Φοβού τους δαναούς και δώρα φέροντες

από kapetanios

«Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης.
Το πράσινο φως όμως θα συνοδεύεται και από συστάσεις, πέραν των αναμενόμενων ευσήμων ότι «μέχρι τώρα πάμε καλά».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/602008/Article.aspx

1. Στα στοιχεία για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις οφειλές του Δημοσίου σε ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση και νοσοκομεία, που εξακολουθούν να είναι ελλιπή..
2. Στο δημόσιο χρέος, το οποίο κινδυνεύει να βρεθεί εκτός στόχων για δύο λόγους:
– Από τις εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, που λόγω των κανονισμών ESA95 πρέπει να προσμετρηθούν τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος.

– Από τις αναθεωρήσεις της Eurostat που εκκρεμούν τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 (αναμένει αναθεώρηση του ελλείμματος έως και 0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του 2009 και μέχρι 7% στο δημόσιο χρέος)

Οι υπουργοί(??!) αναμένεται να ζητήσουν επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων που μπορούν να φέρουν μαζικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Αντίθετα με το έλλειμμα, οι προβλέψεις του μνημονίου για το δημόσιο χρέος είναι ανοδικές μέχρι το 2015. Όμως υπάρχει πλαφόν για τον κάθε χρόνο. Φέτος το χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει το 133,2% του ΑΕΠ και το 2011 το 145,2% του ΑΕΠ. Εκτροχιασμός των στόχων αυτοματοποιεί και τους όρους του μνημονίου για νέα μέτρα κυρίως στον τομέα εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας

3. Στον στόχο των εσόδων και σε περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών. Το μαξιλάρι των 4 δισεκατομμυρίων που εξοικονομήθηκαν το πρώτο εξάμηνο θεωρείται επισφαλές λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων του Δημοσίου στο δεύτερο εξάμηνο. Οι υπουργοί Οικονομίας υιοθετούν την άποψη της Κομισιόν και της ΕΚΤ ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και τις εκλογές στους δήμους τα 4 δισεκατομμύρια ίσως δεν καλύψουν την τρύπα από τα έσοδα.

Αναμένεται να ζητήσουν νέες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που φαίνεται πως θα υποστεί και δεύτερο «μαχαίρι». Ζητείται επίσης η ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία.

4. Στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Η διαχρονική μαύρη τρύπα που δημιουργούν στους προϋπολογισμούς καλείται να αντιμετωπιστεί με επίσπευση της αναδιάρθρωσης τους ή με το κλείσιμό τους ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών στοιχείων. Αναφέρεται ότι ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις οφειλές τους τη φετινή χρονιά.

5. Στις διαρθρωτικές αλλαγές.. Αναμένεται να ζητηθεί επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Όσο για το ασφαλιστικό, επαναλαμβάνεται ότι είναι προς το παρόν αδύνατη η πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης που έχει περάσει και ότι βάσει της αναλογιστικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχει περίπτωση για νέες διορθώσεις το 2011, ώστε η κρατική δαπάνη να αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του ΑΕΠ.


2 Σχόλια to “Φοβού τους δαναούς και δώρα φέροντες”

  1. Τα λόγια του Πανάγου , ευαγγέλιο…

  2. θεός ο Πανάγος 😆
    και το άσμα του βγαλμένο απ την ζωή λέμεεε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: