Προβλήματα στρατιωτικού προσωπικού των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων

από kapetanios

Ερευνα του Monthly Review
επεξεργασία στοιχείων VPRC
Το περιοδικό Monthly και η εταιρία πολιτικών και κοινωνικών ερευνών VPRC, διεξήγαγαν έρευνα στους Έλληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για τον τρόπο λειτουργίας των ένοπλων δυνάμεων και τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 και υπήρξαν απαντήσεις από 750 αξιωματικούς και 676 υπαξιωματικούς. Οι περιοχές διεξαγωγής της έρευνας ήταν η Αττική, η Θεσσαλία, η Θράκη, η Κρήτη και τρία νησιά του Αιγαίου.

Η έρευνα αφορά τους ακόλουθους τομείς:
• την εκπαίδευση των στρατιωτικών·
• τα προβλήματα των στρατιωτικών (οικονομικά, μεταθέσεις, προαγωγές κ.λπ.) ·
• την ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παροχές·
• την ανίχνευση των αιτιών για τις ενδεχόμενες μελλοντικές αποχωρήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών από τις ΕΔ·
• την αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας των ΕΔ·
• το επίπεδο ενημέρωσης των στρατιωτικών·
• τους τρόπους έκφρασης των συμφερόντων του ανθρώπινου δυναμικού·
• την ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία του στρατιωτικού·
• τη διερεύνηση της κοινωνικής στήριξης στις ΕΔ.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

1. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των ΕΔ σε όλα τα επίπεδα.

2. Τα προβλήματα των οικονομικών αποδοχών και των μεταθέσεων είναι τα κυριότερα προβλήματα με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%.

3. Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (στρατιωτικά καταλύματα, θέρετρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, οικογενειακά προγράμματα, εκδηλώσεις κ.λπ.). Αντίθετα, υπάρχει ικανοποίηση από τις παροχές υγείας.

4. Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΔ κρίνεται από την πλειοψηφία ως ανορθολογικό, αναποτελεσματικό και μη δημοκρατικό. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών κρίνει μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας σε ποσοστό 75–82% και της πολιτικής ηγεσίας σε ποσοστό 85–86%.

5. Το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών σκέπτονται να αποχωρήσουν από τις ΕΔ την ερχόμενη 5ετία. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οικονομικοί, οικογενειακοί και η χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού.

6. Το 44% των αξιωματικών και το 61% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους. Το 37% των αξιωματικών και το 56% των υπαξιωματικών είναι δυσαρεστημένοι από τη σταδιοδρομία τους στις ΕΔ.

7. Το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών είναι υπέρ του συνδικαλισμού στις ΕΔ, ενώ υπέρ του θεσμού του συνήγορου του στρατιωτικού τάσσεται το 88% των αξιωματικών και το 94% των υπαξιωματικών.

8. Το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα.

9. Το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις ΕΔ.

Από τις απαντήσεις προκύπτει σαφώς ότι με βάση τους όρους συγκρότησης και λειτουργίας του, έχει διαμορφωθεί ένας στρατός δύο ταχυτήτων – υπάρχουν σαφείς διαφορές στον τρόπο που οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί βιώνουν τη σταδιοδρομία τους. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι μεγάλο μέρος της έρευνας έχει διεξαχθεί την «προ Μνημονίου» εποχή.

Είναι επομένως προφανές ότι τα οικονομικά προβλήματα των στρατιωτικών θα έχουν διογκωθεί και θα χειροτερεύουν όσο συνεχίζεται η πολιτική του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι –και με βάση τα δεδομένα της έρευνας– οδηγούμαστε με γρήγορο ρυθμό σε ένα «στρατό επιβίωσης» – ένα στρατό που το βασικό μέλημα των στελεχών του είναι η διασφάλιση της επιβίωσής τους. Ένας στρατός δύο ταχυτήτων, στον οποίο επικρατεί η λογική της επιβίωσης, είναι αναμενόμενο να είναι λιγότερο αποτελεσματικός και να μη μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα που αναμένει από αυτόν η κοινωνία.

15 Σχόλια to “Προβλήματα στρατιωτικού προσωπικού των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων”

 1. Τα ίδια σχεδόν θα έλεγαν κάπταιν και την εποχή που εμείς ήμασταν φαντάροι , προ αμνημονεύτων δηλαδή…
  Απλά το πράγμα φτάνει σιγά σιγά στο απροχώρητο.

 2. το πρόβλημα παπούλη είναι ότι κανείς μας σε δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο βασικό ερώτημα : ποια καθήκοντα αναμένουμε να εκτελέσει αυτός ο στρατός ?

  Μια συγκεκριμένη πολιτική απάντηση θα έλυνε αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν αυτή την στιγμή το στράτευμα, προβλήματα που είδαμε να οξύνονται το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ
  (προσωπικά δεν περίμενα ότι ο Βενιζέλος θα παρέμενε στο συγκεκριμένο υπουργείο )

 3. ο Βενιζέλος δεν τους είχε κατηγορήσει δημόσια για μειωμένη αίσθηση καθήκοντος ;

 4. Πολύ θα ήθελα να διαπίστωνα , ιδίοις όμμασι , τον τρόπο διατυπώσεως των ερωτήσεων , τις δυνατότητες των πιθανών απαντήσεων και τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι συνεντεύξεις…

  ΄΄ 3. Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (στρατιωτικά καταλύματα, θέρετρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, οικογενειακά προγράμματα, εκδηλώσεις κ.λπ.). Αντίθετα, υπάρχει ικανοποίηση από τις παροχές υγείας.’’

  ΩωωωωΧ. ! Ωχ , ωχ και ΩΧ.
  Προβλέπω κατάργηση των στρατιωτικών καταλυμάτων / θερέτρων / αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ , με το αιτιολογικό του ότι , εφόσον δεν ικανοποιούν τους ενστόλους , γιατί άραγε ξοδεύουμε γι΄ αυτά ? και την δραστική περικοπή κονδυλίων από τις παροχές υγείας , με το σκεπτικό της ΄΄δημοκρατικής΄΄ εξίσωσης ενστόλων / πολιτών. (πάντα οι εξισώσεις εγένοντο προς ..τα κάτω , στα μαονένια ιλουστρασιόν γραφεία της νεότερης πολιτικής σκέψης , με τις παχυλές μοκέτες και τ΄ αλάβαστρα).

  Ο/Η kapetanios λέει: (προσωπικά δεν περίμενα ότι ο Βενιζέλος θα παρέμενε στο συγκεκριμένο υπουργείο )
  Πράγματι καπετάνιε. Θυσιάστηκε ο καημένος.
  Βρε. Υπουργείο να έχει και ας ονομάζεται και ΄΄Τουρκόγλιο΄΄ λόγου χάριν.
  Α ρε Βενιζέλο (Ελευθέριε) , θα τρίζουνε τα κοκαλάκια σου με τον ΄΄΄΄΄΄συνονόματό σου΄΄΄΄΄΄.

 5. καπεταν Νικολή

  έχω στο email μου όλα τα στοιχεία της έρευνας (διαγραμματική παρουσίαση, ταυτότητα της έρευνας κλπ )
  εάν θέλεις στα στέλνω να με πεις την γνώμη σου

  *
  Στέλιο

  όχι όλους συλλήβδην. Οι άστοχες δηλώσεις/χαρακτηρισμοί έγιναν με αφορμή την λευκή απεργία των ιπτάμενων. Με το θέμα είχαμε ασχοληθεί και τότε και είχαμε συμφωνήσει οτι και η αντίδραση των ιπτάμενων δεν ήταν η πρέπουσα

 6. Τα στέλνεις , παρακαλώ , να τους ρίξω μια ματιά ?

  Στέλιο.
  Ο ΄΄βενιζέλος΄΄ , ο οποίος υπηρέτησε -εξαντλητική- εξάμηνη θητεία (εξ ανυποτάκτων) , η οποία συνίστατο εις την πραγματοποίηση 5 (όλων και όλων) διαλέξεων , περί …συνταγματικών δικαιωμάτων των ενστόλων , κατηγόρησε , επίσης , δημόσια και συλλήβδην , όλη την ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος για αυτισμό…

 7. κάπου πήγε το προηγούμενο κείμενο που έγραφα, ………… χάος ο βυθός του καρνάγιου.

  Έλεγα λοιπόν , πως το ερώτημά σου θεωρώ πως έχει τουλάχιστον δύο σκέλη.
  α) τι καθήκοντα περιμένουμε εμεις να έχει ο στρατός.
  βού) τι καθήκοντα περιμένει το κράτος (και ό,τι αυτό σημάίνει ) να εκτελεστούν απ το στρατό.

  όσο αφορά το α,ο κοσμάκης (εκτός ίσως από τους γνήσιους ελληνάρες οπαδούς του Καρατζαφύρερ) δεν περιμένει τίποτα περισσότερο από το να περάσει ο καιρός της΄θητείας και να γυρίσει το παιδάκι του στο σπίτι.
  Διότι΄:
  1. έχει βαρεθεί να πληρώνει τους τους ταβερνιάρηδες (τους εξης δύο)
  τους πιτσεράδες
  την καφετέρια, τα ξενοδοχεία και σε ό,τι κέρατο τράγιο κυκλοφορεί.

  2.Εχει λιώσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου του ,να τρέχει να κάνει σαπόρτ στο
  γνήσιο ελληνόπουλο που παρέδωσε στη μάννα πατρίδα, και που στην πρώτη του επίσκεψη ο δόλιος γονιός στο καψιμί παράλίγο να φάει καρέκλα στο κεφάλι από τελούντα εν ευθυμία φαντάρο τινά, φρικάρισε, σκέφτηκε το καψιμί – εκκλησία που είχε δει την τελευταία φορά γύρω στο 74, ξαναφρικάρησε επί του ρεαλιστικού αυτή τη φορά,και έδωσε όρκο γονατιστός να μη περάσει κυριακη χωρίς σαπόρτ.

  4. Να γλυτώσει από τον ψυχίατρο που προσπαθεί να τον γλυτώσει απ’ τον πανικό, γιατί την τελευταία φορά που πήγε στην επίσκεψη , όλη η περιοχή είχε μιά περίεργη ευωδιά(σιγά μη σου πω ,μικρέ και αθώε σύζυγε να ζουρλαθείς κι εσύ) , οι φαντάροι ήταν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι με το μάτι το αλλούτερο, και την έκδηλη ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα μούτρα τους, που βρίσκονταν ακριβώς στη σωστή θέση.

  5.Να γυρίσει στο σπιτάκι του ο φανδάρος , και στην αγορά , μπας και βγει έστω κι ένα χρόνο νωρίτερα στην πιάτσα και βρει καμμιά δουλίτσα΄το γρηγορότερον.
  Διότι δεν έχουν
  όλοι τα κονέ με τους βουλευτές δημαρχαίους και νομαρχαίους.
  ………………….
  Οι δε εξουσίες , το μόνο που αναμένουν να εκτελεστεί εν είδει θητείας, είναι:

  1.Να κρατηθούν εύρωστες και κοιλαράδες τις μικρές κοινωνίες της ορεινής ελλάδας.
  Λεωφορειάδες,ταβερνιαρηδες,κοτοπουλάδες,περιπτεραδες, ξενοδόχοι,νεροκουβαλητές (στην κόνιτσα νερό εμφιαλωμένο !!!!!)και γενικώς κουβαλητές κάθε είδους, α, και γεροντοκόρες ίσως..

  2.Να κρατηθούν χορτασμένοι οι σκατιάρηδες μονιμάδες (από υπαξιωμάτικό ως διοικητή ) να φτάσει η μίζα και μέχρι την τσέπη τους,
  και πεινασμένους τους φαντάρους , οπότε επιτυγχάνεται με κλειστά μάτια το 1.
  (υπήρξε εποχή που μέχρι και το ψωμί πούλαγαν στους χοιροτρόφους της περιοχής )

  3.Να υφίσταται ο στρατός έστω και ως καρικατούρα,γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη που διακινούνται εκεί γύρω.

  ………..
  το κακό είναι, πως ενώ όταν είσαι μέσα σ αυτό το γαμημενο τριπάκι , περιμένεις πότε θα τελειώσει γιά να τους δείξεις εσύ.Κι όταν τελειώνει επιτέλους, είσαι τόσο ευτυχισμένος που τους δείχνεις μόνο τα γίδια σου , κι έτσι πάμε ΄ξανά και ξανά , όλοι μαζί στην ακρογιαλιάαααααααααααααααα.

  υ.γ
  σαπόρτ λέμε.Παρεκτός αν διαθέτουμε τίποτα κανά βίζμα λέμε.

  δ

 8. @demetrat
  Νομίζω ότι η προσέγγιση σας είναι υπέρ του δέοντος εκλαϊκευμένη και δεν απαντά στο ελάχιστο για τον ρόλο του, επαγγελματικού στην πλειοψηφία του, στρατού (με αυτόν ασχολείται και η έρευνα)
  Δεν προσεγγίζει καν την θέση αρχής που χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αξιωματικών. Η 8η παρατήρηση του ποστ όσο κι αν σας φαίνεται αστεία στην εποχή μας νομίζω ότι είναι αληθής. Η απάντηση στο ερώτημα πρέπει να δοθεί κατ αρχήν από την πολιτική ηγεσία γιατί απ αυτήν και τους γεωστρατηγικούς στόχους της εξαρτάται το μέλλον , η πληρότητα και η ετοιμότητα του στρατεύματος. Μια απάντηση που να πείθει ότι υπάρχει συγκροτημένη άποψη και προγραμματισμός . Το ανησυχητικό για την χώρα μας είναι ότι όλα δείχνουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους , τυχαίο;δεν νομίζω. Κι αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο τους φόβους μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, φόβους που εκμεταλλεύεται ο κάθε Καρατζαφέρης και η παρέα του

 9. Στέλιο

  Πιθανόν να ειναι εκλαϊκευμένη η προσέγγισή μου,
  αφ’ ενός ,
  διότι δεν θέλω άλλες γλώσσες και προσεγγίσεις,
  και αφ ετέρου, ως οικιακόν ,δεν ηξιώθην άλλης χάριτος.
  Επίσης να προσθέσω πως όταν θα αναλάβω να δώσω γραπτές εξετάσεις , ίσως να το προσπαθούσα αλλιώς, αλλά τώρα είμαι πιό χαλαρή και δεν το θέλω.
  Όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα που λέτε,η αλήθεια είναι πως το πέρασα ντούκου γιατί δεν ήθελα πρωί πρωί να χαλαστώ.
  Αλλά μιά και τόφερε η κουβέντα, να σας πω τι πιστεύει ο λαός,
  πως όλα αυτά τα μπαρμπούτσαλα περί λειτουργημάτων, που τα βρίσκουμε πάντα στις έρευνες, ενώ απουσιάζουν παντελώς από τη ζωή.Σε σημείο να αναρωτιέσαι ο πολίτης , να ζεις σε παράλληλο σύμπαν , ένα έχω να πω.
  Λειτούργημα την τελευταία δεκαπενταετία, μόνον οι γονείς κάνουν.
  Το κακό είναι , πως οι υπόλοιποι, δεν είναι τουλάχιστον καλοί επαγγελματίες, να τους βγάλω το καπέλλο.
  δ

 10. μπονζουρ μανδαμ D (και σε σένα Στέλιο)
  και φχαριστώ για τις ευχές 😉

 11. @demetrat

  Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Τα ζητήματα του στρατού και της αστυνομίας είναι κάτι σαν ταμπού για τον πολύ κόσμο που προτιμά τον εκλαϊκευμένο «καταγγελτικό» λόγο από το να πάρει θέση. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού όπως θα διαβάσατε εάν το διαβάσατε στο σχόλιο μου ουσιαστικά επιρρίπτω ευθύνες στην πολιτεία και όχι στον πολίτη.
  Εάν πάντως επιμένετε θα υιοθετήσω την άποψη σας και θα συνταχθώ μαζί σας για την οριστική κατάργηση των ΕΔ εδω και τώρα. Κατά την εκλαϊκευμένη άποψη σας τζάμπα φαί τρώνε οι αξιωματικοί και δεν είναι τίποτε περισσότερο από κάποιους ΔΥ παραπάνω.

  Αυτά τα πολιτικά κενά και την ηθελημένη άγνοια ή απροθυμία του πολίτη να πάρει ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση γι αυτά τα ζητήματα έρχονται να καλύψουν πολιτικοί χώροι και οργανωμένες ομάδες ακραίων αντιλήψεων.

  @καπετανιος
  Δεν γνωρίζω εάν είστε ενημερωμένος, ο υπουργός Βενιζέλος μετά από έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υποβρύχιο δεν γέρνει …

 12. Στέλιο

  πραγματικά δεν καταλαβαίνω, που είδες ότι δεν παίρνω θέση.
  Καταγγελτική βέβαια,διότι δεν περνάει τίποτα απ το χέρι μου προφανώς.Όταν θα με καλέσουν φαντάρο , θα το κάνω και εμπράκτως.
  Και μιά χαρά καταλαβαίνω αυτά που διαβάζω.Εσύ επικεντρώνεις συνεχώς αλλού.
  Πότε εδώ και τώρα; γιατί εγώ θα ήθελα να εχει καταργηθεί προχτές.
  Και μιάς και το συνεχίζετε , ναι οι πιό πολλοί , τζάμπα τρώνε το φαί.Όπως και πάρα πολλοί σε διάφορους άλλους χώρους που διατείνονται πως επιτελούν λειτούργημα.
  Η εσύ δεν έχεις αντιληφεί ακόμα , πως οι άνθρωποι που εξακολουθούν να δουλεύουν ως λειτουργοί είναι πιά πολύ λιγότεροι από τους υπολοίπους λεχρίτες.,και στους οποίους με την δουλειά και την αξιοπρέπειά τους, προσφέρουν ένα υπέροχο άλλοθι ;

 13. http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=9113837&maindocimg=8053042&service=7&showLink=true

  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (BMW) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου «Παπανικολής», όχι όπως ήταν το 2005-6 αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα.

  Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε καμία νέα παραγγελία υποβρυχίων, αλλά διασώζει παραγγελίες της προηγούμενης δεκαετίας αντικαθιστώντας τον επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο εκσυγχρονισμό δυο παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 με την κατασκευή δυο τελευταίας διεθνώς τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση, που υπολογίζεται στα 175 εκατ.ευρω, σε σχέση με το αμυντικό αλλά και αναπτυξιακό όφελος.

 14. http://axinos.wordpress.com/2010/08/20/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D/

  Τον επικίνδυνο προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, όπως και την αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των στελεχών τους για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού», αποκαλύπτει η συμμετοχή της ελληνικής δύναμης Κοσσυφοπεδίου σε μεγάλη άσκηση καταστολής διαδηλωτών («ταραξιών»!) που πραγματοποιήθηκε στο Νόβο Σόλο κοντά στην πόλη Μιτρόβιτσα.

 15. Στέλιο
  για το δεύτερο, νομίζω ότι κάτι τέτοιο μας είχε πει και ο Αβρόχοις πριν λίγες ημέρες.
  να λοιπόν που η πολιτεία σε διαψεύδει, και συγκροτημένη άποψη έχει και προγραμματισμό 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: