Μπλοκάρουν τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

από kapetanios

«….όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, από τα μέσα Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το Ταμείο έχει εγγυηθεί μόλις για 200 δάνεια, με τα περισσότερα μάλιστα από αυτά να έχουν προωθηθεί από δύο τράπεζες (Αγροτική, Εθνική). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΕΜΠΜΕ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση, για κεφάλαια κίνησης ύψους έως 350 χιλ. ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου (euribor 6μήνου συν περιθώριο 2,1%), εγγύηση από το Ταμείο για το 80% του ποσού και χωρίς εξασφαλίσεις από την επιχείρηση προς την τράπεζα για το υπόλοιπο 20%.
Το Δημόσιο έχει θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις για να συμμετάσχει μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, όπως το να έχει τρεις κερδοφόρες χρήσεις και το δάνειο να μην υπερβαίνει το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της τριετίας. Ακόμα και οι επιχειρήσεις όμως που πληρούν αυτά τα κριτήρια, όταν φτάνουν στα γκισέ των τραπεζών βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά από προϋποθέσεις που θέτουν οι ίδιες οι τράπεζες. Πρόκειται για ένα αυστηρό credit scoring, το οποίο «κόβει» δεκάδες αιτήσεις…»

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=86565132

Μόνο αυτό μας έλειπε!
Σε κάθε περίπτωση πάντως η «εθνική» και η «αγροτική» δεν ζητούν κάποιους παραπάνω όρους απ αυτούς που θέτει το πρόγραμμα δανειοδότησης.

Θα επαναλάβω κι εδώ κάτι που λέω σε κατ ιδίαν συζητήσεις.
Τα χρήματα αυτά εφόσον χρεισημοποιηθούν για ταμιακές υποχρεώσεις , όπως για εξόφληση δανείων, κάλυψη επιταγών κλπ, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα απ αυτό που προς στιγμή θα λύσουν . Κι αυτό γιατί μπορεί μεν το επιτόκιο δανειοδότησης ( γιατί περί δανειοδότησης πρόκειται) να είναι «μηδαμινό», από την άλλη όμως η εξόφληση επιβάλετε να γίνει με όρους που δεν είναι και οι καλύτεροι σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε
Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει αποπληρωμές δανείων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα , στηριζόμενος μόνο σε φήμες που μιλάνε για «ξεκόλλημα» της αγοράς τους επόμενους 5-6 μήνες, την ώρα που πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν να καλύψουν τους τόκους και μόνο των δανείων που τους βαραίνουν. Τα χρήματα αυτά, μόνο εφόσον μπουν στην διαδικασία παραγωγής έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν κάτι θετικό.
Σε διαφορετική περίπτωση καλό θα ήταν να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις με διαφορετικούς όρους έστω κι αν στοιχίζουν περισσότερο.
Κατα την γνώμη μου , ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη τον σκοπό για τον οποίον δίνεται, που δεν είναι άλλος από ενίσχυση της ρευστότητας που η αγορά έχει ανάγκη. Η ρευστότητα, που θα δώσει ώθηση σε μια νεκρή αγορά επιβάλλεται να έχει ένα ικανό βάθος χρόνου , καθώς στις παρούσες συνθήκες οι αποδόσεις των κεφαλαίων αναμένεται να είναι μακροπρόθεσμες .
Σε κάθε περίπτωση η μόνη μέθοδος που μπορεί να εγγυηθεί την μακροζωία των μικρών επιχειρήσεων στην αγορά είναι αυτή των γενναίων περικοπών και της αυτοσυγκράτησης.
Προσωπικά δεν βλέπω άλλον τρόπο για τον χρόνο που διανύουμε

5 Σχόλια to “Μπλοκάρουν τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ”

 1. Αν αντί για δάνεια είχαμε επενδύσεις και προσφορά περισσότερων θέσεων ασφαλούς και σωστά αποτιμημένης εργασίας;;; (Αλλά τί λέω ο προβοκάτορας…)

  Για τα εκατομυριάκια λέω που δίδονται στις τράπεζες…

  Μμμμμ

  (Ένα θετικό που μπορεί να προκύψει είναι ίσως η άνθιση των δημόσιων τραπεζών αλλά δεν έιμαι σίγουρος…)

 2. Το θέμα είναι τα χρήματα δίνονται πάντοτε με τους όρους που συμφέρουν τις ιδιες τις τράπεζες κλαι όχι με όρους αναπτυξιακούς. Για τα 28 δις € δε γίνεται καμία ουσιαστική μνεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αναπτυξιακά και με όρους που συμφέρουν στις τράπεζες και τις μικρομεσάιες επιχειρήσεις. Μοιάζει πολιτικά με ένα θαλασσοδάνειο ή έναν καλό μποναμά.

 3. Παιδιά
  σε μια στρεβλή αγορά όπως καλή ώρα είναι αυτή την στιγμή (και) η δικιά μας είναι αναμενόμενη και μια στρεβλή αντιμετώπιση όλων αυτών των προσπαθειών ενίσχυσης της.
  Γι αυτό δεν μου προκαλεί εντύπωση που και οι ίδιες οι τράπεζες αντιδρούν σε αυτήν την προσπάθεια χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ.
  Και η δική μου εμπειρία δείχνει ότι όντως αυτές οι τράπεζες που προωθούν το πρόγραμμα είναι μόνο οι δύο που αναφέρονται και στο ποστ.
  Ή Εθνική και η Αγροτική.
  Η σκέψη , το δίλλημα εάν θέλετε είναι απλό.
  Γιατί η κάθε ιδιωτική τράπεζα να ρισκάρει να αναλάβει την δανειοδότηση των πελατών της με τους όρους του «πακέτου των 28 δις» δηλαδή χωρίς εξασφαλίσεις, και να μην αρκεστεί μόνο στην είσπραξη αυτών των χρημάτων μέσα από τους πελάτες της , οι οποίοι θα τρέξουν να καλύψουν δανειακές τους υποχρεώσεις απέναντι της μόλις τα πάρουν?
  Νομίζω ότι έγινα σαφής.

  Όπως καταλαβαίνεις @Άραβα οι δημόσιες τράπεζες θα ωφεληθούν ελάχιστα , (να μην πω ότι το ενδεχόμενο να ζημιωθούν είναι μεγάλο) καθότι το εγγυημένο από το κράτος επιτόκιο είναι μικρό , σε αντίθεση με τις ιδιωτικές (οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό στην πώληση δανείων) οι οποίες θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες .

  @δείμο
  η ανάπτυξη προϋποθέτει χρηματοδοτικά προγράμματα ανάπτυξης και όχι δάνεια με μικρό ορίζοντα εξόφλησης.
  Η θέση αυτή είναι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε από την αρχή την ενίσχυση απ ευθείας απ την πολιτεία των μικρομεσαίων και όχι αυτό το μοντέλο που τελικά επιλέχθηκε.
  Σε αντίθεση βέβαια με το ΠΑΣΟΚ που αγρόν ηγόραζε όλο αυτό το διάστημα καθώς λείπει ο πολιτικός λόγος που θα διαφοροποιεί τον στόχο του πακέτου, μιας και εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα.

 4. Η υπόθεσή μου είναι πως μπορεί τελικά να ωφεληθούν λόγω αύξησης της πελατείας τους και μεταφοράς λογαριασμών από ιδιωτικές σε αυτές, αλλά όπως είδες και εγώ διευκρίνισα πως δεν είμαι σίγουρος…
  {Έχοντας συζητήσει το θέμα με φίλους από τον τραπεζικό τομέα και μάλιστα «πωλητές» σε διαβεβαιώ πως η εμπειρία σου και το ποστ είναι απόλύτα σωστά!}

 5. Άραβα
  είναι σχεδόν αδύνατη η μεταφορά του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των λογαριασμών στις «κρατικές» τράπεζες όπως η Εθνική, πόσο μάλλον στην Αγροτική! Η ευελιξία και η άμεση εξυπηρέτηση είναι το μεγαλύτερο προσόν ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού και όπως καταλαβαίνεις ….
  Προσωπικά η μόνη μου σχέση με τις δύο αυτές τράπεζες είναι κάποιοι μικροί λογαριασμοί και νομίζω ότι, παρά την αίτηση που κι εγώ έκανα στην Εθνική( είχα ενημέρωση εκ των έσω για την εξέλιξη αυτών των προγραμμάτων ) με αφορμή το ΤΕΜΠΜΕ , η σχέση μου με αυτήν θα παραμείνει ίδια 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: