυτό το λέγαμε προτσές;)
  που θα περιλαμβάνουν κατά το δυνατό πάνδημη συμμετοχή, έτσι που το συγκριτικό σου πλεονέκτημα, να είναι μια δυναμική συναινούσα κοινωνία που στηρίζει «ομοθυμαδόν»τις επιλογές της ηγεσίας της!

  Αλλά, όπως λες και συ, μεγάλη κουβέντα ανοίγει έτσι….
  Αλλά και από την άλλη μεριά, να την αποφύγουμε, όσο και να θέλουμε, δεν θα τα καταφέρουμε τελικά…

  Νάσαι καλά.

 17. Καργούδη έγραψες !
  Σε όλα ΝΑΙ (γράψτο στο ημερολόγιο σου αυτό γιατί δεν βλέπω να επαναλαμβάνεται )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: