Εσείς, πόσα τσιγάρα καπνίσατε σήμερα?

από kapetanios

fumerΠολύς  λόγος ( κωμικοτραγικός τις περισσότερες φορές  , γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα  το τραγικό και συνάμα ειρωνικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την φάρα μας γενικότερα ) γίνεται για τα δραστικά εκείνα μέτρα καταστολής που πρέπει να παρθούν για να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και κέντρα διασκέδασης.

Κατα κόρον ,τα μέτρα καταστολής ( όποια κι αν είναι αυτά) κρίνονται σε καθημερινή βάση ανεπαρκή  εάν και εφόσον αυτά δεν συνοδεύονται από μέτρα πρόληψης (με την ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση να έχουν τον πρώτο λόγο) που κατά  γενική ομολογία  είναι αυτά που παίζουν και τον πλέον καταλυτικό ρόλο στην θετική έκβαση μιας προσπάθειας.

Τουτέστιν, εάν αυτές οι απαγορεύσεις εν μέσω καλοκαιριού έχουν στόχο να ωθήσουν ήπια αλλά και αποφασιστικά  (με την αποφασιστικότητα  τουλάχιστον που αφήνει να εννοηθεί  ένας νόμος του κράτους)  την κοινωνία να συζητήσει και να πειστεί ( στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον ) να διαφοροποιήσει την έως τώρα στάση της απέναντι στο τσιγάρο , έχει καλώς και κάτι έχουμε να ελπίζουμε.

Σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων  σε βάθος χρόνου όχι μόνο θα περιοριστούν στα συνήθη επίπεδα επιτυχίας ενός οποιουδήποτε μέτρου καταστολής αλλά θα δημιουργήσουν εκείνες τις εκρηκτικές καταστάσεις μιας  σκληροπυρηνικής αντίδρασης  στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με αποτέλεσμα να ακυρωθεί πάραυτα ακόμη και η ιδέα μιας μεγαλύτερης και ποιοτικότερης προσπάθειας στο μέλλον.

Τα μέτρα δεν έχουν , δεν πρέπει να έχουν,  τον χαρακτήρα της δήθεν δικαίωσης των «ταλαιπωρημένων» παθητικών  καπνιστών τα προηγούμενα χρόνια,  ούτε ως στόχο  να λειτουργήσουν ρεβανσιστικά δίνοντας την ευκαιρία να βγάλουν τα όποια απωθημένα ( με τους δοσίλογους να έχουν την τιμητική τους ακόμη μια φορά μέσα στην μακρά Ιστορία αυτού του τόπου) οι λογής λογής αρρωστημένοι φανατίλες των διαφόρων αντί ή υπέρ του καπνίσματος!

Το ουσιαστικό κέρδος μιας  κοινωνίας είναι η βελτίωση της δομής  της μέσα από την ουσιαστική βελτίωση της κουλτούρας της.
Μιας κουλτούρας της οποίας σημαντικό ρόλο πρέπει να παίζει ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Τα αντιδραστικά στοιχεία, όποια θέση κι αν ευαγγελίζονται, καλό είναι να απομονώνονται  αφήνοντας τα να δράσουν  στον περιορισμένο μα αναπόφευκτο χώρο του περιθωρίου , χώρο στον οποίον δρουν έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα οι όμοιοι τους.

8 Σχόλια to “Εσείς, πόσα τσιγάρα καπνίσατε σήμερα?”

 1. ‘Τα μέτρα δεν έχουν , δεν πρέπει να έχουν, τον χαρακτήρα της δήθεν δικαίωσης των “ταλαιπωρημένων” παθητικών καπνιστών τα προηγούμενα χρόνια, ούτε ως στόχο να λειτουργήσουν ρεβανσιστικά δίνοντας την ευκαιρία να βγάλουν τα όποια απωθημένα ( με τους δοσίλογους να έχουν την τιμητική τους ακόμη μια φορά μέσα στην μακρά Ιστορία αυτού του τόπου) οι λογής λογής αρρωστημένοι φανατίλες των διαφόρων αντί ή υπέρ του καπνίσματος!
  »

  ——————————————-
  Πολύ σωστό.Δυστυχως ομως ετσι ακριβώς θα λειτουργήσουν ..Για αλλη μια φορά βρεθηκε η αφορμή για αλλη μια ηλιθια αντιπαραθεση που θα σκεπάσει τις πραγματικές αντιθεσεις και προβληματα ..
  —-
  και φυσικά υπήρχαν απειροι τροποι και το τσιγαρο να περιοριστει και να μην αρχισουν οι διαφοροι αρρωστημενοι εκατερωθεν να βρισκουν λόγους υπαρξης σε φανταστικές κοινωνικές κατηγοριες (ειμαι καπνιστης και το καυχωμαι – ειμαι αντικαπνιστής και περηφανος γι αυτό και αλλα τοιαυτα )

 2. Τον εαυτό μου δεν ξέρω σε ποια κατηγορία να τον κατατάξω. Στους καπνιστές ή στους μη καπνιστές;

  Πάνε χρόνια που καπνίζω ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα κι όχι κάθε μέρα. Αλλά και τότε που κάπνιζα …θεριακλίδικα ήθελα περί το ενάμισι πακέτο την εβδομάδα. Αν είχα στο σπίτι, θα το άναβα. Αν όχι, η «ανάγκη μου» δε θα με κινητοποιούσε να βγω από το σπίτι σε αναζήτηση περιπτέρου. Γι’ αυτό δεν κατάλαβα ποτέ πώς γίνεται εθιστικό το κάπνισμα. Και μου είναι φοβερά ενοχλητικό να μπαίνω σε χώρους που βρομοκοπάνε τσιγαρίλα και ο αέρας είναι αποπνικτικός. Εδώ κατακαλόκαιρο μπαίνεις σε κλειστούς χώρους με κλιματισμό (τράπεζες, υπηρεσίες, κλπ) κι όλο και κάποιος θα βρεθεί που θα μπει με τσιγάρο στο στόμα.

  Τα μέτρα που λαμβάνονται μου είναι αποκρουστικά κυρίως για τους λόγους που αναφέρεις εσύ και οι προλαλήσαντες αλλά και γιατί η πολιτεία αν πράγματι νοιαζόταν για το καλό μας, το λιγότερο που θα έκανε θα ήταν να φτιάξει ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα υγείας. Ωστόσο δεν μπορώ να μην επισημάνω την υπερβολή που διακρίνει κάποιους καπνιστές να ανάβουν ανά δεκάλεπτο τσιγάρο και να μη σέβονται καθόλου τους άλλους γύρω τους που μπορεί και να τους ενοχλεί. Εδώ ακόμα και σε νοσοκομεία δεν μπορούν μερικοί να τιθασεύσουν την «ανάγκη» να καπνίσουν. Αν από μόνοι μας σεβόμασταν ο ένας τον άλλον, τότε δε θα έμενε χώρος για τα «αντιδραστικά στοιχεία» και τους «κάθε λογής φανατίλες». Λέω εγώ τώρα!

 3. Συμφωνώ με τη Νερενια στο ότι πρώτα από όλα θα πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον για να εφαρμοστεί επιτυχώς ο νόμος. Βέβαια δε θα μου δημιουργούσε έκπληξη το γεγονός να δω το χειμώνα (όχι τώρα έχει ζέστη) πορείες καπνιστών να ζητούνε αναθεώρηση των μέτρων.

 4. Α πα πα πα!!
  Πολυ ρεπουμε προς τα γκετο μου φαινεται..!! 😉

 5. γάτε
  η κατηγοριοποίηση της κοινωνίας ευνοεί την εκάστοτε εξουσία,
  κάτι σαν το διαίρει και βασίλευε δηλαδή

  Νερένια
  και πολύ καλά τα λες.
  Όσο για το σύστημα υγείας δεν φταίει η πολιτεία,
  εμείς φταίμε που αρρωσταίνουμε…
  το τσιγάρο (όπως και άλλες εθιστικές ουσίες) αναπτύσσουν μια εθιστική προσωπικότητα , που στις περισσότερες περιπτώσεις δρα παράλογα και πέραν της θέλησης του ασθενή.
  Γιατί ασθενής τελικά είναι ο καπνιστής και σαν ασθενή πρέπει να τον αντιμετωπίσει μια πολιτεία που θέλει να λέει ότι πασχίζει για τον πολίτη και την υγεία του. Αντ αυτού όμως τον αντιμετωπίζει ή ακόμη χειρότερα τον ωθεί σε παραβατικές συμπεριφορές με τους νόμους και τις κατά καιρούς ακραίες απαγορεύσεις που προσπαθεί να του επιβάλει.
  Γιατί κατά την γνώμη μου το να προσπαθείς να περιορίσεις τους καπνιστές σε γκέτο, όπως λέει και το @αερικό, είναι μάλλον ακραίο.

  Staik
  όταν οι καπνιστές έρθουν αντιμέτωποι με το μέτρο που τους επιβάλει ο νόμος για τα τετραγωνικά του καταστήματος που θα τους φιλοξενεί (προσπαθώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είναι λιγότερα των 70m2!) μην παραξενευτείς εάν δεις και κάτι χειρότερο απ τις πορείες

  αερικό
  η Ελληνική κοινωνία γουστάρει το περιθώριο .
  Το χει στο αίμα της

  Ένα καλωσόρισες στην νερένια ( που απ ότι είδα έχει μπόλικη θάλασσα στο μπλογκ της ) και στον Staik
  Με τον γάτο τα παμε κι αλλού

 6. »η κατηγοριοποίηση της κοινωνίας ευνοεί την εκάστοτε εξουσία,
  κάτι σαν το διαίρει και βασίλευε δηλαδή »

  Πάρα πολύ σωστό..

  Κιαν δεν το ζουμε στις μερες μας ..
  Και ξερουμε ποιος ωφελείται,ποιος θελει να σπειρει διχονοιες , ποιος θελει πλαστες κατηγοριοποιησεις ,ποιος θελει ν’αρχισουμε τωρα να συζητάμε περι καπνων και υδατων την ωρα που ο φασισμός σηκωνει κεφάλι και το αυγο του φιλιου εχει για τα καλά επωαστεί και η Νου Δου παει χερι χερι με τον Καρατζαφερη ..
  Ειδες τι εγινε στο αντιρατσιστικό συλλαλητηριο (Ματ και »αγανακτισμένοι πολιτες»)
  »Των οικιων ημων εμπιπραμένων, ημεις περι καπνού τυρβαζωμεν »

 7. Ελπίζω βέβαια μέχρι το χειμώνα να έχει μπει στη συνείδηση του Έλληνα και να αποφευχθούν τα παρατράγουδα, είδωμεν…

 8. γάτε
  είδες πέραση το πουλέν του Παπαδόπουλου και του Σεραφείμ!!
  Ποιός θα το λεγε ….
  (Μανωλάδα τον κάνανε τον Άγιο Παντελεήμονα..)

  Staik
  εάν συνεχιστεί η πόλωση που δημιουργείται με τις καταγγελίες και τα παρατράγουδα στα φόρα και δεν διαφοροποιηθούν οι διατάξεις για τα μαγαζιά των καπνιστών ( κάπου διάβασα ότι ανακλήθηκαν οι άδειες που είχαν δοθεί έως τώρα μέχρι νεωτέρας ) δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: