Τι συμβαίνει τελικά στον τραπεζικό κλάδο?

από kapetanios


Η χθεσινή είδηση για την πώληση μέρους των μετοχών (20%) της  Finansbank και η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας  σίγουρα δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία έστω κι αν επικοινωνιακοί λόγοι την εμφανίζουν ως τέτοια.
Εδω και καιρό αρκετά δημοσιεύματα  έδειχναν τον δρόμο που θα ακολουθούσε η τράπεζα ( ελπίζω να θυμάται ο Βαγγέλης και την δική μου άποψη για τα τεκταινόμενα) και το γεγονός οτι επιβεβαιώθηκαν μόνο αρνητικές σκέψεις μου δημιουργούν. Η κυβέρνηση βέβαια δια του αρμόδιου υπουργού δηλώνει ότι : «έχει επανειλημμένα ενθαρρύνει τις ελληνικές τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να  ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνές περιβάλλον και με τον τρόπο αυτό να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία» χωρίς να μπαίνει στον κόπο ο Παπακωνσταντίνου να μας πει και κάποιες λεπτομέρειες.
Πώς δηλαδή η εθνική ενισχύει την θέση της στο διεθνές περιβάλλον πουλώντας ένα σημαντικό κομμάτι  της πλέον κερδοφόρας θυγατρικής της, και πως φαντάζεται την στήριξη της οικονομίας μας την στιγμή που το ~1δις ευρώ της πώλησης θα μείνουν  στην Τουρκία ενισχύοντας κεφαλαιακά την ίδια την Finansbank ?

Όσο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Deutsche Bank (που φήμες την φέρνουν να αγοράζει μέρος των μετοχών της Finansbank ) λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση της για την κατάσταση των Ελληνικών τραπεζών έρχεται να αναλάβει την εγγύηση της αύξησης της Εθνικής. Ο δεύτερος εγγυητής είναι το ΤΤ ….

Το βέβαιο είναι ότι κανείς μας δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι (κάποιοι κάνουν λόγο και για προετοιμασία της Εθνικής μπροστά στο ενδεχόμενο ενός haircut ) αλλά όλα δείχνουν ότι οι πανηγυρισμοί  κάθε άλλο παρά αρμόζουν στην περίπτωση

Σχετικά δημοσιεύματα:

-Ποιοι οι στόχοι της μεγάλης κίνησης της Εθνικής να συγκεντρώσει 2,8 δις ευρώ; Τι θα συμβεί στην μετοχή και στις τράπεζες;

http://www.bankingnews.gr/

-Σαμπάχ ( 13 Ιουλίου 2010): «Φημολογία περί πώλησης του 30% της Finansbank από την Εθνική »

http://www.emea.gr/

18 Σχόλια to “Τι συμβαίνει τελικά στον τραπεζικό κλάδο?”

 1. @καπετανιος
  Γιατί ο στόχος «της μεγάλης κίνησης της Εθνικής να συγκεντρώσει 2,8 δις ευρώ» να μην είναι αρκετά πεζός==> πχ άντληση κεφαλαίων με σκοπό την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών που παρατηρούνται τους προηγούμενους μήνες;
  Όμως θα συμφωνήσω, η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη
  Εάν ήταν, η ΕΤ δεν θα είχε αντλήσει το 50% των συνολικών εγγυήσεων από το «πακέτο στήριξης»

 2. Στέλιο
  Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο (αλλά όχι μόνο), παρ ότι καθήμενος ορθά ομιλείς 😉

 3. Με τρεις γίγαντες ο νέος τραπεζικός χάρτης!

  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-09-07-23-16-31-2010090727119/

  «Στην απόφαση να προχωρήσει σε διαγωνισμό στις αρχές του 2011 για την ταυτόχρονη πώληση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καταλήγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S10”, ενώ παράλληλα η ενίσχυση της Εθνικής με νέα κεφάλαια και η παρασκηνιακή σύγκλιση της Alpha με την Eurobank αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν την εικόνα του τραπεζικού χάρτη της χώρας, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις της κρίσης.

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο σχεδιασμός οικονομικού επιτελείου, Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζιτών για την «επόμενη μέρα» του τραπεζικού συστήματος, προβλέπει τη δημιουργία τριών ισχυρών πυλώνων:
  η Εθνική, πιθανότατα ενισχυμένη και με τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,
  η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Alpha και Eurobank
  -και η «νέα» Τράπεζα Πειραιώς, που θα απορροφήσει την ΑΤΕ και το Τ.Τ. σχεδιάζεται να αποτελέσουν τα τρία βασικά σημεία αναφοράς στο τραπεζικό σύστημα, συγκεντρώνοντας πάνω από 80% της συνολικής αγοράς!

  Ο σχεδιασμός, που γίνεται και σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, αλλά και με τους ισχυρούς οίκους του Λονδίνου..»

  *
  Τελικά πέρασε η πρόταση του Σάλα?!
  Η κυβέρνηση δεν είχε αρνηθεί την πρόταση του για αγορά ΑΤΕ και Τ.Τ πρόσφατα ?
  Ο «ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας» τελικά βούλιαξε με πρόφαση το μνημόνιο και τους δανειστές μας….

  Γιώργο θεέ
  πούλα την ΠΑΕ

  ή κατά την αγαπημένη έκφραση του μπαμπά,
  Γιώργο δώστα όλα

 4. Γειά σου @καπετάνιε μας, και γερά το τιμόνι, αγόρι μου…
  Φυσικά και τα θυμάμαι όλα. Ήσουν τόσο σαφής, και τα έλεγες τόσο στην ώρα τους, (παίρνοντας έντιμα και το ρίσκο της διάψευσης), που και νάθελα να τα ξεχάσω, δεν θα με έπαιρνε..

  Επίτρεψέ μου όμως να παρατηρήσω, πως κάθε τόσο, μια στα τόσα, απόψεις της «Μαύρης, απαισιόδοξης» ομάδας,

  (καταστροφο-λάγνα τη λέω εγώ, διότι εντοπίζω και κάτι «εκροές σωματικών υγρών» -από μερικούς-μερικούς, εκεί στο εκτός κοινοβουλευτικού τόξου αριστερό κέρας του ΣΥΡΙΖΑ-, με το που θα ακουστεί το παραμικρό κακό! «Κακό» όπως τις πιο πολλές φορές αποδεικνύεται ταχύτατα, όπως και τώρα. Να δεις πώς θα εξελιχθεί και τώρα το πράγμα @κάπταιν μου, με το που θα κάτσει η μπίλια),

  ακούγοντας κάτι που προσωρινά ΜΟΝΟ επιτρέπει (κατά τη γνώμη τους)
  αμφίσημες αναγνώσεις,
  τσουπ! σκάνε κεφαλάκι έξω, «ομιλούν μη ακουόμενοι’, για να υποχρεωθούν τάχιστα σε «γρήγορη αναδίπλωση»! (Για να αποφευχθείη «άτακτη φυγή»).
  Μέχρι, φυσικά (εκεί αυτοί!) τη επόμενη φορά που θα ξανα-διεκδικήσουν αναδρομική «δικαίωση», που όμως δεν πρόκειται, ούτε και τότε, ούτε και ποτέ, να έρθει…
  Για έναν πολύ απλό λόγο: ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ. Τόσο απλά. Και τόσο αναπότρεπτα.

  Στην Εθνική τώρα:
  (Επίτρεψέ μου επίσης να παρατηρήσω πως
  *εγγυητής της έκδοσης, ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ το ΤΤ σαν «πτωχός συγγενής» της Ντόϊτσε Μπανκ όπως το ποστ αφήνει, ίσως, να εννοηθεί:
  Συμβαίνει να συμμετέχουν σαν ΕΓΓΥΗΤΕΣ της έκδοσης, και κάτι «μικρομάγαζα», όπως:
  Credit Suisse, Morgan Stanley & Goldman Sachs
  (αυτοί, αλήθεια, έτσι για την κουβέντα, γιατί παραλείφθηκαν στο ποστ;
  Αυτοί, που άκουγαν μέχρι τώρα για ανάληψη και του στοιχειωδέστερου ρίσκου στην Ελλάδα, και «έκοβαν λάσπη με χίλια»,
  και τώρα «αναδέχονται» ΟΛΗ την έκδοση (και δε μιλάμε για χαρτζιλίκι, μιλάμε για περίπου 3 δις ευρά) εσύ κάπταιν ΣΙΓΟΥΡΑ ξέρεις, πως ο κάθε ανάδοχος της έκδοσης «ευθύνεται εις ολόκληρον»).
  Και επίσης
  *δεν θα μείνει το προϊόν της πώλησης στην κεντρική Φινάνσμπανκ, (τέτοιο κίνδυνο δεν υπαινίσσεται το ποστ;) -πώς θα μπορούσε άλλωστε;- αλλά στην εν Τουρκία ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
  Τελείως αντίθετα όμως από τα συμφραζόμενα ή τα εννοούμενα στο ποστ, (έτσι τουλάχιστο που εγώ τα κατάλαβα),
  όλοι χωρίς εξαίρεση οι επιχειρηματικοί κύκλοι, θεωρούν πως το ενδεχόμενο κλείσιμο αυτής της θυγατρικής της Εθνικής -κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε η αποκομιδή του προϊόντος της πώλησης από το ταμείο της μητέρας-«Εθνικής»-, θα συνιστούσε κολοσσιαίο επιχειρηματικό λάθος, και ένδειξη προβλήματος ρευστότητας & γενικότερης αδυναμίας)

  Είναι πολύ πρόωρο ακόμα λοιπόν
  (αυτό άλλωστε νομίζω πως αφήνει σαν αίσθηση και το ποστ!)
  να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα τελικά για το ΠΩΣ και ΠΟΣΟ θετική είναι η εξέλιξη..
  (Για το θετικό πρόσημο, ενστάσεις έχουν μόνο πηγές, αμιγώς πολιτικές, και δη όχι των μέϊνστριμ πολιτικών χώρων, στους οποίους, φυσικά, περιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της Αριστεράς, και ΚΑΘΟΛΟΥ μα ΚΑΘΟΛΟΥ οικονομικές
  Και φυσικά επίσης, δεν διανοούμαι τον παραμικρό συσχετισμό με τη δική σου συνολική & συνεκτική και τελείως άλλης τάξης τοποθέτηση, που άλλωστε, την έχεις κατατεθειμένη ήδη απο το πρώτο δίμηνο του 2010, και δευτερευόντως μόνο αφορά -αν κατάλαβα καλά- επί μέρους εξελίξεις.

  Η κίνηση, έχει ένα σίγουρο αποτέλεσμα, (όπως εγώ το βλέπω), ενταγμένο σε ένα πλαίσιο κινήσεων που προηγήθηκαν, όπως πχ οι σε τακτά διαστήματα πολύ μικρές και γρήγορες εκδόσεις (3μηνες πχ).
  Την αναβάθμιση δλδ σε όλο και υψηλότερο επίπεδο, αυτών των βολιδοσκοπήσεων «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές», για να είναι έτοιμα τα πράγματα για την τελική έξοδο στις αγορές, που την προανήγγελαν ήδη για το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011.
  Εξ ου και η τόση συρροή αυτού του είδους γιγάντων αναδόχων-εγγυητών, που εδώ που τα λέμε, όλο και κάτι(!) θα κοστίσουν σε προμήθειες.

  Επίσης, όταν προσβλέπεις σε άμυνα για ενδεχόμενο κουρέματος, (haircut), η λογική λέει (και μαλλον έχει και δίκιο! Η λογική!) πως το κάνεις στα μουλωχτά,
  και πάντως ΟΧΙ με τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσδίδουν στην κίνηση αυτή τα ενδιαφερόμενα μέρη..

  Πάντως, ίδωμεν καλέ μου @καπετάνιε, θα δείξει το πράγμα, κι απ’ ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να αργήσει καθόλου…

 5. Ήσουν σαφής ρε Βαγγέλη, αλλά Morgan Stanley & Goldman Sachs είπες?
  Καλά αυτές δεν τις είχε ξαποστείλει ο γιωργάπης (με τις ευλογίες της μαρκέλας) καταγγέλλοντας τες (και μάλιστα φωναχτά)τις προάλλες? 😎

 6. @Κάπταιν, δεν ξέρω γιατί σου χρειάζεται αυτό, αλλά ή κάνεις λάθη, ή παίζεις «βρώμικα»!

  *ΠΟΤΕ η ελληνική Κυβέρνηση ΔΕΝ απέρριψε την πρόταση Σάλλα-Πειραιώς, αφού προανάγγειλε διαγωνισμό άλλωστε, μέσα σε 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση της πρότασης.
  *Και ο «ισχυρός τραπεζικός κρατικός πυλώνας», αν και όσο υπήρξε, υπήρξε ΜΟΝΟ στα μυαλά του ΣΥΝ (του Κουβέλη περιλαμβανομένου), και ίσως ανεπίσημα και της τελείως αναρμόδιας κας Κατσέλη, που τον πήρε εν τέλει «τον πούλο που ζητούσε», ως «επιβράβευση» των απόψεων που ή κατέθετε (και απορρίπτονταν μετ επαίνων) ή υπαινίσσονταν με διαρροές, οπότε θεωρούνταν ως μηδέποτε γενόμενες.
  Κυβερνητική πάντως θέση για τέτοιον «πυλώνα», δλδ «ισχυρό καρατικό τραπεζικό», ουδαμού ανιχνεύεται.
  (Άμα είναι να αρχίσουμε τις κατασκευές και τις παρενδύσεις, να μου το πεις, γιατί τόχω τάμα από χρόνια να ντυθώ κολομπίνα)

  Αν μου βρεις @κάπταιν κείμενο επίσημο κυβερνητικό με απόρριψη της πρότασης Πειραιώς, εγώ θα σκεφτώ τι με παίρνει να χάσω.
  Εσύ; (Αν παρ ότι λες, ΔΕΝ βρεις! Που φυσικά, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ. Για τον απλούστατο λόγο πως ουδέποτε υπήρξε)

 7. Βαγγέλη γνωρίζω ότι δεν υπάρχει επίσημη απόρριψη της πρότασης του Σάλα! 😎
  ( τέτοιες προτάσεις αγαπητέ δεν εκστομίζονται χωρίς προηγούμενη μεχρις ενός σημείου, προσυνεννόηση των οικονομικών παραγόντων τέτοιου βεληνεκούς όπως του Σάλα με κυβερνητικούς παράγοντες 😉 )
  Η διατύπωση μου είναι ειρωνική και απευθύνεται σε όλους αυτούς τους κυβερνητικούς ή κομματικούς παράγοντες που από την επομένη της πρότασης έσκιζαν τα ιμάτια τους στις εφημερίδες και τα κανάλια και μιλούσαν για την «σταθερή θέση της κυβέρνησης για τον ισχυρό δημόσιο πυλώνα» :mrgreen:

  Όπως το ακούς: Ισχυρό Δημόσιο πυλώνα που για να σου φρεσκάρω λίγο την μνήμη (που ακόμη δεν έφυγε η Κατσέλη βγάλατε τα μαχαίρια) σου παραθέτω απόσπασμα του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στην ενότητα ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ, ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ που λέει μεταξύ άλλων και :
  «..- Στήριξη ενός ισχυρού και αποτελεσματικού «δημόσιου πυλώνα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που με τις δράσεις και τις υπηρεσίες του, θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, θα προστατεύει τον καταναλωτή/δανειολήπτη, και θα στηρίζει την πραγματική οικονομία. Ενεργοποίηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι τράπεζες που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο…»

  Σου δίνω επίσης σχετικό λινκ (στο επίσημο σαιτ του πασοκ ) από συνέντευξη του γιωργάπη (σε απάντηση της τρίτης ερώτησης στην σειρά) που επαναλαμβάνει περίπου όσα και στο περιβόητο πρόγραμμα του:
  http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/14b12fc3-22b5-4a49-8840-2095af647181

  «..ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε στην Θεσσαλονίκη, για ισχυρό δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό χώρο, Τι εννοείτε;

  Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολίτης που πιστεύει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί όπως θα έπρεπε, στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού που να σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα των καταναλωτών, που να στηρίζει στο μέτρο που απαιτείται την οικονομία. Οι υψηλές κερδοφορίες των προηγούμενων ετών, ακόμη και εφέτος, εν μέσω κρίσης βασίστηκαν στις πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, στο ότι τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη, στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων και σε άλλες πρακτικές, που έχουν επισημανθεί και από τα καταναλωτικά κινήματα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα με σταθερότητα, υγιή ανταγωνισμό, διαφάνεια στη λειτουργία του, προστασία, σεβασμό των καταναλωτών. Ένα σύστημα που λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. Ο «δημόσιος πυλώνας» στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι ισχυρός ώστε να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, να έχει λόγο στη στρατηγική κατεύθυνση του τραπεζικού τομέα, να συμβάλλει στη μέγιστη προστασία τον καταναλωτή/δανειολήπτη και να στηρίζει την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία….»

  Όσο γι αυτά που μόλις έχασες, κοίταξε όταν κατέβω να χεις αρκετά μαζί σου γιατί ΚΑΙ τρώω πολύ ΚΑΙ πίνω επίσης.
  τα χαιρετήματα μου (που θέλεις και στοίχημα, χο χο )

 8. Αναξιόπιστα τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών

  Στο πλαίσιο των τεστ, αναφέρει το δημοσίευμα, 91 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να αποκαλύψουν το ύψος των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που διατηρούν. Ωστόσο ορισμένες τράπεζες δεν έδωσαν τη σωστή εικόνα του των χρεών τους, καθώς κάποιες από αυτές δεν συμπεριέλαβαν συγκεκριμένα ομόλογα και άλλες μείωσαν το ύψος των ομολόγων υπολογίζοντας τις θέσεις short που διατηρούσαν.

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1041975

 9. Στέλιο

  τα stress test θεωρήθηκαν εξ αρχής αναξιόπιστα και μάλιστα μια εξ αυτών που δεν τα έλαβε και πολύ (καθόλου είναι το σωστό) υπόψιν της είναι και η Deutsche Bank

 10. Χαλάλι σου αγόρι μου @καπετάνιε τα κεράσματα, αλλά δεν υποτίθεται πως μιλάγαμε για ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ πεπραγμένα και λόγους;
  (Για πολλά μπορείς να με κατηγορήσεις αλλά αν πεις ότι βάζω στοιχήματα για να τα χάσω, μόλις έχασες…)
  (Κι άλλωστε, ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, έτσι στη γενικούρα που τα λέει ο ΓΑΠης σαν ΑΡΧΗΓΟΣ τότε ακόμα ΤΗΣ ΑΞΙΩΜ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, μέχρι και εγώ μπορεί να τον θέλω. Δημόσιος πυλώνας δεν είναι και η Εθνική Τράπεζα, «Η Μεγάλη μας Φίλη» δλδ άμα είναι να παίζουμε «βρώμικα»; Και δεν ενισχύεται μόλις, και πολύ μάλιστα με αύξηση Μ.Κ κοτζαμάν 3 δις ευρά;)
  Από πάρτι μου, καμιά αντίρρηση να πλερώσω, ειδικά αν είναι να τα φάμε μαζί, πράγμα που άλλωστε επιδιώκω απο καιρό, αλλά εσύ υπεκφεύγεις και μας πήζεις στις γυριστές άμα λέμε για καμιά κάθοδό σου(πολλά κίτρινα χαμογελαστά ανθρωπάκια μαζί)

 11. Κάπταιν

  σε διαβεβαιώ ότι ο ΒΔΚ τρώει σαν πουλάκι … επομένως μην φοβηθείς να βάλεις στοίχημα και να το χάσεις … το έξοδο θα είναι μηδαμινό ….

  Επ ευκαιρία να ενημερώσω ότι ανοίξαμε ( χωρίς , υποχρεωτικά , να ) και σας περιμένουμε

  http://papoylis.wordpress.com/

 12. Καλησπέρα,
  να περιμένουμε να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα των συγχωνεύσεων (σε τράπεζες και βιομηχανία καταρχήν…) για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
  Κατά τα άλλα, σαφώς η επικρατούσα δημόσια άποψη των ελίτ είναι οτι η κουρά έχει ήδη δρομολογηθεί σε λίγα τέρμινα…

 13. Γεια σε ολους/ες, νομίζω ειμαστε και γνωστοί από παλιά. Τυχαία βρήκα το μπλογκ του Καπετάνιου και το ονομα μου ετοιμο στα σχόλια. Οπότε ειπα να μπω στη κουβέντα και ιδιαίτερα για τη φράση του ΜΒ για συγχωνεύσεις δίνω τον κάτωθι σύνδεσμο

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=57175147

  Καπετάνιε ευχαριστω για τη φιλοξενία

 14. Καλημέρα Ενη και καλώς ήρθες (θεώρησε την φιλοξενία δεδομένη )

  Όσο για τον «πόλεμο με τα καρτέλ» που ετοιμάζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης ας ξεκινήσει απ εδω και βλέπουμε

  *
  Βαγγέλη

  τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με την ενίσχυση της εθνικής και κατά πόσο αυτή η αύξηση Μ.Κ μπορεί να δώσει κάποια ώθηση στην ελληνική αγορά.
  Ακόμη κι αν υποθέσουμε (γιατί σίγουρα δεν είναι έτσι 😉 ) οτι αυτά τα 3δις αποτελούν ικανό μαξιλάρι της τράπεζας για την περεταίρω επέκταση στην αγορά μας ,πρέπει να δούμε ΠΡΩΤΑ τι έγινε το αμέσως προηγούμενο μαξιλάρι των κοντά 4+δις από τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια!

  Άποψη μου για τα κεφάλαια που θα αντληθούν:
  εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και αναμονή των εξελίξεων( εσωτερικών τε και εξωτερικών-με έμφαση στο δεύτερο, εάν με εννοείς )

  Μια καθαρά εσωτερική υπόθεση δηλαδή που καθόλου δεν έχει να κάνει με την οικονομία μας . Εμείς βαδίζουμε προς ολοταχώς για ……

  *
  μαυροπροβατή και παπούλη καλημέρα

 15. Καπετάνιε
  Τα αμεσα αποτελέσματα, ως γνωστόν, εχουν μεγαλύτερη σημασία για το καταναλωτικό κοινό. Ετσι ο Χρυσοχοίδης ως ξύπνιος πολιτικός , ξεκίνησε απο τίς τιμές και …..έπονται και τα αλλα που μου επισημαίνεις με το σύνδεσμό σου. Αυτονόητα πράγματα……

 16. «Συνεχίζεται η εικόνα του προβληματισμού στο Τραπεζικό ταμπλό και βέβαια αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο για μία Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως η Σοφοκλέους.

  http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/603109/ArticleMarketComment.aspx

  Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, βάζει σε βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρία περίπου δύο μηνών τον τίτλο, που κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις σημείωσε αθροιστικές απώλειες 16,07%…

  ..η κίνηση της Εθνικής να βάλει τον πήχη τόσο χαμηλά και με τόσο σημαντικό discount (50%) σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής (10,40 ευρώ) την ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση κεφαλαίου, ουσιαστικά κατεβάζει σημαντικότατα τον πήχη και για τα υπόλοιπα Τραπεζικά Ιδρύματα που θα ήθελαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου, είτε μέσω κίνησης συγχώνευσης – εξαγοράς στον χώρο.

  ..Σε μια Αγορά με χαμηλή σχετικά ρευστότητα μια τόσο σημαντική άντληση κεφαλαίων (όπως αυτή της Εθνικής που έρχεται να ακολουθήσει την αύξηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κύπρου) σε μεσοπρόθεσμη βάση ενδεχομένως να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα εδραίωσης μιας ανοδικής κίνησης όσο ισχυρές και αν είναι οι ενδείξεις για την ολοκλήρωση κάποιων διεργασιών στον Τραπεζικό κλάδο, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

  “Η μεταβλητότητα θα παραμείνει κυρίαρχο χαρακτηριστικό έως τις αρχές Νοεμβρίου η οποία θα μεγεθύνεται σε ενδεχόμενες αρνητικές διακυμάνσεις των ξένων Αγορών.

 17. Καπετανιος καπετανιοσ.αλλα το χρημτιστηριο το ξερεις καλα,προφανως κερδισμενος το ’99?

 18. Χριστίνα

  προφανώς
  (σε γνώσεις και εμπειρία )

  *
  Ενη

  δεν ξέρω πως εννοεί και πως αντιλαμβάνεται ο υπουργός την διαδικασία της πτώση των τιμών.
  Δηλαδή απ την μια η πολιτεία να αυξάνει διαρκώς φπα, φόρους, καύσιμα και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μειώνουν τις τιμές?
  Ποιας οικονομικής σχολής μέθοδος είναι αυτή?
  Όπως μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω απ την αρχή αυτού του χρόνου (θυμάσαι την προσωπική μας αντιπαράθεση ) οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε στασιμοπληθωρισμό και ουδείς ενδιαφέρεται να αλλάξει την ρότα μας. Ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 5%+ και το κυβερνητικό επιτελείο αναλώνεται σε βαρύγδουπες δηλώσεις προθέσεων και σε τηλεοπτικές απειλές και εκβιασμούς.
  Εκτός από αντι-αναπτυξιακό είναι και αντι-πολιτικό όλο αυτό το κλίμα αγαπητή μου και αυτός που πληρώνει τον λογαριασμό είναι ο ίδιος ο καταναλωτής και ολόκληρη η κοινωνία μας.
  Όσο πιο γρήγορα αφήσει ο κάθε Χρυσοχοίδης το τουπέ του παντογνώστη και της νεράιδας με το μαγικό ραβδάκι και αποφασίσει να ηγηθεί-στον τομέα του- μιας αναπτυξιακής ή τουλάχιστον όχι καταστροφικής πολιτικής τόσο το καλύτερο για τον ίδιον και για εμάς. Εμείς είμαστε εδω και τον παρακολουθούμε

  (όπως θα παρακολουθήσουμε σε λίγο την ομιλία του γιωργάπη στην ΔΕΘ ,ελπίζοντας να ακούσουμε κάτι διαφορετικό απ ότι –βαρετά εάν όχι εκνευριστικά-επαναλαμβάνει απ την ώρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Θυμίζω την αρχή του τέλους Καραμανλή στην ΔΕΘ…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: