Ένα καρτέλ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος!

από kapetanios

«..Στο βαθύ ύπνο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό τον άκρως αναποτελεσματικό μέχρι σήμερα επίτιμο αρεοπαγίτη, Δ. Κυριτσάκη, φαίνεται ότι ποντάρει ανοικτά ένα καρτέλ από τα… παλιά, το καρτέλ του γάλακτος, διεκδικώντας το δικαίωμα να μετασχηματισθεί σε μονοπώλιο..»

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-09-01-22-12-42-2010090127277/

Vivartia και ΜΕΒΓΑΛ, οι δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες (με αρνητικό τρόπο βεβαίως…) της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν ήδη πληρώσει, αφού έχασαν τις υποθέσεις και ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου (εκκρεμούν μόνο οι αιτήσεις αναίρεσης στο ΣτΕ) περί τα 25 και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τις βαρύτατες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που είχαν διαπιστωθεί..

Τώρα, οι δύο βιομηχανίες επιστρέφουν στον… τόπο του εγκλήματος, ανακοινώνοντας την από χρόνια προδιαγεγραμμένη συγχώνευσή τους

Οι δύο γαλακτοβιομηχανίες συγκεντρώνουν μερίδια αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο της τάξεως του 40% στη συνολική αγορά του γάλακτος. Στο δίκαιο του ανταγωνισμού, συγχωνεύσεις εταιρειών με τέτοια συνδυασμένα μερίδια αγοράς εξετάζονται πάντα, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί στο “S10”, υπό το πρίσμα των κινδύνων κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που θα δημιουργήσουν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια γάλακτος από τους παραγωγούς στη ζώνη γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, οι δύο εταιρείες σχηματίζουν ουσιαστικά μονοψώνιο με τη συγχώνευσή τους, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στους παραγωγούς να διαπραγματευθούν με άλλες βιομηχανίες για μια καλύτερη τιμή του προϊόντος τους, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την αγορά του παστεριωμένου γάλακτος.

Επιπλέον, ο νέος κολοσσός του γάλακτος αποκτά μεγάλη ισχύ έναντι του λιανεμπορίου και θα είναι πολύ ευκολότερο πλέον να επιβάλει όρους συνεργασίας και να επηρεάζει σύμφωνα με τις επιδιώξεις του τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών.

Αυτό το… λαμπρό πεδίο καταστρατήγησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού ανοίγει μάλιστα σε δύο εταιρείες που μόλις πριν από τρία χρόνια έχουν τιμωρηθεί για βαρύτατες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (η Vivartia, μάλιστα, έχει τιμωρηθεί, έστω και με αστείο πρόστιμο, για σοβαρές καταχρηστικές πρακτικές και στην αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών, όταν διατηρούσε υπό την «ομπρέλα» της και την πρόσφατα αποσχισθείσα Γενική Τροφίμων – Μπάρμπα Στάθης).

Νομικοί με γνώση του δικαίου του ανταγωνισμού θεωρούν ότι, αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει να διατηρήσει έστω και ελάχιστα ψήγματα κύρους, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διεξοδική έρευνα για την προτεινόμενη συγχώνευση και, αν δεν την απαγορεύσει, τουλάχιστον να επιβάλει στις δύο εταιρείες ένα δρακόντειο πλέγμα δεσμεύσεων και να επιτηρεί αυστηρά τη συμμόρφωσή τους. Αλλιώς, προειδοποιούν, θα ανοίξει ένα επικίνδυνο μονοπάτι για κτηνοτρόφους, καταναλωτές και ανταγωνιστές του νέου κολοσσού, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η καθημερινή λεηλασία εισοδημάτων από τα καρτέλ της αγοράς εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής, προκαλώντας ακόμη και αυστηρές «επιπλήξεις» από την τρόικα των δανειστών της χώρας…»

*

Διαβάστε επίσης  το παρασκήνιο της οικονομικής συμφωνίας

http://www.akioe.gr/default.asp?node=page&id=5869

6 Σχόλια to “Ένα καρτέλ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος!”

 1. Καπετάνιε, χαίρομαι κατ’ αρχήν που σε βλέπω πάλι ενεργό, στις επάλξεις….
  (ως γνωστόν η υπερβολική συζήτηση σε άλλα μπλογκ, δηλαδή το γνωστό…ένα που μάζευε τους πάντες… βλάπτει το μπλόγκιγκ μέσα στο μπλογκ του καθενός -χεχε)

  Τώρα… για τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αν και ξέρω λίγα πράματα, έχω καταλήξει από αυτά τα λίγα ότι είναι ανεπαρκέστατη. Το 40% που αναφέρεις είναι μάλλον υπερβολικά μεγάλο. Αν οι νομοθέτες θέλανε πραγματικά ελεύθερη αγορά θάταν πιο κοντά στο 5%, μάλλον. Ελεύθερη αγορά με ολιγοπώλια δεν είναι ελεύθερη.

  Θα διαβάσω και τα λινκ που δίνεις και ίσως επανέλθω….

 2. Γεώργιε ( και καλώς ήρθες) όλοι μας κατά καιρούς θέλουμε να υπάρξουμε σαν μια παρέα παραμερίζοντας τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και υπό αυτήν την έννοια όλα ήταν και είναι καλώς γινωμένα 😉

  To 40%, όπως γράφει το άρθρο της “S10”, είναι το μερίδιο της αγοράς του γάλακτος που συγκεντρώνουν σήμερα οι δύο αυτές εταιρίες μαζί, ποσοστό που δίνει την δυνατότητα στην νέα, μετά την συνένωση τους, εταιρία να χειραγωγήσει την αγορά στο σύνολο της.
  Ένα παραπάνω την στιγμή που αυτές οι δυο εταιρίες ακόμη δεν έχουν ξεμπερδέψει με το σκάνδαλο του καρτέλ γάλακτος το 2006 ( οι εταιρίες κρίθηκαν ένοχες και τους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα)

  Η νέα επιτροπή Ανταγωνισμού τι έχει να πει για το θέμα?

 3. υπάρχουν καρτέλ γάλακτος στην χώρα μας ;;!
  υπάρχει και η άποψη που θεωρεί την οικονομία κλίμακας στις μέρες μας απαραίτητη

 4. Παλικάρια, αν κάνω λάθος διορθώστε με -γιατί δεν παίρνω και όρκο επ’ αυτού- αλλά θαρρώ πως η αμαρτωλή Επιτροπή Ανταγωνισμού παρεμβαίνει μόνο αν της γίνει συγκεκριμένη καταγγελία για συγκεκριμένη παράβαση. (Κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει ο συχωρεμένος ο Δρίτσας των καφέδων και είχε δικαιωθεί, αν και η ατυχία του ανθρώπου δεν λέγεται, αφού δεν έζησε για να χαρεί και πρακτικά τη νίκη του).

  Επίσης ευχής έργο θα ήταν να άρχιζαν οι Έλληνες επιτέλους να έχουν καταναλωτική συνείδηση και να μποϊκοτάρουν όποιον τολμά να κάνει γιούργια στη φτωχή του τσέπη -όπως έκαναν για ένα διάστημα σε επαρχιακή πόλη αφήνοντας επιδεικτικά στο ταμείο όποια γάλατα κόστιζαν πάνω από ένα ευρώ-, αλλά αυτό απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει πραγματικότητα (τραγελαφικές εικόνες να σπεύδουν την παραμονή ενόςμποϊκοτάζ να αγοράσουν… ποσότητες του επίμαχου προϊόντος μπας και ξεμείνουν και χάσει κάνα γραμμάριο ο κώλος τους). Ίσως αυτή θα ήταν μια πιο ενδεδειγμένη αντίδραση από το να απαιτούμε την αποτροπή συγχωνεύσεων και εξαγορών λες και ζούμε σε κανέναν «υπαρκτό» όπου η ελεύθερη αγορά απαγορεύεται δια ροπάλου.
  Την καλημέρα μου σε όλους και όλες 😉

 5. Μπερνυ

  νομίζω οτι υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες των καταναλωτών την στιγμή μάλιστα που δεν έχουν επιλογές
  Από την άλλη η αποτροπή εκείνων των συγχωνεύσεων που δημιουργούν μονοπώλια συνηθίζεται (για τους δικούς τους λόγους βέβαια) όχι στους «υπαρκτούς» αλλά στον καπιταλιστικό κόσμο (βλέπε μάικροσοφτ κλπ) .
  Ας θυμηθούμε λίγο και την υπόθεση των συγκεκριμένων εταιριών ,ένα σκάνδαλο που το ΠΑΣΟΚ κράτησε στην επικαιρότητα για πολύ καιρό αργότερα.
  Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα –ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνει πράξη όλα αυτά που έλεγε σαν αντιπολίτευση τότε

  **
  «Καίγονται» 17 για το καρτέλ γάλακτος
  Εισήγηση–Φωτιά της Επιτροπής Ανταγωνισμού εναντίον γαλακτοβιομηχανιών και σούπερ-μάρκετ

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/12/2006_209363

  Kαρτέλ στην αγορά γάλακτος, τόσο σε επίπεδο τιμών παραγωγού όσο και λιανικής, πιστοποιεί η εισήγηση-καταπέλτης της Γενικής Διεύθυνσης Aνταγωνισμού. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ώς τώρα υπόθεση που θα έλθει προς εκδίκαση στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού, εξαιτίας του πλήθους και του μεγέθους των εγκαλουμένων εταιρειών αλλά και της σημασίας που έχουν τα προϊόντα γάλακτος -είδη πρώτης ανάγκης- για τους καταναλωτές.

  Oύτε λίγο ούτε πολύ 17 επιχειρήσεις παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων κατηγορούνται για τέσσερις σοβαρές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, που επισύρουν και τσουχτερά πρόστιμα.

  – «Οριζόντια σύμπραξη ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών αγοράς και κατανομής των πηγών προμήθειας στην αγορά νωπού γάλακτος». Δηλαδή, συμφωνούσαν σε ποιες τιμές θα αγόραζαν το γάλα από τους παραγωγούς και «μοίραζαν» τους προμηθευτές τους.

  – «Οριζόντιες συμπράξεις μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών αναφορικά με την τιμολογιακή – εκπτωτική τους πολιτική». Δηλαδή, ακολούθησαν την ίδια πολιτική τιμών και εκπτώσεων προς τους πελάτες τους.

  – «Κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης και απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και των διανομέων τους». Kαθόριζαν σε ποια τιμή θα πωλούν οι διανομείς τους και τους απαγόρευαν να εξυπηρετούν πελάτες από άλλη γεωγραφική περιοχή, απ’ αυτήν που δραστηριοποιούνται.

  – «Κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ», συμφωνούσαν δηλαδή μεταξύ τους για τις τιμές πώλησης. Oπως λέγεται έχουν για την παράβαση αυτή κλητευθεί μερικές από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

  Μεταξύ των δεκαεπτά εταιρειών που έχουν κλητευθεί είναι η Vivartia, η ΜΕΒΓΑΛ, η Ολυμπος, η ΦΑΓΕ και η Nestle Ελλάς.

 6. καρτελ και στα κοτόπουλα
  (με τόσα καρτελ ούτε χώρα του τρίτου κόσμου ή της λατινικής αμερικής να μασταν!)

  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=199512

  «Κατά την αιφνιδιαστική έρευνα που έγινε χθες στα γραφεία του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σημαντικά πειστήρια (χειρόγραφα σημειώματα, φαξ κ.ά.) που οδηγούν το υπουργείο Οικονομίας και τις Αρχές Ανταγωνισμού στο συμπέρασμα ότι στον κλάδο ίσχυαν συντονισμένες πρακτικές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

  Τουλάχιστον έξι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πουλερικών, που ελέγχουν πάνω από το 60% της εγχώριας αγοράς, είχαν βρει την… κότα με τα χρυσά κοτόπουλα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύφθηκε ότι είχαν υιοθετήσει εναρμονισμένες πρακτικές και συνεννοούνταν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία για τις τιμές χονδρικής, τις αυξήσεις και το μοίρασμα της πίτας.

  Από τον έλεγχο μάλιστα προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν ήδη προχωρήσει συντονισμένα τις προηγούμενες ημέρες (από 1ης Σεπτεμβρίου) σε αυξήσεις της χονδρικής τιμής των πουλερικών κατά 10% ή περίπου κατά 20 λεπτά (εναρμονισμένη αύξηση τιμοκαταλόγων), προφασιζόμενες την άνοδο του κόστους παραγωγής των ζωοτροφών, λόγω της ανόδου των τιμών στα σιτηρά…»

  ***

  Από την άλλη ρε παιδιά προσέξτε μην σας σκιστεί κανα καλτσόν στην προσπάθεια σας να «δώσετε» τους παλιούς σας φίλους (γιατί αυτά ήταν και είναι γνωστά σε όλους )
  Όπως γνωστό είναι σε όλους το βετο που άσκησαν από κοινού πριν από καιρό οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας για μείωση της παραγωγής και έλεγχο των τιμών στο ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας. Στον κλάδο αυτό θα δούμε κάποια στιγμή τους ράμπο ή επειδή εμπλέκεται ενεργά και ο Γερουλάνος θα το αφήσουμε για την επόμενη κυβέρνηση?
  Απελευθέρωση στον κλάδο αυτόν θα υπάρξει άραγες ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: