ΕΞΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

από kapetanios

http://www.pomida.gr/epikairotita/deltypou/imiypethrioi-6allages.htm

Παρότι ρυθμίστηκαν όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για τις δηλώσεις αλλαγής χρήσης χώρων, και την προσέλευση αρκετών κατασκευαστών κτιρίων, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών για συμμετοχή στη ρύθμιση είναι ελάχιστο, λόγω των πολλών προβλημάτων της, τα οποία κινδυνεύουν να την οδηγήσουν σε πραγματικό δημοσιονομικό «Βατερλώ», τη στιγμή ακριβώς που τα οικονομικά της χώρας μας θα έπαιρναν μια πολύτιμη ανάσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Με εξαίρεση το χαμηλό κόστος του προστίμου των μικρών ημιυπαίθριων, τη ρύθμιση καθιστούν ασύμφορη και ανεφάρμοστη για τις μεγάλες μάζες των ενδιαφερομένων τα εξής έξη συστημικά λάθη της, τα οποία πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τις εξής αναγκαίες και υπερεπείγουσες έξι (6) αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση (Ν.3843/2010), η οποία σημειωτέον σχεδιάστηκε σε περίοδο προ ΔΝΤ, ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες  ακινήτων όλης της χώρας να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου, όπως η προηγούμενη.

2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων

3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα «αντικειμενικών αξιών»

4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο

5. Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο, ώστε να διευκολύνει τους διαχειριστές πολυκατοικιών να τις αναθέτουν μαζικά σε ένα μηχανικό με όρους επωφελέστερους για όλους

6. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικρο παραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες…»

*

Διαβάστε επίσης:

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

4 Σχόλια to “ΕΞΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ”

 1. τι λέτε γιατρέ μου.
  υπάρχει ελπίδα;
  Υπάρχει περίπτωση να τα δεχτουν αυτά; γιατί μεταξύ μας, αν δεν δεχτουν τουλάχιστον την παλαιότητα και το μονιμον του μέτρου, θα πάρουν τα γίδια μου.
  (αυτό με το υπόγειο δε με νοιάζει, δεν το πείραξα :))))
  δ

 2. μανδαμ D

  έχουμε φτάσει στο σημείο να ευχόμαστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο!
  Τουτέστιν εάν θέλουν να βρουν τα λεφτά ας πράξουν κάτι σωστά και ολοκληρωμένα επιτέλους!
  Και η παλαιότητα αλλά ΚΑΙ ο μειωτικός συντελεστής προστίμου για τους υπόγειους χώρους επιβάλλονται !

  ( τα 40 χρόνια είναι υπεραρκετά σε λέωωω- τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περίπτωση της ντε φακτο νομιμοποίησης είναι , νομίζω, περισσότερα απ αυτά που θα λυθούν από μια τέτοια μεθόδευση )

 3. και γω σε λέω πως δεν έχω πρόβλημα με τα 40 χρόνια καρντιά μου..
  έχω πρόβλημα πως δεν τους πιστεύω οτι θα κρατήσει η νομιμοποίηση 40 χρόνια.
  Με αυτά που έχουμε ως εμπειρία απ αυτούς , περιμένουμε σε καμμιά πενταετία (αερικό μήπως λέω πολλά; ) να αλλάξουν τον νόμο και να μας ξαναζητήσουν .
  δ

 4. Δήμητρα

  ακουμπάς ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη κάθε μέρα εδω κι ένα χρόνο, την κακή πίστη απέναντι στην πολιτεία και τους νόμους του κράτους.
  Εχθες μιλούσα με ένα επαγγελματία αγρότη και στην προσπάθεια μου να τον πείσω να προχωρήσει άμεσα(όσο είναι καιρός) στην κατάθεση του φακέλου του για τα φωτοβολταικά, συνάντησα την έντονη άρνηση του ακριβώς λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στο δημόσιο!
  Παρα ταύτα εγώ είμαι της άποψης οτι οι συμφωνίες ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις ( η/χ και φ/β) θα τηρηθούν στο ακέραιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: