Ανοικτή επιστολή της ισραηλινής πρεσβείας στους αναγνώστες της «Ε»

από kapetanios


http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=33753068

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Με την άδειά σας θα ήθελα να απαντήσω σε κάποιους ισχυρισμούς που έχουν εμφανιστεί στα ελληνικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γάζα. Θα σας παρακαλέσω θερμά να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή με την ελπίδα ότι θα δώσει στους αναγνώστες σας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ισχυρισμός πρώτος: Οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων γίνονται για προεκλογικούς λόγους.

Αναληθές. Σύσσωμα η ισραηλινή πολιτική ηγεσία υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Ο ισχυρισμός ότι οι Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες θα άρχιζαν μία τόσο δύσκολη επιχείρηση που συνεπάγεται απώλειες και για τις δύο πλευρές και θα έθεταν σε τρομερό κίνδυνο τις ζωές νέων Ισραηλινών στρατιωτών απλώς για να κερδίσουν εκλογικούς πόντους υποδηλώνει μία βαθιά έλλειψη κατανόησης του Κράτους του Ισραήλ. Ο μοναδικός στόχος των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς που απειλούν εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες. Το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει.

Ισχυρισμός δεύτερος: Υπάρχει τρομερή δυσαναλογία μεταξύ των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες. Οι ισραηλινές απώλειες είναι μηδαμινές σε σύγκριση με αυτές των Παλαιστινίων.

Το θέμα της αναλογικότητας πρέπει να εξεταστεί σε γενικότερο πλαίσιο. Τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 5.000 ρουκέτες έχουν εξαπολυθεί εναντίον Ισραηλινών πολιτών στο νότιο Ισραήλ, σε σχολεία, κατοικίες, παιδικές χαρές, κ.λπ. 1,5 εκατ. Ισραηλινοί πολίτες, το 20% του πληθυσμού, έχουν στην κυριολεξία μετατραπεί σε ομήρους της Χαμάς στη χώρα τους. Οι ρουκέτες της Χαμάς σαφώς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες. Το Ισραήλ δεν μπορούσε να περιμένει να πέσει ενδεχομένως μία ρουκέτα σε ένα σχολείο με παιδιά ή αλλού με εκατοντάδες νεκρούς μέχρι να αντιδράσει. Οι επιθέσεις, που εκθέτουν το 20% του πληθυσμού σε κίνδυνο, αποτελούν στρατηγική απειλή για οποιαδήποτε χώρα και τους πολίτες της. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να ανεχθεί μία τέτοια κατάσταση. Το Ισραήλ δεν αποτελεί την εξαίρεση.

Ισχυρισμός τρίτος: Το Ισραήλ στοχεύει εσκεμμένα αμάχους.

Λάθος. Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις κάνουν τα μέγιστα για να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και το Ισραήλ θλίβεται για τους θανάτους μεταξύ αυτών. Δεν υπάρχει καλός πόλεμος. Ομως οι μαχητές της Χαμάς βρίσκονται συχνά σε κατοικημένες περιοχές και κρύβονται πίσω από τον άμαχο πληθυσμό. Εχουν εξαπολύσει επιθέσεις από αυλές σχολείων, ενώ κατοικίες και τζαμιά χρησιμοποιούνται συχνά ως αποθήκες όπλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τραγική περίπτωση σχολείου στην Τζαμπάλαγια, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με όλμους από σχολείο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον για τον ισραηλινό στρατό. Πρέπει όμως πάντοτε να θυμόμαστε ότι δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ένας Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα εάν η Χαμάς δεν είχε παραβιάσει την εκεχειρία και δεν είχε επιτεθεί στο Ισραήλ. Ακόμα και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, κ. Αμπου Μάζεν, κατηγόρησε τη Χαμάς για την κατάσταση.

Ισχυρισμός τέταρτος: Το Ισραήλ διαπράττει ένα νέο Ολοκαύτωμα και γενοκτονία στη Γάζα σαν τους Ναζί.

Οι αναλυτές σε κάποιους κύκλους των ΜΜΕ που προσπαθούν να συγκρίνουν τις σημερινές επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της Χαμάς, η οποία απορρίπτει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και διαθέτει χιλιάδες ρουκέτες και ένοπλους μαχητές, με το μέγεθος γεγονότων σε πολύ σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας, δεν διαστρεβλώνουν μόνο ηθελημένα την αλήθεια, αλλά έχουν και άλλους στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την αντικειμενική δημοσιογραφία. Επιπλέον, κάνουν συγκρίσεις με ιστορικά γεγονότα τα οποία ήταν τραγικά για τον πληθυσμό της Ελλάδας, ιδιαίτερα για τους πολίτες εβραϊκού θρησκεύματος, δείχνοντας μία έλλειψη σεβασμού και για την ίδια την ελληνική ιστορία.

Ισχυρισμός πέμπτος: Το Ισραήλ δεν κατανοεί ότι η μοναδική λύση στη σύγκρουση είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Στην πραγματικότητα η δεδηλωμένη θέση του Ισραήλ είναι ότι η μόνη λύση στη διένεξη είναι δύο κράτη, το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, τα οποία θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια. Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον μετριοπαθή Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το 2005 το Ισραήλ εκκένωσε τελείως τη Λωρίδα της Γάζας με την ελπίδα ότι αυτό θα έδινε μια αναγκαία ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία. Αντ’ αυτού όμως η Χαμάς όχι μόνο κατέλαβε διά της βίας τη Γάζα, δολοφονώντας τα αδέρφια της της Φατάχ, αλλά μετέτρεψε τη Λωρίδα σε ορμητήριο για την τρομοκρατία εξαπολύοντας ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς ουσιαστικά απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ και τη λύση δύο κρατών λειτουργώντας ως το υποχείριο του Ιράν στην περιοχή. Αυτό που βιώνουμε στη Μέση Ανατολή σήμερα είναι μία σύγκρουση μιας μετριοπαθούς και μιας ακραίας κοσμοθεωρίας.

Μέλημα όλων, δηλαδή του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των μετριοπαθών αραβικών κρατών θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των μετριοπαθών δυνάμεων, η απομόνωση των εξτρεμιστών και η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη του κοινού στόχου των δύο κρατών.
Με εκτίμηση, Γουίλιαμ Αναγνωσταράς

Γραφείο Τύπου»

http://stopthesiegeongaza.blogspot.com/2009/01/in-photos-help-stop-massacre-of.html


10 Σχόλια to “Ανοικτή επιστολή της ισραηλινής πρεσβείας στους αναγνώστες της «Ε»”

 1. Και τάκα τάαακαααα…
  Τάκα τάααακαααα
  Ο άραβας τρελάθηκαααααα….

 2. ρε καπετάνιε, έλεος πιά, όλο οι ίδιοι γονατίζουμε.
  Και τι να πω ; να το κρύψω;
  Μούχει κολλήσει εκείνο το τραγουδάκι τις τελευταίες μέρες :
  άουφ ντερ χάιντε μπλύχτ άιν κλάινς μπλούμελάιν.
  ουντ ντας χάιστ ΈΕΕΕΕΡΙΚΑ.
  δ

 3. Που κρυφτηκε ο ηλιος και σκοτεινιασε η γη;..
  Ματια παιδικα κλαμμενα..
  Ακρα κατακερματισμενα..
  Ψυχη κομματια σκορπισμενα σε χωμα που αιμα ρουφηξε να ξεδιψασει,
  λες και νερο δεν ειχε η πλαση..
  Πονος και τρομος..
  Βλεμμα στο κενο..
  Ελπιδα πουθενα..
  Για μια λωριδα γης που καποιοι υποσχεθηκαν σε καποιους αλλους το 1907…

 4. Άραβα
  είναι να μην τρελαίνεται ο άνθρωπος ?!

  Μανδαμ D
  Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ πάρα πολύ για να μην εξομοιώσω τις ενέργειες των Ισραηλινών με των ss αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι το καταφέρνω κάποιες φορές. Και εν πάση περιπτώσει από το ολοκαύτωμα των Εβραίων ζήσανε καμπόσοι, από το ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων δεν βλέπω να μένει κανείς τους..

  αερικό μου
  η ποιητική σου ματιά πάντα με συγκινούσε ιδιαίτερα
  η οποία παραμένει αναλλοίωτη ακόμη και μετά από τέτοιες σκηνές φρίκης
  Σ ευχαριστώ

 5. Έχει και άλλη μια διαφορά. Τους εβραίους τους ψήνανε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τους παλαιστίνιους τους ψήνουν μέσα στα σπίτια τους. Πολιτισμός παιδί μου…

 6. ναι επίσης έχει και άλλη μία διαφορά.
  Το ψήσιμο των ακατανόμαστων το ανέλαβαν αλμπάνηδες ,εξ ού και άφησαν μισές δουλειές .
  Ενω το ψήσιμο των παλαιστίνιων το ανέλαβαν επαγγελματίες.Γι αυτό και θα τις τελειώσουν
  Εξειδίκευση παιδί μου…..
  δ

 7. Υπάρχει άραγε θεός;
  Υπάρχει;

 8. Γεια σου N. Ago
  Ο θεός όπως ξέρεις είναι ένας
  Και είναι του Ισραήλ
  «και επεστρεψεν ο βασιλευς το προσωπον αυτου και ευλογησεν την πασαν εκκλησιαν ισραηλ και πασα εκκλησια ισραηλ παρειστηκει»

 9. Ε τότε, πάσο…! 😉

 10. N.Ago
  μην το γελάς καθόλου
  Θαρρώ πως δεν είναι λίγοι σε επίπεδο Ισραηλινής κοινωνίας που πιστεύουν ότι κάνουν και χάρη στον Γιαχβέ στέλνοντας κοντά του μπόλικους από τους άπιστους.
  Ο φονταμενταλισμός δεν ξεχωρίζει θρησκείες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: