Αιτήματα κρατουμένων

από kapetanios

www.keli.gr

Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού2008_anilika_ekstrateia κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών δικαιοσύνης τα τελευταία 10 χρόνια, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να απαιτήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
ΖΗΤΑΜΕ

1. Κατάργηση των πειθαρχικών ποινών. Τροποποίηση των άρθρων του Σωφρονιστικού Κώδικα 68, 69, 70, 71. Σε κάθε περίπτωση οι πειθαρχικές ποινές να εξαλείφονται μετά την έκτισή τους, να μην υπολογίζονται αθροιστικά και να μην λαμβάνονται υπόψη για τις άδειες, την εργασία, την εκπαίδευση και την υφ’ όρους απόλυση μετά τη λήξη τους.

2. Να μειωθεί το όριο έκτισης της ποινής για την υφ’ όρων απόλυση, από τα 3/5 στα 3/7. Να καταργηθεί άμεσα η αντισυνταγματική διάταξη που επαύξησε στα 4/5 το όριο, για τα αδικήματα περί ναρκωτικών.

3. Εφάπαξ μείωση κατά 3 έτη όλων των ποινών, για να διευκολυνθεί υφ’ όρων απόλυση και η αποσυμφόρηση των φυλακών. Όχι στις νέες πανοπτικές φυλακές, που χτίζονται απομονωμένες μακριά από τον ιστό από της πόλης.

4. Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Καθιέρωση ανοιχτών δομών φροντίδας και προστασίας των εφήβων και των νέων.

5. Μείωση της «οροφής» των 25 ετών συνεχούς κράτησης. Μείωση του ελάχιστου ορίου έκτισης για την υφ’ όρων απόλυση στην περίπτωση των ισοβίων στα 12 χρόνια από τα 16 που είναι σήμερα, σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

6. Να εφαρμοστεί αυτόματα χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, η χορήγηση αδειών, αναστολών και λοιπών ευεργετημάτων με μόνο κριτήριο τις προϋποθέσεις του νόμου, με μείωση των ελάχιστων ορίων έκτισης ποινής για την ενεργοποίησή τους. Να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών σε 60 μέρες για όσους δικαιούνται πενθήμερες και σε 96 μέρες για τους δικαιούμενους οχταήμερες.

7. Να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και να μειωθεί το όριο στους 12 μήνες.

8. Είναι γνωστή την τελευταία 8ετία, η υστερία των παραδικαστικών κυκλωμάτων, που οδήγησε σε εκδικητικά εξοντωτικές ποινές. Ζητάμε ανάλογες ποινές και ευρεία εφαρμογή του μέτρου αναστολής και υφ’ όρων απόλυσης.

9. Πλήρης, μόνιμη και 24ωρη ιατρική κάλυψη και σεβασμός στους ασθενείς. Δημιουργία και βελτίωση επαρκών χώρων υγιεινής (λουτρά και τουαλέτες). Άμεση ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, με πρόβλεψη πτερύγων για τις γυναίκες και τους ανήλικους, που τώρα δεν υπάρχουν. Άμεση μεταφορά των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, με ασθενοφόρα και όχι σε κλούβες δεμένοι πισθάγκωνα.

10. Να παρέχεται το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, στη φοίτηση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα επαγγελματικά εργαστήρια και στη συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα, σε όλους τους κρατούμενους αναλογικά και χωρίς καμία διάκριση. Να χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες, σε όλους τους κρατούμενους, που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για σπουδές εκτός φυλακών και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Ουσιαστική επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλες τις φυλακές.

11. Κατάργηση του άβατου των φυλακών. Ελεύθερη πρόσβαση των: κοινωνικών και πολιτικών φορέων, Δικηγορικών Συλλόγων, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της ΕΙΝΑΠ, οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμούς. Ελεύθερη διακίνηση πολιτικών και επιμορφωτικών εντύπων, χωρίς καμία εξαίρεση.

12. Θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών και εφαρμογή του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης καθώς και του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας.

13. Διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου σε ανθρώπινες συνθήκες με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των κρατούμενων και των επισκεπτών. Ιδιαίτερος κλειστός χώρος για τη συνεύρεση με τον /την σύντροφό μας.

14. Εργασία και πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλους και όλες. Ευεργετικός υπολογισμός των ημερών απασχόλησης στην ποινή.

15. Δικαίωμα επιλογής έκτισης της ποινής στη χώρα καταγωγής για τους αλλοδαπούς κρατούμενους αν και εφόσον αυτοί το επιθυμούν.

16. Εξανθρωπισμός των συνθηκών μεταγωγών με τη βελτίωση των χώρων στα απαράδεκτα μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Πρόβλεψη τακτικότερων σταθμεύσεων, βελτίωση των χώρων κράτησης στα άθλια «Μεταγωγών» και ταχύτερη προώθησή μας στις φυλακές.

Παλαιότερα ποστ:

http://carnagio.blogspot.com/2007/04/blog-post_13.html

και σχετικά άρθρα:

Εριξαν στους λύκους τους …ανηλίκους

500 κρατούμενες η μία πάνω στην άλλη

20 φορείς του AIDS καταδικασμένοι σε… αργό θάνατο

10 Σχόλια to “Αιτήματα κρατουμένων”

 1. ετσι μπραβο!
  οχι πως μπορω, ειμαι σε θεση, να κρινω την ορθοτητα των αιτηματων αλλά να.. χτες σκεφτομουν πως η απεργια εχειπαρει μεγαλες διαστασεις και δεν εχω διαβασει σε κανενα μπλογκ καποια αναφορα εστω
  σημερα ειδα πως οι απεργοι πεινας εφτασαν τους 4800 περιπου

 2. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με όλα τα αιτήματα. Ωστόσο, όποιος τολμά να διε κατάματ την αλήθεια γνωρίζει ότι συχνότατα οι ποινές που επιβάλλονται είναι εξοντωτικές. Φυσικά σε μία εποχή ατομικισμού είναι λογικό κάθε κοινωνική αδιαφορία και κάθε παράπτωμα -που συχνά σχετίζεται με την ίδια την κοινωνική δομή- να εξατομικεύεται πλήρως η ευθύνη. Μας βοηθάει για να αποφύγουμε και τις δικές μας και τις κρατικές ευθύνες, βέβαια.

  Ακόμα χειρότερη όμως είναι η διαβίωση στις φυλακές. Γενικά, όλο το ποινικό σύστημα χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές, αλλά κανείς δε τολμά και μάλλον δεν θέλει να προχωρήσει. Φυλακές-κολαστήρια, καμία δυνατότητα σωφρονισμού, καμία σχεδόν επιμόρφωση ή απόκτηση δεξιοτήτων προκιεμένου να επανενταχθούνε υκολότερα οι φυλακισμένοι στην κοινωνία. Όλα λειτουργούν απλά μέχρι να πάνε φυλακή.

 3. Καλα τα λεμε οι απεξω , αλλα οι απο μεσα ειναι που ξερουν μονο τη ζωη περνουν εκει, κι οι απο πανω δε λενε να κανουν κανα βημα προς το καλυτερο..:-(

 4. Βροχή απο αυγά στον Γιώργο Αλογοσκούφη!

  Για άλλα του άξιζε η … ομελέτα.. την έφαγε όμως για τα αιτήματα των απεργών πείνας των φυλακών! Σπολάτι!

 5. άσχετο με θέμα σου, αλλά ελπίζω να μην πειράζει…

  και εγώ σ’ αγαπάω πολύ. αν σήκωνες και το τηλέφωνο θα ήταν ακόμα πιο όμορφο
  σε φιλώ χοντροκοιλαρά μου 🙂

 6. εγώ τόγραψα και αλλού.
  Δεν μπορώ να δω με συμπάθεια όλο το πακετο μαζί.
  Είμαι πολύ σκύλα γιά να δεχτώ να ζησει με αξιοπρέπεια που αρνηθηκαν στα θύματά τους, ο βιαστής, ο δολοφόνος κι ο παιδεραστής.
  (και συ μαλλιά , με το γινάτι σου να μείνεις.)
  δ

 7. Η ανθρώπινη μεταχείριση πάντως δεν είναι απλά δικαίωμα του κρατούμενου, είναι δικαίωμα της κοινωνίας για να λέγεται η ίδια ανθρώπινη.

 8. Παίρνοντας σαν αφορμή το σχόλιο της φίλης Δήμητρας (κανένα γινάτι μαζί σου και το ξέρεις ) που νομίζω ότι αντικατοπτρίζει την άποψη του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας μας ας το κουβεντιάσουμε και λίγο παραπέρα το θέμα.
  Κατ αρχήν πέρασαν αρκετές μέρες από την λήξη της απεργίας των κρατουμένων αφού προηγουμένως ο υπουργός δικαιοσύνης ανακοίνωσε κάποια μέτρα ( αυτήν την στιγμή δεν λειτουργεί η ιστοσελίδα τους και δεν μπορώ να βάλω σύνδεσμο ) ως ικανοποίηση μέρος των αιτημάτων τους.
  (Βέβαια το κατα πόσο οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις δίνουν πραγματικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος είναι εύκολα αντιληπτό από τις απαντήσεις των κρατουμένων)
  Απ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα και πάμε στην Μανδαμ D μας:
  Συμφωνώ με τον δείμο για το ανθρώπινο πρόσωπο μιας κοινωνίας και θα συμπληρώσω ότι η Πολιτεία και οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και σεβόμενοι το ανθρώπινο δικαίωμα ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ και ΟΧΙ επιλεκτικά. Αλλιώς δεν μιλάμε για θεσμούς αλλά για εκδικητικές συμπεριφορές , δίκην φυσικού προσώπου, της εξουσίας απέναντι στον -όποιον- πολίτη. Και αυτό φαντάζομαι ότι δεν το θέλει κανένας μας.
  Από την ώρα που αναγνωρίζεται στον εγκληματία ( με την ευρύτερη έννοια του όρου), από το δικονομικό μας σύστημα ,το δικαίωμα στην ζωή μετά την εγκληματική του συμπεριφορά είναι υποχρεωμένο να κάνει και πράξη το δικαίωμα αυτό.
  Εάν κρίνει η πολιτεία ότι ο παραβάτης ΔΕΝ δικαιούται Ζωή (!!) μέσα στα σωφρονιστικά μας ιδρύματα τότε είναι καλύτερο να του την αφαιρέσει (εξάλλου μέχρι πρόσφατα δεν είχε απαλειφθεί από το σύστημα μας η θανατική ποινή) παρά να τον βασανίζει.
  Ξέρουμε όλοι μας ότι ο «αργός θάνατος» είναι κατά πολύ χειρότερος από τον πραγματικό.
  Για τις κατηγορίες εγκληματιών που αναφέρει η Δήμητρα
  Κατ αρχήν η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων ( βάσει των οποίων επιλέχθηκαν τα αιτήματα) δεν είναι βιαστές, δολοφόνοι ή παιδεραστές!
  Αλλά και να ήταν θα έπρεπε να βρίσκονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα??
  Αποτελεί ζήτημα σωφρονισμού ή ιατρικής αντιμετώπισης ( άρα η θέση τους θα πρεπε να είναι μέσα στα θεραπευτικά ιδρύματα) η κατ εξακολούθηση αρρωστημένη συμπεριφορά του βιαστή του δολοφόνου και του παιδεραστή?
  Εάν πάλι από την άλλη δεν πρόκειται για κατ εξακολούθηση συμπεριφορά αλλά για κατ εξαίρεση ( άρα υπόκειται σε σωφρονισμό) , δικαιούται ο καθένας από αυτούς να ζήσει με αξιοπρέπεια ή όχι?
  Ζώντας στα άκρα την περισσότερη ζωή μου αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι υπό προϋποθέσεις ( που δεν άπτονται σημαντικά του χαρακτήρα μας) δολοφόνοι μπορούμε να υπάρξουμε ΟΛΟΙ μας!
  Και σε αυτό είμαι απόλυτος.
  Έχοντας αυτό σαν γνώμονα και θεωρώντας τις προϋποθέσεις ( πέραν του χαρακτήρα μας επαναλαμβάνω) ως ΒΑΣΙΚΟ παράγοντα διαμόρφωσης παραβατικών ή εγκληματικών συμπεριφορών ασφαλώς και τίθεμαι ανεπιφύλακτα υπέρ κάθε μέτρου που θα τις διαμορφώνει θετικά.
  Και για να γίνω απόλυτα ειλικρινής
  ΝΑΙ, πιστεύω ότι σε «ανίατες εγκληματικές συμπεριφορές» ( δεν θα κρίνω εγώ ποιες από αυτές είναι τέτοιες αλλά ούτε και πιστεύω ότι οι δικαστές μπορούν να το κάνουν παρά μόνο επιστήμονες γιατροί) ο μόνιμος εγκλεισμός κάποιων ανθρώπων είναι απαραίτητος. Το ίδιο εξάλλου αποδέχομαι και για τους ψυχικά ασθενείς ( ανεξάρτητα εάν έχουν προβεί σε εγκληματική πράξη ή όχι) οι οποίοι, λόγω ασθένειας, αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία ολόκληρη.
  Αλλά αυτά τα ιδρύματα πρέπει να λειτουργούν σαν ψυχοθεραπευτήρια και όχι σαν σωφρονιστικά ιδρύματα, ή σαν τις φυλακές που έχουμε ( που πιστέψτε με , η επίσκεψη σας σε αυτές μόνο φρίκη θα σας προκαλούσε )
  Οίκτος πρέπει να μας διακατέχει απέναντι τους και όχι μίσος ή αποστροφή
  Στα σωφρονιστικά ιδρύματα προτιμώ να υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν, υπό προϋποθέσεις( και για αυτές τις προϋποθέσεις γίνονται όλες αυτές οι κινητοποιήσεις) να υπάρξουν ανάμεσα μας .
  Σε διαφορετική περίπτωση , όπως ξαναέγραψα και παραπάνω, εάν νομίζουμε σαν Πολιτεία ότι δεν έχουν το δικαίωμα στην Ζωή (!!) ας τους την αφαιρέσουμε.
  Μικρά Γκουαντάναμο δεν μπορούμε να ανεχόμαστε στην χώρα μας.
  Εάν θέλουμε να λέμε ότι ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι αυτό που διακατέχει τους θεσμούς μας
  Οι δικαστικές ή οι πολιτικές αποφάσεις-πράξεις της εξουσίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κρύβουν μέσα τους τάσεις ρεβανσισμού και εκδίκησης
  Σε αντίθετη περίπτωση αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για ΟΛΟΥΣ μας
  Η δημοκρατία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν και πρέπει να λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις.
  Ακόμη και στις περιπτώσεις που εμείς σαν φυσικά πρόσωπα μπορεί να λειτουργούσαμε διαφορετικά….

  Καλημέρα σε όλους
  ( είναι να μην πιάσω το πληκτρολόγιο τελικά!
  Εδώ τα καλά σεντόνιααααα 😀

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: