Παιχνίδια πολέμου επι χάρτου

από kapetanios

Την ώρα που το ΝΑΤΟ στην χθεσινή του συνεδρίαση ασκούσε δήθεν πιέσεις για να εφαρμοστούν τα 6 σημεία της εκεχειρίας (με πρωταρχικό αίτημα εκείνο της αποχώρησης των Ρωσικών στρατευμάτων από την εμπόλεμη ζώνη χωρίς καν να διευθετηθούν σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν την «επόμενη μέρα» στην περιοχή και τους κατοίκους της!!!) ανάμεσα στην Ρωσία και την Γεωργία, στον ΟΗΕ παιζόταν η τελευταία σκηνή ενός θεάτρου που μόνο ένα αρρωστημένο μυαλό (όπως αυτό του Τεξανού καουμπόι και προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους που στο πρόσωπο της Κοντολίζα Ραίς βρήκε τον ιδανικότερο σύμμαχο του) μπορούσε να σκηνοθετήσει.

Εκεί λοιπόν και σε μια περίοδο που η σύνεση και η λογική θα έπρεπε πάση θυσία να επικρατήσει δόθηκε από τον ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που απαιτούσε(!) , παίζοντας με την φωτιά και εκμαιεύοντας την αντίδραση των Ρώσων, την άμεση και χωρίς όρους απόσυρση των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Γεωργία και την Ν Οσετία! Σκοπός , από την μια να εμφανίσει την Ρωσία σαν την αποκλειστική υπεύθυνη για τις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή και από την άλλη να παγιδεύσει την ΕΕ ανάμεσα στο συμφέρον της( που της επιβάλλει να κοιτά προς την Ρωσία ) και τις υποχρεώσεις απέναντι σε παραδοσιακούς «φίλους και συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, καθιστώντας την ουσιαστικά ανίκανη να αντιδράσει.
Μια αντίδραση ( που όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΝΑΤΟ θα είχε συνέχεια) της οποίας το αποτέλεσμα ήταν να βάλει προσωρινό τέλος (απορρίπτοντας την πρόταση της ένταξης στην Συμμαχία της Γεωργία και της Ουκρανία) στην προσπάθεια της Αμερικής να επεκταθεί στον Καύκασο και στα εκεί ενεργειακά αποθέματα.

Η απάντηση των Ρώσων σε διπλωματικό επίπεδο ,όπως ήταν επόμενο ( ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ από αυτούς που ήθελαν την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να προχωρήσουν «εύκολα» στην πραγματοποίηση των σχεδίων τους αδιαφορώντας για το ρίσκο που έκρυβε πίσω της μια τέτοια ενέργεια) ήταν άμεση και σαφής.
Όχι στο σχέδιο του ΟΗΕ (που αθετεί την συμφωνία των «6 σημείων» από τις δύο αντιμαχόμενες χώρες!!) και ως απάντηση στις απειλές των Αμερικανών για σκληρή τιμωρία και κυρώσεις , άμεση συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα της Ρωσικής βουλής, η οποία και θα αποφασίσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Απχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ακολουθώντας κατά γράμμα τα βήματα των ΗΠΑ στην περίπτωση του Κόσσοβου
Ένα σενάριο το οποίο μόνο καλές ημέρες δεν υπόσχεται στην περιοχή του Καυκάσου αλλά και της ευρύτερης περιοχής γεγονός που επαναφέρει με έναν τρόπο που κανείς μας δεν μπορούσε να σκεφτεί, συνθήκες ψυχρού πολέμου, ένας ψυχρός πόλεμος που ας μην το ξεχνάμε , ανέδειξε ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ ρυθμιστή των παγκόσμιων πολιτικοστρατιωτικών εξελίξεων τις ΗΠΑ.

Έχω την αίσθηση ότι δικαιώνονται όλοι αυτοί που σε καμία περίπτωση δεν πίστεψαν ότι η επίθεση των Γεωργιανών δυνάμεων στην Ν Οσετία ήταν αποτέλεσμα μιας ανόητης ενέργειας ενός απόλυτα ελεγχόμενου ,από τις ΗΠΑ, πολιτικού προσώπου όπως ο Σαακασβίλι, όσο κι αν τα ΜΜΕ οδηγούσαν και οδηγούν τις σκέψεις της κοινής γνώμης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι εξελίξεις που τρέχουν κυριολεκτικά θα μας το δείξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εξελίξεις που ΜΟΝΟ μια σθεναρή αντίσταση στα υπερατλαντικά σχέδια και μια ισχυρή και ξεκάθαρη θέση της Ενωμένης Ευρώπης υπέρ των πραγματικών συμφερόντων των λαών της , θα μπορέσουν να είναι θετικές.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο Δούρειος ίππος είναι ήδη μέσα της

18 Σχόλια to “Παιχνίδια πολέμου επι χάρτου”

 1. Πάντως καλό θα ήταν να σκληρύνουν κι άλλο τη στάση τους και να δείξουν και νύχια εκτός από δόντια 🙂

  Σου είπα, δεν είμαι υπερ της διπλωματίας 😛

 2. ** Δεν είναι ο ψυχρός πόλεμος που ανέδειξε τις ΗΠΑ ρυθμιστές, αλλά τα διπλωματικά και άλλα παιγνίδια – Πάλι διπλωματία φταίει δηλαδή 😀

 3. http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=62978040

  Κατά τα άλλα
  Η απόλυτη απομόνωση της Ρωσίας ,τα απανωτά λάθη της σε επίπεδο δημοκρατικών ελευθεριών, το λάθος οικονομικό σύστημα που υιοθετήθηκε , η κούρσα των εξοπλισμών που την διέλυσε οικονομικά και άλλα πολλά έπαιξαν τον ρόλο τους για να υπερισχύσουν οι ΗΠΑ
  Πολλά από τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί εάν απουσίαζε ο ψυχρός πόλεμος.

 4. Θα ήταν ενδιαφέρον όταν στο ΝΑΤΟ ζητούσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων να την συσχετίσουμε και μείς με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
  Αλλά ποιός θα το έλεγε αυτό;
  Λέω δηλαδή….

 5. Πολλά θα είχαν αποφευχθεί αν απουσίαζε ο ψυχρός πόλεμος, η παρουσία του οποίου είναι προϊόν του δίπολου αμερικής – ρωσίας και όχι μιας εκ των δύο.
  Καπετάνιε με βάση τα λόγια σου χαμένη ήταν ότι και αν έκανε.
  Δεν συμφωνώ με τη σημερινή διπλωματία λέμε. Αν είναι για χάρη της διπλωματίας να καθόμαστε να τρώμε ξύλο να μου λείπει. Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, και σκέφτομαι τους καημένους τους αμάχους μόνο, αλλά ανάμεσα στο να κάθομαι να με δουλεύουν και να παίζουν παιγνίδια σε βάρος μου και το να αντιδράσω και να τους γυρίσω την πλάτη (ναι, δε με χαλάει η απομόνωση, δεν είναι κακή), προτιμώ το δεύτερο. Ας πούμε πχ προτιμώ στην επόμενη παραβίαση τουρκικών μαχητικών να τα εξαναγκάσουμε σε προσγείωση σε ελληνικό έδαφος και να τα κατάσχουμε απελαύνοντας τους πιλότους. Και αν παρακαλώ οι σκοπιανοί αποφασίσουν να απελευθερώσουν την Θεσσαλονίκη λες να μην επέμβει η Αθήνα προς χάριν της διπλωματίας; Η ζωή δεν είναι παιγνίδι και οι κακοί είναι όσοι παίζουν παιγνιδάκια συμφέροντος 🙂
  Και τους κακούς δεν τους παίζω, τους διώχνω 😛

 6. Αθεόφοβε
  κάνοντας ένα φιλότιμο φλάς μπακ η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 86 χρόνια δεν υπήρξε κάποιος που θα μπορούσε να πει και να εννοεί κάτι τέτοιο!
  Αλλά και από τα 86 και πίσω θαρρώ ότι θα το έλεγαν με λάθος τρόπο…
  ( το καλοκαίρι σου ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν κρίνω από τα ταξιδιωτικά σου ποστ…)

  Καμηλιέρη
  Κοίταξε
  Χαμένη ήταν επειδή η εξελικτική μέθοδος είναι νόμος της φύσης…
  Ασφαλώς και οι δύο πλευρές είχαν συμμετοχή στον ψυχρό πόλεμο ( μονός καυγάς δεν γίνεται) με την διαφορά ότι από κάποια στιγμή και μετά ο δεύτερος παίχτης ( στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσία) ακολουθούσε τις εξελίξεις ( όπως ακριβώς κάνει και τούτην την ώρα εδώ που τα λέμε) χωρίς να μπορέσει ποτέ να της καθορίσει.
  Και έχω την αίσθηση ότι ούτε και τώρα θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση του εαυτού της…

  Η προτίμηση σου περιορίζει να μην πω καταστρέφει, τα μακροπρόθεσμα οφέλη και υπερεκτιμά τα όποια προσωρινά.
  Χώρια που προσωπικά, δεν θα ήμουν καθόλου σίγουρος για το αληθές της δικαιολογίας ( παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου) της κατάρριψης ή της αιχμαλώτισης του ενδεχομένως «μοιραίου»( για τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν)Τουρκικού αεροσκάφους που περιγράφεις.
  Και αυτό γιατί οι περισσότερες » παραβάσεις » ( και όχι παραβιάσεις) αφορούν το FIR Αθηνών το οποίο αγαπητέ μου συνομιλητή δεν προσδιορίζει τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά την περιοχή ευθύνης.
  Το θέμα των παραβάσεων ( και όχι των παραβιάσεων) του FIR Αθηνών δεν είναι καθόλου μα ΚΑΘΟΛΟΥ απλό ( το δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα ΜΜΕ και η Ελληνική πολιτική προπαγάνδα) για να χωρά τέτοιες ακραίες ενέργειες.
  Και αυτό γιατί ειδικά για την παράβαση του fir δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που να δίνει δίκιο στην Ελλάδα και μάλλον καλά κάνουν… ( μάλλον μου έβαλες ιδέες για ποστ 🙂
  Διπλωματία φίλε μου , η διπλωματία και η πολιτική είναι οι μόνες αξιόπιστες και σε βάθος χρόνου λύσεις σε κάθε είδους πρόβλημα που μας απασχολεί.

 7. Μπλιάξ
  Συγνώμη αλλά η διπλωματία μου φέρνει αναγούλα
  Προτιμώ έναν «ευγενή θάνατο»

 8. Προτιμάς
  έναν «ευγενή θάνατο» των υπολοίπων?

 9. Δεν βγάζω τον εαυτου εκτός. Ποτέ.

 10. Παρεμπιπτόντως, άμα μετρήσω τους άσκοπους θανάτους των διπλωματικών παιγνιδιών θα τους βρω υπερβολικά πολούς και ύπουλους 🙂

 11. Η ερώτηση δεν αφορά τον εαυτό σου
  Η ερώτηση αφορά τους υπόλοιπους που θα υποστούν τις όποιες συνέπειες.
  Προτιμώντας λοιπόν έναν «ευγενή ενδεχομένως και ηρωικό θάνατο» για τον εαυτό σου το ίδιο επιφυλάσσεις και για τους υπολοίπους?

 12. Χαχαχα
  Ναι, θεωρώ πιο υγιεινή μια τέτοια κοινωνία και εκπλήσσομαι με όσους κοιτούν μόνο το συμφέρον τους. Στο ξαναείπα καπετάνιο, είμαι άνθρωπος «παρωχημένων» αντιλήψεων, εντελώς μακριά από την σημερινή ισοπέδωση των πάντων.
  Καληνύχτα καπετάνιο

 13. Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου σαν πατριώτη
  Μα περισσότερο μου αρέσει να τον σκέπτομαι σαν άνθρωπο.
  Στο σημείο που αυτά τα δύο συγκρούονται λέω ότι ο άνθρωπος έχει το δίκιο.
  Όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα έχουν την δυνατότητα να παρατηρούν τα παγκόσμια γεγονότα, ήρεμα και με κριτική διάθεση τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος των μαζικών ηλιθιοτήτων
  όπως είναι οι πόλεμοι.

 14. Κανένα πρόβλημα σε αυτό. Το πρόβλημα είναι πως απαντάς στις ηλιθιότητες που σε θίγουν, τη στιγμή που αδιαφορούν για την ήρεμη κριτική διάθεση.
  Γιατί καλό είναι να κάνεις υποχωρήσεις, αλλά όχι στο όνομα του να μη θιχθεί η υπόστασή σου να θιχθεί… η υπόστασή σου.

 15. «Δεν φανταζόμασταν πως οι Ρώσοι θα αντιδράσουν με τέτοια σφοδρότητα στην επέμβασή μας στη Νότια Οσετία. Εγώ ο ίδιος δεν πίστευα ότι ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ θα είχε αυτήν τη συμπεριφορά», εξομολογήθηκε χθες ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας, Μπατού Κουτέλια, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

  Αυτός πάλι νόμιζε ότι τον είχαν βάλει κεί για να φαντασιώνει…

  «Ο Κουτέλια παραδέχτηκε πως ο γεωργιανός στρατός έπαθε «μεγάλη ζημιά» και θα χρειαστεί «τεράστια» ξένη βοήθεια για να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την αμυντική του ικανότητα…

  Άααααντε…

 16. http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=65520808
  ε αφού συμφωνεί και η Ελευθεροτυπία ( γιατί αν περιμένω από σένα θα με πάρουνε τα χρόνια 🙂 στα του ψυχρού πολέμου αρχίζω να ανησυχώ λιγάκι περισσότερο.
  Διάβασα κάπου, κατά το τέλος του κειμένου της, και τον Αμερικανικό πολιτικό όρο που διέπει την εξωτερική της πολιτικής: «nation building» (εθνογένεσης)

  και τα μυαλά στα κάγκελα..

 17. Καπετάνιο, μόνο ο Ιώβ δεν αντιδρά ποτέ, και αυτός είναι βιβλικό πρόσωπο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: