Αριστερά και.. μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις

από kapetanios

k1-2«..Το πολιτικό σχέδιο του κόμματός μας πρέπει να αποτελεί μια συνεχή ανοικτή πολιτική πρόσκληση-πρόκληση που θα απευθύνεται στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, που θα απευθύνεται στις υπαρκτές γειτονικές πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στη Δεξιά..»

Από την ομιλία του Φ Κουβέλη στην πολιτική εκδήλωση της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ για τις πολιτικές εξελίξεις

Και είχα την άποψη ότι η ανανεωτική Αριστερά είχε ξεπεράσει το δίπολο ΠΑΣΟΚ ή ΔΕΞΙΑ! Έχω την εντύπωση ( διατηρώντας την ελπίδα να κάνω λάθος) ότι οι μέρες του ΣΥΡΙΖΑ , τουλάχιστον με τις συνιστώσες που αυτήν την στιγμή εκφράζει είναι λίγες.

Κρίμα

8 Σχόλια to “Αριστερά και.. μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις”

 1. «..Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιδεολογική και πολιτική αναζήτηση και αντιπαράθεση που κάποια στιγμή επιβάλλει διάλογο και συγκλίσεις. Είναι πάντως λυπηρό να βλέπει κανείς τα νέα αυτά πεδία διαμόρφωσης πολιτικής να απορρίπτονται με περισσή ευκολία και ανεμελιά τόσο από σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο, όσο όμως και από σημαντικές και «ριζοσπαστικές»… δυνάμεις του ΣΥΝ.
  Ανησυχούμε όταν βλέπουμε όλα αυτά τα στοιχεία της φυσιογνωμίας της ανανεωτικής αριστεράς να αμφισβητούνται ή να παραμερίζονται στην καθημερινή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πια το διαπιστώνουν πολλοί εντός και εκτός του χώρου της αριστεράς…»

  Μιχάλης Παπαγιαννάκης

 2. Θέλω κι εγώ να ελπίζω ότι αυτό το ενωτικό εγχείρημα του Σύριζα έχει ακόμη μέρες μπροστά του. Όχι πως δεν έχει εμπόδια και αγκυλώσεις (κι όχι μόνο από την μεριά των ανανεωτικών του ΣΥΝ, αν με εννοείς) αλλά έχει και μία δυναμική, η οποία το ξεπερνάει και του επιβάλει δρόμους.
  Από την άλλη, η ανανεωτική πτέρυγα έχει μεν προβολή δυσανάλογη της πολιτικής της εμβέλειας, αλλά στην πράξη είναι πολύ περιορισμένη.
  Λέω ‘γώ τώρα…

 3. η φωνή του Μανώλη Γλέζου πρέπει να ακούγεται περισσότερο και δυνατότερα στον ΣΥΡΙΖΑ .οι Θέσεις του απο τα γεγονότα του δεκεμβρίου μέχρι τα Εθνικά Θέματα Θα μπορούσαν να είναι «κυρίαρχές»
  την καλησπέρα μου

 4. «..Δεν μπορεί η Αριστερά να μένει αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης..»
  Φώτης Κουβέλης

  «Στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση ριζοσπαστικής αλλαγής, ανάμεσα κυρίως σε δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) ανοιχτά σε συνεργασία, με όποιον θα ήθελε να προχωρήσει…»
  Λεωνίδας Κύρκος

  «..οι προγραμματικές διαφορές σε σημαντικά θέματα δεν επιτρέπουν την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους..»
  Αλέκος Αλαβάνος

  Καλημέρα Σκυλε
  Καλημέρα μαραντο λεβέντη
  Θα συμφωνήσω και με τους δυο σας
  Όμως διαβάζω δηλώσεις δεξιά αριστερά που με κάνουν να αναρωτιέμαι για το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές.
  Και μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται περί του «όμορου χώρου». Ένα μεγάλο μέρος της ανανεωτικής αριστεράς αντιλαμβάνομαι ότι πιστεύει ακράδαντα στην συνεργασία εδώ και τώρα με το ΠΑΣΟΚ την ώρα που η γραμμή μαζινό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετη με μια τέτοια εξέλιξη.
  Η Αριστερά τείνει να εγκλωβιστεί σε διλλήματα που δεν έχουν να κάνουν με την ιδεολογία της και την πολιτική της ταυτότητα αλλά με δόλωμα μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση.
  Μια διακυβέρνηση μέσα από την οποία πιστεύει ότι θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό.
  Ιδεολογικά τάσσομαι υπέρ της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, με αυτούς πορεύτηκα ιδεολογικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά διαφωνώ ριζικά στην άποψη που λέει ότι μας δίνεται μια «ανεπανάληπτη» ευκαιρία να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας ποιο άμεσες μετέχοντας ενός κυβερνητικού σχήματος.
  Σε καμία περίπτωση!
  Όχι τώρα!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βάλει πλάτη στην επίτευξη του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ στόχου ενός πολιτικού χώρου , του ΠΑΣΟΚ, να κατακτήσει πάση θυσία ( όχι σημαντική μην φανταστείτε. 5 μαλακισμένες δηλώσεις του γνωστού καραγκιόζη Πάγκαλου θα είναι όλη η θυσία τους!) την εξουσία , στο οποίο ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει αλλάξει απ τον καιρό που κυβερνούσε την χώρα μας , ούτε σε επίπεδο προσώπων αλλά ούτε και σε επίπεδο πολιτικών επιλογών.
  Ο «όμορος χώρος» ΔΕΝ βρίσκεται στα κυβερνητικά κλιμάκια όπως ονειρεύονται κάποιοι ανανεωτικοί αλλά σε κοινωνικό επίπεδο.
  Και αυτές τις κοινωνικές ομάδες οφείλει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλει πραγματικά να προσφέρει στον τόπο, εάν θέλει πραγματικά να κυβερνήσει κάποτε. Μια προσέγγιση που θα επιτευχθεί απ την μια , μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές προτάσεις και απ την άλλη με σταθερές και καθάριες συμπεριφορές σε βάθος χρόνου.
  Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσε.
  Γνώμη μου ( και ας γραφτεί στα πρακτικά)
  Επίκειται διάσπαση

 5. Η δεξιά υπάρχει και είναι μία συνιστώσα πολιτική, ιδεολογική -οικονομική- της ίδιας της δημοκρατίας . Δεν είναι απαράιτητα ένα κόμμα, αλλά μία πρακτική μεταμοντέρνας φιλελευθεροποίησης της δημοκρατίας και της κοινωνίας

 6. δείμο
  δεν θα διαφωνήσω καθόλου, μα καθόλου με τον ορισμό της!
  Γι αυτό και με ενοχλούν ανύπαρκτα διλλήματα
  Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να χαράξει την πορεία του με γνώμονα όχι κάποιες δήθεν επιλογές ( Δεξιά ή Πασοκ ) αλλά με βάση ένα πολιτικό και κοινωνικό όραμα βγαλμένο μέσα από τις ιδεολογικοπολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό του, προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο της ευρύτερης αριστεράς και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, ότι είναι ικανός να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.
  Αλλιώς χέσε ψηλά κι αγνάντευε

 7. Νομίζω πως ο δείμος του πολίτη εννοεί ότι και το ΠΑΣΟΚ δεξιά είναι. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Αν δεν το εννοεί, ας με συγχωρέσει που τον «μετέφρασα» όπως με βόλευε.
  Πάντως, δεν κρύβω ότι χάρηκα που είδα σήμερα τον Γιωργάκη Π. να έχει φάει δακρυγόνο στο λιμάνι με τους αγρότες. Έτσιιιιιι! Να νιώσει κι αυτός τη γλύκα πούχει νιώσει η μισή Ελλάδα!

 8. Δακρυγόνα στον Γιωργάκη!!
  Και τώρα πως θα ολοκληρώσει τους έξι επιτελικούς κύκλους του ( μέσα στους οποίους θέλει να μπλέξει και τον ΣΥΡΙΖΑ ) με λες?

  «..Χθες συνεδρίασε επί τρεις ώρες ο κύκλος της Οικονομίας και η είδηση είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και δεν… διαφώνησαν οι Λούκα Κατσέλη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σήμερα θα συνεδριάσουν διαδοχικά, πάλι υπό τον Παπανδρέου, ο κύκλος για την κοινωνική πολιτική και ο κύκλος για τον πολίτη, το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Για όσους είχαν απορίες γιατί ο Γιώργος έφτιαξε «κύκλους», την απάντηση έδωσε χθες ο ίδιος. Είπε ότι με αυτούς γίνεται ενιαίος ο πολιτικός λόγος του κόμματος, συντονίζεται καλύτερα η αντιπολιτευτική δράση, ενώ οι «κύκλοι» θα έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν τις προτεραιότητες του κόμματος και να αποφασίσουν τις θέσεις τους στα μεγάλα θέματα. Ουσιαστικά, αναγνώρισε ότι μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά βιολιά, που δεν έπαιζαν τον ίδιο σκοπό κι άλλα τόσα που ήθελαν να γίνουν πρώτα, π.χ. στον τομέα της Οικονομίας. Με αποτέλεσμα η «γραμμή» κάπου να χάνεται ή, πολλές φορές, και να μη χαράσσεται…»

  Τρελαθείτε μαζί μας ( προφέρεται και » του κύκλου τα εννιάμερα «)
  ή αλλιώς, εμπρός να τετραγωνίσουμε τον κύκλο!
  Καλησπέρα σκύλε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: