Ένα καλό νέο κι ένα κακό

από kapetanios

Το καλό είναι οτι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε οτι: «αυτή τη στιγμή κοιτάμε μια σειρά από σενάρια γιατί έχουμε αίσθηση της αγοράς, μιλάμε με ανθρώπους της αγοράς, ακούμε τους κοινωνικούς φορείς και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη αγαθών, που θα αύξανε τον ΦΠΑ κατά 12 μονάδες, θα τσακίσει την αγορά».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=27648948

Το κακό είναι οτι  μια από τις «προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των μαραθώνιων συσκέψεων που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές ο υπουργός Οικονομικών με το επιτελείο του, αφορά την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο…»

(το κάκιστο είναι να γίνουν και τα δύο/δεν είναι απειλή, αλλά μπορεί να διατυπωθεί και ως τέτοια όταν χρειαστεί να χειραγωγηθούν οι πολίτες που θα θελήσουν να αντιδράσουν..)

25 Σχόλια to “Ένα καλό νέο κι ένα κακό”

 1. αυτό δεν είναι κάκιστο , είναι νεορεαλισμός .
  δ

 2. έξυπνο!
  το πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορεί να το αποφύγει ο πολίτης.
  Το μυστικό όμως νομίζω είναι η προσεγμένη διατύπωση του υπουργού:

  γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη αγαθών, που θα αύξανε τον ΦΠΑ κατά 12 μονάδες, θα τσακίσει την αγορά (με έμφαση στο μαζική)

 3. καλημέρα Μπέρνυ 😆

  *

  μανδαμ D
  νομίζω οτι θα συμφωνήσω. Τα εκβιαστικά διλλήματα έχουν την τιμητική τους αυτόν τον καιρό

  *
  Στέλιο (και καλώς ήρθες) μην το λες
  Υπάρχει και η λαθρεμπορία καυσίμων ,που με τα μέτρα αυτά και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης που είναι και πιο δύσκολο να ελεγχθεί θα εκτιναχθεί στα ύψη.
  Όσο το κέρδος από μια παράνομη συναλλαγή αυξάνεται τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες της παρανομίας
  Στα τέλος βλέπω να το ρίχνουμε όλοι στις ξυλόσομπες….

 4. Παίδες, αν δεν εξισωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν πρόκειται να παταχθεί η λαθρεμπορία που εκτρέφει έναν ολόκληρο υπόκοσμο, κακά τα ψέματα. Τώρα αν θα πρέπει να αναστενάξει γι’ άλλη μια φορά η τσέπη μας (για να μην πω τίποτε πιο χυδαίο) προκειμένου να επιτευχθεί αυτό… ε, είναι ένα ζήτημα.

 5. Τη καλημέρα μου

  Σχόλια επί της ουσίας και συνεργασίες εν καιρώ

 6. καλως σε βρήκα @καπτεν

  @bernardina
  ας εξισωθεί προς τα κάτω!
  το μέτρο είναι εισπρακτικό , ούτως ή άλλως η φοροδιαφυγή στο πετρέλαιο κίνησης είναι μεγαλύτερη απ αυτήν της θέρμανσης.
  Ο ΓΑΠ στην περσινή ΔΕΘ είχε μιλήσει για λαθρεμπόριο που φτάνει τα 5δις το χρόνο

 7. καλώς τον παπούλη και καλημερούδια

 8. Στέλιο,
  καθόλου δεν διαφωνώ σ’ αυτό που λες. Δεν εννοούσα κάτι διαφορετικό.

  Παπούλη, καλώς ήρθες! (Ετοιμάζουμε και γλυκό σταφύλι, :-D)

 9. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1861837

  Χα! Το ότι έσπευσαν εν ριπή οφθαλμού οι βενζινοπώλες να εκφράσουν την αντίθεσή τους μήπως μας λέει κάτι; Λέω τώρα εγώ η καχύποπτη… 😉 Πώς; Τους έπιασε ψυχοπόνεση για τα φτωχά νοικοκυριά; Α, μάααλιστα…

 10. Μπέρνυ

  η Ομοσπονδία των βενζινοπωλών δικαίως διεκδικεί την νόμιμη οδό των εσόδων για τα μέλη της , μόνο που αντιλαμβάνεται πολύ καλά οτι το σενάριο αύξησης του ΕΦΚ μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν συνάδει.
  Βέβαια εάν πρόσεξες από την παρέμβαση τους σημαντικό μέρος διεκδικεί και ένα άλλο αίτημα που αφορά την μη προκαταβολή του ΕΦΚ 😉
  (υπόψη οτι τα γλυκά στην ηλικία μας (λα μιεν(το λεω καλά;;) και του Παπς )δεν ενδείκνυνται ..)

  *

  Στέλιο

  ο γιωργάπης είχε πει πολλά στην περσινή ΔΕΘ,
  στην φετινή δεν ξέρω τι θα πει

 11. αητονύχι ……..

  κι επειδή αυτοί οι παπαροχλιμήτζουρες δεν μπορούν να βάλουν χέρι στο λαθρεμπόριο πετρελαίου στους βενζινοπώλες και στους δυό τρείς μεγάλους «ευγεργέτες», το μόνο πρόσφορο μέτρο είνα να μας ξαναπηδήξουν;
  Με σάουντ τράκ το αισχρό δίλλημμα,της ανόδου του φπα ;
  Έλεος πια, και η χυδαιότητα έχει και τα όριά της.

  υ.γ
  ρε παιδιά πέστε μου και μένα ,τι είναι λαμιέν;

  δ

 12. Καλέ αμάν πια μ’ αυτές τις ηλικίες! Μωρ’ μπας και ψαρεύεις κομπλιμέντα επειδή δεν μπορείς να πας για άλλο ψάρεμα; 😆 Ο καλός ο μύλος όλα τ’ αλέθει, λέμεεε!

  Πάμε παρακάτω.

  Διαβάζω: (από ‘δω: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231057507)
  «κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σημείωσε κατακόρυφη άνοδο παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, για τον λόγο ότι πολλοί αγόραζαν πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποιούσαν για κίνηση.
  Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 1,3 δισ. ευρώ ως επιστροφή διαφοράς ΕΦΚ στους εμπόρους καυσίμων, χωρίς να έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να ελέγξει σε ποια χρήση καταναλώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης και εάν όλα ήταν σύννομα.»

  Κάπτεν, αν πιστέψω τον τύπο που μου βάζει πετρέλαιο θέρμανσης, τα νόμιμα περιθώρια κέρδους για τους πρατηριούχους είναι μηδαμινά, άρα..
  Διαβάζω επίσης ότι το αρμόδιο υπουργείο επανεξετάζει τον τρόπο φορολόγησης του καυσίμου και συγκεκριμένα σκέφτεται την πρόταση για φορολόγηση στα διυλιστήρια. Μήπως θα ήταν μια λύση;

 13. δ.

  Λαμιέν είναι εν συντομία το λαμέ σουτιέν 😆 😆 😆

 14. @καπετάνιο μου (και λυπάμαι που οι δικές σου σκανδαλώδεις υπερ βενζινιοπωλών παραλείψεις είναι που με υποχρεώνουν σε παρέμβαση) φυσικά και είναι εύλογες & νόμιμες όλες οι διεκδικήσεις συνδικαλιστικών φορέων που αφορούν -όπως ορθότατα επισημαίνεις- τη διεκδίκηση των «οδών προσ- ή εσ-όδων» για μέλη τους, και γενικότερα για την κοινωνική ομάδα που ισχυρίζονται (ή δεν τεκμαίρεται άλλως, πρβλ. περιπτώσεις διπλών ή υπερ- εκπροσωπήσεων) ότι εκπροσωπούν.
  Και μάλιστα όχι μόνο τις νόμιμες (οδούς εσόδων), αλλά και αυτές στα όρια της νομιμότητας, που είναι νόμιμο καθήκον τους να την διευρύνουν συνεχώς με νέες διεκδικήσεις, δλδ πιέσεις στα «τοιχώματα» της κάθε φορά στατικά εγκαταστημένης νομιμότητας.
  Μέχρι εκεί όμως κάπταιν! Και αυστηρά μέχρι εκεί.
  Ίντσα παραπέρα.

  Γιατί η συγκεκριμένη ανακοίνωση των βενζινοπωλων, (για κόπιασε να την ξαναδείς σε παρακαλώ!) τυχαίνει να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της, στην
  «υπεράσπιση των συμφερόντων της φτωχολογιάς», (πρβλ. @Μπέρνι)
  που τα βρίσκει έκθετα και ανυπεράσπιστα ο κάθε μπαγλαμάς μεγαλο-μεσαίος (μη σου πω και μεγαλο-μεγάλος), νομιμοποιημένος στον πολιτικά ύποπτο (μη σου πω και βρώμικο εξ υπαρχής) ρόλο του «Γενικού κοινωνικού Ρομπέν των αδυνάτων» από συνηγορίες σαν και του λόγου σου, να παριστάνει το «αναιτίως πληττόμενο στρώμα»!

  Και μέσα από το στρεβλότατα εγκατεστημένο κλίμα γενικής συναλλαγής συνδικαλιστικών εκπροσωπήσεων-εκτελεστικής εξουσίας, να έχει ένα τελείως άκοπα νομιμοποιημένο κοινωνικά και -αλίμονο- πολιτικά, «λαμβάνειν», από την κυβέρνηση, αυτή ή άλλη…

  Που νάσαι σίγουρος (τί διάολο, ξέρεις καλά πως είναι αυτά, άνθρωπος της αγοράς -εκτός όλων των άλλων!- καθώς είσαι), ότι θα το εισπράξουν αυτό το «λαμβάνειν» στο πολλαπλάσιο, ίσως σε χρόνο ευθετότερο, στις πλάτες των πραγματικά αδύναμων!
  Που όλως τυχαίως, είναι και οι ουσιαστικά ανεκπροσώπητοι, τόσο συνδικαλιστικά, όσο και πολιτικά…(Και άρα ανύπαρκτοι για την εξουσία)
  Αλί σ αυτούς κάπταιν, κι ασε τους βενζινοπώλες να κουρεύονται…
  Θα τη βρούνε την άκρη αυτοί.
  Εδώ έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την πώληση καυσίμων από σουπερμάρκετ (και τόσα άλλα, όπως πάγιες & γενικής ισχύος προδιαγραφές για εγκαταστάσεις πυροπροστασίας, αποστάσεις από ευαίσθητα κτίρια, κλπ κλπ) εδώ θα κολώσουν;
  Νάσαι καλά..

 15. Καπιτανο
  Μια χαρα τα κοβω τα γαλλικα σου! 😀 😀

  bernardina
  Μολις πηρα μηχανη ξεφλουδισματος φραουλιτσων ν’ αποδειξω την νοικοκυροσυνη μου! 😀

 16. Αερικό,
  το νου σου, γιατί μόλις πριν από λίγο με ενημέρωσαν ότι το ασβεστόνερο προς… τραγανισμόν της ροδαλής κρουστής σάρκας των ξεφλουδισμένων φραουλόρογων απαγορεύεται (κι άααλλη ντιρεκτίβα της ΕΟΚ; που έλεγαν κάποιοι επί παλαιοτέρου :lol:) γι’ αυτό μόνο λεμονάκι! Α, και βγάλσιμο τα κουκούτσια, παρακαλώ, ε; (Και πότε αμφισβήτησα εγώ καλή μου τη νοικοκυροσύνη σου; Σε άλληνε πήγαινε το «τεμπέλα» και το έγραψα στον πληθυντικό για ξεκάρφωμα, χιχι).

  ΥΓ. Μα γιατί; Τα δικά μου γαλλικά δεν σ’ αρέσουν δηλαδή;;;;

 17. bernardina
  ξετρελλαθηκα με το λαμέ λέμε! 😀

 18. Μπέρνυ

  δεν έχεις και πολύ άδικο έστω κι αν η προσέγγιση σου είναι απλοποιημένη (περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης =πετρέλαιο θέρμανσης στα ΙΧ)
  Εδω λίγο νοθευμένο να είναι το πετρέλαιο που μας βάζουν( κι εγώ πετρελαιοκίνητο έχω) μας στέλνουν απ ευθείας στο συνεργείο με βλάβη στην ηλεκτρονική ,που να μας βάλουν και το (υπερ)θειούχο της θέρμανσης!!

  *

  Πάντως δεν μπορούμε μιστερ Καργούδη κάθε φορά που επιβεβαιώνουμε την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην χώρα μας να καταπίνουμε αμάσητα τα όποια εισπρακτικά μέτρα προφασίζονται την λύση ενός προβλήματος.
  Στο κάτω κάτω ας ανανεώσουν τους πετρελαιοκινητήρες στα τρακτέρ ( γιατί εκεί γίνεται ως επί το πλείστον η νοθεία) και να τοποθετήσουν με τεχνολογία common rail 😀
  Τι άλλο θα πουλήσουν εκει στα σουπερ μαρκετ δεν ξέρω πιά!
  Και να πουλούσαν σε χαμηλές τιμές …

  *

  Αερικό μου σε μερσώ
  (εδω που τα λέμε τα γαλλικά μου είναι σε επίπεδο γκρικ καμάκι 😎 )

 19. @kaptain : όπως και νάχει πάντως, η συμμετοχή η τόση και τέτοια που βλέπω, ελπίζω να άρχισε να σου την ανοίγει τη ρημάδα την όρεξη.
  Άντε γιατί φαίνεται ότι θα πέσει δουλειά το χειμώνα, & δε μας παίρνει για μελαγχολικούς καπεταναίους…

 20. Βαγγέλη

  έχεις ένα (ένα είπαααα) δίκιο , καπεταναίοι και μελαγχολικοί δεν πάει .
  βέβαια μια δόση μοναξιάς την έχουν όλοι τους – γι αυτό αποτραβιούνται κάπου κάπου παράμερα από το πλήθος 😉

  (άσχετο)
  η γουρτπρες σου κράτησε το τελευταίο σχόλιο και δεν ξέρω γιατί!
  (η πορσε ώρες ώρες είναι για τα ανάθεμα)

 21. @Β. Δ. Καργούδης

  δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά ο κ Σαχινίδης στο MEGA ήταν σαφέστατος
  Επειδή οι επιχειρήσεις δεν απορρόφησαν (!!!)τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τις μετακύλησαν στον καταναλωτή γι αυτό το λόγο δεν θα κάνει μετάταξη προϊόντων σε συντελεστή από 11% σε 23% ΦΠΑ, αλλά θα αυξήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να βρει έσοδα
  Τετράγωνη λογική

  http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/cbe0a362-7f45-4cf9-a7d0-659d23323273

  Είπε επίσης οτι η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να εντάξει το 30% των προϊόντων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε χαμηλότερο συντελεστή στο 23%
  Αναρωτιέμαι εάν το σενάριο που γράφει ο @καπταιν ,δηλαδή ΚΑΙ η μετάταξη ΚΑΙ η αύξηση απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
  Γιατί φέτος μπορεί να μην τηρήσει την συμφωνία η κυβέρνηση , αλλά του χρόνου ?

 22. Στέλιο

  το λινκ σου θησαυρός ( και κόλαφος για τον Σαχινίδη και την παρέα του!)

 23. http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=79445

  «.Σαν βόμβα έπεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η είδηση ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης..

  Την πλέον σφοδρή δημόσια επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Χρήστος Παπουτσής.

  «Η σκέψη αυτή είναι αδιανόητη» είπε ο κ. Παπουτσής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER την Πέμπτη και υποστήριξε ότι τέτοιες διαρροές δυναμιτίζουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση. Εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις θα είναι σοβαρές και πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

  Την ίδια ώρα πάντως δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ερμηνεύουν την άρνηση υπουργών και υφυπουργών να κατέλθουν στον στίβο των τοπικών εκλογών ως αποτέλεσμα του φόβου για επερχόμενη ήττα των Νοέμβριο λόγω του αρνητικού κοινωνικού κλίματος που αναμένεται ότι θα επικρατεί εκείνη την περίοδο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των φόρων.

  Και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος καθώς και πολλοί συνδικαλιστικοί παράγοντες θεωρούν απαράδεκτη την επιμονή του οικονομικού επιτελείου σε φορομπηχτικές συνταγές…»

  *
  Από άρνηση υπουργών «να κατέλθουν στον στίβο των τοπικών εκλογών» άλλο τίποτα!

 24. Ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε οτι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πλήξει το λαθρεμπόριο και ……αυτούς που έχουν θερμαινόμενες πισίνες

  στον 12ο μισθό που κόβεται ΚΑΙ αυτός έμμεσα, γιατί 750 ευρώ περίπου θα στοιχήσει στον καθέναν μας η αύξηση, από τον εργαζόμενο δεν αναφέρθηκε ==>παράπλευρες απώλειες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: