Υπηρεσίες πρόνοιας που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία

από kapetanios
ΠΗΓΗ
Το βιβλίο της πρόνοιας
Εξώφυλλο για το Βιβλίο της πρόνοιας του NOESI.grΣκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τις υπηρεσίες πρόνοιας, που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία. Συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί ή ιδιωτικοί, κεντρικοί ή τοπικοί φορείς (υπηρεσίες), οι παροχές, τα επιδόματα, προγράμματα κ.α. Στόχος είναι η χαρτογράφηση των υπηρεσιών του συστήματος πρόνοιας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Είναι σκόπιμο να αναφέρονται και υπηρεσίες που απευθύνονται προς το γενικό κοινό (πολίτες), όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οι Εφορίες, ο ΟΑΕΔ κ.α.. Εάν υπάρχει εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσίων προς ΑμεΑ από τους φορείς για το γενικό κοινό, είναι σκόπιμο να αναφέρεται (π.χ. Γραφείο ΟΑΕΔ Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων).

«Αγάπη και Ελπίδα»
Τον Ιανουάριο 2006 δημιουργήθηκε…… από γονείς και φίλους παιδιών με ειδικές ανάγκες ο Σύλλογος «Αγάπη και Ελπίδα», ο οποίος έχει έδρα το Κορωπί και στόχο τη δημιουργία αθλητικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά.
Γνωρίστε τον Σύλλογο «Αγάπη και Ελπίδα»…

Η παρούσα δημοσίευση γίνεται με έξοδα του NOESI.gr, λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του προβαλλόμενου Συλλόγου.

«Αμυμώνη» (Πανελ. Σύλ. Γον. Κηδ. Φίλων ΑμΠΟ, Πρόσθ. Ειδ. Ανάγκες)
Η «Αμυμώνη» είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993, είναι ΝΠΙΔ (ιδωιτικού δικαίου) και έχει πάρει την Ειδική Αναγνώριση ως Φιλανθρωπικό Σωματείο. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Αθήνα, όμως στοχεύει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε όλη τη χώρα.

Σημαντική κατάκτηση του Συλλόγου είναι η «Επικοινωνία», του μοναδικού κέντρου διημέρευσης στην Ελλάδα για τα τυφλά πολυανάπηρα άτομα. Η «Επικοινωνία» αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο εκπαιδευτικού και θεραπευτικού πλαισίου που λειτουργεί από το 1995 στην πρώην Αμερικάνικη Βάση του Ελληνικού.

Εξίσου σημαντικό επίτευγμα της «Αμυμώνης» είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών μας στην Αυτόνομη Διαβίωση «Πολίχνη», που λειτουργεί από το 1996 στους χώρους της «Επικοινωνίας» από Παρασκευή μεσημέρι έως Κυριακή απόγευμα. Σημαντικό πρόγραμμα αφενός για την απεξάρτηση των παιδιών από την οικογένεια και αφετέρου για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους.

Επικοινωνία

Κεντρικά γραφεία
Ιπποκράτους 27
Ελληνικό Αττικής
16777
Τηλ. και φαξ: 2109944646
Ε-mail: contact@amimoni.gr

Παράρτημα
Αριστοφάνους 52
Χαλάνδρι
15232
Τηλ: 2106855510
E-mail: amymoni@spark.net.gr

«Αργώ» (Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες)
Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες «Αργώ» απευθύνεται σε οικογένειες Ναυτικών που έχουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητικές δυσκολίες, άλλες αναπηρίες. Μπορούν, όμως, να εξυπηρετηθούν προστατευόμενοι και άλλων ταμείων, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Κυριότερες από τις υπηρεσίες του είναι η επαγγελματική κατάρτιση, και οι συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (ΣΥΥ).

Ιστορικό

Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες «Αργώ» είναι ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που παρέχει εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και εξειδικευμένες υπηρεσίες κοινωνικής ενσωμάτωσης για ΑμεΑ – παιδιά Ναυτικών. Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας γυναικών-συζύγων ναυτικών, που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Διοικείται από 9μελές Συμβούλιο: 7 γονείς εκλεγμένοι ανά διετία από την Γενική Συνέλευση και δύο διορισμένα μέλη (ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος).

Η «Αργώ» εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και έχει πιστοποιηθεί από το 1998 ως Ειδικό Κέντρο για την Υλοποίηση Ολοκληρωμένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων καθώς και ως Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

Το 2002 πιστοποιήθηκε ως εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Άθληση

Η «Αργώ» οργανώνει προσαρμοσμένες υπό την εποπτεία ειδικών γυμναστών αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, στίβος, μπόουλινγκ, Special Olympics.

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Λειτουργούν ομάδες μουσικοθεραπείας, θεατρική ομάδα, χορωδία

Κοινωνικοοποίηση και Ημιαυτόνομη διαβίωση

– Εξωτερικά Προγράμματα: Επισκέψεις σε Μουσεία, Θεατρικές Παραστάσεις, χώρους αναψυχής
και παιχνιδιού.
– Διήμερες Εκδρομές στην Ελλάδα.
– Δραστηριότητες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης: super market, μαγειρική, χρήση οικιακών συσκευών.

Εξατομικετυμένα προγράμματα
– Εργοθεραπεία
– Μουσικοθεραπεία
– Σχολικές Γνώσεις

Επικοινωνία

Μαυρομιχάλη 23 και Σαλαμίνος
Αγία Σοφία
Πειραιάς 18545
Τηλ: 2104208879, 2104200434
Φαξ: 2104208879
Ε-mail: argosom@otenet.gr
Ιστοσελίδα: www.argonauts.gr/

«Βοήθεια στο Σπίτι» (Πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας)
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Τι είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση.

Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Υλοποιείται με ευθύνη των δήμων και κοινοτήτων.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.
Σήμερα, λειτουργούν περισσότερες από 1.000 μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

Παρέχει, συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες.

Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετουμένων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σ’ αυτούς που:
• δεν εξυπηρετούνται πλήρως,
• χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,
• διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι και
• δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Στόχος των υπηρεσιών είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Ποιοι το στελεχώνουν και πού λειτουργεί;
Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη και ειδικούς επιστήμονες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς.

Μέσω του προγράμματος εξασφαλίζεται στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τού προγράμματος το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας παρέχει σε αρκετούς δήμους ειδικά πολυμορφικά αυτοκίνητα. Αρκετά από αυτά εδόθησαν και από το «Αθήνα 2004» μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

Επίσης πλαισιώνεται με εθελοντές.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
Πληροφορίες παρέχονται από την Γραμμή Ανθρωπιάς 197 του Κέντρου Ενημέρωσης Κοινωνικής Βοήθειας και τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας http://www.ypyp.gr.

Πηγή: Σημειώσεις διδασκαλίας, Άγγελος Κουτουμάνος, κοινωνικός λειτουργός – εκπαιδευτικός, ΤΕΙ Πάτρας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

«Βρεφοκρατούσα»: Σύλλογος Γονέων, Παιδιών με Κώφωση και Συνοδές Αναπηρίες
H αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για άτομα με κώφωση και συνοδές αναπηρίες «Βρεφοκρατούσα», δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με κώφωση και συνοδές αναπηρίες, για κάθε παιδί ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας για να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη διαρκή μάθηση με στόχο την αυτονομία,
κοινωνικοποίηση, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και την ελπίδα αποδοχής και ένταξης στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό πλαίσιο για μελλοντική εξέλιξη.

Τα παιδιά με κώφωση και συνοδές αναπηρίες φωνάζουν, μερικά με τη λιγοστή φωνούλα τους, μερικά με το εκφραστικό τους βλέμμα και άλλα με τη γεμάτη πόνο κίνηση τους: «ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ».

Οι ανάγκες των παιδιών μας λοιπόν, πολλές και καθοριστικές για το μέλλον τους! Κατεβάστε τα ενημερωτικά μας έντυπα με τις ανάγκες και τους στόχους του συλλόγου μας, τις αιτήσεις εγγραφής νέων μελών και εθελοντικής εργασίας.

Σας περιμένουμε!!!

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κα Καρύδη- Γατσούλη Ελένη
Τηλ.: 2107510506 και 6975738473
Ε-mail: gatsouli.eleni@gmail.com και vrefokratousa@gmail.com

Κα Αρτεμησία Παντελάκη
E-mail: artemisiapantelaki@yahoo.com
Fax: 2107511833

Κα Λούτου Χριστίνα
Τηλ.: 6932571163
E-mail: kristinal971@yahoo.gr


  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

To NOESI.gr δημοσιεύει και φιλοξενεί τα όποια κείμενα και ηλεκτρονικά αρχεία στις σελίδες του, για την ΑΜΚΕ «ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑ» δωρεάν, στο πλαίσιο της υποστήριξης προς φορείς για τα άτομα με αναπηρία με μη κερδοσκοπική δράση. Το καταστατικό του φορέα «ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑ» βρίσκεται στο αρχείο του NOESI.gr εφόσον αξιολογήθηκε η μη κερδοσκοπική δράση της εταιρείας. Συνεκτιμήθηκε ότι τα μέλη της Εταιρείας «ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑ» δεν έχουν μερίδιο στα κέρδη από τη δράση της εταιρείας, η συμμετοχή τους είναι σε εθελοντική βάση, και τα όποια κέρδη αποδίδονται σε σκοπούς που προάγουν το έργο της Εταιρείας. Το καταστατικό του φορέα φυλλάσσεται σε απόρρητο αρχείο που τηρείτε από το NOESI.gr και δεν κοινοποιείται σε τρίτους.

«Γραμμή 800116464746: Για τη νυκτερινή ενούρηση»
Φωτογραφία σε βιτρίνα καταστήματα με την επιγραφή... Σεντόνια για κατούρημα! Κλικ για μεγέθυνση.Ως νυκτερινή ενούρηση ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων την νύκτα, μετά από το 5ο-6ο έτος της ηλικίας οπότε θα αναμένονταν ο πλήρης έλεγχος της λειτουργίας της κύστεως. Η ενούρηση χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής νυκτερινή ενούρηση όταν συνεχίζεται από τη γέννηση και δευτεροπαθής νυκτερινή ενούρηση όταν αρχίζει μετά από περίοδο εγκράτειας 6 μηνών τουλάχιστον. Ανοικτή Γραμμή Πληροφοριών για τη Νυκτερινή Ενούρηση: 800116464746.
«Γραμμή 8018011177: Για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού και εφήβου»

Εικόνα για την ενημέρωση του κοινού για την Γραμμή ΕΨΥΠΕ

Η Συμβουλευτική Τηλεφωνική υπηρεσία 8018011177, «Γραμμή – Σύνδεσμος: Για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού και του εφήβου», λειτουργεί σε πανελλήνια εμβέλεια, υπό την εποπτεία του κ. Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής και Επιστημονικού Υπεύθυνου της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), η οποία είναι και ο φορέας του προγράμματος. Κεντρικός στόχος της Γραμμής είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης προβλημάτων.

Αυτά μπορεί να είναι μερικά από τα εκατοντάδες θέματα που οι Σύμβουλοι στη Γραμμή – Σύνδεσμο συζητούν με παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της κοινωνικής φροντίδας.

 • Χωρίζουμε. Πώς θα το πούμε στο παιδί μας;
 • Είμαι 14 χρονών. Οι γονείς μου δεν με καταλαβαίνουν! Τι μπορώ να κάνω;
 • Μου είπαν στο σχολείο ότι η κόρη μου μπορεί να έχει δυσλεξία. Τι είναι αυτό;
 • Φοβάμαι ότι το παιδί μου κάνει χρήση ουσιών … Πώς να το χειριστώ;
 • Είμαι δασκάλα και έχω έναν μαθητή που δεν συμμετέχει ποτέ στο μάθημα. Τι μπορεί να συμβαίνει;
 • Η κόρη μου είναι πολύ κλεισμένη στον εαυτό της, δεν έχει φίλες…
 • Δεν ξέρω πώς να πειθαρχήσω τον 8χρονο γιο μου. Ό,τι και να κάνω…
 • Είμαι 15 χρονών, αποφάσισα να σταματήσω το σχολείο…
 • Είμαι καθηγητής σε γυμνάσιο και έχω έναν μαθητή που μοιάζει τελείως εγκαταλειμμένος από την οικογένειά του. Θέλω να τον βοηθήσω. Τι να κάνω;
 • Είμαι 16 χρονών. Μόλις ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος…
Εικόνα για την ενημέρωση του κοινού για την Γραμμή ΕΨΥΠΕ

Ποιοι απαντούν στο 801801177;

Η Γραμμή στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα με γνώση και πείρα, που αποτελείται από:
– παιδοψυχιάτρους
– κλινικούς ψυχολόγους
– επισκέπτες υγείας
– κοινωνικούς λειτουργούς

Πώς επικοινωνώ με το 8018011177;

Από οποιοδήποτε σταθερό τηλέφωνο, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, με απλή αστική χρέωση.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 9:30 π.μ. – 8:30 μ.μ.
Σάββατο: 9:30 π.μ. – 2:00 μ.μ.

Μπορώ να εμπιστευθώ το 8018011177;

Απόλυτα. Οι συνομιλίες είναι απολύτως εμπιστευτικές – με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου.
Η ύπαρξη μιας τέτοιας τηλεφωνικής γραμμής ενισχύει την αναζήτηση έγκαιρης υποστήριξης και βοήθειας.
Ο εύκολος, άμεσος και ανώνυμος τρόπος επικοινωνίας δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης ενός προβλήματος όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα για τη «Γραμμή – Σύνδεσμος 801 801 1177: Για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού και του εφήβου» σε αυτή τη σελίδα από την ιστοσελίδα της ΕΨΥΠΕ.

«ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ»: Κέντρο Ημέρας για παιδιά με ΔΑΔ
Λογότυπο ΔΙΚΕΨΥ. Κλικ για να πάτε στον ιστοτόπο τού Κέντρο.Το Κέντρο Ημέρας ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ είναι μια εξειδικευμένη μονάδα θεραπευτικού χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά με ΔΑΔ (Αυτιστικό Φάσμα). Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2007, Δευτέρα ως Παρασκευή 09.00-13.00. Από το 2008 βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης ως Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού από το NAS, Εθνική Αυτιστική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας. Ένα βήμα που φιλοδοξεί να εναρμονίσει την παρέμβαση στον Αυτισμό με τα παγκόσμια πρότυπα.


  Μάθετε περισσότερα για το ΔΙΚΕΨΥ: www.dikepsy.gr


Στεγάζεται στο κτίριο του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ στο Νέο Ηράκλειο, σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες προγραμμάτων αποκατάστασης (όπως ABA-Lovaas, TEACCH, PECS, παιγνιοθεραπεία κ.α.).

Τα παιδιά που μετέχουν στο Κέντρο Ημέρας αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα. Ακολουθούν δραστηριότητες εντός και εκτός Κέντρου (παιδική χαρά, θέατρο, μουσεία) όλα μαζί και κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακολουθούν επίσης τα ατομικά τους προγράμματα (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδικό παιδαγωγικό, ακουστική θεραπεία, αισθητηριακή ολοκλήρωση κ.α.).

Η διεπιστημονική ομάδα που σχεδιάζει και υλοποιεί τα προγράμματα του Κέντρου Ημέρας στοχεύει κατ’ αρχάς στην κοινωνικοποίηση, την επίτευξη επικοινωνίας και αυτοεξυπηρέτησης των παιδιών, ενώ ο απώτερος και τελικός στόχος είναι η ένταξή τους στο κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ, παράλληλα με το Κέντρο Ημέρας, παρέχει, από το 1999 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, επιστημονική υποστήριξη σε πλήθος ψυχοκοινωνικών δυσκολιών:

 • Ψυχοθεραπεία ενηλίκων, εφήβων και παιδιών,
 • Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών – Δυσλεξία,
 • Λογοθεραπεία,
 • Εργοθεραπεία και
 • Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Ομαδική Θεραπεία, Νευροανάδραση κ.α.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ στο 210 2830100 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.dikepsy.gr.

  Η παρούσα δημοσίευση έχει εγκριθεί από το NOESI.gr ως διαφημιστική καμπάνια έως 31/12/2009.

 • «Δικαίωμα Στη Ζωή»
  Κλικ για περισσότερες πληροφορίες...Από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία ιδρύθηκε σωματείο με την ονομασία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή», με έδρα την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, με σκοπό την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους.
  Γνωρίστε τον Σύλλογο «Δικαίωμα στη Ζωή»…

  Η παρούσα δημοσίευση γίνεται με έξοδα του NOESI.gr, λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του προβαλλόμενου Συλλόγου.

  «ΕΕΕΕΚ»: Προβλήματα στο παράρτημα Καλλιθέας
  Ερώτηση σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλλιθέας κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Στην ερώτησή του, προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέτα Γιαννάκου, ο κ. Μητσοτάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών, αναφέρει ότι το ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ειδικά εκπαιδευτήρια στην χώρα μας. Φιλοξενεί πάνω από 150 μαθητές που πάσχουν από νοητική στέρηση και εστιάζει στην δημιουργική απασχόληση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Παρά το αξιοσημείωτο έργο που επιτελούν καθημερινά οι καθηγητές και οι μαθητές του, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Πολεοδομίας, το κτίριο θεωρείται ακατάλληλο για την φιλοξενία μαθητών και εργαζομένων και έχει κριθεί κατεδαφιστέο.

  Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια επισημαίνει ότι παρά το αναμφισβήτητα σημαντικό έργο που επιτελείται τα δύο τελευταία χρόνια στη σχολική στέγη, από τη διενέργεια αυτοψιών στο συγκεκριμένο κτίριο, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι αίθουσες διδασκαλίας δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι εκτεταμένες φθορές σε όλους τους ορόφους θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εργαζομένων, ενώ οι κακές συνθήκες στους χώρους υγιεινής του εκπαιδευτηρίου ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία τους. Είναι επομένως ανάγκη να εξευρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση για το κτιριακό πρόβλημα του ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας.

  Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης ρωτά την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις δραστηριότητες του ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας, και, πόσα νέα σχολικά κτίρια που θα φιλοξενούν παιδιά με αναπηρία κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

  Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος στα σχολεία της χώρας μας. Στην περίπτωση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλλιθέας αλλά και σε παρόμοιες περιπτώσεις, οφείλουμε να δείξουμε περισσότερη κοινωνική μας ευαισθησία δίνοντας άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις».

  «Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο για ΑμεΑ»
  Σκοπός του προγράμματος του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη είναι η συμβολή του στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες. Στόχοι του είναι η εκμάθηση αποδεκτού κοινωνικού κώδικα συμπεριφοράς, η καλλιέργεια και ανάπτυξη κινήτρων ενδιαφερόντων, η ανάπτυξη του κοινωνικού και συναισθηματικού στοιχείου, η ευεργετική επίδραση της τέχνης με δημιουργική έκφραση.

  Στο Κέντρο τα άτομα μπορούν να ασχοληθούν με πολλλές δραστηριότητες:

  «Γνωρίζω την πόλη μας»

  Το προγράμμα αυτό συμβάλλει στην Κοινωνική Ενσωμάτωση των ΑμεΑ και στην ψυχαγωγία τους. Οι στόχοι είναι οι εξής;

  • Η γνωριμία και η εκπαίδευση στην χρήση των μαζικών μεταφορικών μέσων μέσα από την πράξη.
  • Η εκμάθηση ενός αποδεκτού κώδικα συμπεριφοράς σε χώρους εκτός οικίας (αγορά, καφετερία, λεωφορείο κλπ.)
  • Η διάβαση δρόμων.
  • Η μεταβίβαση σε ορισμένα σημεία της πόλης και γνωριμία μ’ αυτά.
  • Η παρακολούθηση της πολιτιστικής κίνησης της πόλης..

  Ζωγραφική

  Με την καθοδήγηση υπευθύνων του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ η ζωγραφική είναι πάντα για όλους μια ευχάριστη και δημιουργική ώρα.

  Στόχοι ενός προγράμματος ζωγραφικής είναι:

  • Η ανάπτυξη και καλλιέργεια του αυτοσυναισθήματος.
  • H αναγνώριση ενός ΑμεΑ ως ανθρώπου – μέλους μιας σύγχρονης κοινωνίας, που έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να διαφοροποιεί τις ανάγκες του..

  Χορωδία

  Η μουσική είναι για όλους μια ευκαιρία για διασκέδαση και δημιουργία που δεν τελειώνει ποτέ.

  • Εξασκούνται με τα φωνητικά όργανα.
  • Ασκούνται στην προσοχή.
  • Αποφεύγεται η απομόνωση.
  • Ομαδοποιείται – αναπτύσσεται η φιλία..

  Χορός

  Στην αίθουσα χορού του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου ΑμεΑ η εκμάθηση των χορών βελτιώνει την κινητική συμπεριφορά και βοηθά σημαντικά τον ψυχισμό του ατόμου.

  • Ο χορός ενεργοποιεί όλες τις λειτουργίες, καλλιεργεί την κοινωνικότητα.
  • Ταυτόχρονα εξασκείται η προσοχή, η παρατηρητικότητα και η αντοχή.
  • Ενισχύεται η ανάπτυξη πρωτοβουλίας και η αυτοπεποίθηση.

  Παράλληλα εφαρμόζονται έκτακτα προγράμματα για νέους ΑμεΑ, όπως ή εκπομπή στην TV-100 «Η διαφορά είναι δικαίωμα», η εφαρμογή του προγράμματος «Δια βίου παιδεία» για την ενημέρωση και στήριξη των γονέων, ενώ προσεχώς θα δημιουργηθούν προγράμματα ρυθμικής και μοντέρνου χορού, καθώς και τμήμα φωτογραφίας.

  Πληροφορίες εγγραφής / επικοινωνία

  Γρ. Ξενόπουλου 8 (Πάροδος Τραπεζούντος)
  Θεσσαλονίκη
  Τηλ.: 2310 819515
  Ιστοσελίδα: Δείτε την παρουσίαση σε αυτή τη σελίδα του Δήμου.

  «Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων»
  Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, μια πανελλήνια φιλανθρωπική οργάνωση, στην οποία μετέχουν γονείς και φίλοι των αυτιστικών ατόμων, καθώς και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τον αυτισμό, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στην Εταιρία αυτή μετέχουν, ως Συλλογικά ή Συνδεδεμένα μέλη, σχεδόν όλοι οι άλλοι σύλλογοι γονιών αυτιστικών ατόμων.

  Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, σκοπός της Εταιρίας είναι:

  Να εργαστεί για τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων στη ζωή, δηλαδή των ατόμων που εμφανίζουν το σύνδρομο του αυτισμού και άλλες συναφείς καταστάσεις, στις οποίες τα αυτιστικό, στοιχεία προέχουν και καθορίζουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, της εκπαίδευσης, της θεραπείας και της δια βίου προστασίας τους.

   Ειδικότερα, ο σκοπός της Εταιρίας είναι να εργαστεί:α. Για την ύπαρξη ποιοτικά και ποσοτικά επαρκών διαγνωστικών μονάδων για την έγκαιρη διάγνωση και ακριβή αξιολόγηση των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα αυτισμού, προκειμένου να ετοιμαστεί και να εφαρμοστεί το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας, εκπαίδευσης και αποκατάστασης.

   β. Για την εξασφάλιση της κατάλληλης για αυτιστικά παιδιά εκπαίδευσης:
   i) σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, ειδικά εξοπλισμένα και στελεχωμένα, όταν αυτό κρίνεται δυνατό,
   ii) σε ειδικά σχολεία, διαμορφωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα για αυτιστικά παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία,
   iii) σε κέντρα μετασχολικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και προστατευμένης εργασίας για αυτιστικά άτομα που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

   γ. Για την εξασφάλιση των μέσων για μια προστατευμένη, ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή στα αυτιστικά άτομα, όταν οι οικογένειες τους δεν θα ζουν ή δεν θα μπορούν να την εξασφαλίσουν, σε προστατευμένα σπίτια (για τα άτομα που μπορούν να ζήσουν με κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας) ή σε κατάλληλα οργανωμένες κοινότητες (για άτομα που έχουν ανάγκη ολοκληρωτικής προστασίας).

   δ. Για την παροχή της κάθε είδους βοήθειας που χρειάζονται οι οικογένειες των αυτιστικών ατόμων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα των παιδιών τους.

   ε. Για την διευκολύνση την επιστημονική έρευνα για τον αυτισμό και τα προβλήματα διάγνωσης, εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης, οικογενειακής συμβίωσης, κοινωνικής πρόνοιας και προστατευμένης διαβίωσης, α) ενθαρρύνοντας τους γονείς των αυτιστικών ατόμων (και τα ίδια τα αυτιστικά άτομα, όταν μπορούν) να συμμετέχουν στην έρευνα και β) όσο είναι δυνατόν, αναζητώντας πόρους για τη στήριξη μιας τέτοιας έρευνας.

  Ως Πανελλήνια Οργάνωση η Εταιρία αυτή εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Autism-Europe, στην οποία συμμετέχουν οι αυτιστικές οργανώσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

  Επικοινωνία:

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Καθηγητή κ. Χρίστο Αλεξίου, που είναι πατέρας δύο αυτιστικών παιδιών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, στη διεύθυνση:

  Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
  Αθηνάς 2
  Αθήνα 10551

  Τηλ.: 2103216550 και 3216549, Τηλ: 2103216550
  Fax: 2103216549


  Διαβάστε περισσότερα από το NOESI.gr για την ΕΕΠΑΑ:Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έμαθα την διάγνωση ήταν να πάρω τηλέφωνο στην «Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων»…
  Όλοι για τα λεφτά!

  Και οι ίδιοι οι αυτιστικοί πού πάνε;;;
  Κάτι δεν παει καλά… Και δεν πάει καλά όταν ένας οργανισμός, μια εταιρία προστασίας, περιλαμβάνει όλους ΕΚΤOΣ από τα ίδια τα άτομα που (δήθεν;) προστατέυει… τι εννοώ;

  «Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, μια πανελλήνια φιλανθρωπική οργάνωση, στην οποία μετέχουν γονείς και φίλοι των αυτιστικών ατόμων, καθώς και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τον αυτισμό, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στην Εταιρία αυτή μετέχουν, ως Συλλογικά ή Συνδεδεμένα μέλη, σχεδόν όλοι οι άλλοι σύλλογοι γονιών αυτιστικών ατόμων.»

  Βλέπετε να γράφει πουθενά ότι μετέχουν και άτομα με αυτισμό; Για τους γονείς γράφει, και για τους φίλους των αυτιστικών, καθως και γιά τους επιστήμονες, ΟΛΟΙ αυτοί ειναι ευπρόσδεκτοι! Αλλά οι ίδιοι οι αυτιστικοί ΔΕΝ είναι!

  Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι αυτιστικοί είναι ικανοί μεν να έχουν οικογενεια και φίλους αλλά όχι να μετέχουν στην εταιρία προστασίας των αυτιστικών;

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ!!!!

  ΓΙΑ ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

  ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΝ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΙΣΑΞΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟΥΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ;

  ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ…

  Star

  «Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας»
  Η Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας ιδρύθηκε το 1984 από μια ομάδα γονέων που πλαισιώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και ιατρούς, λειτουργεί με καταστατικό συλλόγου και διευθύνεται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

  Διοίκηση και λειτουργία

  Η Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας λειτουργεί με καταστατικό συλλόγου και διευθύνεται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία αποτελείται από τους εξής:

  Βολικάκη Δέσποινα, σύμβουλος επικοινωνίας
  Δημάκη Καίτη, ταμίας
  Κορολή Χριστίνα, γενική γραμματέας
  Λιβανίου Ελένη, επιστημονική σύμβουλος
  Παπαδόπουλος Στάθης, αντιπρόεδρος
  Σταμίρης Γιάννης, σύμβουλος επικοινωνίας
  Τζεν Αλίκης, πρόεδρος

  Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, Κώστας Πόρποδας, το ζεύγος Τζένης και Σπύρου Ορνεράκη (γνωστού σκιτσογράφου και δυσλεξικού), ο ειδικός παιδαγωγός και συγγραφέας Βασίλης Χρυσοχόου, η φιλόλογος με μετεκπαίδευση στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό Αλίκη Τζεν, η εκπαιδευτικός Άννα Σακελλαρίου, οι ψυχολόγοι Κατερίνα Θεολόγου, Αναστασία Τσαμπαρλή, Αθηνά Κοκολοδημητράκη, Ξανθίππη Παπαδοπούλου, Ελένη Βασιλείου και πολλοί άλλοι.

  Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η ΕΕΔ έλαβε επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και διατηρούσε γραφεία στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 6, στην Ομόνοια. Σήμερα, διατηρεί ηλεκτρονικό «γραφείο» μόνο, την ιστοσελίδα (www.dyslexia.gr). Υπάρχει επίσης o τηλεφωνικός αριθμός 2109590035 στον οποίο απαντά αυτόματος τηλεφωνητής που ενημερώνει για τις εκδηλώσεις της Εταιρείας και τις επικείμενες συναντήσεις 24 ώρες το 24ωρο.

  Ανοικτές συνεδρίες

  Κάθε μήνα (συνήθως την προτελευταία Τετάρτη) πραγματοποιείται ανοικτή συνάντηση μελών και φίλων με ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Οι παρευρισκόμενοι παίρνουν ελεύθερα το λόγο και διαμορφώνουν την «ημερήσια διάταξη» κάθε συνάντησης. Μεταφέρουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, επειδή οι ίδιοι ή τα παιδιά τους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή επειδή, ως εκπαιδευτικοί, δεν γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τα ζητήματα των δυσλεξικών μαθητών τους. Κύρια θέματα που θίγονται: η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης των εκπαιδευτικών, η καθυστέρηση των διαγνώσεων, η πλήρης ανυπαρξία υποστηρικτικών υπηρεσιών.

  Πάντα παρευρίσκεται η επιστημονική σύμβουλος της ΕΕΔ, Δρ. Ελένη Λιβανίου, και πολύ συχνά φιλοξενούνται ειδικούς επιστήμονες για ομιλίες και ενημέρωση.
  Οι λεπτομέρειες των μηνιαίων συναντήσεων ανακοινώνονται στο διαδίκτυο, στον τηλεφωνητή και στο περιοδικό «Απαντήσεις για τη Σύγχρονη Οικογένεια».

  Το περιοδικό «Απαντήσεις για τη Σύγχρονη Οικογένεια»

  Από τον Απρίλιο του 2003 με εκδότη-ιδιοκτήτη το μέλος μας Κώστα Βεριγάκη (φωτογράφο-βιντεοσκόπο εκδηλώσεων, δυσλεξικό) και με την ευθύνη άλλων 4 μελών με επικεφαλής την Αλίκη Τζεν, κυκλοφορεί μηνιαίο συνδρομητικό περιοδικό με θεματικό πυρήνα τις μαθησιακές δυσκολίες. Ήδη έχουν εκδοθεί 31 τεύχη με αφιερώματα όπως: «η δυσλεξία στην εφηβεία» (τ.1), «δυσλεξία: η ελληνική πραγματικότητα»(τ.12), «η γραφή στην προσχολική εκπαίδευση»(τ.16),«δυσλεξία και διατροφή»(τ.20), «μαθησιακές δυσκολίες: η Αμερικανική εμπειρία»(τ.21), «συναισθηματική νοημοσύνη και συναισθηματική παιδεία»(τ.24) κ.ά.

  Επικοινωνία

  Τηλ. 2109590035
  Ε-mail: dyslexia1984@yahoo.gr
  Ιστοσελίδα: http//www.dyslexia.gr

  «Αυτισμός και «Απαντήσεις»
  Κάποιος σε ένα άλλο κείμενο εδώ εγραψε για το περιοδικό «Απαντήσεις για τη Σύγχρονη Οικογένεια».

  «Από τον Απρίλιο του 2003 με εκδότη-ιδιοκτήτη το μέλος μας Κώστα Βεριγάκη (φωτογράφο-βιντεοσκόπο εκδηλώσεων, δυσλεξικό) και με την ευθύνη άλλων 4 μελών με επικεφαλής την Αλίκη Τζεν, κυκλοφορεί μηνιαίο συνδρομητικό περιοδικό με θεματικό πυρήνα τις μαθησιακές δυσκολίες.»

  Κατά σύμπτωση, στο τεύχος του Ιανουαρίου 2008, που μόλις κυκλοφόρησε, θα βρείτε και το πρώτο μέρος της συνέντευξης που μου πήρε η Αλίκη Τζέν. Είναι στην σελίδα 16. Το δεύτερο μέρος θα είναι στο επόμενο τεύχος.

  Αυτά και καλή χρονιά σε όλους εδώ,
  Star

  Οι θέσεις της «Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας»
  Oι θέσεις της Εταιρίας είναι οι ακόλουθες:

  Διαγνωστικά τεστ-διαγνώσεις μαθησιακών δυσκολιών

  Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επισημάνει την έλλειψη ειδικών διαγνωστικών εργαλείων και ενιαίων διαγνωστικών μεθόδων από τα εντεταλμένα Διαγνωστικά Κέντρα (είτε είναι αυτά τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας είτε τα ΚΔΑΥ του υπουργείου Παιδείας).
  Πληροφορούμαστε ότι επιτέλους το υπουργείο Παιδείας προκήρυξε διαγωνισμό για τη δημιουργία τέτοιων δοκιμασιών, παρέχοντας όμως στους επιστήμονες που θα αναλάβουν αυτό το έργο μόλις18 μήνες προθεσμία για την ολοκλήρωσή του. Ανησυχούμε για τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολουθούνται για την υποβολή των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια του ίδιου του έργου. Πώς θα εξασφαλίσουμε αποτελεσματικά και σταθμισμένα εργαλεία διάγνωσης για παιδιά σχολικής ηλικίας, ακόμα και εφήβους άνω των 15 ετών και ενηλίκους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

  Προς το παρόν, το «τοπίο» των μαθησιακών διαγνώσεων στη χώρα μας είναι τοπίο ζούγκλας και σύγχυσης: άλλες διαγνώσεις γίνονται στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, άλλες στα ΚΔΑΥ, ενώ σημειώνονται διαφορές και μεταξύ των διαφόρων Κέντρων και ΚΔΑΥ. Δεν είναι ασύνηθες να δίνεται άλλη γνωμάτευση από ένα ΚΔΑΥ και άλλη από ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας για το ίδιο παιδί!

  Η Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας τάσσεται υπέρ της παράλληλης λειτουργίας ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μετά από έγκριση και πιστοποίησή τους από δημόσιες υπηρεσίες, όπως συνέβαινε παλιά. Το γεγονός ότι σήμερα λειτουργούν ανεξέλεγκτα διάφορα κέντρα διάγνωσης και αποκατάστασης, κάποια από τα οποία είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις χωρίς ειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό, ισοπεδώνει «καλούς» και «κακούς», ενώ επιτείνει τη σύγχυση των γονέων. Ας συγκροτηθεί υπηρεσία πιστοποίησης ή ας ανατεθεί στις υπάρχουσες ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας το έργο του ελέγχου των ιδιωτικών κέντρων. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό από την Πολιτεία, ας αποφασίσει να τα κλείσει. Πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν ποιους πρέπει να εμπιστεύονται και ποιους όχι.

  Πρέπει επίσης να επισημάνουμε τα εξής:

  Είναι λάθος να πιστεύεται ότι όποιος αναζητεί διάγνωση σε μεγάλη ηλικία (άνω των 16 ετών) είναι de facto ύποπτος. Διότι:

  Α) Μέχρι τώρα πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς αγνοούν τη συμπτωματολογία της δυσλεξίας και δε διακρίνουν τα χαρακτηριστικά της

  Β) Πολλοί γονείς θεωρούν τη διάγνωση της δυσλεξίας ως αρνητικό χαρακτηρισμό για το παιδί τους και ανασταλτικό παράγοντα για την πρόοδό του, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

  Εξάλλου, είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορείται ένας γονιός ότι δε φρόντισε να πάει εγκαίρως το παιδί του να εξεταστεί, όταν οι λίστες αναμονής σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 3 χρόνια, ενώ οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πάντα την έγκυρη και τεκμηριωμένη διάγνωση, για τους λόγους που θα αναφέρουμε παρακάτω.

  ΚΔΑΥ: Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

  Η δημιουργία διαγνωστικών κέντρων, τα οποία συγχρόνως θα πρόσφεραν εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά που τη χρειάζονται μας βρίσκει κατ’αρχήν απολύτως σύμφωνους. Εξάλλου, ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει για την ανάγκη συνεργασίας του ειδικού επιστήμονα – του σχολείου- της οικογένειας και του παιδιού; Αυτό όμως που έγινε από την αρχή στα ΚΔΑΥ δεν ήταν δυνατόν να φέρει θετικά αποτελέσματα.

  Πρώτα-πρώτα ο αριθμός τους: ιδρύθηκαν στην αρχή 23 («στα χαρτιά»), πριν καν εξασφαλιστεί η στέγασή τους. Αρκετά συστεγάστηκαν μαζί με σχολεία που ήδη λειτουργούσαν ή με ειδικά σχολεία όπου φοιτούσαν παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή άλλες αναπηρίες. Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ΚΔΑΥ «χρωματίστηκαν» από το ίδρυμα που τα φιλοξένησε Στη συνέχεια, αποφασίστηκε να λειτουργεί από ένα σε κάθε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, λες και ο πληθυσμός κάθε περιοχής είναι ο ίδιος. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 55, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Για να γίνει σαφής η κατάσταση, σημειώνουμε ότι εάν ένα ΚΔΑΥ διαθέτει 2 διαγνωστικές ομάδες (που αυτό συνήθως συμβαίνει), μπορούν να εξετάσουν την ημέρα 8 περίπου παιδιά. Ο μαθητικός πληθυσμός μιας μεσαίου μεγέθους νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ξεπερνά τα 30.000 παιδιά, από τα οποία το 10% (τουλάχιστον) πιθανόν να χρειαστούν κάποια αξιολόγηση για κάποιου είδους δυσκολία. Άρα, απαιτούνται τουλάχιστον 375 εργάσιμες μέρες για να ολοκληρωθεί η διαγνωστική διαδικασία. Πότε και από ποιους θα γίνει στη συνέχεια η αποκατάσταση και η εκπαιδευτική ή ψυχολογική στήριξη ή «υποστήριξη», όπως ισχυρίζεται η «ταυτότητα» του ΚΔΑΥ;

  Δεύτερον, οι πρώτοι διευθυντές στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου, με ή χωρίς μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, χωρίς καμιά σχέση με διαδικασίες και πρωτόκολλα διαγνώσεων.

  Τρίτον, σε άλλα ΚΔΑΥ τοποθετήθηκε λογοπεδικός, νευρολόγος και παιδοψυχίατρος, ενώ σε άλλα δεν υπάρχει από τον νόμο δυνατότητα πρόσληψης αυτών των ειδικοτήτων! Δηλαδή, δημιουργήθηκαν ΚΔΑΥ α! και β! κατηγορίας.
  Τέταρτον, η επιλογή των τυποποιημένων διαγνωστικών εκθέσεων που προωθούν τα ΚΔΑΥ, διευκολύνει ίσως τους συντάκτες τους που δικαιολογημένα υφίστανται φόρτο εργασίας, αλλά δεν εξασφαλίζει επιστημονική εγκυρότητα και διαφορικές διαγνώσεις, απλώς «παράγει χαρτιά δυσλεξίας».

  Πέμπτον, η διαδικασία ψηφοφορίας των μελών της διεπιστημονικής ομάδας, με αναγκαστικές (όπως μας καταγγέλλουν) ομοφωνίες, χωρίς καταγραφή της μειοψηφούσας άποψης, συνθλίβει τις χρήσιμες για την πορεία του παιδιού επισημάνσεις, εάν διαφέρουν από την κεντρική διάγνωση.

  Έκτον, η διαγνωστική ομάδα είναι υποχρεωμένη να εκτελεί και καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης (να κλείνει ραντεβού, να ειδοποιεί τους γονείς).

  Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε την ανησυχία μας για την περίεργη σε ορισμένες περιοχές απουσία σε μεγάλο βαθμό διαγνώσεων δυσλεξίας, επειδή, όπως καταγγέλλεται, αποφεύγεται έτσι η περαιτέρω εκπαιδευτική παρέμβαση.
  Επίσης, στο νέο σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή χρειάζεται να διευκρινιστεί κατά πόσον η ισχύς των ιατροπαιδαγωγικών εκθέσεων παρατείνεται στα 6 χρόνια, ακόμα και αν το παιδί αλλάξει εκπαιδευτική βαθμίδα (π.χ. από το δημοτικό πάει στο γυμνάσιο) ή αν στην περίπτωση αλλαγής, απαιτείται ανανέωση. Πάντως, είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί ότι η διάρκεια ισχύος των διαγνώσεων είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα: δεν τεκμηριώνεται ότι η κατάσταση ενός παιδιού αλλάζει κάθε 3 ή κάθε 6 χρόνια, ούτε αποκλείεται η περίπτωση ενός παιδιού που π.χ. στα 9 του χρόνια εμφανίζει συμπτωματολογία μαθησιακών δυσκολιών, αλλά στα 15 αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για νοητική καθυστέρηση ή άλλο σύνδρομο.

  Κέντρα Ψυχικής Υγείας ή Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής ή Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα

  Τα Κέντρα αυτά που λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας έχουν μια αναμφισβήτητη εμπειρία διαγνώσεων. Επειδή όμως είναι πολλές φορές υποστελεχωμένα, εφόσον τους λείπουν ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές (ενώ συνήθως έχουν επάρκεια ψυχολόγων και ψυχιάτρων) εστιάζουν περισσότερο σε ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις ή εντοπίζουν κυρίως τις ψυχοπαθολογικές παραμέτρους και όχι (και) τις μαθησιακές διαταραχές των εξεταζόμενων παιδιών. Φυσικά, ούτε λόγος για υποστηρικτικές παρεμβάσεις, ούτε λόγος για ειδική μαθησιακή στήριξη των παιδιών που προσέρχονται στα κέντρα αυτά. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις κέντρων που αναλαμβάνουν αποκατάσταση, επιβεβαιώνουν απλώς τον κανόνα, δηλαδή την απουσία στήριξης των παιδιών και των οικογενειών μετά τη διάγνωση.

  Οι γονείς που προσφεύγουν για τα προβλήματα των παιδιών τους σε ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, φεύγουν συνήθως με συναισθήματα πικρίας, άγχους ή απελπισίας, διότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο», ουδείς αναλαμβάνει να τους πει τι πρέπει να κάνουν και, ακόμα χειρότερα, ουδείς τους προσφέρει τη συστηματική συμβουλευτική βοήθεια που χρειάζονται οι ίδιοι και τη συστηματική μαθησιακή και (πολλές φορές) ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά τους.

  Κάποιοι μιλούν για «ιατρικό μοντέλο» που εφαρμόζεται στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα ή ζητούν την «απο-ιατρικοποίηση» των μαθησιακών δυσκολιών, σαν να ήταν ζήτημα αλλαγής μεθόδου. Αυτό που θα έπρεπε να ζητούν είναι πληρέστερη στελέχωση με ειδικούς παιδαγωγούς και λογοπεδικούς, οι οποίοι, λόγω εκπαίδευσης, είναι σε θέση να συνεργάζονται με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, μπορούν να «μιλήσουν την ίδια γλώσσα».

  Συνεπώς, το ζητούμενο, σύμφωνα με την άποψη της Εταιρίας δεν είναι λιγότερο ιατρικό προσωπικό (που εμείς κρίνουμε απαραίτητο για μια έγκυρη διαφορική διάγνωση), αλλά εμπλουτισμός με ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και λογοπεδικούς.

  Πιο συγκεκριμένα, εκτός των εκπαιδευτικών διαγνωστικών τεστ, η αναγκαιότητα διεπιστημονικής διάγνωσης, για μεν το νοητικό δυναμικό και τη συναισθηματική κατάσταση απαιτεί κλινικό ή σχολικό ψυχολόγο, για τη γλωσσική εξέλιξη απαιτεί λογοπεδικό, για την ψυχοπαθολογία παιδοψυχίατρο. Δεν πρέπει, εξάλλου, να παραλείψουμε την ανάγκη αισθητηριακής εξέτασης του παιδιού (οφθαλμολογική, ακουολογική) και την εξέταση από αναπτυξιακό παιδίατρο.

  Πιστεύουμε επίσης στην ανοικτή επικοινωνία των δύο υπουργείων, Παιδείας και Υγείας, στην ανταλλαγή προσωπικού (το Υγείας να «δώσει» ψυχολόγους, νευρολόγους και ψυχιάτρους στα ΚΔΑΥ και στα σχολεία και το Παιδείας εκπαιδευτικούς στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα). Ακόμη, χρειάζεται να ενημερώνονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για θέματα εκπαίδευσης, εξετάσεων και σχολικών κανονισμών (π.χ. για τις απουσίες).

  Σχολικές Εξετάσεις

  Το υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο επαναλαμβάνει με τα ίδια περίπου λόγια μια εγκύκλιο που αποστέλλεται στους προέδρους επιτροπών εξέτασης «φυσικώς αδυνάτων» μαθητών-υποψήφιων στις πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο άκομψος και παλιομοδίτικος χαρακτηρισμός «φυσικώς αδύνατοι» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα παιδιά με «ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία». Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται ότι «οι εξεταστές επιβάλλεται να επιδιώκουν τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να υποδεικνύουν στον εξεταζόμενο τυχόν λάθη που δεν οφείλονται σε έλλειψη της απαιτούμενης γνώσης, αλλά είναι δυσλεκτικά συμπτώματα π.χ. όταν ο εξεταζόμενος λύνει άσκηση μαθηματικών ή χημείας, ο εξεταστής μπορεί να υποδεικνύει τυχόν αναριθμητισμό… εφόσον ο εξεταστής διαπιστώνει ότι ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αποδώσει το εξεταζόμενο αντικείμενο με συνεχή λόγο, μπορεί να τον εξετάσει με την υποβολή ερωτήσεων, οι οποίες θα τον διευκολύνουν στη διατύπωση των γνώσεων, αλλά δεν θα πρέπει να είναι τέτοιας μορφής που να υποδεικνύουν την απάντηση…»

  Γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα εξεταστικά κέντρα που εξετάζουν προφορικώς τα παιδιά, σπάνια ακολουθούνται αυτές οι οδηγίες, πολλές φορές επειδή δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες έντασης που επικρατούν στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και η φοβία των καθηγητών μήπως παρεξηγηθούν από συναδέλφους τους ότι τάχα βοηθούν υπερβολικά τους εξεταζόμενους προφορικώς.

  Είναι ωστόσο πασίγνωστο ότι ό,τι ισχύει για το μείζον, ισχύει και για το έλασσον, δηλαδή, ό,τι ισχύει για τις πανελλήνιες ισχύει ακόμα περισσότερο για τις απλές προαγωγικές εξετάσεις ή τις εξετάσεις «τριμήνου» που γίνονται στις τάξεις των γυμνασίων και των λυκείων. Κι όμως, στις σχολικές εξετάσεις επικρατεί προχειρότητα, ανεπίτρεπτη βιασύνη και πειθαναγκασμός να εξεταστεί το παιδί γραπτώς, «αφού είναι καλύτερα». Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ένα παιδί που δεν είναι δυσλεξικό, στις γραπτές εξετάσεις έχει περισσότερες ευκαιρίες να εκτιμηθούν οι γνώσεις και οι σκέψεις του σε σχέση με τις προφορικές: ο στρωτός γραφικός χαρακτήρας και το ορθογραφημένο κείμενο προδιαθέτουν θετικά, έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει τρακ, μπορεί να «διαχειριστεί» με ωραίο τρόπο το κείμενό του, ώστε να κρύβει τις γνωστικές του ελλείψεις και να το εμπλουτίζει με «σάλτσες» για να εντυπωσιάζει τους εκπαιδευτικούς. Όχι για το δυσλεξικό παιδί που δε διαθέτει σχολικές δεξιότητες («σχολική καπατσοσύνη»), αγχώνεται υπερβολικά, «μπλοκάρει», «σταματά το μυαλό του» και χρειάζεται έναν ήσυχο χώρο για να αποδώσει τον καλύτερο εαυτό του.

  Δυστυχώς, ουδείς ασχολείται με το θέμα: πώς πρέπει να διεξάγονται οι εξετάσεις «τριμήνου» ή οι προαγωγικές. Εμείς λέμε: πρέπει κάθε σχολείο να οργανώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις εξετάσεις, στο πνεύμα όσων ισχύουν για τις πανελλήνιες.

  Η Γ’ Γυμνασίου

  Ένα άλλο θέμα που δεν αφορά μόνο σε δυσλεξικά παιδιά είναι η αλλοπρόσαλλη διάταξη, με βάση την οποία οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που δεν παίρνουν απολυτήριο, απαγορεύεται να επαναλάβουν την τάξη και βγαίνουν από το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι να περάσουν όλα τα μαθήματα!
  Δηλαδή, ένα παιδί 14-15 ετών που «χρωστάει» ακόμα και ένα μόνο μάθημα, επειδή δεν κατάφερε να το περάσει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, καταδικάζεται να παραμείνει εκτός εκπαίδευσης για έναν τουλάχιστον χρόνο.

  Αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχει προκαλέσει τεράστια οικογενειακά προβλήματα και είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για το ξεστράτισμα παιδιών, αρκετά από τα οποία είναι δυσλεξικά.

  Εμείς προτείνουμε την απρόσκοπτη εγγραφή όλων των αποφοίτων του γυμνασίου στα λύκεια, με την υποχρέωση να δώσουν εξετάσεις σε επόμενες εξεταστικές περιόδους στα γυμνάσια που φοιτούσαν. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ιδρύονται σχολεία «δεύτερης ευκαιρίας» με προσαρμοσμένο και απλουστευμένο πρόγραμμα σπουδών και να μη δίνεται μια ευκαιρία σε νεαρότερα παιδιά να συνεχίσουν στην ηλικία που πρέπει τις σπουδές τους.

  Η υπόθεση της Μυτιλήνης

  Το Μάιο του 2002, 14 δικηγόροι της Μυτιλήνης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στις δικαστικές αρχές του νησιού, επειδή έκριναν ύποπτο το γεγονός ότι στους μεν νομούς Χίου και Σάμου ο αριθμός δυσλεξικών παιδιών «είναι ελάχιστος», στο δε νομό Λέσβου (Μυτιλήνη και Λήμνος) ήταν την προηγούμενη χρονιά 17 (δεκαεπτά) και την τρέχουσα πληροφορήθηκαν «ότι ο αριθμός ανέρχεται σε 35 παιδιά». Οπότε, κατά τη γνώμη τους, «το θέμα λαμβάνει διαστάσεις επιδημικού φαινομένου». Η αναφορά κατέληγε «είναι πολύ πιθανή η τέλεση αξιοποίνων πράξεων!».

  Η αναφορά αυτή που δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο, ούτε διαθέτει ισχυρή επιχειρηματολογία, εφόσον χρησιμοποιεί αντί επιχειρημάτων θαυμαστικά (συνολικά 5 θαυμαστικά), δημοσιεύθηκε στα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία όχι απλώς υιοθέτησαν τις καταγγελίες, αλλά υποσχέθηκαν ότι «έπεται συνέχεια» σε άλλες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικός ο υπέρτιτλος μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας της εποχής : «Πώς υπονομεύεται η διαφάνεια των Πανελλήνιων Εξετάσεων».

  Η Πολιτεία, η οποία ανέκαθεν θεωρεί τις πανελλήνιες εξετάσεις σαν κόρη οφθαλμού, έσπευσε να στείλει κλιμάκιο ψυχολόγων στο νησί για να επανεξετάσουν τα παιδιά 3 μέρες πριν τις εξετάσεις τους. Στην κλήτευση απειλούνταν πως αν δεν παρουσιαστούν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις. Η επιτροπή εξέτασε τα παιδιά και για 11 από αυτά δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να βγει ασφαλές συμπέρασμα και θα πρέπει να επανεξεταστούν. Αμέσως για τα 11 αυτά παιδιά και τους γονείς τους ασκήθηκαν διώξεις.

  Εφόσον κρίθηκε αναγκαίο να ελεγχθούν οι διαγνώσεις κάποιων μαθητών, θα μπορούσαν οι αρμόδιες αρχές να περιμένουν να δώσουν πρώτα τα παιδιά τις εξετάσεις τους και μετά να ακυρώσουν τα αποτελέσματα, αν χρειαζόταν. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ακυρώνονται αποτελέσματα εξετάσεων, εάν αποδειχτεί δόλος (βλέπε περίπτωση ΔΙΚΑΤΣΑ). Στη χώρα μας ζήσαμε μια άνευ προηγουμένου ψυχολογική κακοποίηση παιδιών με τραυματικές συνέπειες που δύσκολα ξεπερνιούνται (υπήρξε απόπειρα αυτοκτονίας ενός παιδιού και άρνηση άλλου να πάρει μέρος στις εξετάσεις).

  Συνέπειες όμως υπήρξαν και για όλα τα δυσλεξικά παιδιά, για τα οποία «φούντωσε» μια καχυποψία, ενώ η γνωστή αδράνεια των δημοσίων υπηρεσιών «οχυρώθηκε» πίσω από την υπόθεση της Μυτιλήνης, για να δικαιολογεί την ανεπάρκειά της. Δυστυχώς, ακόμα και σύλλογοι γονέων έσπευσαν να «χαιρετίσουν τις προσπάθειες αποκάλυψης επιδημίας μαθητών».

  Τι απαντάμε στους «επιδημιολόγους»:

  Η δίκη, μετά από πολλές αναβολές έγινε στις 25 Οκτωβρίου 2005. Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, πρώην μαθητές, γονείς, ψυχίατροι και ψυχολόγοι. Η απόφαση καθαρογράφεται αυτές τις μέρες.

  Ο αριθμός των μαθητών που έχουν πάρει ιατροπαιδαγωγική έκθεση με χαρακτηρισμό δυσλεξία-δυσαριθμησία δεν έχει φτάσει ούτε το 1% του πληθυσμού, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο, το ίδιο το σχολείο ξεκινά από το νηπιαγωγείο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, γλωσσικών ή άλλων διαταραχών. Οι αξιολογήσεις συνεχίζονται στο δημοτικό και ολοκληρώνονται στο γυμνάσιο, πάντα με την ευθύνη του σχολείου και της Πολιτείας.

  Αν στη χώρα μας οι διαγνώσεις αργούν να γίνουν, αυτό οφείλεται στους λόγους που αναφέραμε στο πρώτο τμήμα των θέσεών μας, δηλαδή η ευθύνη βαραίνει στο μεγαλύτερο ποσοστό την Πολιτεία και τις υπηρεσίες της.

  Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό –και θα το φωνάζουμε σε όλους τους τόνους – ότι οι προφορικές εξετάσεις στα ίδια θέματα και στην ίδια ύλη είναι εξίσου δύσκολες με τις γραπτές, αν όχι δυσκολότερες. Δεν έχει να κερδίσει κάποιος αν δηλωθεί δυσλεξικός χωρίς να είναι. Δεν παίρνει επίδομα, δεν απαλλάσσεται των εξετάσεων, δεν πριμοδοτείται, δεν εισάγεται με ποσόστωση σε πανεπιστήμια ούτε προηγείται στους διορισμούς του δημοσίου. Βέβαια, στο περίφημο MIT, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, επιδιώκουν να παίρνουν δυσλεξικούς φοιτητές, διότι γνωρίζουν πόσο γόνιμη και χρήσιμη είναι αυτή η διαφορετικότητα στην επίλυση προβλημάτων με διαφορετικούς, αλλά πανέξυπνους τρόπους.

  Η ιστορία της Μυτιλήνης ανέδειξε (με τον πιο επώδυνο για τα παιδιά τρόπο) την παθολογία, όχι της δυσλεξίας, αλλά της κοινωνίας και της Πολιτείας σε σχέση με τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την αξιολόγηση μειονοτήτων, αλλά και με τις μειονότητες γενικά:

  Η διαφορετικότητα είναι εκ των προτέρων ύποπτη, η διαφορετική μεταχείριση εκλαμβάνεται σαν «προνόμιο», η καχυποψία προς το άγνωστο δεν οδηγεί στην αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών, αλλά σε διασπορά ψευδών στοιχείων, σε υπερβολές και αμετροέπειες.

  Όλοι καμώνονται ότι γνωρίζουν τι είναι δυσλεξία, αλλά κατανοούν τους δυσλεξικούς και τις ανάγκες τους;
  Αν τους κατανοούσαν δεν θα τους έστελναν στα δικαστήρια, θα τους εξασφάλιζαν καλύτερα σχολεία και όση ψυχολογική βοήθεια χρειάζονται.

  «Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης»
  Βασικός σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης» είναι η οργάνωση και λειτουργία παιγνιοθηκών για παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες. Οι «παιγνιοθήκες», θεσμός ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη, είναι χώροι ειδικώς διαμορφωμένοι, εξοπλισμένοι με μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να δανειστούν παιχνίδια στο σπίτι τους.

  Σήμερα, λειτουργούν τέσσερις «παιγνιοθήκες» στους Δήμους: Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Κερατσινίου και Καλύμνου.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις «παιγνιοθήκες» και για να προμηθευτείτε εισιτήρια για την εκδήλωση, επικοινωνήστε με τον κύριο Γιάννη Μπίστα, Γραμματέα της ΕΕΠ, ηλεκτρονικά με e-mail από αυτή τη σελίδα ή τηλεφωνικώς σε αυτό το νούμερο 6944987319.

  Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε με το NOESI.gr σε αυτή τη σελίδα.

  «Επικοινωνία» (Κέντρο ΑμΠΟ και Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες)
  Η «Επικοινωνία» είναι Κέντρο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες. Εξυπηρετεί άτομα με προβλήματα όρασης (ΑμΠΟ) και πολλαπλές αναπηρίες, όπως: νοητική υστέρηση, αυτισμός, ψυχικές διαταραχές, κινητικές αναπηρίες, αισθητηριακές αναπηρίες.

  Δέχεται άτομα άνω των 6 ετών σε ηλικία.

  Η «Επικοινωνία» δημιουργήθηκε το Μάιο 1995 και λειτουργεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία από τους:

  • Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου)
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με προβλήματα Όρασης και πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες
  • «Η Αμυμώνη» (Σωματείο)
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Σωματείο)

  Στόχοι

  • Ανάπτυξη των Ικανοτήτων – Δεξιοτήτων των Ατόμων αυτών
  • Η Κοινωνικοποίησή τους
  • Η προετοιμασία τους για Ημιαυτόνομη Διαβίωση – Αποκατάσταση

  Επικοινωνία

  «Επικοινωνία» Κέντρο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες
  Λεωφόρος Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση)
  Ελληνικό
  16777

  Τηλ. 2109631441, 2109605413
  Fax: 2109632549
  E-μail: epikinon@otenet.gr

  «Ερμής» (Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ)
  ΛογότυποΤο Σωματείο «Ερμής» για άτομα με νοητική υστέρηση, ενδεχομένως και άτομα με λοιπές αναπηρίες βρίσκεται στο Ελληνικό στην Αθήνα και αναπτύσσει πληθώρα προγραμμάτων ένταξης και αποκατάστασης ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής.

  Ο «Ερμής» είναι Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο και μερικώς επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Λειτουργεί από το 1988. Σκοπός του Σωματείου είναι η παροχή κάθε δυνατής ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για την θεραπεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ.

  Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του «Ερμή», λειτουργούν οι παρακάτω υπηρεσίες:

  Κοινωνική Υπηρεσία
  Υποδέχεται, παρακολουθεί την πορεία των εκπαιδευόμενων και φροντίζει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Έρχεται σε επαφή με την κοινότητα και συντελεί στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

  Κέντρο Εκπαίδευσης και Λειτουργικής Αποκατάστασης
  Για την λειτουργική αποκατάσταση και εκπαίδευση παιδιών με νοητική υστέρηση και ελαφρά κινητικά προβλήματα, ηλικίας 4-14 ετών. Στο Κέντρο τα παιδιά εκπαιδεύονται στην αυτοεξυπηρέτηση, αποκτούν βασικές γνώσεις όπως ανάγνωση, αρίθμηση, γραφή και προετοιμάζονται για την κοινωνικοποίησή τους.

  Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης
  Δέχεται νέους από 16 ετών, οι οποίοι καταρτίζονται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και προετοιμάζονται για τις απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής.

  Κέντρο Ημέρας
  Απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες που έχουν ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, δεν εργάζονται και έχουν ανάγκη από ένα σύνολο υπηρεσιών που θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

  Λέσχη Δημιουργικής Απασχόλησης
  Απευθύνεται σε εφήβους και νέους, ανθρώπους που επιθυμούν να μοιραστούν με φίλους τον ελεύθερο χρόνο τους και να συμμετάσχουν σε δημιουργικές και θεραπευτικές δραστηριότητες.

  Υπηρεσία Πολυδιάστατης Συνοδείας
  Απευθύνεται σε ενήλικες (από 18 ετών και άνω) με ελαφριά νοητική υστέρηση. Προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση με προγράμματα που δημιουργούνται ανάλογα με το αίτημα κάθε εκπαιδευόμενου. Η εμβέλεια των υπηρεσιών της περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς: Επαγγελματική Ζωή, Ελεύθερος Χρόνος, Αυτόνομη Διαβίωση, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Γενική Εκπαίδευση.

  Ξενώνας Αυτόνομης Διαβίωσης
  Απευθύνεται σε ενήλικες με Νοητική Υστέρηση και παρέχει δυνατότητες προετοιμασίας ή και εκπαίδευσης για την Αυτόνομη Διαβίωση σε πραγματικές συνθήκες ζωής.

  Kέντρο ‘Ερευνας Πληροφόρησης και Eπαγγελματικού Προσανατολισμού
  Παρέχει υπηρεσίες, πληροφόρησης στα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, έρευνας και τεκμηρίωσης σε επιστήμονες και επαγγελματίες του ευρύτερου κοινωνικού χώρου, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού.

  Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
  Το γραφείο τύπου δημοσίων σχέσεων του ΕΡΜΗ έχει ως κύριο μέλημά του την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα και τις δράσεις του χώρου των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

  Επικοινωνία:

  Πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού
  Κτίριο 269
  Τηλ.: 2109631086
  Τηλ./Φαξ: 2109623538

  Απασχόληση και κατάρτιση για άτομα με νοητική υστέρηση
  Λογότυπο
  Το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες «Ερμής» θα πραγματοποιήσει οκτώ επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση και την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών προς ένταξη στην αγορά εργασίας για άτομα με νοητική υστέρηση. Τα προγράμματα επιδοτούνται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και απευθύνονται σε άτομα με νοητική υστέρηση άνω των 16 ετών.

  Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν σε:

   1. Κατάρτιση συνοδών σχολικών αυτοκινήτων2. Κατάρτιση στην διαχείριση αποθήκης

   3. Κατάρτιση στην παρασκευή μικρογευμάτων

   4. Κατάρτιση στην παροχή μικρογευμάτων

   5. Καλλιέργεια συσκευασία βοτάνων

   6. Κομποστοποίηση

   7. Τραπεζοκόμοι

   8. Υπηρεσίες γραφείου

  Τα προγράμματα θα διεξαχθούν στο πιστοποιημένο και Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΡΜΗ (πρώην Αμερικάνικη Βάση Ελληνικού), βασισμένα σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, προκειμένου οι καταρτιζόμενοι να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για την κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση στη ζωή.

  Πληροφορίες
  Μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του «Ερμή»: 210-9631086 και 210-9647577.

  Ο «Ερμής» στο πρόγραμμα «BaSki»
  Το Σωματείο «Ερμής» συμμετέχει ως συνεργάτης (partner) στο πρόγραμμα BASKI (Basic Skills Training Model μετφ. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στις Βασικές Δεξιότητες). Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Socrates 2005 – 2008 (υποπρόγραμμα GRUNTVIG-G1). Πρόκειται για μια δράση που προωθεί την εκπαίδευση ενηλίκων και τη δια βίου μάθηση. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, οι ενήλικες με αναπηρίες ζουν μια ζωή εξάρτησης και ετεροπροσδιορισμού των επιθυμιών και των επιλογών τους.
  Σκοπός της εκπαίδευσης είναι τα άτομα με αναπηρία να ενισχυθούν στο να κάνουν επιλογές και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, όπως επίσης και να υποστηριχτούν στην επιθυμία τους για ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία.

  Επικοινωνία:

  Πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού
  Κτίριο 269
  Τηλ.: 2109631086
  Τηλ./Φαξ: 2109623538

  «Εστία» Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής (ΕΣΕΕΠΑ)
  Φορέας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με νοητική υστέρηση, η «Εστία» στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Νέο Ψυχικό, Αθήνα. Οι υπηρεσίες της συνοψίζονται σε: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων, αυτόνομη διαβίωση.

  Ιστορικό

  Η Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής (ΕΣ.Ε.ΕΠ.Α) ιδρύθηκε το 1982 από γονείς και φίλους ατόμων με νοητική υστέρηση και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Ειδικώς Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας. Το 1998 πιστοποιήθηκε ως εξειδικευμένο εκπαιδευτικό κέντρο, για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για άτομα με νοητική υστέρηση και τις οικογένειές τους.

  Υπηρεσίες

  Τα προγράμματα της «Εστίας» απευθύνονται σε νέα άτομα, ηλικίας 13 ετών και άνω, με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση.

  – Προκατάρτιση και επαγγελματική κατάρτιση
  – Υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τα άτομα & τις οικογένειές τους
  – Προώθηση στην απασχόληση
  – Εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες
  – Δημιουργική έκφραση και ψυχαγωγία
  – Ειδικό πρόγραμμα άθλησης και σωματικής αγωγής
  – Προώθηση προϊόντων των εργαστηρίων, στην ελεύθερη αγορά
  – Παροχή υπηρεσιών προσωρινής φιλοξενίας
  – Δημιουργία σύγχρονων πλαισίων διαβίωσης
  – Κέντρο Ημερήσιας Κοινωνικής Φροντίδας

  Επικοινωνία

  Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής
  Σόνιας Νικολακοπούλου 13
  ΤΚ 15451
  Νέο Ψυχικό
  Τηλ.: 210 6713149
  Ιστοσελίδα: www.eseepa.gr

  «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής»
  To λειτούργημα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή θεσπίσθηκε με τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Μάαστριχτ, 1992) στο πλαίσιο της μέριμνας για χρηστή διοίκηση και διοικητική διαφάνεια στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ο «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από κάθε εκλογή του και για όλη τη διάρκεια της θητείας του (πέντε έτη). Στον «Διαμεσολαβητή» μπορούν να υποβάλλονται από τους πολίτες της Ένωσης ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατοικούν στα κράτη μέλη καταγγελίες σχετικές με κακή διοίκηση στη δράση των κοινοτικών οργάνων (με εξαίρεση το Δικαστήριο και το Πρωτοδικείο).

  Παραδείγματος χάριν, είναι δυνατόν οι καταγγελίες μπορεί να αφορούν απουσία ή άρνηση πρόσβασης σε πληροφορίες, αδικαιολόγητη διοικητική καθυστέρηση, άνιση ή δυσμενή πρακτική ή έλλειψη διαφάνειας.

  Ο Διαμεσολαβητής δύναται να αναλάβει έρευνα με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν υποβολής καταγγελίας. Οι καταγγελίες δύναται να διαβιβασθούν στον Διαμεσολαβητή απευθείας ή μέσω ενός ευρωβουλευτή.

  Σε περίπτωση που διαπιστώσει περίπτωση κακής διοίκησης, ο Διαμεσολαβητής απευθύνεται στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία, πραγματοποιεί έρευνα, αναζητεί λύση που μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα και υποβάλλει, εφόσον χρειαστεί, σχέδια σύστασης στα οποία το όργανο υποχρεούται να απαντήσει με εμπεριστατωμένη γνώμη εντός τριών μηνών. Αν το υπόψη θεσμικό όργανο δεν δεχτεί να λάβει υπόψη τις προτεινόμενες συστάσεις, ο Διαμεσολαβητής δεν δύναται σε καμία περίπτωση να επιβάλει μια λύση. Μπορεί, όμως, να υποβάλει ειδική έκθεση για το εν λόγω θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε αυτό να λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται. Ο Διαμεσολαβητής διαβιβάζει εξάλλου στο Κοινοβούλιο μια ετήσια έκθεση που αφορά το σύνολο των ερευνών του.
  Περισσότερα:

  Δείτε εδώ τι μπορεί να κάνει για εσάς ο «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής».

  Στείλτε ηλεκτρονικά την καταγγελία σας στον «Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή» αφού συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα.

  Στείλτε με έντυπο την καταγγελία σας στον «Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή» αφού εκτυπώσετε και συμπηρώσετε αυτή τη φόρμα. Αποστείλατε τη φόρμα συμπληρωμένη στη διεύθυνση:

   «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής»
   1 Avenue du Président Robert Schuman
   B.P. 403
   FR – 67001
   Strasbourg Cedex
   France

  Δικαίωμα αναφοράς

  Το δικαίωμα αναφοράς είναι το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική του έδρα σε ένα κράτος μέλος, να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτημα ή καταγγελία σχετικά με θέμα που υπάγεται στους τομείς δραστηριότητας της Κοινότητας και το οποίο τον ή την αφορά άμεσα (άρθρα 21 και 194 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας).

  Η κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορών εξετάζει το παραδεκτό των αιτήσεων. Μπορεί, εάν το κρίνει σκόπιμο, να υποβάλει ερώτηση στο Διαμεσολαβητή. Για να προετοιμάσει την άποψή της όσον αφορά ένα αίτημα που κρίνεται παραδεκτό, μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της υποβάλει έγγραφα ή να της κοινοποιήσει πληροφορίες. Δύναται επίσης να διαβιβάσει την αναφορά σε άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές για ενημέρωση ώστε αυτές να αναλάβουν δράση. Σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιτροπή αναφορών δύναται να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο με σκοπό την έγκρισή της σε ολομέλεια ή την εκτέλεση μιας ερευνητικής αποστολής.

  Λίγα λόγια για τον Έλληνα «Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή»
  Νικηφόρος Διαμαντούρος
  Ευρωπαίoς Διαμεσoλαβητής
  1, avenue du Président Robert Schuman
  B.P. 403
  F – 67001 Strasbourg Cedex
  Tel: (33) 3 88 17 23 13 – 3 88 17 23 83
  Fax: (33) 3 88 17 90 62
  E-mail: euro-ombudsman@europarl.eu.int


  Διαβάστε από το NOESI.gr: Τι είναι ο «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής».


  Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1942 στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

  O Π. Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι από την 1η Απριλίου 2003 ο Διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής `Ενωσης. Από το 1998 έως το 2003 ήταν ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Είναι επίσης καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1993 (σήμερα σε αναστολή καθηκόντων). Από το 1995 έως το 1998 διετέλεσε Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

  Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στα Πανεπιστήμια Indiana, απ΄ όπου και έλαβε το πτυχίο του (1963) και Columbia, από το οποίο απέκτησε τους ακόλουθους τίτλους: Master of Arts (1965), Master of Philosophy (1969) και διδακτορικό (1972). Πριν ενταχθεί στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988), υπήρξε μέλος του ΔΕΠ στο State University of New York και ερευνητής στο Columbia University αντιστοίχως. Από το 1980 έως το 1983 διατέλεσε διευθυντής του Γραφείου Ανάπτυξης του Κολλεγίου Αθηνών στην Ελλάδα. Από το 1983 έως το 1988 ήταν Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων για τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στο Συμβούλιο Ερευνών για τις Κοινωνικές Επιστήμες (Social Science Research Council) στη Νέα Υόρκη. Από το 1988 έως το 1991, ήταν διευθυντής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών στην Αθήνα, οργανισμό έρευνας για χάραξη δημόσιας πολιτικής, ο οποίος ιδρύθηκε με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Ford και MacArthur. To 1997 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Juan March για Ανώτατες Σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες, στη Μαδρίτη.

  Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (1992-98), καθώς και της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών των Ηνωμένων Πολιτειών (1985-88). Το 1999 και το 2000, διορίσθηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιστοίχως. Το 2000, συμμετέσχε στη σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Από το 1990, είναι συν-πρόεδρος (Cochair) της Υποεπιτροπής για τη Νότια Ευρώπη στο Συμβούλιο Ερευνών για τις Κοινωνικές Επιστήμες στη Νέα Υόρκη, οι δραστηριότητες της οποίας χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Volkswagen. Eπίσης είναι συνδιευθυντής της εκδοτικής σειράς «The New Southern Europe» του εκδοτικού οίκου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Φουλμπράιτ και του Εθνικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Μελετών (ΗΠΑ).

  Το εκτενές συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως στην πολιτική και την ιστορία της Ελλάδας, της Νότιας Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στον εκδημοκρατισμό, τη διαδικασία συγκρότησης εθνών-κρατών και τη σχέση πολιτισμού και πολιτικής.

  Η μελέτη, η συγγραφή, η κλασσική μουσική και ο κινηματογράφος αποτελούν μερικές από τις αγαπημένες του ασχολίες.

  «Ηλιαχτίδα»: ‘Ενωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down
  Ο Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1997 από μία ομάδα γονέων, που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down (Ντάουν). Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, που έχει σαν σκοπό να βοηθάει άτομα με σύνδρομο Ντάουν και τις οικογένειές τους.

  Πρώτοι μας στόχοι είναι:

  – Η πληροφόρηση και η στήριξη γονέων.

  – Η στήριξη και ενθάρρυνση άτομων με σύνδρομο Ντάουν.

  – Η πληροφόρηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης.

  Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι:

  – Φροντίδα για την ένταξη των παιδιών με σύνδρομο Ντάουν στο κοινωνικό σύνολο.

  – Εντοπισμός και διεκδίκηση των δικαιωμάτων που παρέχει στα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν το νομικό πλαίσιο της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  – Στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους κατά της διάρκεια της σχολικής τους ζωής.

  – Ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικών σχολών, εργαστηρίων, λεσχών, κ.α.

  – Εκδόσεις

  Περισσότερες πληροφορίες:

  Σωματείο Ένωση Γονέων «Ηλιαχτίδα»
  Διαδόχου Παύλου 17
  Παλαιό Ψυχικό 15452

  E-mail: bokos@nyx.gr
  www.iliaktida.gr

  «Κέντρο Αντιμετώπισης Δυσλεξίας»
  Το Κέντρο Αντιμετώπισης Δυσλεξίας δημιουργήθηκε από την ψυχολόγο Ίρμα Φίρστρα-Βουρβαχάκη. Η ίδια έψαχνε μια μέθοδο αντιμετώπισης της δυσλεξίας, για τον γιο της που πάσχει από δυσλεξία.

  Το Κέντρο Αντιμετώπισης Δυσλεξίας απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που πάσχουν από δυσλεξία, δυσαριθμησία και δυσγραφία.

  Σήφη Βλαστού 14 και Δημακοπούλου 92
  Ρέθυμνο 74100
  Κρήτη

  Τηλ.: 2831058201
  Fax: 2831058601
  Ε-mail: info@dyslexia-correction.gr

  Επισκεπτείτε τον ιστοτόπο για το Κέντρο Αντιμετώπισης Δυσλεξίας στη διεύθυνση: www.dyslexia-correction.gr.

  «Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας»
  Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με έδρα την Πάτρα αποτελεί ένα χώρο εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) [Τι είναι η ΕΝΓ] για άτομα με προβλήματα ακοής ή χωρίς που επιθυμούν να μάθουν να επικοινωνούν ή ακόμη και να αποκτήσουν επάρκεια ή και δίπλωμα διερμηνείας.
  Διάρκεια σπουδών

  Η διάρκεια των σπουδών εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξετε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα (δύο φορές την εβδομάδα) ή ένα εντατικό (τέσσερις φορές την εβδομάδα). Ο κύκλος των κανονικών τμημάτων διαρκεί οκτώ μήνες (ένα χρόνο δηλαδή), ενώ των εντατικών μόλις δύο ή τέσσερις μήνες. Οι κύκλοι των σπουδών είναι τέσσερις. Μετά το τέλος κάθε κύκλου, ο μαθητής παίρνει αναγνωρισμένη βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία μοριοδοτείται. Εννοείται, ότι η βεβαίωση μεγαλύτερου κύκλου μοριοδοτείται περισσότερο από μία ενός μικρότερου κύκλου.
  Επάρκεια

  Το ανώτερο πτυχίο που μπορεί να πάρει κάποιος είναι η επάρκεια. Αφού ολοκληρώσει και τους τέσσερις κύκλους παρακολούθησης, μπορεί να δώσει εξετάσεις για την επάρκεια. Οι εξετάσεις διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Κωφών στην Αθήνα.
  Διερμηνεία

  Αν κάποιος θέλει να ανέβει ακόμη ένα επίπεδο, μπορεί να περάσει στο επίπεδο της διερμηνείας (επιπλέον φοίτηση 2 ετών). Η διερμηνεία είναι λίγο διαφορετική, καθώς απαιτεί και την άριστη γνώση της νεοελληνικής γλώσσας. Ο διερμηνέας εξυπηρετεί σε σεμινάρια, σε διαλέξεις, είναι με άλλα λόγια η «φωνή» του κωφού. Ο διερμηνέας δεν δίνει εξετάσεις στην Ομοσπονδία Κωφών, αλλά στο σωματείο διερμηνέων, που εδρεύει και αυτό στην Αθήνα. Για όσους ενδιαφέρονται για τη διερμηνεία, το Κέντρο Νοηματικής έχει και αντίστοιχο τμήμα.
  Επικοινωνία:

  Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
  Πλατεία Γεωργίου Α’ 40 (5ος όροφος)
  Πάτρα

  Τηλ. Φαξ: 2610621008
  Κινητό: Ανδρέας Ρήγας 6973533853 (για γραπτό μήνυμα)

  e-Mail: noimatiki@nmf.gr
  Ιστοτόπος: www.noimatiki.gr

  «Κέντρο Λόγου, Ανάγνωσης και Γραφής»
  Το Κέντρο Λόγου, Ανάγνωσης και Γραφής της εταιρείας Λόγος και Γραφή Ε.Π.Ε. ξεκίνησε το 1993. Σκοπός του ήταν η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειες τους.

  Σήμερα τα κατά τόπους Κέντρα της Εταιρείας «Λόγος και Γραφή» παρέχουν υπηρεσίες για:

  – Δυσκολίες λόγου και ομιλίας

  – Δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες

  – Διαταραχές επικοινωνίας

  – Άλλες αναπτυξιακές διαταραχές

  – Προβλήματα συμπεριφοράς

  – Υπερκινητικότητα

  – Δυσκολία στη συγκέντρωση προσοχής

  – Νοητική υστέρηση

  – Ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα

   «Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα και δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.Επιδιώκουμε στην όσο το δυνατόν ομαλότερη οικογενειακή, σχολική και κοινωνική του ένταξη αξιοποιώντας τις δυνατότητές του και υποστηρίζοντας το δυναμικό του.

   Επικεντρώνουμε στην καλή λειτουργία της οικογένειας και στη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης.»

  Επικοινωνήστε με το Κέντρο στο τηλέφωνο χωρίς χρέωση για όλη την Ελλάδα: 800-11-10200.

  Επισκεπτείτε τον ιστοτόπο για τα Κέντρα «Λόγος και Γραφή» στη διεύθυνση: www.logosgrafi.gr.

  «Κέντρο Συμβουλευτικής Απασχόλησης ΑμεΑ»
  Το Κέντρο απευθύνεται σε ΑμεΑ με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους μέσω διαφόρων ομαδικών προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η σημερινή του μορφή του είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υποστηρίζεται παράλληλα από το Δήμο Καισαριανής και από το Σύλλογο Γονέων «ο Ήλιος».

  Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00- 20:00 και Παρασκευή 9:00- 14:00.

  Επικοινωνία

  Σκοπευτήριο Καισαριανής (πίσω από το γήπεδο της Νear East, είσοδος από την Οδεμησίου).
  Τηλ.: 2107232767
  Ιστοσελίδα: Κάντε κλικ εδώ.

  «Καλός Σαμαρείτης» (Κέντρο Ημερ. Φροντ. Προσαρμογής Σπαστικών Παιδιών)
  Λογότυπο του Καλού ΣαμαρείτηΤο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Προσαρμογής Σπαστικών Παιδιών «Ο Καλός Σαμαρείτης» είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ειδικώς φιλανθρωπικό, που προσφέρει κοινωνικό έργο. Ιδρύθηκε το 1978 από τον πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Νάτση και ομάδα γονέων με ανάπηρα παιδιά. Περιθάλπει 35 ΑμεΑ και των δύο φύλων εφόρου ζωής από τα Νότια Προάστια της Αττικής, που πάσχουν από βαριά εγκεφαλική παράλυση και νοητική υστέρηση.

  Στο Κέντρο απασχολείται επιστημονικό, εκπαιδευτικό, θεραπευτικό και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο προσφέρει στα ΑμεΑ: Ειδική Αγωγή, Εργο-θεραπεία, Φυσικοθεραπεία, Κινητοποίηση, Ψυχαγωγία, Φροντίδα και Αγάπη.

  Επίσης παρέχεται Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη τόσο στα ΑμεΑ όσο και στις οικογένειες τους.

  Η μεταφορά των ΑμεΑ γίνεται με σχολικά λεωφορεία, ευθύνη και δαπάνη του Κέντρου, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

  Επιστημονική Παρέμβαση

  Κάθε ΑμεΑ έχει το δικό του ατομικό πρόγραμμα, που το καταρτίζει το επιστημονικό προσωπικό και το ελέγχει ο παιδοψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου.

  Τα τμήματα που λειτουργούν είναι τα εξής:

  Τμήματα Ειδικής Αγωγής

  Στα τμήματα Ειδικής Αγωγής του Κέντρου τα ΑμεΑ. συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες. Μέσα από τη ζωγραφική και τη χειροτεχνία τα παιδιά εξοικειώνονται με τα υλικά και εκφράζονται δημιουργικά. Με τη μουσική καχ το παραμύθι χαλαρώνουν και ψυχαγωγούνται. Ασκείται η ικανότητα της αντίληψης και διάκρισης ομοιοτήτων και διαφορών, της συσχέτισης αντικειμένων, της ομαδοποίησης και της ταξινόμησης. Επίσης, με δραστηριότητες άσκησης της όρασης, της αφής και της ακοής αφυπνίζονται οι αισθήσεις.

  Τμήμα Εργοθεραπείας

  Το τμήμα Εργοθεραπείας απασχολεί τα ΑμεΑ ατομικά και ομαδικά. Ατομικά στη βελτίωση της κινητικότητας, την άσκηση γνωστικών λειτουργιών και την αυτοϋπηρέτησή τους. Ομαδικά, συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, σε εξωτερικά προγράμματα, που τους προσφέρουν ποικιλία ερεθισμάτων, γνώσεων και στοιχεία κοινωνικοποίησης καθώς και σε διάφορα άλλα προγράμματα εκμάθησης Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής.

  Τμήμα Φυσικοθεραπείας

  Το τμήμα Φυσικοθεραπείας σε ατομικές συνεδρίες βοηθάει τα ΑμεΑ με ορθοπεδικά και νευρολογικά προβλήματα. Η Φυσιοθεραπευτική παρέμβαση έχει σα σκοπό την πρόληψη και την αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των παιδιών καθώς και την ανακούφιση τους από τα επώδυνα συμπτώματα.
  Το τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής προσπαθεί να αναπτύξει αρμονικά και αποτελεσματικά τις κινητικές δυνατότητες των ΑμεΑ, να τους εξασφαλίσει σωματική και ψυχική υγεία και να τα εντάξει ομαλά στην κοινωνία.

  Υπηρεσίες

  Κοινωνική Υπηρεσία

  Η Κοινωνική Υπηρεσία έχει την ευθύνη της κοινωνικής υποστήριξης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Μεριμνά για όλες τις προνοιακές τους υποθέσεις. Παράλληλα, πραγματοποιεί δημόσιες σχέσεις, αναζητεί μόνιμες και έκτακτες πηγές χρηματοδότησης, αξιοποιεί εθελοντές και φροντίζει για την βελτίωση των κοινωνικών προϊόντων του Κέντρου.

  Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης

  Το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης ασχολείται με τη διάγνωση και την εφαρμογή προγραμμάτων για τα ΑμεΑ καθώς επίσης και με τη συμβουλευτική γονέων. Στο διαγνωστικό τομέα χορηγεί ψυχομετρικές δοκιμασίες νοημοσύνης στα παιδιά, για να μελετηθούν οι γνωστικές τους λειτουργίες και να εκτιμηθεί η αγωγιμότητα τους. Στη συμβουλευτική γονέων δημιουργούνται ομάδες υποστήριξης των γονέων και του ευρύτερου συγγενικού τους περιβάλλοντος.

  Στόχοι – Επιδιώξεις – Προοπτικές

  Το Κέντρο στεγάζεται από 25ετίας σε ενοικιαζόμενο χώρο, που δεν είναι πλέον κατάλληλος να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των ΑμεΑ. Ο Σύλλογος καταβάλλει προσπάθεια να αποκτήσει δική του στέγη σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Αργυρούπολη.

  Εκεί θα μπορέσει να δημιουργήσει σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης, εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, παραγωγικά τμήματα και έναν ξενώνα βραχείας περίθαλψης των ΑμεΑ σε περιόδους κρίσης της οικογένειας.

  Στόχος επίσης του Κέντρου είναι η στήριξη της οικογένειας με τη συνδρομή της κοινωνικής Υπηρεσίας και του τμήματος Ψυχολογικής Υποστήριξης, με την εκμάθηση γονεϊκών ρόλων και παιδαγωγικών δεξιοτήτων. Σημαντική, τέλος είναι η ένταξη και η αποδοχή των ΑμεΑ στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

  Για να το επιτύχουμε, αναπτύσσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες των ΑμεΑ και επιπλέον, οργανώνουμε εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην εξοικείωση των ανθρώπων με την αναπηρία μέσω της επικοινωνίας.

  Το Κέντρο προσφέρει σε επιστημονική βάση τις υπηρεσίες του στα ΑμεΑ κυρίως με ιδιωτική πρωτοβουλία. Συντηρείται οικονομικά από τις μικρές ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων των ΑμεΑ, από Κρατική Προνοιακή επιχορήγηση, από εισφορές φίλων, δωρεές φιλάνθρωπων και εκδηλώσεις που γίνονται γι’ αυτό το σκοπό με την πρωτοβουλία ομάδας κυριών εθελοντριών του Συλλόγου. Τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια. Η έκτακτη και άστατη φύση των οικονομικών εσόδων, μας εμποδίζει να καταστρώσουμε ένα οργανωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα βοηθήσει τα ΑμεΑ αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, καταπολεμώντας το στίγμα της αναπηρίας.

  Επικοινωνία

  Διεύθυνση:
  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΕΩΣ 40
  ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
  114 71

  Τηλ.: 210 9910753
  Φαξ: 210 9921283

  Ιστοτόπος: www.kalossamaritis.gr

  E-mail: info@kalossamaritis.gr

  «Κλίμακα» (Υπηρεσίες για ψυχική υγεία και κοινωνικό αποκλεισμό)
  Η «Κλίμακα» εξειδικεύεται στην ψυχική υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχει νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Μεγάλο μέρος των δράσεων της «Κλίμακας» στηρίζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  Πρόκειται για έναν αναγνωρισμένο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό (ΜΚΟ) που έχει καταχωρηθεί στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας.

  Επικοινωνία

  Eυμολπιδών 30
  Αθήνα
  Τηλ.: 2103417160-3
  Φαξ: 2103417164
  E-mail: central@klimaka.org.gr
  Ιστοτόπος: www.klimaka.org.gr

  «Κοινωνικό Παντοπωλείο»: Δωρεάν καταναλωτικά αγαθά για άπορες οικογένειες
  Λογότυπο για το Carrefour. Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Αθήνας (Σοφοκλέους 66) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος και παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

  Οι οικογένειες που «υιοθετεί» το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων και έχουν πρόσβαση στο κατάστημα με την επίδειξη ειδικής κάρτας. Ήδη, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.

  Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Οι οικογένειες, μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και ανάλογα με την πορεία τους, θα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

  Η λειτουργία του βασίζεται στα πρότυπα των αντίστοιχων Κοινωνικών Παντοπωλείων που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Carrefour στη Γαλλία και στο Βέλγιο και μέρος του προγράμματος χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ίδρυμα Carrefour. Πρόκειται για το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Ελλάδα και, ήδη, ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος εξετάζει την προοπτική δημιουργίας αντίστοιχων παντοπωλείων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με Δήμους των περιοχών αυτών.

  Τα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται τόσο από τα καταστήματα του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, όσο και από επιλεγμένους προμηθευτές, ενώ, στη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, στις ενέργειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα μπορούν να συνεισφέρουν και οι πολίτες.

  Αποτελώντας το πρώτο ανάλογο παράδειγμα σύμπραξης φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής επιχείρησης στον τομέα αυτό, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα απασχολώντας εξειδικευμένο προσωπικό του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος και δημότες Αθηναίων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

  Πηγή:
  Οδηγός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνσης
  www.eurocharity.org

  Περισσότερα:
  Supermarket Carrefour
  www.carrefour.gr

  «ΜΟΝΟΡΟΔΙ»: Επιστημονικό Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
  Λογότυπο ΜΟΝΟΡΟΔΙ.Το πρότυπο αναπτυξιακό κέντρο «Μονορόδι» απευθύνεται σε παιδιά από ενός έτους έως και την εφηβική τους ηλικία και στις οικογένειές τους, αλλά και σε νέους που εκδηλώνουν ακόμα αναπτυξιακές δυσκολίες, οι οποίες έχουν την αρχή τους στην παιδική ηλικία. Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Κέντρο ΜΟΝΟΡΟΔΙ… (σε μορφή PDF, ~500ΚΒ)

  Η παρούσα δημοσίευση τελεί υπό διαφημιστική καμπάνια.


  Δείτε εδώ τα σεμινάρια από το Κέντρο ΜΟΝΟΡΟΔΙ… (σε μορφή PDF, ~190ΚΒ)


  Δείτε εδώ το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο PECS για όλη την οικογένεια… (σε μορφή PDF, ~480ΚΒ)


  Αφίσα ΜΟΝΟΡΟΔΙ.

  Η παρούσα δημοσίευση τελεί υπό διαφημιστική καμπάνια.

  «Μαργαρίτα» (Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής)
  ΛογότυποΤο ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό Σωματείο, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», είναι εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για ΑμΝΥ. Ιδρύθηκε το 1979 και στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Νέα Πεντέλη, Αθήνα.

  Οι πόροι προέρχονται από τη Νομαρχία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προγράμματα κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δωρεές.

  Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα

  Εξυπηρετεί συνολικά 100 καταρτιζόμενους και τις οικογένειές τους. Οι καταρτιζόμενοι κατά την είσοδό τους στα προγράμματα πρέπει να είναι 14 έως 21 ετών.


  ΛογότυποΠροσφέρει επαγγελματική κατάρτιση σε ΑμΝΥ.
  Η φοίτηση είναι δωρεάν.


  Τμήματα για καταρτιζόμενους

  Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τμήματος

  Εργαστήρι Φυτοτεχνίας και Βοηθών κηπουρώνΕκπαίδευση σε δεξιότητες με γνώμονα την αυτονομία στις δεξιότητες της καθημερινής ζωής (αυτοεξυπηρέτηση, κυκλοφοριακή αγωγή, νοικοκυριό) και την ωριμότητα στις διαπροσωπικές επαφές.

  Η φοίτηση διαρκεί περίπου έως 5 χρόνια. Σύνολο καταρτιζομένων: 30 άτομα.

  Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν:

  Εργαστήρι Βιοτεχνικής Εργασίας• Εργαστήρι Φυτοτεχνίας / Βοηθών κηπουρών,

  • Εργαστήρι Ιματισμού,

  • Εργαστήρι Ραπτικής – Πλεκτικής,

  • Εργαστήρι Γραφειακής στήριξης / Κλητήρων.

  Εργαστήρια Επαγγελματικού Τμήματος

  Σκοπός της εκπαίδευσης είναι η επαγγελματική κατάρτιση και η αρμονική ανάπτυξη αυτονομίας, ωριμότητας και η ένταξη στην ανοικτή αγορά εργασίας.

  Η φοίτηση διαρκεί από 2 έως αρκετά χρόνια. Σύνολο καταρτιζομένων: 70 άτομα.

  Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν:

  Εργαστήρι Μεταξοτυπίας• Εργαστήρι Βιοτεχνικής Εργασίας

  • Εργαστήρι Εστίασης,

  • Εργαστήρι Μεταξοτυπίας,

  • Εργαστήρι Ειδών Δώρων,

  • Εργαστήρι Υφαντικής,

  • Εργαστήρι Φυτοτεχνίας.

  Μαθητεία στο επάγγελμα (Πρακτική Άσκηση)

  Εργαστήρι ΥφαντικήςΗ υπηρεσία αυτή στοχεύει στην τοποθέτηση των καταρτιζομένων σε πραγματικούς χώρους εργασίας με στόχο την εκπαίδευσή τους σε ένα αντικείμενο εργασίας.

  Εύρεση εργασίας

  Η υπηρεσία αυτή σκοπεύει στην αναζήτηση πόστων εργασίας για τους καταρτιζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν, και στην εκπαίδευσή στο πόστο εργασίας, όπου τοποθετούνται ως έμμισθοι εργαζόμενοι. Έως σήμερα, η Υπηρεσία έχει τοποθετήσει στην ανοικτή αγορά εργασίας 29 άτομα.


  ΛογότυποΕργαζόμενος με νοητική υστέρηση γράφει για την εργασία του


  Συνοδευτικές υπηρεσίες

  Ψυχίατρος και ψυχολόγος και κοινωνικοί λειτουργοί στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

  Στόχος για όλους τους καταρτιζόμενους είναι η προώθηση στην ανοικτή αγορά εργασίας ως έμμισθοι υπάλληλοι, όπου αυτό είναι δυνατό ανάλογα με το άτομο, τις ικανότητές του, το περιβάλλον του. Όπου δεν είναι εφικτή η επιλογή της ένταξης στην απασχόληση, το «Μαργαρίτα» παρέχει ένα προστατευμένο περιβάλλον επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο τη δια βίου εκπαίδευση των καταρτιζομένων μέσω της απασχόλησης στα Εργαστήριά του.

  Επικοινωνία

  Μεσολογγίου 4-6
  Νέα Πεντέλη
  Τηλ.: 2108044812

  E-mail: marg@acn.gr

  Οργάνωση «Υπηρεσίας Ένταξης στην Απασχόληση»
  Φάκελοι Κοινωνικής Υπηρεσίας

  Η Κοινωνική Υπηρεσία της Υπηρεσίας Ένταξης στην Απασχόληση (ΥΕΑ) έχει τους εξής εξυπηρετούμενους:

  • 11 σπουδαστές του «Μ» στο Τμήμα «Επαγγελματικοί Δρόμοι» (τελειόφοιτοι)

  • 4 εκάστοτε εισερχόμενες περιπτώσεις (intake)

  • 15 εργαζόμενοι (αποφοίτοι) του «Μ»

  Κάθε μέρα, κάθε καταγραφή / εγγραφή περιεχομένου Κοινωνικής Υπηρεσίας (log entry) εισάγεται σε ένα ημερολόγιο ηλεκτρονικού τύπου, σε μορφή προσωπικών σημειώσεων επαγγελματία κοινωνικού λειτουργού.

  Κάθε εβδομάδα, ενημερώνονται οι φάκελοι για 2 από τις της ΥΕΑ (αντιγραφή περιεχομένου από το κεντρικό αρχείο στα αρχεία των φακέλων ηλεκτρονικού τύπου). Αυτό συνεπάγεται 10 φακέλοι υπό ενημέρωση το μήνα.

  Επομένως, όλοι οι φάκελοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας διατηρούνται ενημερωμένοι με καθυστέρηση καταγραφής (log entry lag) έναν με τρεις μήνες, αναλόγως με την κίνηση των «περιστατικών».

  Τα ειδικά σχολεία
  Μέχρι να βιώσω την ιδιαιτερότητα στην οικογένειά μου, δεν πίστευα ότι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον δικό τους με διαφορετικότητα έτσι ώστε να δικαιολογείται η ευαισθησία τους ή που τέλος πάντων να έχουν κάποιο όφελος από το όλο θέμα, θα ασχολιόντουσαν σοβαρά και υπέυθυνα με τα ΑμΕΑ.

  Γνωρίζοντας από κοντά σχολεία και εργαστήρια που εκαπιδεύουν και διαμορφώνουν προικισμένα άτομα με προσόντα και ίσες ευκαιρίες δεν μπορώ παρά να πω «Μπράβο σας, δώστε μας κουράγιο, κρατηθείτε ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας, ετοιμάστε τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζωή τους με ίσους όρους».

  Μαίρη Βελλή

  «Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης» (ΝΕΛΕ)
  Λογότυπο για ΝΕΛΕ.Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.) αποτελούν φορέα υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ). Προσφέρουν επιμορφωτικά προγράμματα στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
  α) Πολιτισμός – Τέχνες
  β) Κοινωνική Οικονομία – Επιχειρηματικότητα
  γ) Αγωγή των Πολιτών
  δ) Προγράμματα για ΑμεΑ.

  Τα τμήματα μάθησης λειτουργούν ως ολιγομελείς ομάδες, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ στους συμμετέχοντες χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης».

  Τα προγράμματα των ΝΕΛΕ χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ).

  Πληροφορίες στους Δήμους, τα υποκαταστήματα του ΟΕΑΔ και τα Τμήματα ΝΕΛΕ της περιοχής σας.

  «Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας» (ΟΨΜ) στις Ένοπλες Δυνάμεις
  Ο θεσμός των Ομάδων Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (ΟΨΜ) στον Ελληνικό Στρατό εφαρμόστηκε το 1990 (πιλοτικά) και ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 1995. Αφορά νεοσύλλεκτους, υπηρετούντες θητεία και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπεται εκτίμηση των αναγκών όλων των νεοσύλλεκτων, μετατεθέντων σε Μονάδες Παραμεθορίου περιοχών και εκτάκτων περιστατικών.

   Διαβάστε περισσότερα από το NOESI.gr σχετικά με του παράγοντες υψηλού κινδύνου και τις ενδείξεις του αυτοκτονικού ιδεασμού σε αυτή τη σελίδα. Διαβάστε, επίσης, για την παρέμβαση στον αυτοκτονικό ιδεασμό σε αυτή τη σελίδα..

  Μέλη Ομάδων Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας

  • Κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι

  Δράση Ομάδων Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας

  • Ψυχοκοινωνική στήριξη στρατιώτη

  • Ενημέρωση ιατρού Μονάδος

  • Ενημέρωση Διοικητή Μονάδος / Διοικητή Σχηματισμού

  • Απαλλαγή από υπηρεσίες ή/και ασκήσεις

  • Χορήγηση αδείας μέσω Διοικητικής μέριμνας

  • Παραπομπή σε στρατιωτικές ιατρικές ή/και ψυχιατρικές υπηρεσίες
  (Με ή χωρίς ένδειξη αλλαγής Σωματικής Ικανότητας)

  • Αναβολή στράτευσης ή απαλλαγή από στρατιωτικές υποχρεώσεις
  (Απολυτήριο)

  24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης

  Η λειτουργία της εν λόγω γραμμής έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2003, με μέριμνα του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΕΠΥΕΘΑ) και λειτουργεί καθημερινά σε εικοσιτετράωρη βάση, στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ) στην περιοχή της Πεντέλης (για το ΣΞ και την ΠΑ), και στο Γραφείο Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής στο Σκαραμαγκά (για το ΠΝ).
  Η γραμμή απευθύνεται σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή στα στρατευμένους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς επίσης και σε όλα τα στελέχη (Στρατιωτικό και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων).

  Η υπηρεσία αυτή στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχολόγους, υπό την εποπτεία ψυχιάτρου και ο χαρακτήρας της είναι κυρίως υποστηρικτικός και συμβουλευτικός. Συγκεκριμένα, παρέχει στήριξη και συμβουλευτική σε θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή του ατόμου στη στρατιωτική ζωή, με την ψυχική υγεία (όπως προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, εθισμού), με προβλήματα συμπεριφοράς (όπως επιθετικότητα, απειθαρχία, ασυνέπεια), με τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και με καταστάσεις κρίσεων (όπως αυτοκαταστροφικές ή ετεροκαταστροφικές απειλές). Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του περιστατικού μπορεί να γίνει παραπομπή στον γιατρό της μονάδας, στην ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο 414 ΣΝΕΝ ή σε κάποιον άλλο φορέα.

  Η ύπαρξη της 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης με τη στήριξη και συμβουλευτική, που παρέχει στους υπηρετούντες στρατιωτική θητεία και στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, συμβάλλει στην καλύτερη και ομαλότερη προσαρμογή τους στο στρατιωτικό περιβάλλον, στη διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας και ως εκ τούτου στην πρόληψη και αποφυγή ακραίων μορφών συμπεριφοράς, όπως η αυτοκτονία και οι βιαιοπραγίες.

  Οι κλήσεις στη γραμμή είναι πάντοτε εμπιστευτικές και απόρρητες για τη διασφάλιση των Προσωπικών Δεδομένων των ενδιαφερομένων.

  Τα τηλεφωνικά νούμερα, που μπορείτε να καλέσετε από σταθερό χωρίς καμία χρέωση είναι τα εξής:

  800-114-555-1: Στρατός Ξηράς (ΣΞ)
  800-114-555-2: Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)
  800-114-555-3: Πολεμικό Ναυτικό* (ΠΝ)

  * Ειδικά για το ΠΝ λειτουργούν επιπλέον γραμμές:
  2105574121, 2105531376, 2105531377(αστική χρέωση).

  Πηγή:
  Απόσπασμα από την ομιλία του Άγγελου Κουτουμάνου, κοινωνικού λειτουργού που υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του σε ΟΨΜ, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Νεολαία ΟΝΝΕΔ με θέμα «Ψυχοκοινωνική Μέριμνα στις Ένοπλες Δυνάμεις: Στήριξη ατόμων με αυτοκτονικό ιδεασμό».

  «Ορίζοντες» (Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ)
  Το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες» (Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων ΑμεΑ) απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 15-35 ετών με νοητική υστέρηση και ήπιες διαταραχές συμπεριφοράς και σε άτομα με αυτισμό μέσης ή υψηλής λειτουργικότητας. Λειτουργεί όλες τις εργάσιμες ημέρες από 8:00-14:00μ.μ.. Παρέχεται μεταφορά των παιδιών με σχολικά λεωφορεία και προσφέρεται δεκατιανό.

  Ιδρύθηκε το 1998 (με αρ. άδεια ίδρυσης 1506/30-6-1998 και άδεια λειτουργίας 4710/7-12-1998) με την πρωτοβουλία ομάδας γονέων ατόμων με αναπηρίες. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό σωματείο (Φ.Ε.Κ. 2172/17-12-1999). Επιδοτείται μερικώς και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

  Το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες» δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:
  – Προκατάρτιση – ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων
  – Επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση σε εργασιακές συνήθειες και εισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία.

  Τα εργαστήρια που λειτουργούν είναι:
  – Kοπτικής- Ραπτικής-Υφαντικής
  – Κεραμικής
  – Χειροτεχνίας
  – Τραπεζαρίας
  – Κοσμημάτων (Δύο Τμήματα Ημερήσιας Φροντίδας)

  ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ (ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  Εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε εκπαιδευόμενο.

  Πρόγραμμα κοινωνικοποίησης
  – Εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, σε δεξιότητες συνδιαλλαγής, πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής

  Πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης

  Μαθησιακό πρόγραμμα
  – Συντήρηση και λειτουργική χρήση κατακτημένων γνώσεων
  – Γραφή- ανάγνωση- αρίθμηση

  Ατομικά προγράμματα
  – Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
  – Εκπαίδευση σε εργασίες γραφείου
  – Εκπαίδευση στην οικιακή οικονομία
  – Εκπαίδευση στην κηπουρική

  Εξειδικευμένες θεραπείες
  – Ατομική – ομαδική ψυχοθεραπεία
  – Λογοθεραπεία
  – Εργοθεραπεία
  – Προετοιμασία για αυτόνομη διαβίωση
  – Ψυχαγωγία
  – Πρόγραμμα γυμναστικής, κολύμβησης και ποδοσφαίρου
  – Απογευματινό πρόγραμμα γυμναστικής
  – Χορός
  – Πρόγραμμα καλλιτεχνικής έκφρασης (θεατρική ομάδα)
  – Επισκέψεις σε θέατρο, κινηματογράφο, μουσεία.

  Συμβουλευτική Στήριξη
  – Ομάδες γονέων 1 φορά το μήνα
  – Συνεδρίες με ψυχολόγο

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  – Κατασκηνωτικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  – Παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.
  – Αθλητικούς αγώνες συλλόγων – φορέων (στίβου, κολύμβησης, basket, bowling)
  – Παρελάσεις για τον εορτασμό του Καρναβαλιού.

  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

  – Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το Πανεπιστήμιο Αθήνας, με το ΤΕΦΑΑ, τα ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας και Εργοθεραπείας για την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών τους.

  ΠΟΡΟΙ

  Οι πόροι του Κέντρου προέρχονται από:
  – Επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Νομαρχίας Αθηνών.
  – Νοσήλια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εκπαιδευόμενων.
  – Χορηγίες από δημόσιους οργανισμούς, ιδιώτες και εισφορές των μελών μας.

  ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

  – Οικονομική βοήθεια: όσοι φίλοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια
  – Δωρεές εις μνήμην
  – Συνδρομή υπό μορφή δωρεάς εις μνήμη, αντί στεφάνου
  – Εθελοντική βοήθεια

  Επικοινωνία:

  Το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες»
  Λεωφόρος Καλλιφρονά 5
  ‘Αγιος Δημήτριος 17341
  Τηλ./Fax: 2109766144
  E-mail: keepea@otenet.gr
  Ιστοσελίδα: http://www.orizontes.7h.com

  «ΠΡΙΣΜΑ +»: Ψηφιακό κανάλι για ΑμεΑ από την ΕΡΤ
  Τρία πολοτικά κανάλια θέτει σε λειτουργία η ΕΡΤ από 16/01/2006. To «Πρίσμα +» προορίζεται και αφορά ΑμεΑ. Aπό τη διοίκηση της ΕΡΤ ανακοινώθηκε, ότι άτομα με αναπηρία και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο θα μπορούν να λάβουν τον εξοπλισμό για τη λήψη του σήματος του καναλιού δωρεάν. Τρέξατε, δοκιμάσατε! Πηγή: ΕΡΤ

  «ΠΡΙΣΜΑ +»

  Πιλοτικό πρόγραμμα με περιεχόμενο αποκλειστικά για τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης, κινητικής αναπηρίας κλπ. να παρακολουθήσουν ψυχαγωγικά, ενημερωτικά προγράμματα, χρηστικές εκπομπές και σύντομα δελτία ειδήσεων. Το πρωτογενές πρόγραμμα, επειδή δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή στην ΕΡΤ, θα είναι παραγωγή εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρίας υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ΕΡΤ.

  «ΣΙΝΕ +»

  Πιλοτικό πρόγραμμα ψυχαγωγικού περιεχομένου, που θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ και επιλεγμένες σειρές από το αρχείο της ΕΡΤ. Θα περιλαμβάνει επίσης, ειδικές ζώνες με παιδικά προγράμματα και θεματικές εκπομπές.

  «ΣΠΟΡ +»

  Πιλοτικό πρόγραμμα ποικίλου περιεχομένου με πολλές αθλητικές εκπομπές και προβολή αθλημάτων που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Επίσης, θα μεταδίδει ενημερωτικά προγράμματα, μουσικές εκπομπές και ειδήσεις που θα παρουσιάζονται με νέα αισθητική και γραφικά.

  «Παμμακάριστος» (Ίδρυμα για το Παιδί)
  Το Ίδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος», προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία ή/και κοινωνικά προβλήματα, ημίτροφα ή οικότροφα από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και από όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στη Νέα Μάκρη, Αττική.

  Το ΄Ιδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη, λειτουργεί από το 1953 ως φορέας παροχής προστασίας και εκπαίδευσης παιδιών.

  Είναι Ν.Π.Ι.Δ. φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και είναι συμβεβλημένο με όλους τους ασφαλιστικούς φορείς. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

  Δέχεται άτομα με ειδικές ανάγκες ή/και κοινωνικά προβλήματα, ημίτροφα ή οικότροφα από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και από όλη την Ελλάδα.

  Δέχεται παιδιά και νέες με γνωσιακές-νοητικές μειονεξίες και, που επιπρόσθετα μπορεί να παρουσιάζουν:

  * στοιχεία αυτισμού ή αυτισμό
  * δυσκολίες στο λόγο και στην επικοινωνία
  * δυσκολίες στην προσοχή και στη συγκέντρωση, με συνοδές εκδηλώσεις στη συμπεριφορά
  * ή συνδυασμός των παραπάνω μειονεξιών

  Σήμερα το ΄Ιδρυμα περιθάλπτει περίπου 200 άτομα, από 3 ετών, που μπορούν να παραμείνουν μέχρι 30 ετών. Τα άτομα αυτά φοιτούν ανάλογα στον Παιδικό Σταθμό, στο Ειδικό Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο ή εκπαιδεύονται στα Εξειδικευμένα Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης βοηθούμενα από την Ειδική Επιστημονική Ομάδα του Ιδρύματος καθώς και από θεραπευτικά και δημιουργικά προγράμματα.

  TMHΜΑΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Παιδικός Σταθμός

  Για κανονικά παιδιά. Στο Τμήμα υπάρχει ενσωματωμένη ομάδα παιδιών με σοβαρά προβλήματα.

  Δημόσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

  Εκτός του προγράμματος του Ειδικού Σχολείου λειτουργούν και 12 τμήματα προ-βαθμίδων, που δέχονται παιδιά που ως ασκήσιμα δεν τα συμπεριλάμβανε η ειδική αγωγή.

  Προεπαγγελματικό τμήμα

  Μονοετές ή διετές πρόγραμμα για εφήβους που καλύπτει όλο το φάσμα της νοητικής καθυστέρησης και προβλημάτων στην επικοινωνία.

  Επαγγελματικά Εργαστήρια

  Με τμήματα που εξειδικεύονται στη ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑ, ΥΦΑΝΤΙΚΗ, ΓΑΖΩΤΙΚΗ, ΚΕΝΤΗΤΙΚΗ, ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ, ΠΛΕΚΤΙΚΗ, ΚΕΡΑΜΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, και στη χρήση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.

  Οικοτροφείο

  Για κορίτσια 3-30 ετών, τα οποία αδυνατούν να φοιτούν σαν εξωτερικά :

  α) Λόγω παντελούς απουσίας οικογενειακού περιβάλλοντος
  β) Λόγω επιβεβλημένης ανάγκης απομάκρυνσής τους από το οικογενειακό περιβάλλον, που υποφέρει είτε από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (κακοποίηση, ψυχοπαθολογία οικογένειας, κ.λ.π.), είτε από οικονομική ανέχεια
  γ) Λόγω απόστασης, καθώς τα προγράμματα του Ιδρύματος παρακολουθούν ΑΜΕΑ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου παρατηρείται ανυπαρξία ανάλογων πλαισίων.

  Διαθέτει Ιατροπαιδαγωγικό Σταθμό, Κοινωνική Υπηρεσία και εξειδικευμένους επαγγελματίες που πλαισιώνουν την ειδική εκπαίδευση.

  Παρέχονται:

  * Λογοθεραπεία, αποκατάσταση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (Δυσλεξία, κ.λ.π.) και εφαρμογή προγραμμάτων γλωσσικής ανάπτυξης (π.χ. Makaton)
  * Κινησιοθεραπεία με ειδικά μαθήματα γυμναστικής, και ειδικής ρυθμικής (Graham)
  * Αθλοπαιδιές, στίβος, χορός, ρυθμός, εφαρμοσμένη φυσική αγωγή
  * Μουσική αγωγή με το σύστημα Orff, Μουσικοθεραπεία.
  * Αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική.
  * Υποστήριξη της ειδικής αγωγής με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρήση ειδικού εκπαιδευτικού λογισμικού ( Computer Assisted Learning)
  * Aγωγή με το σύστημα RAMAIN

  Επικοινωνία:

  Μαραθώνος 1
  Νέα Μάκρη 19005
  Τηλ.: 2294096013
  Φαξ: 2294091407
  Ε-mail: pam@doukas.gr

  «Στουπάθειο»: Υπηρεσία Ειδικής Παιδαγωγικής
  To Στουπάθειο«Το Στουπάθειο» είναι μία από τις Υπηρεσίες του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε), επιχορηγούμενο και εποπτευόμενο εξ’ ολοκλήρου από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ονομάστηκε από τον κληροδότη της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου Αναστάσιο Στουπάθη. Είναι το πρώτο πλαίσιο στο χώρο της Ειδικής Αγωγής που οργανώθηκε από Ν.Π.Ι.Δ., τον Οκτώβριο του 1962.

  Η ίδρυσή του αποτέλεσε το πρώτο επίτευγμα γονέων που συλλογικά αποφάσισαν να καταπιαστούν με το πρόβλημα τους και παράλληλα την πρώτη μεταπολεμικά επιστημονικά οργανωμένη, πρότυπη και πειραματική προσπάθεια στον τομέα αγωγής του καθυστερημένου παιδιού. Δηλαδή η δημιουργία του οφείλεται στην πρώτη στην Ελλάδα συνεργασία ενός Επιστημονικού οργανισμού και ενός Συλλόγου Γονέων «Ένωσις Γονέων και Κηδεμόνων Απροσαρμόστων Παίδων» και του Κ.Ψ.Υ. τότε, Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε σήμερα όπως σημειώνει στο βιβλίο της η κ.Λουκία Πιστικίδου-Δρόσου «Το Ασκήσιμο Νοητικά Καθυστερημένο Παιδί».

  Το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας αλλά και λειτουργίας του Στουπαθείου, ως «Εργαστηρίου μαθητείας για τη ζωή, ανοιχτό στη ζωή, στημένο για την ζωή» σύμφωνα με τη διατύπωση του παιδαγωγού Κώστα Καλαντζή πρώτου Διευθυντή του Στουπαθείου στην εναρκτήρια ομιλία του, στήριξαν τότε σημαντικά πρόσωπα του χώρου της Ψυχικής Υγείας: η Επιστημονική Υπεύθυνη του Τομέα Ψυχικής Υγιεινής Ψυχαναλύτρια Δρ ΄Αννα Ποταμιάνου, ο Γενικός Διευθυντής παιδοψυχίατρος Α. Διαμαντόπουλος και ο Διοικητικός Διευθυντής Γ. Ζαφειρίου.

  Η πρώτη ομάδα επαγγελματιών συγκροτήθηκε από τους Διευθυντή δρ. Κώστα Γ. Καλαντζή, Κοινωνική Λειτουργό κ.Όλγα Ζάρναρη και Παιδαγωγούς τις κυρίες Λουκία Πιστικίδου – Δρόσου, Νέλλα Σαμανίδου και Μαρία Ρώτα.


  ΤΟ ΣΤΟΥΠΑΘΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ


  Η Υ.Ε.Π «Το Στουπάθειο» προσφέρει ειδική αγωγή, προεπαγγελματική εκπαίδευση και θεραπευτική στήριξη σε παιδιά και νέους (6-22 χρόνων) με μέτρια νοητική καθυστέρηση.

  Σκοπός είναι μέσα από σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους ,με επιμονή και πολύχρονη προσπάθεια να βοηθηθούν τα άτομα με νοητική καθυστέρηση να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να ζήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους δίπλα μας, ανάμεσά μας, μαζί μας.

  Κύριοι στόχοι είναι η αυτοεξυπηρέτηση, η αξιοποίηση δυνατοτήτων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων, η ενίσχυση της κοινωνικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και η καλύτερη δυνατή επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης η στήριξη των οικογενειών, η ενεργοποίηση κοινωνικών φορέων και παραγόντων, η εγκατάσταση συνεχούς επικοινωνίας με την κοινότητα αποτελούν επίσης βασικούς στόχους.

  To Στουπάθειο


  ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


  Α. Εκπαίδευση
  Β. Θεραπευτική στήριξη

  Α . ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Η εκπαίδευση στο Στουπάθειο διαρθρώνεται σε δύο μεγάλους κύκλους.

  1. Οι Βαθμίδες : Α – Β – Γ ( 6-16 χρόνων)
  2. Τα Εργαστήρια : Προεπαγγελματικός – Επαγγελματικός Κύκλος Κηπουρικής, Γενικής Χειροτεχνίας, Οικοκυρικής ( 16-22 χρόνων)

  Α.1 Οι Βαθμίδες Α, Β, Γ 6-16 χρόνων (ομάδες 6-8 παιδιών). Εντάσσονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία, το είδος και τον βαθμό δυσκολίας τους. Το πρόγραμμα εξατομικεύεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε παιδιού.

  Η κάθε Βαθμίδα έχει δικό της Ειδικό Παιδαγωγό και Βοηθό Παιδαγωγού.

  Αναλυτικά:

  Τομείς Εργασίας Προγράμματος Βαθμίδων
  1. ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
  2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  3. ΛΟΓΟΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
  5. ΣΩΜΑΤΟΓΝΩΣΙΑ
  6. ΓΝΩΣΕΙΣ:
  α) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  β) ΣΧΟΛΙΚΕΣ

  Α.2 Εργαστήρια: Κηπουρικής – Γενικής Χειροτενίας – Οικοκυρικής ( Ομάδες 8-10 νέων).
  Φοιτούν Νοητικά Καθυστερημένοι έφηβοι, ηλικίας 16 ή 17 χρόνων διάρκεια φοίτησης 5 χρόνια.


  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


  Επίσης στο Στουπάθειο πραγματοποιούνται προγράμματα:

  ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ
  ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
  ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
  ΚΗΠΟΥ
  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: 1 φορά ανά δεκαπενθήμερο. Ο στόχος είναι επιμορφωτικός ή ψυχαγωγικός όπως επισκέψεις σε μουσεία, σε εργοστάσια, περίπατοι σε πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ.

  To Στουπάθειο

  Β. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

  Παράλληλα με την εκπαίδευση λειτουργεί ομάδα Θεραπευτών Ψυχικής Υγείας που αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνική Λειτουργό, η οποία προσφέρει διαγνωστικό, συμβουλευτικό και θεραπευτικό έργο στους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και στις οικογένειές τους.


  ΚΡΙΤΉΡΙΑ KAI ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ – ΦΟΙΤΗΣΗΣ


  Κριτήρια εισαγωγής σε αδρές γραμμές :
  • Δείκτης νοημοσύνης που να κυμαίνεται από 30-35 μέχρι 50-55.
  • Να υπάρχει στοιχειώδης δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.
  • Να μην υπάρχουν σοβαρές κινητικές και αισθητηριακές δυσκολίες.

  Για την τοποθέτηση ενός εφήβου στα Εργαστήρια λαμβάνεται υπ’ όψιν:
  o Το ενδιαφέρον του παιδιού
  o Οι δεξιότητές του και οι πιθανότητες για μελλοντική του αποκατάσταση.

  Διαδικασία εισαγωγής:

  Η εισαγωγή των παιδιών γίνεται μετά από αξιολόγηση του παιδιού η του εφήβου από ομάδα Ειδικών Επιστημόνων που απαρτίζεται από :
  – Την Διευθύντρια
  – Την Παιδοψυχίατρο
  – Την Ψυχολόγο
  – Την Κοινωνική Λειτουργό
  – Την Ειδικό Παιδαγωγό ή την Εργοθεραπεύτρια

  Γίνεται δεκτό για 2 μήνες δοκιμαστικής φοίτησης. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Επιστημονικής Ομάδας στους γονείς γίνεται από την Διεύθυνση και την Κοινωνική Λειτουργό.

  Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 πμ – 2 μμ και ακολουθεί το Πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας (έναρξη, λήξη, αργίες σχολικής χρονιάς).

  Διεύθυνση: Λεωφόρος Πεντέλης 135, Τ.Κ. 152 35 Χαλάνδρι

  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106827080, 2106815256
  Τηλέφωνο Γραμματείας & Fax: 2106815672
  Μεταφορά: Με λεωφορεία που διαθέτει η Υπηρεσία.
  Οικονομικά δεδομένα: Tα έξοδα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

  «Συμβουλευτική Γονέων»
  Λογότυπο για το πρόγραμμα Συμβουλευτική Γονέων.Το Πρόγραμμα «Συμβουλευτική Γονέων» έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο τους, προσφέροντάς τους γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα που τους απασχολούν. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με πανελλαδική κάλυψη.

  Λογότυπο για το πρόγραμμα Συμβουλευτική Γονέων.Το Πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών
  • Σε γονείς κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης
  • Σε μελλοντικούς γονείς

  Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρονται τμήματα μάθησης, τα οποία λειτουργούν ως 23μελείς ομάδες, διάρκειας 40 ωρών. Καταρτισμένοι εκπαιδευτές, με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, παρουσιάζουν τα θέματα και δίνουν στους γονείς τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω ανταλλαγής εμπειριών, αλλά και βιωματικών ασκήσεων.

  Τα βασικά θέματα που απασχολούν τους γονείς στα τμήματα είναι:

  – H λειτουργία της οικογένειας ως ομάδας
  – Επικοινωνία-διαπροσωπικές σχέσεις
  – Ανάπτυξη και εξέλιξη παιδιών και εφήβων
  – Οικογένεια και σχολείο

  Πληροφορίες στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σε Διευθύνσεις και Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  «Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
  Λογότυπο του Συνηγόρου της ΥγείαςΟ Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσπίσθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 3293/2004. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του σχετικά με τα δικαιώματα της υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης εισηγείται προς το αρμόδιο Υπουργείο μέτρα για την αποκατάσταση και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την εξάλειψη των φαινομένων κακοδιοίκησης και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και των σχέσεών τους με τον πολίτη.

  Ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ενταχθεί στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, εξετάζοντας αναφορές που έχουν ως αντικείμενό τους το δικαίωμα για Προστασία της Υγείας και για Κοινωνική Πρόνοια των Πολιτών.Στον κύκλο Κοινωνικής προστασίας μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην επαφή του με τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα Έλληνες πολίτες, αλλοδαποί, ομογενείς επαναπατρισθέντες και μετανάστες και η διαμεσολαβητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην προστασία των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρίες, οι σωματικά και ψυχικά ασθενείς, κ.ά..

  Ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξετάζει τη νομιμότητα ατομικών διοικητικών πράξεων ή παραλείψεων φορέων του συστήματος Υγείας κατόπιν υποβολής αναφοράς από τους θιγόμενους πολίτες, Έλληνες ή αλλοδαπούς. Παρεμβαίνει, εφόσον προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη απευθυνθεί στην εμπλεκόμενη υπηρεσία υγείας. Διαμεσολαβεί σε υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τα Ταμεία, τα Νοσοκομεία, τα Ψυχιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ κ.λπ..

  Ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του 2005, χειρίστηκε 483 αναφορές πολιτών σχετικές με θέματα υγείας/πρόνοιας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 23,27% του συνόλου των αναφορών που απασχόλησαν τον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας. Ειδικότερα, ο Συνήγορος της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ασχολήθηκε κυρίως με προβλήματα που αντιμετώπισαν ασφαλισμένοι τόσο στην επικοινωνία τους με τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης στο ζήτημα των προβλεπόμενων παροχών ασθένειας όσο και με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό των αναφορών του Συνηγόρου της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θίγει προβλήματα που έχουν σχέση με την προστασία των ΑμεΑ, καθώς και με την προστασία της μητρότητας. Αναλυτικά, ποσοστό 35,67% αφορά στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών, 33,21% τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., 13,66% την προστασία των ΑμεΑ, 7,59% την προστασία της μητρότητας και 6,26% τις προνοιακές παροχές.

  Επικοινωνία με τον «Συνήγορο της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

  Χατζηγιάννη Μέξη 5
  Αθήνα 115 28
  3ος όροφος

  Φαξ: 210 7289739
  E-mail: sty@synigoros.gr

  «Σχολές Γονεών»
  Λογότυπο για τις Σχολές Γονέων.Οι «Σχολές Γονέων» αποτελούν ένα σχετικώς νέο θεσμό, που σκοπεύει στην υποστήριξη γονέων και οικογένειας των μαθητών των τριών πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικό έως Λύκειο). Η κάλυψη που προσφέρουν είναι Πανελλαδική και η «φοίτηση» δωρεάν. Κύριο στόχο αποτελεί η ενημέρωση και η μάθηση μέσα από την εμπειρία. Με τη νέα σχολική χρονιά, μη χάσετε την ευκαιρία!

  Στις «Σχολές Γονέων» ο κάθε γονιός μπορεί να ενημερωθεί πάνω σε θέματα που αφορούν:

  • Την αναπτυξιακή πορεία και διαπαιδαγώγηση των παιδιών
  • Τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας
  • Τους συναισθηματικούς δεσμούς των μελών της

  Αλλά κυρίως θα έχει την ευκαιρία:

  • Να συζητήσει με ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας
  • Να διατυπώσει τις δικές του απόψεις
  • Να εκθέσει τις δικές του εμπειρίες
  • Να ανταλλάξει με άλλους γονείς τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του
  • Να δεχθεί ψυχολογική υποστήριξη για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει με τα παιδιά του
  • Να ενημερωθεί για τα επίκαιρα ψυχοκοινωνικά θέματα.

  Θέματα υπό διερεύνηση

  Σε κάθε Δήμο της χώρας λειτουργούν διάφορες ομάδες «Σχολές Γονέων» με διαφορετική θεματολογία. Συνήθως τα θέματα, όπου επικεντρώνονται οι τυπικές ομάδες είναι, Οι γονείς συμμετέχουν σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους:

  • προσχολική ηλικία (0-6 ετών),
  • σχολική ηλικία (6-12 ετών),
  • εφηβεία (12 ετών και άνω),
  • μονογονεϊκές οικογένειες.

  Τα θέματα που συζητούνται σε μία «Σχολή Γονέων» προκύπτουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των γονέων και το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών.

  Οργάνωση και λειτουργία

  Οι «Σχολές Γονέων» λειτουργούν σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, όπως επίσης και με Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς.

  Ανοικτή πρόσκληση προς ειδικούς

  Η Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για ψυχολόγους, ψυχοπαιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς για να συντονίσουν «Σχολές Γονέων». Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2107647872 και 6973233673 (κα Παππά).
  Επισκεπτείτε τον ιστοτόπο www.sitemaker.gr/sxolesgoneon.

   Περισσότερα για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων:

  Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων, σωματείο αναγνωρισμένο μορφωτικό, το οποίο αποτελεί παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων (Federation Internationale pour l’ Education des Parents – F.I.E.P.), αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία Σχολών Γονέων σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι: α) η στήριξη του δοκιμαζόμενου θεσμού της οικογένειας, β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην Πρόληψη.

  «Χαρά» (Κέντρο Ειδικών Ατόμων)
  Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» είναι μια στέγη φιλοξενίας 50 παιδιών με σοβαρά νοητικά και σωματικά προβλήματα. Λειτουργεί από το 1983 ως φιλανθρωπικό Σωματείο. Τα παιδιά παρακολουθούνται από επιστημονικό προσωπικό: ιατρούς, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδαγωγούς, νοσηλευτές.

  Το 1986 η δωρεά ενός ιδιώτη, έδωσε στο σωματείο τη δυνατότητα να αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη στην Παλλήνη Αττικής. Μετά το σεισμό του 1999 αποφασίσθηκε η κατεδάφιση του κτιρίου και η ανέγερση ενός νέου οικοτροφείου στον ίδιο χώρο. Το Κ.Ε.Α. η «ΧΑΡΑ» εξασφάλισε τα αρχιτεκτονικά σχέδια από ένα φίλο του σωματείου καθώς και το απαιτούμενο ποσό για το έργο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η κατασκευή του νέου κτιρίου 2800 τ.μ. ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2005 και είναι μια σύγχρονη μονάδα με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

  Επικοινωνία

  Κέντρο Ειδικών Ατόμων «η Χαρά»
  Λεωφόρος Μαραθώνος 90
  Παλλήνη 15354
  Τηλ.: 2106666702, 2106030619
  E-mail: info@kea-hara.gr

  «Ψυχαργώς» (Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης)
  Λογότυπο για το Πρόγραμμα Ψυχαργώς.Το Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με την κωδική ονομασία «Ψυχαργώς» είναι ένα εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα.

  Στόχος είναι να δημιουργηθούν αποτελεσματικά δίκτυα κοινοτικών δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματά του, στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα και όχι στο ασυλικού τύπου, αναποτελεσματικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στιγματισμού, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

  Με βάση αυτούς τους στόχους το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» δημιουργεί δομές αποκατάστασης (Ξενώνες, Οικοτροφεία, Διαμερίσματα) για τον αποϊδρυματισμό των χρονίων ασυλικών ασθενών που ζούσαν στα Ψυχιατρεία και ταυτόχρονα κοινοτικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Ψυχιατρικά Τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.α.)

  Για τα παιδιά και τους έφηβους έχουν σχεδιαστεί αρκετές δομές κοινοτικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και βεβαίως αφορούν τα άτομα με προβλήματα ψυχικών διαταραχών και όχι εν γένει τα άτομα με αναπηρίες, εκτός αν αυτά αναπτύσσουν παράλληλα και δευτερογενώς και ψυχικές διαταραχές.

  Στο επισυναπτόμενο έγγραφο θα βρείτε τις κοινοτικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας (με στοιχεία επικοινωνίας), που είτε έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα, είτε πρόκειται να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2008, οπότε λήγει και η τρέχουσα Β΄ φάση του Προγράμματος «Ψυχαργώς».

  Ευχαριστούμε για την προσοχή και είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερα πρόσθετα στοιχεία.

  Για τη Μονάδα Υποστήριξης & Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ψυχαργώς»
  Δημήτρης Χονδρός
  Υπεύθυνος Έργου

  «Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης»
  Το Κ.Ε.Κ. Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, είναι ένα Kοινωφελές Ίδρυμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ιδρύθηκε το 1979 και η μέχρι σήμερα η εμπειρία του, αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και πιο συγκεκριμένα, την κατηγορία των ατόμων με νοητική στέρηση. Σήμερα, το Κέντρο φιλοξενεί 55 άτομα και απασχολεί 28 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων.

  Επικοινωνία

  Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης
  Χρυσά Ξάνθης
  Τηλ.: 2541025182
  Φαξ: 2541025182
  E-mail: pro-amea@otenet.gr
  Ιστοτόπος: Κάντε κλικ εδώ.

  11 Δεκεμβρίου: «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού»
  Ένα βίντεο παραγωγής του Υπουργείου Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, 11 Δεκεμβρίου. Μη φοβάστε δεν έχει βία! Όπως λέει και στο τέλος των εικόνων του το κλιπάκι, μερικά παιδιά εύχονται οι γονείς τους να ήταν ζώα! Δείτε το βίντεο εδώ…
  Αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των αναπήρων
  Παρακολούθησα σήμερα το πρωί (31/10/2006) στην εκπομπή της ΝΕΤ με τους κ.κ.Λυριτζή & Οικονόμου την συζήτηση ανάμεσα στον Υφυπουργό Υγείας κ.Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο της εθνικής συνομοσπονδίας αναπήρων Ελλάδος κ.Βαρδακαστάνη σχετικά με την νέα μέθοδο αξιολόγησης ενός ατόμου ώς ανάπηρου προκειμένου αυτό να πάρει ότι δικαιούται από την Πολιτεία.

  Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός είπε ότι » ..δεν μας νοιάζει μόνο να αξιολογήσουμε το άτομο ως ανάπηρο ή μη αλλά και το μετά δηλ. πως θα σταθεί στον εργασιακό του χώρο, τι θεραπείες θα απαιτηθούν κ.ά.»

  Επίσης, προτάθηκε η φακέλωση του κάθε ανάπηρου από την στιγμή της γέννησής του (ακόμα και προγεννητικά !) μέχρι σήμερα σε ένα φάκελο ατομικό, στον οποίο φαντάζομαι θα περιέχονται όλα τα πως και τα γιατί του κάθε αναπήρου.

  Μίλησαν για Κάρτα Αναπηρίας σε όλους του μη αναστρέψιμους αναπήρους (τυφλούς, κωφαλάλους, νοητικά αναπήρους, με αυτισμό, παραπληγίες κ.λ.π.) η οποία θα ισχύει για πάντα, θα προσδιορίζει τον κατέχοντα και δεν θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίζεται με τακτικούς επανέλεγχους του αναπήρου.

  Ακόμα αναφέρθηκαν ΟΛΟΙ στην σημασία που έχει η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ατόμου με ειδικές ανάγκες έστε να μην εξευτελίζεται στις επιτροπές. (αναφέρθηκε περιστατικό από τον κ,Βαρδακαστάνη παραπληγικού που έπρεπε να μεταφερθεί στα χέρια για να περάσει επιτρόπή στο ΙΚΑ !!!!)

  Αναφέρθηκαν και για τους αναπήρους – μαιμούδες που πρέπει να εκλείψουν και που για τέτοια φαινόμενα δεν φταίει μόνο ο φέρων το στίγμα αλλά και γιατροί που ασχλήθηκαν και οι επιτροπές.

  Ολα αυτά τα νέα στοιχεία αξιολόγησης θα έχουν σαν γνώμονα και βάση ένα νέο διεθνώς αποδεκτό και προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα επιστημονικό εγχειρίδιο με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπει ο νόμος, το πώς πρέπει να αξιολογείται κάποιος ως ανάπηρος, ποιος θεωρείται ανάπηρος κ.άλλ.

  Το βιβλίο αυτό, όπως τόνισε ο Υφυπουργός ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κτήμα του κάθε ταμείου, γιατρού, θεραπευτή, ειδικού που εμπλέκεται με την Ειδική Αγωγή και θα πρέπει να εκπειδευτούν ως προς την εφαρμογή του όλοι οι προαναφερθέντες.

  Η συζήτηση έκλεισε με μία επισήμανση από κοινού : για να λειτουργήσουν όλα αυτά και να έρθουν για επαναξιολόγηση περίπου 500.000 ανάπηροι πρέπει να αποκτηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τόσο από τους άμεσα ανδιαφερόμενους αλλά και από τους γονείς παιδιών με αναπηρία για το σύστημα και εάν καταφέρουμε και διώξουμε μακριά τις «μαϊμούδες » τότε η πίτα θα μοιραστεί σε μεγαλύτερα κομμάτια απ΄ότι τώρα!» .

  Σχόλιο:
  Μακάρι να γίνει κάτι καλό σ’ αυτή τη χώρα και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη να ευνοηθούν πραγματικά και όλοι εμείς που μας αγγίζει το θέμα, πρώτοι θα βοηθήσουμε.

  Aλλά, σας παρακαλούμε όχι άλλες «μαϊμούδες» στη ζωή μας, σε όλους τους τομείς.

  Με εκτίμηση
  Μαίρη Βελλή

  Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ΑμεΑ στον Πειραιά
  Σε έναν φιλόξενο χώρο, στο κέντρο του Πειραιά, επί της οδού Ζωσιμαδών 44, λειτουργεί το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με πρωτοβουλία του Νομάρχη Πειραιά κυρίου Ιωάννου Μίχα. Εκεί συντελείται ένα πολύ σημαντικό έργο και παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες προς τις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.

  Ειδικότερα στα ΑμεΑ της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, παρέχονται:

  • Ευκαιρία αυτονομίας των ΑμεΑ. Τα ωφελούμενα άτομα μπορούν να φεύγουν από το σπίτι τους, να κυκλοφορούν στην Πόλη μας, να αλλάζουν περιβάλλον χωρίς την συνοδεία των γονέων τους διότι το «Δίκτυο» διαθέτει για τον σκοπό αυτό κατάλληλο μεταφορικό μέσο.
  • Δυνατότητα Κοινωνικοποίησης. Το «Δίκτυο» είναι στελεχωμένο με νέους ανθρώπους επιστημονικά καταρτισμένους, που εργάζονται όλη την ημέρα με τα ΑΜΕΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Άσκηση οριοθέτησης: Ιδιαίτερα τα ωφελούμενα ΑμεΑ με ΝΥ στο «Δίκτυο» ζουν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, που λειτουργεί κάτω από μια ιδιαίτερα υπεύθυνη, οργανωτική, γνώστη του αντικειμένου και αποτελεσματική Διεύθυνση. Με πολύ μεράκι και δημιουργική διάθεση, η Διεύθυνση διατηρεί ένα επίπεδο στο χώρο που τον καθιστά πρότυπο στο είδος του.

  Από την θέση του πολύπειρου γονέα ΑμεΝΥ συγχαίρω τον Νομάρχη Πειραιά για την εξαιρετική πρωτοβουλία, αλλά και όλους τους συντελεστές του έργου και εύχομαι το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με τη στήριξη των συμπολιτών μας, να επεκταθεί και να καλύψει και άλλα ζωτικά θέματα των ΑΜΕΑ στα οποία ζητήματα, δυστυχώς, η πολιτεία μας έχει σοβαρό έλλειμμα και δεν τα έχει αγγίξει ακόμη.

  Λυγερή Βασιλείου

  Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής
  Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΥΠΕΠΘ) έχει στην αρμοδιότητα της τα θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχει υπό την εποπτεία της όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ηλικίες μαθητών 4-22 ετών.

  Στο έργο της συνεπικουρείται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΥΣΕΕΠ), που χειρίζεται θέματα του προαναφερόμενου προσωπικού, καθώς και από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το οποίο είναι το αρμόδιο εισηγητικό όργανο για το σύνολο των θεμάτων της Ειδικής Αγωγής.

  Η Διεύθυνση υλοποιεί την εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΕΠΘ για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αφενός μέσω των Συμβούλων Ειδικής Αγωγής και των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) για θέματα ενημέρωσης, συμβουλευτικής, και σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και αφετέρου μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα οργάνωσης και στελέχωσης των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ).

  Τμήμα Α΄: Διοικητικού
  Τηλ: 210 3314553

  Το Τμήμα Α΄ (Διοικητικού) είναι υπεύθυνο για θέματα αλληλογραφίας και διεκπεραίωσης των σχετικών εγγράφων της Υπηρεσίας, καθώς επίσης για την τήρηση του αρχείου και του υλικού.

  Τμήμα Β΄: Εφαρμογής Προγραμμάτων
  Τηλ: 210 3235751

  Το Τμήμα Β΄ (Εφαρμογής Προγραμμάτων) είναι υπεύθυνο για θέματα καταγραφής στατιστικών δεδομένων των ΣΜΕΑ Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, που αφορούν μαθητές, εκπαιδευτικούς, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ΚΔΑΥ, καθώς και την εκπόνηση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

  Τμήμα Γ΄: Διδακτικών Βιβλίων, Μέσων Διδασκαλίας και Εξοπλισμού
  Τηλ: 210 3247761

  Το Τμήμα Γ΄ (Διαγνωστικών και Εξοπλιστικών μέσων) είναι υπεύθυνο για την αναζήτηση επιστημονικών διαγνωστικών μέσων, σχολικών βιβλίων, καθώς και οποιασδήποτε μορφής εποπτικών κι εξοπλιστικών μέσων.

  Επικοινωνήστε:

  Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής
  Ερμού 15
  Αθήνα 10185
  Τηλ: 210 3235932
  Φαξ: 210 3235876

  ΕΕΝA («Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής»)
  Λογότυπο για την Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής (ΕΕΝA)H Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής (Ε.Ε.Ν.Α.) είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό την προώθηση της μετεκπαίδευσης στη παρέμβαση «Bobath NTD» (Neurodevelopmental Treatment – μτφ. Nευροεξελικτική Αγωγή), μέθοδο κινησιοθεραπείας που εφαρμόζεται σε ασθενείς με νευρομυϊκή δυσλειτουργία.

  Το Σωματείο ΕΕΝΑ στοχεύει:

  • Στη θεσμική κατοχύρωση της εξειδίκευσης και μετεκπαίδευσης στη Νευροεξελικτική Αγωγή – Bobath,
  • στην καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας,
  • στην ανταλλαγή μεταξύ των μελών απόψεων και επιστημονικής εμπειρίας, και
  • στην ενημέρωση επιστημονικών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για τις αρχές της Νευροεξελικτικής Αγωγής – Bobath, στοχεύοντας συγχρόνως στη διάδοσή της.

  Μέλη της ΕΕΝΑ

  Μέλος της ΕΕΝΑ μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας ή αλλοδαπός γιατρός, φυσιοθεραπευτής , εργοθεραπευτής, ή λογοπεδικός που αποδεδειγμένα έχει επιστημονικούς τίτλους και εμπειρία Νευροεξελικτικής Αγωγής-BOBATH.

  Νευροεξελικτική Αγωγή – Mέθοδος Βοbath

  Η μέθοδος Βοbath – N.D.T. (Neurodevelopmental Treatment) αναπτύχθηκε μετά το 1950 από τον Karel και την Berta Bobath, γιατρός και φυσικοθεραπεύτρια αντίστοιχα. Οι δυό τους εισήγαγαν μια νέα μέθοδο κινησιοθεραπείας, αρχικά για ενήλικες και μετέπειτα για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

  Η μέθοδος βρήκε γρήγορα απήχηση και εφαρμόστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με νευρομυϊκή δυσλειτουργία, καθιστώντας τη σήμερα ως την πιο διαδεδομένη μέθοδο.

  Στη δεκαετία του 1970 η Dr E. Kohn παιδονευρολόγος κι η M. Quinton φυσιοθεραπεύτρια, πρόσθεσαν την εμπειρία τους με βρέφη έως 12 μηνών και τόνισαν τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης της NDT σε νεογνά και βρέφη.

  Οι Θεραπευτές NDT

  Ο φυσικοθεραπευτής NDT αξιολογεί τις αποκλίσεις κα την ποιότητα της κινητικής λειτουργικής δραστηριότητας. Εντοπίζει τα προβλήματα της αδρής και της λεπτής κινητικότητας με γνώση την φυσιολογική ανάπτυξη.

  Προετοιμάζει και ενσωματώνει κινητικά χαρακτηριστικά που λείπουν ή εκφράζονται μη φυσιολογικά. Καταστρώνει και εφαρμόζει, εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα και προτείνει ειδικά βοηθήματα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποκατάστασης.

  Ο εργοθεραπευτής NDT αξιολογεί, πώς η αισθητικοκινητική διαταραχή εμπλέκεται στις ικανότητες τους παιδιού στο παιχνίδι, στο σχολεία, στην αυτοϋπηρέτιση και στις κοινωνικές σχέσεις.

  Ο στόχος της εργοθεραπείας είναι να εντοπίζει και να αξιολογεί δεξιότητες που σχετίζονται με την λειτουργικότητα του χεριού, την αυτοϋπηρέτιση, την ψυχαγωγία, το παιχνίδι και τις προεπαγγελματικές δεξιότητες.

  Ο εργοθεραπευτής NDT καταστρώνει και εφαρμόζει θεραπευτική παρέμβαση μελετώντας αναλυτικά ποιοι τομείς μιας δραστηριότητας δυσχεραίνουν το παιδί.

  Ο λογοπεδικός NDT αξιολογεί και αναλύει τις αισθητικοκινητικές διαταραχές στις πρωτογενείς λειτουργίες του στόματος (λειτουργίες που σχετίζονται με τη σίτιση) και στην επικοινωνία του παιδιού. Οι διαταραχές στάσης- κίνησης συνδέονται άμεσα με τις διαταραχές σίτισης και ομιλίας, συνεπώς λογοπεδικός NDT προτείνει μια θεραπευτική παρέμβαση, που προετοιμάζει το παιδί ολιστικά αισθητικο-κινητικά για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σίτιση, την άρθρωση και την φώνηση. Όπου προκύπτει ανάγκη προτείνει εναλλακτικές λύσεις επικοινωνίας.

  Βασικές αρχές της Νευροεξελικτικής Αγωγής

  • Έμφαση δίνεται στην ποιότητα της κίνησης.
  • Στόχος είναι η λειτουργία με σεβασμό στην ποιότητα.
  • Στους μακροπρόθεσμους στόχους πάντοτε κυριαρχεί η πρόληψη των αντισταθμίσεων που οδηγούν σε ορθοπεδικές παραμορφώσεις.
  • Η θεραπευτική στρατηγική είναι απόλυτα εξατομικευμένη.
  • Αντιμετωπίζεται το άτομο ως σύνολο (ολιστική προσέγγιση.
  • Η εκπαίδευση και η συνεργασία των γονέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας των θεραπευτικών στόχων.
  • Η συνεργασία των μελών της ομάδας θα εξασφαλίσει το αποτέλεσμα της θεραπευτικής παρέμβασης.
   Πηγή:
   Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής
   http://www.eena.gr
  ΕΛΕΠΑΠ («Ελλ. Εταιρ. Προστασίας Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων»)
  Λογότυπο ΕΛΕΠΑΠ.Η «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων» (ΕΛΕΠΑΑΠ) παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα πάσης φύσεως.

  Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, φιλανθρωπικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς αναγνωρισμένο από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1937, έχει έδρα την Αθήνα και πέντε παραρτήματα σε:
  – Θεσσαλονίκη
  – Χανιά
  – Γιάννενα
  – Βόλο
  – Αγρίνιο

  Κύριες παθήσεις των ατόμων που εξυπηρετεί η ΕΛΕΠΑΑΠ αποτελούν οι ακόλουθες:

  – εγκεφαλική παράλυση,
  – εγκεφαλοπάθεια,
  – μυϊκή δυστροφία,
  – κρανιοεγκεφαλική κάκωση,
  – μαιευτική παράλυση,
  – μηνιγγομυελοκύλη,

  καθώς και διάφορα σύνδρομα με κινητικά προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης, πλατυποδίας, κ.λπ..

  Επικοινωνία

  Κόνωνος 16
  Αθήνα
  Τηλ: 2107228360, 2107233860, 2107212780
  Φαξ: 2107228380

  E-mail: elepap@otenet.gr
  Ιστότοπος: www.elepap.gr

  ΕΛΕΠΑΑΠ Radio!
  Λογότυπο ΕΛΕΠΑΑΠ.Το έτος 2005-2006 μια ομάδα ατόμων με αναπηρία εκπαιδεύτηκε σε ένα πρότυπο στούντιο ραδιοφώνου πλήρως εξοπλισμένο και με την παρουσία ενός δημοσιογράφου-ηχολήπτη. Οι εκπομπές που παρήγαγε το ΕΛΕΠΑAΠ Radio βρήκαν το δικό τους χώρο στον «αέρα» μέσω του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94 FM».

  // <![CDATA[
  // // <![CDATA[
  //

  Διαφημιστικά μηνύματα από το Google.

  Η ΕΛΕΠΑAΠ δίνει και φέτος την ευκαιρία σε άτομα με κινητική αναπηρία να εκπαιδευτούν πάνω στο αντικείμενο της δημοσιογραφίας και του ραδιοφώνου.

  Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες:
  – βασικές αρχές δημοσιογραφίας
  – ΜΜΕ και σχολιασμός επικαιρότητας
  – μαθήματα ηχοληψίας και παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών
  – σύνταξη ειδήσεων και αναπαραγωγή θεμάτων σε προσωπικές εκπομπές της ομάδας

   Μήνυμα από την ΕΛΕΠΑΑΠ:Συνεργαζόμαστε με την εκπομπή της κυρίας Σόνιας Περλέγκα με τον τίτλο «Γραμμή Ζωής» με θέμα την αναπηρία. Η συμμετοχή μας είναι με μια ένθετη εκπομπή με τον τίτλο «Βήματα Ζωής» που παράγει η δημοσιογραφική ομάδα του ΕΛΕΠΑΠ Radio.

   Φέτος συνεχίζεται η προσπάθεια μας ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερα άτομα που αγαπούν το ραδιόφωνο και θέλουν να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία, να συμμετέχουν στη νέα ομάδα που θα δημιουργηθεί.

   Αν θέλεις να ακουστεί η φωνή σου προς τα έξω μπορείς κι εσύ να έρθεις στην ομάδα του ΕΛΕΠΑΠ Radio.
   Για να γίνετε και εσείς ενεργό μέλος της ομάδας μας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2107227758 με την κα. Κουτσουλέλου Παναγιώτα και τον κ. Βογιατζή Ηλία.

  «Ακουγόμαστε, επικοινωνούμε, συμμετέχουμε». Το πρόγραμμα είναι μια χορηγία της Vodafone.
  Περισσότερα από το NOESI.gr για την «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων» (ΕΛΕΠΑΑΠ).

  Κάρτα Λειτουργικότητας (Πρόγραμμα για την αξιολόγηση της αναπηρίας)
  Η «Κάρτας Λειτουργικότητας» και στην Ελλάδα, όπως προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αφορά την αξιολόγηση της αναπηρίας. Τα τελευταία χρόνια, το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΥΚΦ), φορέας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης της αναπηρίας και διερεύνησης της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρία. Το πρόγραμμα τελούσε μέχρι πρότινος υπό τον επιχειρησιακό τίτλο «Κάρτα Αναπηρίας» και πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Κάρτα Λειτουργικότητας». Το πρόγραμμα θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, αλλά όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά από το αρχικό χρονοδιάγραμμά του.

  Η «Κάρτα Λειτουργικότητας» προβλέπει τα εξής:

  Αξιολόγηση της αναπηρίας

  Κάθε ΑμεΑ πηγαίνει σε ένα Κέντρο Αξιολόγησης της Αναπηρίας (π.χ. Νοσοκομείο για τις σωματικές αναπηρίες, Κέντρο Ψυχικής Υγείας για τη ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.ο.κ.) όπου αξιολογείται μία φορά από μία ομάδα ειδικών. Διαγιγνώσκεται έτσι το είδος της αναπηρίας (π.χ. νοητική υστέρηση). Από εκεί το ΑμεΑ παραπέμπεται στο πλησιέστερο Κέντρο Διερεύνησης Λειτουργικότητας.

  Η αξιολόγηση της αναπηρίας έχει ως αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση των ατόμων σε άτομα με χρόνια αναπηρία ή προσωρινή αναπηρία και σε άτομα με βαριά, μέτρια και ελαφρά αναπηρία. Η κατηγοριοποίηση για τις μόνιμες (χρόνιες) αναπηρίες (π.χ. αυτισμός, νοητική υστέρηση γίνεται μία φορά και τέλος. Για τις προσωρινές αναπηρίες προτείνεται αξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε 2 χρόνια.

  Κέντρο Διερεύνησης Λειτουργικότητας

  Η αξιολόγηση στο Κέντρο αυτό έχει σκοπό να διαπιστώσει το είδος και το πλήθος των υπηρεσιών που χρειάζεται ένα άτομο. Η διερεύνηση εστιάζει στο τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει το άτομο με αναπηρία. Αναλόγως, συστήνεται και το προσωπικό πρόγραμμα παρέμβασης για το άτομο, π.χ. Ειδικό Σχολείο, Κέντρο Ημέρας, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.α.

  Η αξιολόγησης της λειτουργικότητας, ωστόσο, ακόμη και για τις χρόνιες αναπηρίες μπορεί να γίνεται τακτικά. Δηλαδή, ακόμη και ένα άτομο με μόνιμη αναπηρία, μπορεί με το πέρας του χρόνου να γίνεται περισσότερο ή λιγότερο λειτουργικό και να έχει διαφορετικές ανάγκες, που απαιτούν διαφορετική υποστήριξη. Σε αυτήν την περίπτωση, η λειτουργικότητα επανεξετάζεται περιοδικά (π.χ. κάθε 2 χρόνια) ή νωρίτερα εφόσον το ζητήσει ο κηδεμόνας.

  Η Κάρτα Λειτουργικότητας που θα έχει το άτομο με αναπηρία στα χέρια του θα αναγράφει το όνομά του, το είδος της αναπηρίας και τη σοβαρότητά της. Αυτή η κάρτα θα του δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες που δικαιούται, π.χ. επιδόματα πρόνοιας, εκπτώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκπτώσεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα, εκπτώσεις και παροχές από τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α., χωρίς να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά από κάθε φορέα!

  Γενικώς, το σχέδιο της Κάρτας Λειτουργικότητας είναι μεγαλόπνοο και γλυτώνει τον κόσμο από τη γραφειοκρατία, τα έξοδα και την ψυχική κούραση των εξετάσεων και επανεξετάσεων. Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα αργεί ακόμη να τεθεί σε λειτουργία. Μέχρι τότε, νομίζω, θα συνεχίσουν οι γονείς και τα παιδιά τους με αναπηρία να ταλαιπωρούνται από το σύστημα!

  Προσωπικά, ακούω εδώ και μήνες από τους αρμόδιους ότι η Κάρτα Λειτουργικότητας ξεκινά άμεσα και ακόμη δεν έχω δει κάποια κάρτα να κυκλοφορεί!

   Σημείωση: ΤΟ ΕΣΥΚΦ μετονομάστηκε πρόσφατα σε Ινστιτούτο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ).
  Ελληνικός Σύλλογος για την Αφασία
  Λογότυπο για τον Ελληνικό Σύλλογο για την Αφασία.Λογότυπο για τον Ελληνικό Σύλλογο για την Αφασία.Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αφασία είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1998 με την βοήθεια και την συνδρομή του Διεθνή Συλλόγου για την Αφασία (Association International Aphasie) και του προγράμματος ΑΡΑΝΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προώθηση και δημιουργία συλλόγων για άτομα με αφασία.
  Σκοπός

  Βασικοί στόχοι του συλλόγου είναι:

  • Να στηρίζει άτομα με αφασία για να μπορούν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που τους δημιούργησε το εγκεφαλικό επεισόδιο και να τους δώσει ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν.
  • Να ενημερώνει τις οικογένειες και όσους φροντίζουν ή δουλεύουν με αφασικούς πάνω σε θέματα σχετικά με την αφασία.
  • Να δημιουργεί επιστημονικούς και εθελοντικούς δεσμούς και να συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες με θέμα την αφασία.
  • Να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τα ιδιαίτερα προβλήματα των αφασικών.

  Διοίκηση

  O Ελληνικός Σύλλογος για την αφασία διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από Γενική Συνέλευση από τα μέλη του Συλλόγου ανά δύο χρόνια. Υπαρχουν Ομάδες Εργασίας: α) Ομάδα Αυτοβοήθειας β) Ομάδα Έντυπου Υλικού γ) Ομάδα Διαδικτύου.
  Συνδρομές μελών

  Μέλη μπορεί να είναι άτομα με αφασία και οι οι οικογένειές τους και κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να προσφέρει εθελοντική εργασία για τα άτομα με αφασία.

  Το κόστος συνδρομής στο Σύλλογο είναι 30 ευρώ ετησίως και 15 ευρώ για την αρχική εγγραφή κάποιου ως μέλος.
  Δράση

  Ο Σύλλογος έχει οργανώσει ομιλίες για την αφασία, όπως:

  «Ημερίδα για την Αφασία», 27 Μαιου 2000, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

  Ο Σύλλογος έχει συμμετάσχει σε άλλα σεμινάρια / ημερίδες άλλων φορέων, όπως:

  Σεμινάριο Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών, 20-21 Απριλίου 2002, με θέμα «Αφασία: Αξιολόγηση της Αφασίας».

  Επίσης ο Σύλλογος για την Αφασία οργανώνει ενημερώσεις σε πολιτιστικούς φορείς, όπως π.χ. «Σύλλογος Βουνό και Θάλασσα», 16 Νοεμβρίου 2005.
  Περισσότερες πληροφορίες

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστοτόπο που Ελληνικού Συλλόγου για την Αφασία στη σελίδα www.aphasia.gr.

  Επίδομα αιμολυτικής αναιμίας
  • Μεσογειακή: 249,00 € μηνιαίως
  • AIDS: 500,00 € μηνιαίως
  • Αιμολυτική & AIDS: 1.000,00 € (διπλό)
  • Μεσογειακή και AIDS: 749,00 € (διπλό)
  Επιδόματα για ΑμεΑ
  Τα επιδόματα που προβλέπονται για άτομα με αναπηρία είναι τα εξής:• Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (ΒΝΚ): 332€ μηνιαίως
  • Ελαφράς Νοητικής Καθυστέρησης (ΕΝΚ): 230€ μηνιαίως
  • Aυτισμού (ΔΑΔ): 230€ μηνιαίως
  • Εγκεφαλικής Παράλυσης: 440€ μηνιαίως
  • Παραπληγίας – Τετραπληγίας: 528€ μηνιαίως
  • Βαριάς Αναπηρίας: 220€ μηνιαίως
  • Κωφαλαλίας: 244€ μηνιαίως
  • Χανσενικών: 470€ μηνιαίως
  Επίδομα «Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (ΒΝΚ)»
  Απαντάμε στα ερωτήματά σας: Αίτηση για επίδομα ΒΝΚ στα ΚΕΠ.


  Αίτηση: «Χορήγηση Οικονομικής Ενίσχυσης Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.)». Κατεβάστε από αυτή τη διεύθυνση την αίτηση, που πρέπει να υποβάλλετε στα ΚΕΠ για τη χορήγηση του επιδόματος ΒΝΚ.[Σημείωση: Xρειάζεστε το πρόγραμμα ανάγνωσης εγγράφων «Acrobat Reader» για να δείτε την αίτηση. Εάν δεν το έχετε εγκατεστημένο στον Η/Υ μπορείτε να το «κατεβάσετε» δωρεάν από αυτή τη διεύθυνση].

  Επίδομα «Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή / Αυτισμός»
  Τελικά, δίνεται από την πρόνοια κάποιο επίδομα για τον Αυτισμό. Σήμερα έκανα σχετική αίτηση για να μου χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση για να την καταθέσω στην Πρόνοια.

   Την αίτηση έκανα στο:Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΠΝΑ) στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών Παιδιών με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ)
   Μαραθωνοδρόμων 91
   Φάρος Ψυχικού
   Τηλ.: 2106728181-2

  Μετά από παρακολούθηση και αξιολόγηση του γιού μου από τον Παιδοψυχίατρο Κο Καμπάκο, που είναι ο εκεί υπεύθυνος.

  Αγγελική Παπασταύρου [ANGELA]

  Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας
  Το επίδομα απόλυτης αναπηρίας το δικαιούνται συνταξιούχοι λόγω γήρατος που κατέστησαν πρακτικώς τυφλοί, καθώς και περιοριστικά συνταξιούχοι λόγω ανικανότητος οι οποίοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση που δεν είναι δυνατή η αυτοεξυπηρέτησή τους. Επίσης χορηγείται και σε έμμεσα συνταξιοδοτούμενα μέλη της οικογένειας θανόντα ασφαλισμένου ή συνταξιούχου που έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης αναπηρίας ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης του άμεσα ασφαλισμένου.

  Για το επίδομα αυτό που συνιστά προσαύξηση της σύνταξης 50% απαιτείται γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ο.Α.Π. στην οποία να διαπιστώνεται αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης του ενδιαφερομένου και η ανάγκη συνεχούς συμπαράστασης τρίτου προσώπου.

  Επιδόματα για άτομα με προβλήματα όρασης
  • Εργαζόμενοι: 244,00 € μηνιαίως
  • Συνταξιούχοι: 244,00 € μηνιαίως
  • Εργαζόμενοι πτυχιούχοι: 244,00 € μηνιαίως
  • Εργαζόμενοι φοιτητές: 244,00 € μηνιαίως
  • Άνεργοι ανασφάλιστοι: 500,00 € μηνιαίως
  • Άνεργοι έμμεσα ασφαλισμένοι: 500,00 € μηνιαίως
  • Μη εργαζόμενοι φοιτητές: 500,00 € μηνιαίως
  • Παιδιά που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο: 500,00 € μηνιαίως
  • Επιστήμονες που εργάζονται σύμφωνα με το πτυχίο: 500,00 € μηνιαίως
  • Επίδομα καυσίμων: 160,00 € μηνιαίως
  Επιδόματα κοινωνικόπρονοιακού χαρακτήρα
  • Οικονομικής ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών: 44,02 € μηνιαίως
  • Ανύπανδρης μητέρας: 45,00 € μηνιαίως
  • Παλιννοστούντων ομογενών: 35,22 € μηνιαίως
  • Έκτακτης κοινωνικής βοήθειας: 250,00 € (δίδεται εφάπαξ)
  Επιδόματα οικογένειας
  • Τρίτου παιδιού: 152,82 € μηνιαίως
  • Πολύτεκνης Μητέρας: 39,95 € μηνιαίως (για κάθε άγαμο τέκνο ηλικίας έως 23 ετών)
  • Ισόβια σύνταξη: 91,91 € μηνιαίως

  Δικαιολογητικά για αναπηρικό αυτοκίνητο για άτομα με Ν/Υ
  Σήμερα που πήγαμε για να περάσουμε επιτροπή από την πρόνοια της Ανατολικής Αττικής έπεσε το μάτι μου πάνω σε μια ανακοίνωση που υπήρχε στον τοίχο για το τι δικαιολογητικά χρειάζονται τα άτομα με νοητική καθυστέρηση να προσκομίσουν για την απόκτιση αναπηρικού αυτοκινήτου για εκείνους ή τις οικογένειές τους.

   Δικαίωμα να ζητήσουν την εξετασή τους από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από 4 έως και 70 ετών.Τα άτομα που έχουν νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40, πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση από Κρατικό Νοσοκομείο ή κέντρο Ψυχικής Υγιεινής , υπογεγραμμένο από το Δ/ντη ή Επιμελητή Α΄και θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από το Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου. Στη γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται και ο δείκτης νοημοσύνης.

   Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι «Πρώτη φορά υποβάλλω αίτηση σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Εποτροπή προκειμένου να μου εκδοθεί απόφαση, που θα χρησιμοποιήσω για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου με μειωμένους δασμούς».

   Η υπεύθυνη δήλωση να είναι επικυρωμένη από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του ενδιαφερομένου.

   Λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ.

   Αστυνομική ταυτότητα.

  Βέβαια για τους ανήλικούς θα πρέπει να ρωτήσουν οι γονείς τι επιπλέον χρειάζεται.

  Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας ενημέρωσα.
  Αγγελική

  Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
  Λογότυπο για την ΕΠΣ.Η «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών» ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό την ανάπτυξη της Πρόνοιας για τα άτομα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα.

  Η εταιρεία σκοπεύει στην άρση των φραγμών που δημιουργούν οι αναπηρίες και την άνετη τοποθέτηση του ατόμου με ειδικές ανάγκες μέσα στην φυσιολογική κοινωνία των συνάνθρωπων του.
  Το έργο της «Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών» αποβλέπει:

  – Στη συστηματική παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και τη συνεχή υποστήριξη των οικογενειών τους.

  – Στην τόνωση της παραδοχής του κάθε ανθρώπου τόσο από την οικογένειά του όσο και από την κοινωνία.

  – Στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ειδικευμένων στελεχών.

  – Στη συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης .

  – Στην ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης

  – Στη σοβαρή μελέτη και προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών και κυβερνητικών μέτρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  Υπηρεσίες που παρέχονται:

   Ειδικά ιατρεία.Κοινωνική υπηρεσία.Τμήματα ψυχολογίας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας.

   Ομάδες ανάπτυξης νηπίων.

   Βρεφονηπιακός σταθμός.

   Σχολείο.

   Ομάδες ειδικής αγωγής.

   Λέσχη ενηλίκων.

   Κέντρο ημέρας.

   Παραγωγικά εργαστήρια και τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

   Ομάδα αυτόνομης διαβίωσης.

   Ξενώνας προσωρινής διαμονής.

   Χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής.

  Επικοινωνία:

  «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών»
  Μ. Γερουλάνου 117
  Αργυρούπολη
  Αθήνα 16452

  Τηλ.: 2109622290
  Fax: 2109644330
  E-mail: ssa@otenet.gr
  Ιστοτόπος: www.eps-ath.gr

  Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος
  Η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (ΕΣΒΕ) παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Επιπλέον συντελεί και διεκδικεί, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.Εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είναι ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο, βάσει του Νόμου 1111/1972 και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ).Η ΕΣΒΕ ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη ως «Σύλλογος Γονέων Σπαστικών Παιδιών» και μετεξελίχθηκε σε «Εταιρεία» το 1980, ώστε εκτός από γονείς, να περιλαμβάνει στα μέλη της ενήλικες αναπήρους και τρίτους, που επιθυμούν να βοηθήσουν. Σύμφωνα με το καταστατικό της, την πλειοψηφία στο Σωματείο και στη Διοίκηση της ΕΣΒΕ έχουν γονείς και άτομα με αναπηρία.

  Επικοινωνία

  Υπεύθυνος Προγράμματος: Συργιαννίδης Ιωάννης
  Συνεργάτες: Κυριακού Γ.
  Θεαγ. Χαρίση 112
  Θεσσαλονίκη
  Τηλ.: 2310901360, 2310930980
  Φαξ: 2310902888
  Ε-mail: uesbe@handynet.forthnet.gr
  Ιστότοπος: speech.di.uoa.gr/hestia/esbe.htm

  Ηλεκτρονικό Μητρώο Εθελοντών Κοινωνικής Εργασίας (ΗΜΕΚΕ)
  Στο πλαίσιο του Έργου «‘Aλκηστις» του Δικτύου για την Aρση του Κοινωνικού Αποκλεισμού των Γυναικών, δημιουργήθηκε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Εθελοντών Κοινωνικής Εργασίας (Η.Μ.Ε.Κ.Ε.), στόχος του οποίου είναι η άμεση σύζευξη προσφοράς-ζήτησης εθελοντικής κοινωνικής εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

  Στο εν λόγω Μητρώο καταχωρούνται τα μέλη του Δικτύου Εθελοντών Κοινωνικής Εργασίας των Κέντρων Στήριξης της Οικογένειας του έργου, τα οποία λειτουργούν στην Αττική, στα Ιωάννινα, στην Κόρινθο και στη Χίο, καθώς και επαγγελματίες και λοιποί φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής παρέμβασης. Σε ειδική ενότητα παρουσιάζονται ανακοινώσεις ατόμων ή φορέων που ζητούν άτομα για εθελοντική εργασία.

  Επίσης, στην εν λόγω βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για τη γυναίκα και την οικογένεια, ενώ παρουσιάζονται κενές θέσεις εθελοντικής εργασίας. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η σύζευξη εθελοντών-Μ.Κ.Ο., ενισχύεται η έννοια της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού και δίνεται μια άμεση και ποιοτική λύση στους/ις εργαζόμενους/ες, αναφορικά με τη φύλαξη των παιδιών, τις οικιακές εργασίες κ.λπ.

  Υπεύθυνοι για την επιλογή και ενημέρωση των Εθελοντών Κοινωνικής Εργασίας είναι οι Σύμβουλοι που στελεχώνουν τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας του έργου.

  To Έργου «‘Aλκηστις», του Δικτύου για την Aρση του Κοινωνικού Αποκλεισμού των Γυναικών, υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

  Στοιχεία επικοινωνίας:
  Γραφείο Τύπου ΑΛΚΗΣΤΙΣ
  Δίκτυο για την Άρση του Κοινωνικού Αποκλεισμού των Γυναικών
  Ομήρου 54
  106 72 Αθήνα
  Τηλ. 210-3643224
  Φax: 210-3646953
  Εmail: ekfrasi@ekfrasi.gr

  Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.alkistis-equal.gr/

  Πηγή:
  ‘Αλκηστις

  ΚΕΑΤ («Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών»)
  Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο απο το Υπουργείο Υγείας και ο ρόλος του είναι η επιμόρφωση και η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, Ατόμων με Προβλήματα Όρασης.

  Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υλοποιεί και συμμετέχει σε σειρά προγραμμάτων έρευνας , πρόληψης και επιμόρφωσης. Τέτοια προγράμματα έχουν σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων, από το κέντρο, υπηρεσιών, την ενημέρωση γονέων και παιδιών καθώς και την ανάπτυξη νέων ευκαιριών για Άτομα με Προβλήματα Όρασης.

  Τμήμα Κινητικότητας Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης

  Στο Κ.Ε.Α.Τ. λειτουργεί τμήμα Κινητικότητας Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης από το 1984. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου – Λυκείου που παρακολουθούν τα υποστηρικτικά μαθήματα του KEAT, καθώς και στους σπουδαστές της ειδικότητας ΙΕΚ «Τειρεσίας».

  Η εκπαίδευση που παρέχεται είναι εξατομικευμένη και βασίζεται:

   * στην ηλικία,
   * στην κατάσταση της όρασης (ολική απώλεια όρασης – μερική όραση),
   * στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες του μαθητή.
   * και στόχο έχει τη σταδιακή επίτευξη της ανεξαρτησίας του τόσο στο τμήμα που αφορά στις μετακινήσεις του, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

  Επιγραμματικά τα μαθήματα Κ/Π και Δ.Κ.Δ. περιλαμβάνουν :

  Κινητικότητα Προσανατολισμός

  * Κινητικότητα και Προσανατολισμός σε εσωτερικό χώρο, αρχικά χωρίς μπαστούνι, με έμφαση στην κατανόηση – εξοικείωση – χρήση εννοιών του χώρου
  * Εισαγωγή στη χρήση του μπαστουνιού και των αντίστοιχων τεχνικών πρώτα σε εσωτερικό χώρο και στη συνέχεια σε εξωτερικό
  * Προσανατολισμός σε εξωτερικό χώρο (κατανόηση και χρήση των στοιχείων του περιβάλλοντος)
  * Εκμάθηση τεχνικών για να διασχίζει ο μαθητής με ασφάλεια δρόμους τόσο σε ήσυχες περιοχές (π.χ. γειτονιά), όσο και σε περιοχές με μεγάλη κίνηση οχημάτων (π.χ. κέντρο πόλης)
  * Εκτέλεση διαδρομών
  * Εξοικείωση και χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  * Δημιουργία νοητών χαρτών
  * Χρήση τεχνικών βοηθημάτων (π.χ. τηλεχειριστήριο για φωτεινούς σηματοδότες, χρήση απτικών χαρτών)

  Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης

  * Εξάσκηση αισθήσεων
  * Σωματογνωσία
  * Προσωπική υγιεινή
  * Ρούχα (ντύσιμο – πλύσιμο, κλπ)
  * Οργάνωση χώρου (π.χ. υπνοδωμάτιο)
  * Κουζίνα – Νοικοκυριό
  * Τεχνικές Φαγητού

  Το τμήμα Κ/Π και Δ.Κ.Δ. εργάζεται σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης, σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών Κ/Π και Δ.Κ.Δ. καθώς και στην κατασκευή βοηθημάτων απαραίτητων για τα άτομα με προβλήματα όρασης (π.χ. απτικοί χάρτες).

  Οικοτροφείο του ΚΕΑΤ

  Όσοι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προβλήματα όρασης κατάγονται από την επαρχία, έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν στο οικοτροφείο του ΚΕΑΤ, το οποίο λειτουργεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

  Στο σύγχρονο οικοτροφείο, σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια με μπάνιο, μέσα σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα από το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό – επιμελήτριες – επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

  Οι μαθητές στις ελεύθερες ώρες τους και τα Σαββατοκύριακα παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές και δραστηριότητες, που διοργανώνονται με στόχο να εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Το ΚΕΑΤ διαθέτει σχολικό λεωφορείο και μισθωμένα ΤΑΧΙ για την μεταφορά των μαθητών που κατοικούν στο νομό Αττικής.

  Επικοινωνήστε:

  Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών
  Ελευθερίου Βενιζέλου 210
  Καλλιθέα 17675
  Αττική
  Τηλ.: 210 9516139

  Επισκεπτείτε τις ιστοσελίδες του KEAT.
  Οι ιστοσελίδες του ΚΕΑΤ, είναι σχεδιασμένες με σκοπό την καλύτερη δυνατή πρόσβασιμότητά της από ΑμΠΟ.

  ΚΕΔΔΥ («Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης»)
  Τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), παλαιότερα ονομαζόμενα «Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης» (ΚΔΑΥ) λειτουργούν στις έδρες των νομών και νομαρχιών, ως αποκενρτωμένες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός των ΚΕΔΔΥ είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ («Κέντρα Εκπ/σης, Κοινωνικής Υποσ/ξης και Κατάρτισης ΑμεΑ»)
  Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες επικεντρώνουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευση, κοινωνική υποστήριξη και κατάρτιση ΑμεΑ. Υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και εξυπηρετούν όλες τις ομάδες πληθυσμού με αναπηρία.Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σκοπό έχουν :

  α. Την έγκαιρη διάγνωση, τη συμβουλευτική στήριξη και αντιμετώπιση βιοψυχοκοινωνικών αναγκών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

  β. Την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική στήριξη των ΑΜΕΑ καθώς και την πληρέστερη και ισότιμη κοινωνική ένταξη σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, άθληση, κ.α.).

  γ. Την προεπαγγελματική κατάρτιση των ΑμεΑ , τη λειτουργική τους αποκατάσταση και την υποστήριξη για ένταξη στον κοινωνικό ιστό.

  δ. Την έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε θέματα που συνδέονται με την αναπηρία.

  ε. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα ΑμεΑ.

  στ. Την παραπομπή των ΑμεΑ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

  ζ. Την ανάπτυξη μεθόδων, τεχνικών που βοηθούν στην επίλυση θεμάτων ΑμεΑ

  η. Την έρευνα για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για θέματα ΑμεΑ.

  Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στελεχώνονται με εξειδικευμένο προσωπικό όπως: ψυχολόγοι, ιατροί με ειδίκευση στην παιδοψυχιατρική, παιδαγωγοί Ειδικής Αγωγής, φυσίατροι, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες Υγείας, ειδικοί στον επαγγελματικό προσανατολισμό, κ.α..

  Σε ορισμένα ΚΕΚΕΥΚΑΜΕΑ λειτουργεί και Ξενώνας Φιλοξενίας ΑμεΑ που ο τόπος κατοικίας τους είναι μακριά από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ώστε να γίνουν αποδέκτες όλων των υπηρεσιών του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ειδικότερα να καταρτιστούν προεπαγγελματικά και επαγγελματικά, όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα .

  Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, σύμφωνα με το Ν. 2646/1998, άρθρο 13, παρ. 1β, είναι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΝΠΔΔ).

  Πηγή: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Κατάρτιση για ΑμεΑ από την «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών»
  «Προγράμματα Κατάρτισης για άτομα με βαριές κινητικές ή/και πολλαπλές αναπηρίες» από το Εξειδικευμένο Κέντρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.Το Εξειδικευμένο Κέντρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών στα πλαίσια του ανωτέρω Έργου θα υλοποιήσει από τον Οκτώβριο 2006 έως τον Δεκέμβριο 2007 δύο Σχέδια:

  – ΕΣΤΙΑΣΗ: θεματικό αντικείμενο Catering, 250 ώρες κατάρτισης, 8 καταρτιζόμενοι

  – DATALINE: θεματικό αντικείμενο Πληροφορική, 300 ώρες κατάρτισης, 6 καταρτιζόμενοι

  Σκοπός του Έργου είναι η παροχή κατάρτισης, συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και ενεργειών προώθησης στην απασχόληση.

  Ωφελούμενοι είναι ενήλικες (16 ετών και άνω) με βαριές κινητικές ή/και πολλαπλές αναπηρίες, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

  Οι συμμετέχοντες επιδοτούνται με 5 ευρώ μικτά ανά ώρα κατάρτισης.

  Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: έως 19 Σεπτεμβρίου 2006.


  Περισσότερα από το NOESI.gr για την «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών» στο «Βιβλίο της πρόνοιας».


  ——————————————————————————————

  Συνοπτικά όλα τα λινκ

  Αρέσει σε %d bloggers: