Αιολική ενέργεια

από kapetanios
Έλικες παντού

Έλικες παντού

Σαν συνέχεια της συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια, και παίρνοντας σαν αφορμή τις σχετικά πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας τα επόμενα 2-3χρόνια ας κάνουμε μια προσπάθεια να βρούμε τις αλήθειες και τα ψέματα που λέγονται τον τελευταίο καιρό γύρω από τις ΑΠΕ, και ποιο συγκεκριμένα τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών μηχανών.
Τι έχουμε λοιπόν στην Ψωροκώσταινα από άποψη κατανάλωσης και τι προσδοκούμε να καλύψουμε από τις ανεμογεννήτριες?

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΔΕΗ για το 2007 είχαμε εγκατεστημένες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με συνολική ισχύ 12.760 MW οι οποίες παρήγαγαν για τον χρόνο που μας πέρασε 53,9TWh. Αυτές ήταν περίπου ( γιατί ήταν κάτι τις περισσότερες) και η ανάγκες μας.
Απ τα παραπάνω στοιχεία έχει ενδιαφέρον να δούμε κατ αρχήν πως είναι κατανεμημένη η εγκατεστημένη συνολική ισχύς των 12.760 MW.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
α.5203MW στην καύση λιγνίτη(~41%)
β.3152MW στην καύση πετρελαίου(~25%)
β.3060MW στα υδροηλεκτρικά έργα(~24%)
γ.745MW στις αιολικές μηχανές(~6%)
δ.600MW στην καύση φυσικού αερίου(~5%)

Με μια προσεκτική ανάγνωση των παραπάνω ποσοστών προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη εγκαταστήσει το 30%(3805 MW)της παραγωγικής της ισχύος σε ΑΠΕ!
Παρ όλα αυτά δυστυχώς , το ~1/3 της εγκατεστημένης της ισχύς της σε ΑΠΕ παράγει ΜΟΝΟ το 1/10(~5.418GWh)της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας της χώρας μας η οποία ανηλθε για το 2007 όπως έγραψα και προηγουμένως στις 53.900GWh!

Μετά απ αυτήν την παρένθεση ( ελπίζω ενδεικτική για το τι πραγματικά μπορούν να σημαίνουν τα εγκατεστημένα MW σε ΑΠΕ)ας δούμε τα ψέματα και τις αλήθειες που προκύπτουν απ τις δηλώσεις αυτού του αστείου τύπου του Σουφλιά ( και όχι μόνο ), ο οποίος όχι μόνο παρέμεινε στην θέση του μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό αλλά θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην χάραξη της εθνικής οικονομίας εφ εξής!

1. 2587 νέες ανεμογεννήτριες με την συμβολή των 1028 υπαρχόντων θα αναλάβουν να καλύψουν το 15,54% της ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2010.
ΨΕΜΑΤΑ

Οι 3615 γεννήτριες με την προϋπόθεση ότι οι 2587 νέες θα είναι της ισχύος των 2MW ( 145μ ύψος, 85-100 μέτρα διάμετρο φτερωτής και βάρος 350 τόνων η κάθε μία) ήτοι 5920 MW συνολικής ισχύος θα αποδώσουν στην καλύτερη περίπτωση ΜΟΝΟ το 5-6%(ήτοι ~3000GWh) της συνολικής ενέργειας , καθότι μια πραγματική απόδοση της τάξεως του 30% σε σχέση με την εν δυνάμει ετήσια απόδοση της είναι ευχής έργο ακόμη και για περιοχές με ικανοποιητικό αιολικό δυναμικό! Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση :
» Η εμπειρία έδειξε ότι η παραγωγή Α/Γ σε γειτονικές θέσεις μπορεί να διαφέρει μέχρι και 30% λόγω της επίδρασης της τοπογραφίας όταν αυτή διαφοροποιεί το πεδίο ταχύτητας κατά, μόνο,15%» μας λέει το ΚΑΠΕ.
Αισιόδοξο το κόβω μιας και είναι γνωστό ότι μια εγκατάσταση ανεμογενήτριων η οποία σε ταχύτητα ανέμου 8m/sec αποδίδει 1600KW σε ταχύτητα ανέμου 4m/sec αποδίδει μόνο 200 KW!!!
[ μια σχετικά ακριβής μέθοδος υπολογισμού του μαξιμουμ της απόδοσης των Α/Γ βγαίνει με τον παρακάτω τύπο
(Α/Γ)χ(MW)χ(ώρες ετήσιας λειτουργίας)χ(0,25 συντελεστής λειτουργίας) αλλά μην το δένετε και κόμπο γιατί ο αέρας κάνει ό,τι και όταν του καπνίσει ]

2.Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να υποκαταστήσουν επιτυχώς αντίστοιχου δυναμικού συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.
ΨΕΜΑΤΑ

Επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες για οικονομική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, επιβάλλεται να υπάρχει εφεδρεία συμβατικών σταθμών για το ΣΥΝΟΛΟ της εγκατεστημένης ισχύος των ανεμογεννητριών. Αλλιώς πάμε για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ το οποίο βεβαίως μπορεί να αυξήσει προς στιγμή τη χαρά στα σκέλια μας και να λύσει μερικώς το δημογραφικό μας πρόβλημα αλλά το πρόβλημα που θα δημιουργήσει είναι αρκετά μεγαλύτερο!:)

3.Οι παραγωγή ενέργειας από τις ανεμογενήτριες θα επιφέρει μια σημαντική μείωση των ρύπων που παράγονται από την καύση λιγνίτη ή άλλων ορυκτών καυσίμων.
ΨΕΜΑΤΑ

Σε καμιά χώρα της ΕΕ δεν υπήρξε τέτοια εξέλιξη παρά το γεγονός του ότι η αιολική ενέργεια σε κάποιες απ αυτές τις χώρες ,καλύπτει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ αυτό που έχουμε θέσει σαν στόχο τα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία μάλιστα εκτός από την διακοπή της διαδικασίας απομάκρυνσης των πυρηνικών της σταθμών( η οποία δεν είχε ξεκινήσει και ποτέ εδώ που τα λέμε)δρομολογεί την κατασκευή και νέων, μήπως και καταφέρει να εναρμονιστεί στο Πρωτόκολλο του Κιότο για την μείωση των ρύπων. Η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να μειώσει έως και το 50% των ρύπων της είναι η Γαλλία και ΚΑΝΕΙΣ άλλος!
Και ήθελα να ξερα, έτσι για να γίνεται κουβέντα.
Η αγορά καθαρής ενέργειας, το δικαίωμα δηλαδή , από το εμπόριο ρύπων υπολογίζεται βάση της πραγματικής απορρύπανσης που προκύπτει απ την λειτουργία και την συγκεκριμένη και αποδεδειγμένη παροχή ενέργειας των Α/Γ σε ετήσια βάση ή με γνώμονα την εγκατεστημένη ισχύ?????
Δηλαδή ο Μυτιληναίος πόση «βρώμικη» ενέργεια θα αγοράσει, τσάμπα, για να την χρησιμοποιήσει στο δικό του εργοστάσιο λιγνίτη στην Εύβοια, από τις προβλεπόμενες εγκατεστημένες Α/Γ από τον ίδιο στην Σέριφο και τα άλλα νησιά?
Ξυπνάτε ρε!

4.Η κατασκευή και τοποθέτηση αιολικών μηχανών αποτελεί ήπια παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.
ΨΕΜΑΤΑ

Κάντε με την χάρη δηλαδή!
2587 ( οι οποίες μπορεί να γίνουν και 5174 του 1MW ή 10000+ των 500 MW κλπ) ανεμογεννήτριες:
4.1. τοποθετημένες κατά μήκος των κορυφογραμμών των οροσειρών ( εκεί φυσάει στο Ελλάντα, τι να κάνουμε !) που έχουν ήδη επιλεγεί και φαίνονται στον χάρτη του ποστ,
4.2. με τα πολλές χιλιάδες στρέμματα που θα δεσμευτούν
4.3. με τα τεράστια συνοδευτικά έργα υποδομής
4.4. με κανα δυο εκατομμύρια κυβικά μπετόν(2587χ400m3 ) που θα απαιτηθούν και θα απαιτούνται διαρκώς όσο αυξάνεται ο αριθμός τους,
4.5. με κανα εκατομμύριο και βάλε τόνους (2587χ 300tn) φερμένα , από στου διαόλου την μάνα, υλικά να στοιβάζονται στα βουνά
4.6. με τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα που θα κοπούν και θα κόβονται διαρκώς όσο θα αυξάνεται ο αριθμός τους,
4.7. με τους κινδύνους που θα εγκυμονούν λόγω τεράστιας αύξησης της ανθρώπινης δραστηριότητας σε απάτητες σχεδόν περιοχές
4.8. με τα εκατομμύρια μέτρα καλωδιώσεων , υπόγειων και υπέργειων, που θα χρησιμοποιηθούν για την σύνδεση των τοπικών δικτύων με την ΔΕΗ
4.9. με τους εκατοντάδες πυλώνες υψηλής τάσης που θα κατασκευαστούν ( αλήθεια, το ΣτΕ παλαιότερα απαγόρευσε την εγκατάσταση πυλώνων της ΔΕΗ στα νησιά της Σύρου και της Μυκόνου . Φαντάζομαι ότι και τώρα θα κάνει το ίδιο ….ή όχι?)
4.10. και με όλα τα παραπάνω να μένουν ως έχουν μετά το φαγοπότι των χρηματοδοτήσεων ( έτσι κι αλλιώς η ζωή των αιολικών μηχανών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια) παρατημένα και ρημαγμένα ,
μόνο ήπιας μορφής παρέμβαση στην φύση που ΔΕΝ είναι!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ισχυρίζομαι ότι οι συμβατικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας είναι οικολογικότεροι , αλλά ότι ΚΑΙ οι εναλλακτικοί τρόποι επεμβαίνουν εξίσου βίαια
(μα και τελείως αναποτελεσματικά) στην φύση . Θεωρώ περιττή και γελοία την οποιαδήποτε κουβέντα με τους διάφορους οικολογούντες , για το πόσο γκαστρώνουν την φύση η μεν ή οι δε. Λίγο γκαστρωμένη δεν υπάρχει.
Στο κάτω κάτω εάν είναι έτοιμοι ( για μια χούφτα άχρηστες γεννήτριες) να κάνουν εκπτώσεις στην καταπράσινη ιδεολογική και πολιτική τους θέση και άποψη, τότε…

Τα υπόλοιπα στα σχόλια γιατί παραμεγάλωσε το σεντόνι

ΥΓ.
Καλά αυτό το χωροταξικό του Σουφλιά προβλέπει να κάνει την Εύβοια σταθμό ενέργειας γενικώς !
Απ την μια, της φορτώνει το 50% των εγκαταστάσεων Α/Γ, τάχαμου για να την προστατέψει απ τους ρύπους, κι απ την άλλη της χώνει, λες και τις έλειπαν, και 3 νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα , έτσι για να ρθει το «ισοζύγιο» στα γράδα του!

Για το οποίο χωροταξικό πλαίσιο, ακούτε τι δηλώνει το σοσιαλιστικό κόμμα Ελλάδος ( προφέρεται και κίνημα):

«..Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χωροθετεί χωρίς στόχο. Αντί να συμβάλει στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και να δίνει πνοή και άνοιγμα στις επενδύσεις που υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει περιορισμούς με αποτέλεσμα να αναχαιτίζει τη διάθεση των δυνάμει επενδυτών στις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας..»

Μετά την φιλότιμη προσπάθεια τους να προστατέψουν και να πριμοδοτήσουν τις επιχειρήσεις των +250 υπαλλήλων μέσα από το ΤΕΜΠΜΕ αδιαφορώντας πλήρως για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έρχονται τρέχοντας να διαμαρτυρηθούν δίκην εκπροσώπου ,προσπαθώντας να προστατέψουν τα συμφέροντα των εν δυνάμει επενδυτών στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας!.
Ακούτε ρε τους ανθρώπους που θέλουν και να μας κυβερνήσουν!
Και μάλιστα με τις πλάτες μας!!
Ρε ούστ!

ΠΗΓΕΣ
ΔΕΗ ανανεώσιμες
Ελληνική υδροηλεκτρική ενέργεια
ΔΕΗ δελτίο εταιρικής χρήσης 2007
Αειφόρος ανάπτυξη στο Αιγαίο
Πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων
Νόμος και φύση
Χανιώτικα νέα
Σερβιτόρος της Εύβοιας
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ ( Πολυτεχνείο Κρήτης)
ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, της Εύπλοιας
Πόσα παίρνει ο άνεμος;( ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ)
Αιολική παράνοια


47 Σχόλια to “Αιολική ενέργεια”

 1. ΧΑΧΑΧΑ, καλά, βαλτός είσαι, πρωί πρωί??? Μόλις διάβαζα αυτό.

 2. Πολύ φοβική στάση για επιστήμονα!
  Εμ βέβαια, δεν είχα σκεφτεί τι θα γίνει με τους παρανοϊκούς τρομοκράτες και δικτάτορες που θα μας κυβερνήσουν την επαύριο, τρομάρα του, επιστήμονας να σου πετύχει!!
  Αλλά θα μου πεις τι περιμένεις από «επιστήμονα» και πρόεδρο μάλιστα «Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης» ( όλοι πρόεδροι γίνανε μη χέσω) που λέει :
  «..Φοβάμαι ότι κάποιοι έχουν επηρεαστεί από τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που διάβαζαν και διαβάζουν και πιστεύουν στο νομοτελειακό χαρακτήρα της τεχνολογίας: η τεχνολογία θα δώσει τη λύση. Kι αν δεν τη δώσει;»
  Ε τότε ας μας λυπηθεί ο θεός….
  Καλημέρα Σόφι

 3. Ε σταμάτα να καταναλώνεις, να δούμε την υγειά μας.
  Γιατί εμένα με νοιάζει ο μηδενικός ρυθμός συσσώρευσης και μου είναι πλήρως και παγερώς διάφορο αν θα έχεις να σπαταλήσεις το ρεύμα που θες για χαζομάρες.
  Χώρια που ούτως ή άλλως, συνεχίζεις να μην είσαι σφαιρικός.
  Εξετάζεις την αιολική ενέργεια και όχι το μίγμα ΑΠΕ με σταθερή βάση ανθρακικών απορριμμάτων και βιομάζας.

  Οι μονόπλευρες «μελέτες» πάντα δείχουν αυτό που θες, όχι αυτό που ισχύει.

 4. Ένα ένα μιστερ Άραβας.
  όλα θα τα ιδούμε 😉
  ( και στο τέλος κάνουμε την σούμα)
  επι των Α/Γ τίποτα ?
  μπονζουρ

 5. Σφαιρική αντιμετώπιση δε σημαίνει ένα-ένα.

  Σημαίνει ταυτόχρονη αντιμετώπιση του αποτελέσματος του συνδιασμού και της συνολικής εφαρμογής της μεθόδου του μίγματος των αποκεντρωμένων ΑΠΕ.
  Η σούμα των μεμονωμένων αντιμετωπίσεων δεν δίνει το ίδιο αποτέλεσμα. Η «άθροιση» δεν είναι «γραμμική».

 6. Α για να τελειώνουμε με το πανελάκι:

  Το απόλυτο κριτήριό μου είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης στα επίπεδα που είναι δυνατόν να καλύψει η εφαρμογή των βιώσιμων μεθόδων και είμαι απόλυτος στην κατ’ απόλυτο τρόπο τήρηση του κριτηρίου αυτού.

  Το κριτήριο σου είναι η κάλυψη των αναγκών αδιαφορώντας για την αειφορία του συστήματος. Είναι λογικό πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ εφόσον στηριζόμαστε σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κριτήρια.

  Τη βιωσιμότητα όμως του πλανήτη στο διηνεκές εγώ δεν πρόκειται ν αποδεχθώ να την θυσιάσω για μεγαλύτερη σημερινή ευημερία, όπως έγινε συστηματικά τον τελευταίο αιώνα.

  Μπορεί να αποτελώ μειοψηφία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχω άδικο.

 7. άμα το μάθεις, και επειδή έχω βαρεθεί να ρωτάω μαλάκες της πολεοδομίας και της ΔΕΗΣ, πέσμου και μενα, πότε θα μας αφήσουν επιτέλους χωρίς άδειες και μαλακίες, να βάλουμε φωτοβολταικά στα σπιτάκια μας , καθόσον το γουστάρομεν.
  δ

 8. Και οι ΑΠΕ εμπίμπτουν σε θέματα τεχνολογίας, εκτός αν εγείρουμε θέμα τεχνολογίας vs επιστήμης. Αν αυτά συμβαδίζουν, είμαι πιο πολύ Ok από ότι όταν είναι διαχωρισμένα και αντικρουόμενα.

 9. κοιτα να δεις τωρα που σκεφτομαι να κρατησω σιγη ενος λεπτου στη μνημη των ΑΠΕ ή οχι;Η πλακα ειναι οτι το περασα το μαθημα στη σχολη με 10 κι ημουν κι η μονη που το περασε απο το εξαμηνο μου ρε γμτ!Προσφατο ειναι,εεεε!
  Ασχετο αλλα εχω αποριες,σορρυ…ποτε θα μας κανεις ποστ για το γκρικ τσαλεντζ?δωσε μας τα φωτα σου κι ας ειναι κι…οικολογικα βρε καπετανιε!

 10. Καμηλιέρη
  Με αυτό το «απόλυτο κριτήριο» σου , εκτός ότι τοποθετείς τον εαυτό σου στους αιθεροβάμονες μιας και οι «βιώσιμες» μέθοδοι που ενστερνίζεσαι, μπορούν να καλύψουν μόνο το 30% των σημερινών αναγκών, (και αυτές τις δυνατότητες συζητούμε εδώ, προσπαθούμε τουλάχιστον) ουσιαστικά ζητάς να γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω
  Και υπό αυτήν την έννοια έχεις απόλυτο άδικο.

  Δήμητρα
  το πρόβλημα υπάρχει ΜΟΝΟ σε αυτούς που το γουστάρουν ( το φωτοβολταικό) αλλά δεν γουστάρουν να το πληρώσουν
  Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα με την οικιακή εγκατάσταση 😉
  ( θα ακολουθήσει και σχετικό ποστάκιον)

  Σοφία
  Βεβαίως και οι Α/Γ εμπίπτουν σε θέματα τεχνολογίας.
  Αυτό που εγώ ισχυρίζομαι είναι ότι η απόδοση της τεχνολογία τους βασίζεται κύρια στον στρατηγό άνεμο κι όχι στην τεχνολογία τους αυτή κάθε αυτή , και ως εκ τούτου …. ( ακόμη και στο ιστιοφόρα την μηχανούλα μας την έχουμε 😉

  starsailor
  Εεεεε χμμμ, ναι!
  Δεν θέλω να πω ότι είμαι γέρος αλλά δεν είμαι και τόσο μες τα πράγματα αγαπητή μου
  Πε με τι είναι αυτό το «γκρικ τσαλεντζ» γιατί έχω σπάσει το τσερβέλο μ, αλλά το έρμο δεν κατεβάζει ιδέες 😆
  Μάλλον εσύ πρέπει να μας δώσεις τα φώτα σου για τις ΑΠΕ ( εύγε για το 10!!) και όχι του λόγου μας!
  Ξεκίνα λέμεεεε

  Καλημέρα παιδιά

 11. Για αυτό το παιδί με τσι καμήλες ανέφερε και όλες τις άλλες περιπτώσεις παραγωγής ενέργειας σε συνδυασμό.

  Συγνώμη, αυτό με το ότι πρέπει να κάνεις στην ουσία έναρξη επαγγέλματος αν η φωτοβολταϊκή σου εγκατάσταση είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο της ΔΕΗ δεν ισχύει πλέον?

 12. Βεβαίως και ισχύει
  [ αλλά η περίπτωση αυτή ανήκει στην κατηγορία των χρηστών που θέλουν να πουλήσουν το ρεύμα που προέρχεται από τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τους 😉 ]

  ( το 30% αφορά το σύνολο των ΑΠΕ )

 13. Νομίζω όμως ότι αυτό ισχύει αν είσαι συνδεδεμένος με το δίκτυο έτσι κι αλλιώς, αν τα φωτοβολταϊκά σου δίνουν παραπάνω ενέργεια από αυτή που καταναλώνεις την επιστρέφει πίσω στο δίκτυο και τραβάει πάλι, όταν τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν όση χρειάζεσαι. Αυτό ήταν και το θέμα μας πριν κάποιον καιρό και μάλιστα είχε και μια πολύ καλή συζήτηση στο φόρουμ της Greenpeace για την κλιματική αλλαγή. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να έχεις εντελώς ανεξάρτητη εγκατάσταση, με μπαταρίες για αποθήκευση της έξτα ενέργειας.
  (Τώρα δεν τα εξηγώ ακριβώς καλά, αλλά πιστεύω πιάνεις τί εννοώ).

 14. Φιρί φιρί το πας να αρχίσουμε από τώρα την συζήτηση περί φωτοβολταϊκών 🙂
  Όχι , η έναρξη επαγγέλματος, είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ στην περίπτωση πώλησης του παραγόμενου ρεύματος από την εγκατάσταση των φωτοβολταικών σου. Μπορείς να έχεις και την σύνδεση σου με την ΔΕΗ ταυτόχρονα χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά δεν θα προωθείς το δικό σου ρεύμα στο δίκτυο.
  Απλά θα το καταναλώνεις όποτε και όσο μπορείς.
  ( μην φανταστείς τίποτε ιδιαίτερο, δυο τρία αυτοματάκια φτάνουν για να διαφοροποιούν την παροχή κατά το δοκούν )

 15. Χμου… ενδιαφέρον…. Τώρα λοιπόν, το μόνο που μου μένει είναι να πλουτίσω λίγο, για να μπορέσω να βάλω στο σπίτι τα φωτοβολταϊκά που τα έχω βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια!! (Έχω βρει και κάτι πολύ τζιτζάτα για να φορτίζω τα λαπιτόπια και τις μικρές συσκευές το καλοκαίρι στα ύπαιθρα, σε roll!!)
  ;-D

 16. Αυτό το απλό προσπαθώ να γράψω κι εγώ τόσες μέρες κοπέλα μου!
  Ότι οι ΑΠΕ είναι ένας δαπανηρός τρόπος (για το κοινωνικό σύνολο και τον μέσο πολίτη) πλουτισμού των εχόντων!
  εάν με εννοείς 😉

 17. Θα διαφωνήσω κάπως, γιατί οι έχοντες πλουτίζουν με το ο,τιδήποτε και τα ρουφάνε από τον μέσο πολίτη κατά κύριο λόγο. Πρώτον, αυτό λύνεται με σωστή οικονομική πολιτική εκ μέρους του κράτους (θα ήθελα να πιστεύω) και δεύτερον γιατί θεωρείς ότι δεν ισχύει αυτό και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση χρήσης συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας? Επίσης, αν είναι να υπερπληρώνω κάτι, προτιμώ να το κάνω για κάτι ωφέλιμο παρά για άλλες φούσκες. Δεν έχω καμία αντίρρηση να πληρώνω κάτι που ωφελεί και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις.

 18. Και πάλι κάνεις τραγικό λάθος.
  Αν δεν στηριχθούμε μόνο σε βιώσιμες διεργασίες, στο σύνολο της δραστηριοποίησής μας, θα πεθάνουμε αργά ή γρήγορα δηλητηριασμένοι απ’ τους ρυθμούς συσσώρευσης. Ειλικρινά απορώ όταν βλέπω πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει κάποιος πως αν σε οποιαδήποτε διεργασία οι παράγωγοι των μεγεθών είναι διάφοροι του μηδενός, η διεργασία αυτή μπορεί να είναι μόνο προσωρινή (batch) ενώ απαιτεί πάντα έργο για να αποκατασταθεί το σύστημα. Και άλλο να μιλάμε για διεργασίες της βιομηχανία, άλλο να μιλάμε για περιβάλλον.
  Αν καταφέρεις να βρεις τρόπο να κάνεις την πυρηνική ενέργεια βιώσιμη (κοινώς να έχεις μηδενικούς ρυθμούς συσσώρευσης αποβλήτων στη βιόσφαιρα), από μέρους μου είσαι πλήρως ελεύθερος να τη χρησιμοποιήσεις. Αλλά είμαι κατά της εφαρμογής οποιασδήποτε μορφής μη-βιώσιμης διεργασίας.
  Στο είπα ότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετα κριτήρια, και το ξέρω πως στα μάτια σου μόνο άδικο μπορώ να έχω. Με τη διαφορά πως εγώ κρίνω μέσω επιστημονικών βιώσιμων κριτηρίων, εσύ κρίνεις μέσω χρηματικών και «θέλησης». Αν οι βιώσιμες μέθοδοι δίνουν μόνο το 30% της ζήτησης, τότε είμαστε εγκληματίες που χρησιμοποιούμε έστω και μια βατώρα παραπάνω. Αδιάφορο το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, το ορίζει η νομοτέλεια του σύμπαντος. Η κατανάλωση έστω και μια βατώρας περισσότερης απ’ όση μπορεί να παραχθεί με βιώσιμες μεθόδους επιβαρύνει τη μελλοντική πραγματικότητα και οδηγεί σταδιακά στη συσσώρευση. Δε μιλάω καν με θεωρίες για να αποκαλεστώ αιθεροβάμον αλλά με απόλυτα μαθηματικά. Αν αυτό μας κάνει να γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω (άποψή σου, μη αιτιολογημένη με απτά ποσοτικοποιημένα επιχειρήματα) τότε απλά δεν έπρεπε να έχουμε διανύσει αυτόν τον αιώνα όπως τον διανύσαμε αλλά με πιο αργά και με ασφαλή βήματα. Τότε όμως δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ούτε τί σημαίνουν κλειστά οικοσυστήματα, ούτε τί σημαίνει ρυθμός συσσώρευσης. Δρούσαμε με την εντύπωση πως το περιβάλλον είναι μια δεξαμενή απείρου μεγέθους και με αυτή την παραδοχή δραστηριοποιούμασταν. Σήμερα γνωρίζουμε κάτι παραπάνω που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη ζωή μας. Το πεπερασμένο του οικοσυστήματός μας. Το γεγονός δηλαδή πως όλα αυτό το «απειρίζον» σύστημα τελικά δεν μπορεί να απορροφήσει τα πάντα. Πρέπει να εξασφαλιστούν και σε αυτό οι μηδενικοί ρυθμοί. Και για να σε προφτάσω, αύριο θα γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, ναι, αλλά θα σου υπενθυμίσω πως ποτέ δεν καταρρίφθηκε κάτι που γνωρίζαμε, πάντα συμπληρωνόταν και απλά μέσω των συμπληρώσεων έπρεπε να αλλάξουμε ή όχι κάποια πράγματα. Και αυτό συμβαίνει και σήμερα. Πρέπει απλά να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα δικαιώματα διαχείρισης του οικοσυστήματος.
  Αν όλα αυτά δεν μπορεί η ανθρωπότητα να τα κατανοήσει τότε ή θα είναι πολύ κωλόφαρδη μωρ’ αδερφάκι μου, ή με μαθηματική ακρίβεια θα αυτοκτονήσει μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, μιας και όταν έχεις έναν σταθερό ρυθμό συσσώρευσης, τα προβλήματα είναι εκθετικά, όταν οι ρυθμοί είναι αυξανόμενοι (όπως προστάζει η «ιδεολογία ανάπτυξης» του σήμερα), τότε το εκθετικά είναι μόνο σχήμα λόγου…
  Βρες τρόπο να κάνεις την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μια βιώσιμη διεργασία και θα σταθώ υπέρμαχός της.

 19. ωραία τότε, γιατί οι εδώ λένε μαλακίες, πως πρέπει να κανω αίτηση στη ΔΕΗ.
  Παω να ψάξω γιά τιμές. 🙂
  (εμένα δε με νοιάζει ό,τι και να πληρώσω.ΤΗ ΔΕΗ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ)
  δ

 20. Παραθέτω τα
  σχετικά
  (δεν είμαι βέβαιη αν έχει αλλάξει κάτι) που έχει συγκεντρώσει ο
  Koyan
  .

 21. Σοφία
  Νομίζω ότι ήμουν σαφής!
  Στην περίπτωση όμως που δεν…

  «..Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΠΟΛ 1007/15-01-2008 “Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από οικιακούς καταναλωτές”), οι οικιακοί καταναλωτές θεωρούνται επιτηδευματίες (ασκούν δηλαδή εμπορική επιχείρηση) και πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να καταβάλλουν Φ.Π.Α και να φορολογούνται για το μικρό εισόδημα που θα τους αποφέρει η πώληση ηλιακού ηλεκτρισμού...»

  Δήμητρα
  δεν θα στο συνιστούσα!
  Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι λιγότερο δαπανηροί( το οικονομικό βάρος στην περίπτωση των φωτοβολταικών είναι δυσβάστακτο)
  Κάνε την έρευνα σου και εδώ είμαστε 😉

 22. Μον Καπιταίν, βλέπω ότι είσαι μέσα στη γραμμή. Εκτός εάν είσαι εσύ που την υπαγορεύεις! Χοχοχοχο…

 23. Σοφία
  Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να πληρώσεις εγκατάσταση φωτοβολταικών στο σπίτι σου όσο και να τα γουστάρεις θεωρητικώς 😉

  Καμηλιέρη
  βλέπεις μηδενικούς ρυθμούς συγκέντρωσης στην περίπτωση των Α/Γ ?!
  Δεν θα διάβασες το 4 του ποστ μάλλον…

  Σκύλε
  με τρέλανες με το σχόλιο σου και τον σύνδεσμο που βαλες βρε 🙂 🙂 🙂
  Θα ξεπατικώσω ένα κομμάτι του άρθρου του Τέλη Τύμπα στην Αυγή , για τον λόγο ότι κάνει αναφορά σε βιβλιογραφία, στην περίπτωση που την ψάχνει κάποιος.
  Ιδού λοιπόν:

  «Τo Networks of Power του Hughes βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε ιστορικού της τεχνολογίας. Αντίθετα, για να καταφέρει κάποιος να διαβάσει κάτι στοιχειωδώς ενημερωτικό για την ιστορία των ανεμογεννητριών του μεσοπολέμου θα ταλαιπωρηθεί αρκετά. Πολύ χαρακτηριστικά, το πιο γνωστό βιβλίο για την ιστορία της αιολικής ενέργειας, αυτό του Richard Hills (Power from the Wind, εκδόθηκε το 1994), αναφέρει κάποια ελάχιστα και καθόλου διαφωτιστικά για το θέμα, σε μισή σελίδα. Μόνο στο (συγκριτικά άγνωστο) Wind Energy in America του Robert Righter (εκδόθηκε το 1996), ενός ειδικού στην τοπική και περιβαλλοντική ιστορία, υπάρχει ένα ολόκληρο σχετικό κεφάλαιο, από την ανάγνωση του οποίου μπορεί να κατανοηθεί επαρκώς το εύρος της χρήσης των μεσοπολεμικών ανεμογεννητριών. Για τη δανική ιστορία της συνέχειας στον επιτυχή πειραματισμό σε μικρότερη συγκριτικά κλίμακα, όπως αυτή αντιπαραβάλλεται στα μεταπολεμικά αποτυχημένα πειράματα με τεράστιες ανεμογεννήτριες, υπάρχει ευτυχώς το βιβλίο Die Geschichte der Windenergienutzung 1890-1990 του καλού ευρωπαίου συναδέλφου Matthias Heymann (εκδόθηκε το 1995). Για να εξηγήσει τι πήγαινε στραβά με τα πειράματα αυτά, για να ερμηνεύσει δηλαδή γιατί οι τεράστιες πειραματικές ανεμογεννήτριες τσακίζονταν με πάταγο, ο Heymann αναφέρεται σε αυτές ως παράδειγμα «ύβρεως» έναντι της κλίμακας της φύσης…»

  Τέλης Τύμπας
  διδάσκει Ιστορία της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 24. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι, εκτός του ότι είναι πανάκριβη (απόσβεση σε 20-30 χρόνια, εκτός εάν το σπίτι είναι πολύ μακριά από το δίκτυο, οπότε το να φέρει η ΔΕΗ κολώνες είναι οικονομική καταστροφή, γιαυτό και βάζουν πρώτα εκκλησάκια, για να το φέρει τσάμπα!) είναι και γραφειοκρατικότατη αν συνδεθείς με το δίκτυο για να του πουλάς ενέργεια. Θέλει έναρξη άσκησης επαγγέλματος, τιμολόγια, εφορίες (ως παραγωγός ενέργειας) κοκ.
  Η πυρηνική ενέργεια, έτσι όπως εφαρμόζεται διεθνώς, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια στην Ελλάδα; Που είναι και σεισμογενής ζώνη! Χοχοχο…
  Μόνη λύση ο περιορισμός της κατανάλωσης.

 25. Ακόμα και αν παραβλέψουμε πως ορισμένα από αυτά του (4)είναι υπερβολικά και πως συνεχίζεις να μην συμβιβάζεσαι και να θέλεις να κατανοήσεις τους λόγους της παγκοσμίως εξεφρασμένης από τους επιστήμονες έκκλησης για περιορισμό της κατανάλωσης, ναι πουθενά δεν υπάρχει συσσώρευση κατά την διαδικασία παραγωγής της ενέργειας από ανεμογεννήτριες.
  Συγχέεις την πάγια επένδυση με την μόνιμη κατάσταση λειτουργίας, παραβλέπεις το γεγονός πως μιλάμε για τον συνδυασμό όλων των ΑΠΕ με σταθερή βάση πυρολυτικών μεθόδων ανθρακικών απορριμμάτων και μιλώντας μονόπλευρα για μία μέθοδο καταδικάζεις το σύνολο ενός διαχειριστικού σχήματος.

 26. Προφανώς και με την παρούσα μισθολογική μου κατάσταση δεν μπορώ και ένας επίσης λόγος είναι ότι δεν μένω μόνιμα στο σπίτι μου οπότε η επένδυση δεν θα ωφελούσε σε τίποτα. Μου φαίνεται όμως πως είναι (για μένα μιλάω πάντα, έτσι?) ένα πιο δοκιμό έξοδο σε σχέση με πολλά άλλα που επιλέγουν όλοι γύρω μου. Αν είχα το δίλημμα να ξοδέψω τα λεφτά για περίφραξη π.χ. ή φωτοβολταϊκά, θα διάλεγα το δεύτερο.

 27. Σοφία
  Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θα διάλεγες το δεύτερο
  Άκου με που σε λέω
  ( το πρώτο έχει και κάποιο νόημα, το δεύτερο δεν έχει κανένα. Βέβαια τα γούστα πολλές φορές είναι και ακριβά )

  Καμηλιέρη
  στο 4 δεν υπάρχει καμιά υπερβολή
  Εάν έχεις κάπου αμφιβολίες εδώ είμαστε και τα κομπιουτεράκια τα χουμε δίπλα μας.
  Η διατύπωση σου «πουθενά δεν υπάρχει συσσώρευση κατά την διαδικασία παραγωγής της ενέργειας από ανεμογεννήτριες.» είναι αποσπασματική και ως εκ τούτου αποπροσανατολιστική.
  Ο βαθμός συσσώρευσης πρέπει να ιδωθεί στο σύνολο του εγχειρήματος.
  ( καταλαβαίνω μια χαρά τους λόγους της παγκόσμιας(??) έκκλησης για περιορισμό της κατανάλωσης όπως θεωρώ ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το εμπόριο ρύπων και τον σκοπό του. Αλλά αυτό , θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά)

  Σκύλε
  Για φαντάσου να ξαναπάμε στην τσούκα ρόσσα το καλοκαιράκι και να δούμε τίποτε Α/Γ !!
  (δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την σεισμικότητα της περιοχής μας λέμεεε)
  Το κόστος μιας ικανοποιητικής εγκατάστασης φ/β ξεπερνά τα 15-20 Κ
  Δεδομένου ότι η ετήσια δαπάνη ενός νοικοκυριού για ρεύμα δεν ξεπερνά τα 500-600 ευρώ και με δεδομένο ότι μέρος αυτών θα πληρώσει ακόμη και ο χρήστης των φ/β αντιλαμβάνεσαι ότι τα 20 χρόνια δεν φτάνουν ούτε για την μισή απόσβεση της αρχικής δαπάνης 😉
  50 και βλέπουμε, καθότι μέχρι τότε όλο και κάποια αντικατάσταση θα προκύψει, χώρια το κόστος συντήρησης που θα στείλει την απόσβεση στα εγγόνια μας
  ( ελπίζω να διαβάζει και η Σοφία )

 28. Διαβάζει, διαβάζει, και επιθυμεί να γίνουνε περισσότερες επενδύσεις στην τεχνογνωσία και την βελτίωση όλων των συστημάτων των ΑΠΕ έτσι ώστε να είναι πιο προσβάσιμες.
  ;-D

 29. Και ημείς το επιθυμούμε , αμήν λεγω υμίν.

 30. Καπετάνιο, αρνείσαι να καταλάβεις τις αρχές της χημικής μηχανικής.
  Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με την πάγια επένδυση και το δυναμικό ισοζύγιο μάζας της εν λειτουργεία διεργασίας
  Η διατύπωση της δήθεν συνολικής αντιμετώπισης που κάνεις είναι ατυχής και εντελώς λανθασμένη.
  Η πάγια επένδυση δεν λαμβάνει μέρος στη διεργασία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακτηθεί και να επαναρησιμοποιηθει από την ανακύκλωση, του scrap.
  Βασικά, ειληκρινά η αντιμετώπισή σου στερείται κάθε είδους σοβαρότητας και συνολικότητας.
  Και αυτό γιατί απλά και δεν γνωρίζεις, και αρνείσαι να αποδεχτείς κάτι που απλά δε σου αρέσει αλλά και το μόνο που κάνεις είναι να θέλεις να αποδείξεις αυτό που θέλεις, όσο αστήρικτο κι αν είναι.

 31. Καμηλιέρη
  Καληνύχτα

 32. Πάντως εντύπωση μου προκαλεί η άγνοια ακόμη και των φοιτητών γύρω απο το ζήτημα των Α/Γ
  Διαβάστε τι γράφουν στην ιστοσελίδα τους στην Κοζάνη:
  «..Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα…»
  http://electeikozanis.freeforums.org/topic-t88.html

  Δηλαδή κανείς καθηγητής τους δεν τους είπε οτι οι Α/Γ σταματούν την λειτουργία τους με ισχυρούς ανέμους??!!
  Άντε να νομίζει ο κόσμος ότι όταν φυσάει δυνατά μπορεί να παράγουν και περισσότερο ρεύμα, το καταλαβαίνω.
  Αλλά και ο φοιτητής ηλεκτρολόγος ρε γμτ!!

 33. Ένταση ισχύως ανέμου αναφέρεται στην ιστοσελίδα ή απλά η λέξη; Μεγέθη τα οποία εννοεί ο καθένας με τη νλέξη; Πλήρης μελέτη; Ή απλά μια περιγραφή;

 34. Καμηλιέρη
  άνοιξε αυτήν την έρμη την σελίδα να ανοίξουν τα ματάκια σου!
  Έχει και παράδειγμα υπολογισμού παραγωγής ενέργειας με ταχύτητες ανέμου 24μ/δευτ!
  Δηλαδή για να το εξηγήσω καλύτερα για κάποιον ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει 24μ/δευτ , μιλάμε για σχεδόν 10 μποφόρ άνεμο!!!
  Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν δηλαδή
  Α!
  Και δεν είναι που δεν ήθελα να σου απαντήσω στο προηγούμενο σχόλιο σου.
  Απλά περιμένω( όχι απαραίτητα σήμερα που σε έχει κυριεύσει το πάθος, αλλά αύριο μεθαύριο που θα θελήσεις πραγματικά να ενημερωθείς γύρω από τις Α/Γ) να διαβάσεις προσεκτικά , κι όχι διαγώνια, αυτό που σου έγραψα:
  «Ο βαθμός συσσώρευσης πρέπει να ιδωθεί στο σύνολο του εγχειρήματος»
  Γράψε σε ένα χαρτί ποια υλικά και ποιες ενέργειες αποτελούν το σύνολο του εγχειρήματος και μετά ότι θες το αναλύουμε
  Περιμένω ακόμη να διαβάσω τις δήθεν υπερβολές του 4 αλλά εάν δεν ηρεμήσεις (καταλαβαίνω ότι το αίμα του νέου βράζει , αλλά εγώ δεν είμαι πλέον νέος) δεν βλέπω προκοπή 😉
  Σε φιλώ σταυρωτά

  ΥΓ
  Και μια και μιλάμε για ταχύτητες ανέμου
  πατήστε εδώ για να υπολογίσετε τις αντιστοιχίες με ευκολία

 35. Λοιπόν εγώ ένα έχω να πω. Εφόσον δηλώνεις γνώστης των θεμάτων βρε παιδί μου, κάνε μια βόλτα από εκεί να τους βάλεις τα γυαλιά, αφού βέβαια πρώτα περάσεις και από τα πολυτεχνεία (ξέρεις, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πάτρας) να μας εξηγήσεις εμάς των ηλίθιων μηχανικών πως πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας και τί θέλεις να διδάσκουμε στα παιδιά.
  Γιατί φαίνεται πως εσύ κατέχεις καλύτερα από εμένα όλες τις αρχες σχεδιασμού διεργασιών και διαχειριστικών σχημάτων και συν τοις άλλοις γνωρίζεις πολύ καλύτερα την ανωτερώτητα της μεμονωμένης αντιμετώπισης από την σημασία της ολικής διαχείρησης των συστημάτων. Εγώ λοιπόν δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω πέραν του ότι καλό θα ήταν ν’ ακολουθείς πρώτος τις συμβουλές που δίνεις στους άλλους, όχι τίποτε άλλο βρε αδερφέ αλλά για να αποδείξεις και την αξία τους!

  Έλα παππού μου να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά μου.
  Εμείς, το «ιερατείο’ της επιστήμης (όπως αποκαλούμαστε τώρα τελευταίως), υποκλινόμαστε στην ανωτερώτητά σου.
  Έχεις δίκιο.
  Σου αξίζουν όσα παθαίνεις, μόνο που δυστυχώς δεν αξίζουν σε μένα και στους υπόλοιπους.

 36. Πάντως, Μον Καπιταίν, εκεί που λές
  Έχουμε λοιπόν και λέμε:
  α.5203MW στην καύση λιγνίτη(~41%)
  β.3152MW στην καύση πετρελαίου(~25%)
  β.3060MW στα υδροηλεκτρικά έργα(~24%)
  γ.745MW στις αιολικές μηχανές(~6%)
  δ.600MW στην καύση φυσικού αερίου(~5%)

  Χρεώνεις το β.3060MW στα υδροηλεκτρικά έργα(~24%) στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν ισχύει, όμως, ακριβώς κάτι τέτοιο. Έχουμε ήδη τσακωθεί επί του θέματος: το φράγμα, ακόμα κι αν είναι μικρό, επηρεάζει μόνιμα το περιβάλλον, συχνά καταστρέφοντάς το. Ένα φράγμα, σαν του Αχελώου, δλδ, μπορεί να λειτουργήσει για 40-50 χρόνια, και μετά να γεμίσει φερτές ύλες, χαλίκια, κροκάλες, οπότε πάπαλα. Καταστρέφεται το περιβάλλον και δεν παράγεται ενέργεια…

 37. Χτες ή προχτές διάβαζα κάτι σχετικό με τα φράγματα αλλά για άλλο θέμα, υποστηρίζεται πως ο μεγάλος σεισμός στην Κίνα, οφειλόταν στις απότομες αλλαγές στην στάθμη του νερού στο κοντινό φράγμα (δεν το θυμάμαι ακριβώς, αλλά αυτό ήταν γενικά το νόημα).

 38. Σκύλε
  με μπερδεύς.
  Δεν θεωρώ εγώ την υδροηλεκτρική παραγωγή, ΑΠΕ .
  Ανήκει σε αυτές με την βούλα της ΕΕ και όλων των οργανισμών ενέργειας.
  ( που τον θυμήθηκες ρε θερίο τον καβγά μας για τα φράγματα? Ήταν εκεί που τριγυρνούσες όλο το παραπροηγούμενο καλοκαίρι με την φωτογραφική στο χέρι ε?. 300 εδώ και εδώ είχες βάλει στο ποστ ρε κύριε σκύλε μας , γι αυτό και τσακωθήκαμε)
  ΚΑΜΙΑ προσπάθεια δεν γίνεται χωρίς περιβαλλοντικό κόστος.
  Κι όταν λέω καμία, εννοώ ΚΑΜΙΑ
  Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν , στο οποίο καλείται ο καθένας μας ξεχωριστά να απαντήσει, είναι εάν αξίζει αυτό το κόστος τελικά η όποια προσπάθεια.
  Και τα υδροηλεκτρικά έργα έχω την εντύπωση ότι το αξίζουν.
  Τα οφέλη για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι πολλαπλά
  ( και για τους Μεσοχωρίτ’ς φαντάζομαι 😉

  Σοφία
  Δεν κατάλαβα γρι!
  Γιααααα εξηγήσου καλύτερα

 39. μετά από όλη αυτή την κουβέντα που σας ακούω να κανετε, το αποφάσισα.
  Θα βάλω οτιδήποτε μαζεύει ήλιο και το κάνει ενέργεια.
  Όπως και να το λένε.Όσο και να κάνει.Προτιμαω να κατσω μεσα 2 χρόνια.
  Όχι πιά γιά το περιβάλλον, αλλά για την φουκαριάρα την ψυχούλα μου, που μισει την ΔΕΗ.
  δ

 40. Δημητρούλα μ
  στείλε εκείνο τον έρμο τον φάκελο να τονε δω και όλα θα γίνουν 😉

 41. Γι’ αυτό σου λέω, έλα να τα διδάξεις εσύ που ξέρεις καλύτερα απ’ όλους μας, για να ‘χουν και εξασφαλισμένα γεράματα ρε παιδί μου, γιατί με εμάς τους άσχετους αιθεροβάμωνες επιστήμονες δε θα δουν χαΐρι.

 42. Καμηλιέρη
  Τα νέα στοιχεία που προσκόμισες στην συζήτηση με αυτό σου το σχόλιο είναι σημαντικά…
  Καλημέρα

  Από εκεί και πέρα
  αυτήν την στιγμή στο discovery παίζει ντοκιμαντέρ με θέμα την εγκατάσταση των Α/Γ ( αιολικό πάρκο Q7) σε θαλάσσια περιοχή της Ολλανδίας
  Η οικολογία σε όλο της το μεγαλείο!

 43. Στοιχεία; Εγώ; Ο αιθεροβάμον;
  Μα καλά ανέκδοτα λες;

  Καπετάνιο, το ότι το γεγονός της, μετά παραδοχής σου, άπλησης φύσης σου σε κάνει να πιστεύεις πως γνωρίζεις καλύτερα πότε και πως κλείνουν (και πρέπει να κλείνουν σε μια βι΄σιμη διεργαία) τα ισοζύγια μάζας και ενέργειας δεν κάνει εμένα αιθεροβάμον και κομιστή αστήρικτων θεωριών.

  Άνοιξε κανά (σοβαρό) βιβλίο αν θες να ασχολείσαι με σοβαρά θέματα και συμβουλεύσουν τους αντίστοιχους ειδικους επί των θεμάτων.

  Αλλιώς συνέχισε να πολιτικολογείς και να συμφεροντολογείς.

 44. περιμενε να ηρεμησουμε λιγο και σούρχεται ανυπερθέτως και μετά χαράς.
  δ

 45. Καμηλιέρη
  Ο αιθεροβάμων, με ωμέγα!
  Οι αιθεροβάμονες, με όμικρον 😉

  Μανδαμ D
  Από τα τότε που το συζητούσαμε, ούτε από την Ολλανδία να ρχόταν που λέει ο λόγος 🙂
  Και σαν κατακλείδα του ποστ
  Η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο ή τον ήλιο δεν αφορά την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ( η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει καν σπίτι για να εγκαταστήσει φ/β) αλλά μόνο μια μερίδα επενδυτών.
  Επενδυτές οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις χρηματοδοτήσεις του Γ’ ΚΠΣ (γνωρίζεις φαντάζομαι ότι στην κατά τα άλλα πράσινη Γερμανία, των 17 πυρηνικών σταθμών, χρηματοδοτήσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) και την μεγάλη άγνοια των πολιτών που ανησυχούν για την περιβαλλοντική επιβάρυνση των κλασικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας, συνεπικουρούμενοι από τους λογής λογής οικολογούντες, έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τεράστια έσοδα για τα επόμενα 20 χρόνια!
  Δεν το κρύβω ότι και εμένα η σκέψη μιας επένδυσης σε ΑΠΕ (φ/β) δεν με άφησε αδιάφορο.
  Η αξία της γης σε περιοχές όπως το Κιλκίς ή και ακόμη βορειότερα ήταν μηδαμινή πριν αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα και καταλάβει και η κουτσή Μαρία τι επρόκειτο να συμβεί.
  Τελικά, απ την μια μεριά η καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης , και απ την άλλη ο προσανατολισμός μου σε άλλες μορφές επένδυσης δεν έκαναν εφικτή την συμμετοχή μου σε αυτά.
  Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι ποιος είναι τελικά ο (μόνος?) κερδισμένος της υπόθεσης και ποιος ο χαμένος

 46. Σωστά!
  Οϊμέ ο λωλός, τέρας αμάθειας εγώ που τόλμησα να μαγαρίσω με την επιστημονική μου ασχετοσύνη ένα τόσο σοβαρό τόπο ενός ανθρώπου που τον ενδιαφέρει η επιχειρηματικότητα των μεθόδων και αδιαφορεί για τη βιωσιμότητα των διαχειριστικών σχημάτων.
  Μόνο που αδερφέ βάλτο καλά στο μυαλό σου: Με τα κριτήρια που θέτεις μπορεί να φαίνεσαι σωστός, αλλά ξεκινάς από λανθασμένη βάση. Και το χειρότερο είναι ότι αυτού του είδους η «λογική γραμμή» θίγει τις ζωές όλων μας παρότι φαίνεται να γεμίζει παροδικά τις τσέπες μας.

  Αντιγράφω απλά από τον οδηγό του FP7 (δεν μπορώ να δώσω λινκ γιατί ανά μήνα αλλάζουν οι προκηρύξεις, και συνεπώς το λινκ, αλλά δεν έχει σημασία και εγώ αλλά και αυτοί ως αιθεροβάμονες δεν χρειαζόμαστε βιβλιογραφικές αναφορές, έχουμε apriori άδικο οπότε γιατί να χάσω το χρόνο μου;

  «Overall objective for FP7: Adapting the current energy system into a more sustainable one, less dependent on imported fuels and based on a diverse mix of energy sources, in particular renewables, energy carriers and non polluting sources; enhancing energy efficiency, including by rationalising use and storage of energy; addressing the pressing challenges of security of supply and climate change, whilst increasing the competitiveness of Europe’s industries.»

  Οι ΑΠΕ αφορούν στους πάντες και μάλιστα στην ζωή τους την ίδια αλλά όχι στην τσέπη τους. Δε νομίζω πως η τσέπη αποτέλεσε ποτέ ασφαλές και δόκιμο κριτήριο. Το ίδιο και η ελάττωση της κατανάλωσης. Τους πάντες αφορά. Πάψε επιτέλους να σκέφτεσαι με την τσέπη και να ελαττώνεις την μακροσκοπική βιωσιμότητα. Σκέψου επιτέλους λίγο με το μυαλό.

 47. Νομίζω ότι δεν υφίσταται καν η πληρωμή κάποιου που έχει φωτοβολταικο σύστημα στο σπίτι του.Τουλάχιστον έχω διαβάσει ότι πρακτικά δεν έχει γίνει πουθενά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: