Καζαμιας 2009

από kapetanios

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον χρόνο που ρχεται αλήθεια, σε κοινωνικοπολιτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο?
Ας αραδιάσω μερικές σκέψεις μου μπερδεμένες με επιθυμίες

Πολιτική
Σε πολιτικό επίπεδο η χρονιά που έρχεται θαρρώ ότι θα είναι γεμάτη.
Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα «ολοκληρώσει αυτό για το οποίο την ψήφισε ο λαός πριν 1,5 χρόνο « και αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι με ευχαριστεί ιδιαίτερα.
Η άνοιξη κατά πάσα πιθανότητα θα μας επιφυλάξει εκλογές από τις οποίες ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Κώστας Καραμανλής ( για την ΝΔ μην με ρωτάτε γιατί δεν είμαι σίγουρος ποιανου είναι το μαγαζί οπότε κάποια από τα στελέχη της μπορεί να το χαρούνε κιόλας)
Το μεγα ερώτημα βέβαια είναι, ποιος θα είναι ο κερδισμένος?
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται αυτήν την στιγμή σαν η διάδοχη κατάσταση σε κυβερνητικό επίπεδο.
Θεωρώ ότι την ποθητή του αυτοδυναμία θα την κερδίσει τελικά έστω κι αν χρειαστούν δύο ή και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Κι αυτό γιατί συνεργασίες κομμάτων δεν βλέπω να υπάρξουν και το σενάριο της αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή το θεωρώ το λιγότερο επιστημονικής φαντασίας.
Η βουλή θα παραμείνει 5κοματική , με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει την θέση του τρίτου κόμματος γεγονός που, απ την μια θα δώσει μια άλλη δυναμική στις συνιστώσες του , και από την άλλη θα στείλει ένα μήνυμα ελπίδας και το έναυσμα μιας μεγαλύτερης συσπείρωσης και προσπάθειας στο άμεσο μέλλον.
Η Παπαρήγα επιτέλους πάει στο σπίτι της και φήμες που την θέλουν να δέχεται πρόταση γάμου από τον Καρατζαφέρη δημοσιοποιώντας το κρυφό ειδύλλιο που συνέδεε τους δύο ( «πολιτικούς» πάντα) άντρες όλον αυτόν τον καιρό , τις θεωρώ ανυπόστατες.

Κοινωνία
Ώρα μηδέν θα μπορούσα να γράψω με δύο λέξεις .
Για τον χρόνο που ρχεται δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη
Ο ανθρωπισμός που την διακατείχε τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζει την κατιούσα.
ΜΟΝΟ δύο οικογένειες στην Θεσ/νίκη φιλοξένησαν φέτος για τις γιορτές των Χριστουγέννων ορφανά παιδιά από την Σερβία γεγονός που δείχνει ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει χάσει τον δρόμο του.
Πάνω από 2000 κακοποιημένα-απ τους γονείς τους, παιδιά θα είναι και φέτος ο τραγικός απολογισμός της υπό κατάρρευσης δομής της Ελληνικής οικογένειας και πάνω από 1500 γυναίκες θα «πεισθούν» για το ασθενές του φύλλου τους φιλοξενούμενες των Ελληνικών νοσοκομειακών μονάδων περίθαλψης.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν θα υποχωρήσει ρούπι και η ανοχή της κοινωνίας μας στο διαφορετικό θα μηδενιστεί , εάν δεν έχει ήδη φτάσει στον πάτο.
Στις δικαστικές αίθουσες θα θεσπιστεί το 96ωρο στην προσπάθεια τους να προλάβουν να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην φυλακή ενώ έχει αποφασιστεί να εκδικάζονται οι αιτήσεις διαζυγίου «κοινής συναίνεσης» με την μορφή του ΑΣΕΠ

Πχ θα ανακοινώνονται για το επόμενο 2μηνο 27654 θέσεις στον παράδεισο των διαζευγμένων στην -Ελληνική- Μακεδονία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα παραχωρεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη 8 αίθουσες για τους αλαλαζοντες και αλλόφρονες εξεταζόμενους.

Οικονομία
Ακριβώς έτσι
Μόνο η οικονομία μπορεί να μας σώσει από την οικονομική ανέχεια και την επαιτεία
Δεν ξέρω σε πόσα νοικοκυριά παίρνει κι άλλες τρύπες το ζωνάρι αλλά οφείλουν να κάνουν κι άλλες, εάν θέλουν να έχουν την δυνατότητα να αντικρίσουν με κάποια οικονομικά και ψυχικά αποθέματα ξημέρωμα του 2010.
Το 2009 θα είναι χρονιά δύσκολων ημερών .
Την κρίση στην πραγματική οικονομία ακόμη δεν την είδαμε, τουλάχιστον στο βαθμό που υπάρχει κρυμμένη απ όλους σχεδόν τους παράγοντες τις αγοράς.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν παρελθόν για την χώρα μας , τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα, κλίμακα που μπορεί να δώσει μια ανάσα στην αγορά εργασίας.
Για τις Κρατικές επενδύσεις ούτε λόγος να γίνεται
Οι εθελουσία είναι η μόνη έξοδος που επιφυλάσσουν για χιλιάδες εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δημοσίων οργανισμών είναι δεδομένη ΚΑΙ απ την κυβέρνηση που έρχεται.
Χιλιάδες μικρομεσαίοι θα κλείσουν το 2009 σπρώχνοντας στην ανεργία δύσκολες ηλικιακά κατηγορίες εργαζομένων. Στα 40 βλέπεις είναι πολύ δύσκολη η εύρεση εργασίας και οι οικονομικές ανάγκες είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!
Ο κατασκευαστικός τομέας θα «πνεύσει» τα λοίσθια ακόμη μια χρονιά.
Για τον τουριστικό τομέα οι «ειδήσεις» ( σε μορφή κουτσομπολιού πάντα ) είναι ουδέτερες.
Η έλευση τουριστών από το πρώην ανατολικό μπλοκ, το οποίο βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης, ενδεχομένως δώσουν το φιλί της ζωής σε μια αγορά που τα διαδοχικά λάθη και η ανυπαρξία μιας εθνικής στρατηγικής-πολιτικής την οδήγησαν σε ένα τέλμα εδώ και κάμποσα χρόνια.
Η Ελληνική χρηματαγορά ( γι αυτούς που έχουν ρευστό ) παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες κατά την φτωχή μου γνώμη μιας και χειρότερα δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα.
Ο Γενικός δείκτης που δείχνει το πραγματικό επίπεδο της τοπικής μας αγοράς βρίσκεται κοντά στις 3500 μονάδες οπότε…
Όσο για το εμπόριο
τι άλλο μπορεί να φέρει κανείς από την Κίνα?!

Και αφού είπαμε τα χειρότερα,
εμπρός να βάλουμε τα δυνατά μας να τα κάνουμε καλύτερα.

Καλή σας χρονιά
[Προσωπικά , όντας ολιγαρκής τα πράγματα που θέλω για το 2009 δεν είναι πολλά!
Ειρήνη, Υγεία και λεφτά με φτάνουν

για φέτος 🙂 ]

11 Σχόλια to “Καζαμιας 2009”

  1. Να προσυπογράψω σε όλα, Καπετάνιε.
    Καλή χρονιά !
    Ειρήνη, Υγεία και …λεφτά, βέβαια.
    Να κι’ένα καλό άρθρο (έχει πολλά ο Μανδραβέλης)
    http://www.medium.gr/articles/122984913386072.shtml
    (Για τη νέα χρονιά, δώρο..)

  2. ξέχασες την «ολοκλήρωση (!) (;)» της Εγνατίας 🙂

    σε λίγες μέρες παραδίνονται ακόμη δύο κρίσιμα για εμάς κομματάκια
    Έτσι, θα αδράξουμε την ευκαιρία και θα ανεβούμε. Και τα μικρά θα το ευχαριστηθούν περισσότερο εάν δεν έχουμε και τις συνήθεις ταξιδιωτικές μας περιπέτειες…

    τη φωτο που σου έστειλα στο μεηλ, την είδες μπρε;

    Καλημέρα!

  3. Καπετάνιε μου Καλή Χρονιά (κι από δω)
    Υγεία και Λεφτά να με «δώκεις» και μένα που είμαι και «οικογένεια», έτσι;

  4. Μα… γκέισες!
    Γκέισες δεν έχουμε εισάγει ακόμα!

  5. Άραβα
    Και το νταβατζιλίκι έχει ξεφτιλιστεί αρκετά.
    Με 2 και με 3 γυναίκες φράγκο δεν βγάζεις πλέον με τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά 🙂
    ( στην μία, μία δώρο δίνουν τις Ουκρανέζες )

    Μα Ντίβα μου
    βλέπεις τι με προτείνει ο Άραβας?!
    Όσο για τα λεφτά – Ειρήνη είσαι από μόνη σου- , άμα έχω εγώ έχουν και οι φίλοι μου 😉
    ( έτσι λεν όσοι με ξέρουν )

    Αδερφή
    Δεν πήρα καμιά φωτό σε λέω!
    Θα χαρούμε να σας ιδούμε
    [ Κάνε καλού κακού και καμιά καλή ασφάλεια ζωής στον γαμπρό πριν ανέβεις 😀 ]

    Σπίθα
    Καλή χρονιά
    Η προσπάθεια του Μανδραβέλη να συνδέσει το σαβουάρ βιβρ μιας «ελιτίστικης επαναστατικότητας » με την βίαιη απάντηση-αντίδραση της νεολαίας στο περιβάλλον που την συνθλίβει αθόρυβα, θέλοντας να την υποβαθμίσει, δεν νομίζω ότι είναι ( ευτυχώς) και τόσο αποτελεσματική.
    Πάντως το
    «Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε απλώς να τον αφήνουν ήσυχο»
    δίνει και το στίγμα του νεοφιλελευθερισμού , του οποίου υπέρμαχος θαρρώ πως είναι και ο συγγραφέας του άρθρου 😉
    Πάντως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πένα ενδιαφέρουσα και αξιοπρόσεκτη ασχέτως εάν μου πέφτει λίγο συντηρητικός για τα «γούστα» μου

    Καλησπέρα Παιδιά

  6. Εξαιρετικός Καζαμίας. Τέλειοοοο.

  7. δείμε
    Εμ βέβαια τον βρίσκεις τέλειο!
    Για τους ΠΑΣΟΚΟυς 😀

  8. » Θα κάτσω σπίτι» καπετάνιε:)
    Θα διαβάσω Ερικ Χομπσμπάουμ «Οι κανόνες της βίας» . Μετά θα αναλύσω στους στρούχτορες της Κυριακ. εφημερίδας 28/12/08 που το δημοσίευσαν ότι το διάβασαν….ανάποδα, εντελώς!
    Επίσης θα συνεχίσω για τον πολιτικό λόγο που άνθισε στο Ιντερνετ και στα TVXS και θα τελειώσω με επιδόρπιο με Αμάρτυα Σεν (Ναί , ναι ..) και τι γίνεται στους εργασιακούς χώρους στη Γαλλία.!
    Για την ελιτίστικη επαναστατικότητα αρμοδιότερος να την κρίνει ο νεαρός ‘επαναστάτης μέσα στην επανάσταση»
    Άρχισε η κατάληψη των ανακτόρων και δεν το πήρα πρέφα?
    :):)
    Αν έχουμε επανάσταση την αυτοαναιρείς, αν όχι….?

    Τα σέβη μου.

  9. …συντηρείς τον φόβο της!
    Τον φόβο της βίας της 😉
    Καληνύχτα σου Σπίθα

    [ γνώμη μου:
    δεν είμαι «ενάντια στην βία απ όπου κι αν προέρχεται» αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είμαι και υπέρ στο «να την θέσουμε σε ορθολογικό πλαίσιο εντάσσοντας την σε διαδικασία κοινωνικής μάθησης»
    Επιπροσθέτως θεωρώ σαν χειρότερη βία την ελεγχόμενη και όχι την ανεξέλεγκτη.
    Κι αυτό γιατί τα όρια μιας ελεγχόμενης συστηματικής βίας και μάλιστα κοινωνικοποιημένης και άρα πολιτικοποιημένης , είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από τα όρια μιας βίας που απλώς ζητά να εκδηλωθεί ( γυρεύοντας την λύτρωση) έστω και με ένα βάναυσο τρόπο. Πάντως θα συμφωνήσω στο σχόλιο σου που λέει ότι «με παλιές αντιλήψεις δε προσεγγίζονται τα νέα συστημικά κοινωνικά προβλήματα» 😉 ]

  10. …την ενισχύεις 🙂
    Την «Επιθετικότητα» (Konrad Lorenz)
    Την καληνύχτα μου Καπετάνιε:)

    » Το πρώτο μέρος της τελετής, η επίθεση που εκτελείται με κεφαλή και λαιμό γερμένους πλαγίως πρός τα εμπρός και προς τα πάνω και που συνοδεύεται από μια δυνατή, βραχνή σαν τρομπέττα φανφάρα, ονομάζεται …»λίκνισμα».
    Στο δεύτερο μέρος, στην επιστροφή του συντρόφου, με λαιμό τεντωμένο μπροστά χαμηλά στο χώμα, κεφάλι γυρισμένο πρός τα πάνω και συνοδεία μιας σιγανής αλλά μάλλον παθητικής φλυαρίας, η Χέλγκα Φίσερ έδωσε τον ορισμό …»κακάρισμα» 🙂

  11. Εχουμε και το χαρισμα βλεπω, αναμενουμε τον καζαμια 2011

Σχολιάστε