Εδω Λονδίνο

από kapetanios

Αντιγράφω απο την Ελευθεροτυπία:

«.. Υστερα από δύο ημέρες έντονων διαφωνιών, οι βουλευτές ενέκριναν τελικά τα τέσσερα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία ενός από τα πιο ηθικά ευαίσθητα νομοσχέδια που έχουν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, απετράπη η απαγόρευση της δημιουργίας υβριδικών εμβρύων και της γέννησης βρεφών για τη σωτηρία μεγαλύτερων αδελφών τους, απομακρύνθηκε η απαίτηση από τις κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης να λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη του παιδιού για πατέρα, ενώ το όριο εντός του οποίου επιτρέπονται οι αμβλώσεις παραμένει στις 24 εβδομάδες, καθώς απορρίφθηκαν οι προτάσεις για μείωσή του. Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας των σημείων αυτών του Νομοσχεδίου Ανθώπινης Γονιμοποίησης και Εμβυολογίας είχε επιβάλει στους ηγέτες των κομμάτων να επιτρέψουν στους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Εκτός από σπάνια νίκη τού ολοένα και πιο αδύναμου Γκόρντον Μπράουν, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για πολλούς σχολιαστές, αποτέλεσε επίσης νίκη του κοινωνικού προοδευτισμού. Το σημείο που είχε προκαλέσει τις πιο θυελλώδεις συζητήσεις, αυτό για τα («τερατώδη», σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία) υβριδικά έμβρυα, νομιμοποιήθηκε τελικώς με άνετη πλειοψηφία 160 ψήφων. Τα υβριδικά έμβρυα, που έχουν ήδη δημιουργηθεί στη χώρα, προκύπτουν από τη μίξη ανθρώπινων και ζωικών ιστών. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα που εξάγονται από αυτά θα συμβάλουν στην εξεύρεση θεραπείας για ασθένειες, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Η χρήση ζωικών κυττάρων διευκολύνει τις έρευνες, καθώς τα ανθρώπινα είναι ανεπαρκή λόγω έλλειψης δωρητριών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ένα από τα παιδιά του οποίου πάσχει από σπάνια ανίατη ασθένεια, είχε ταχθεί με πάθος υπέρ της έρευνας με χρήση υβριδικών εμβρύων, χαρακτηρίζοντάς την «ηθικό αγώνα». Με άνετη πλειοψηφία 179 ψήφων απορρίφθηκε και η πρόταση απαγόρευσης της γέννησης βρεφών με σκοπό να «σώσουν» ένα μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή που πάσχει από γενετική ασθένεια. Οι γιατροί επιλέγουν με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης έμβρυο που να ταιριάζει γενετικά με το παιδί που έχει την ασθένεια και το τοποθετούν στη μήτρα της μητέρας. Ιστοί από το μυελό των οστών του ή τον ομφάλιο λώρο του «παιδιού – σωτήρα» χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη θεραπεία του ασθενούς. Απρόσμενη ήταν η νίκη της κυβέρνησης στο θέμα της ανάγκης για πατέρα στην τεχνητή γονιμοποίηση. Με πλειοψηφίες 75 και 68 ψήφων, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της απαίτησης από τις κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης να λαμβάνουν υπόψη τους την «ανάγκη του παιδιού για πατέρα» και της αντικατάστασής της με την «ανάγκη για υποστηριστικό γονέα». Η αλλαγή ανοίγει το δρόμο σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών (που μπορούν ήδη να υιοθετήσουν παιδιά στη Βρετανία) και σε γυναίκες χωρίς σύζυγο να αποκτήσουν παιδιά με τεχνητή γονιμοποίηση…»

Αυτά συνέβησαν στο Λονδίνο πριν λίγες μέρες .
Στην εγχώρια «αγορά» τα αποτελέσματα της ρύθμισης του «Οικογενειακού Δικαίου»( νόμος που ψηφίστηκε το 2002 ) παραμένουν άγνωστα μιας και δεν ξέρουμε ακόμη τι πραγματικά συμβαίνει με την νομιμοποίηση ( με τον 1458 ) της παρένθετης μητέρας ΚΑΙ στην χώρα μας

Είναι αλήθεια ότι προσπαθώ να φανταστώ την κατάσταση που θα επικρατεί μετά από 30-40 χρόνια αλλά δεν τα καταφέρνω.
Θέλω να πιστεύω ότι όλα τούτα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας,
μα μην με ρωτήσετε από που αντλώ τέτοια αισιοδοξία.

9 Σχόλια to “Εδω Λονδίνο”

 1. Διατηρώ πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα στο θέμα γιατί εμπιστεύομαι τους τρόπους χρήσης που θα υιοθετηθούν.

  Οι «μικροί θεοί εν δράσει» πάντα με προδιέθεταν αρνητικά.
  Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα της γεννετικής μηχανικής και επικροτώ τη χρήση της, αλλά διαφωνώ με την «γέννεση» και απελευθέρωση οργανισμού και γενικότερα με κάθε αλλαγή των κανόνων της φύσης.

  Τελικά μετακόμισες ή όχι; Να ξέρουμε δηλαδή βρε παιδί μου να μην μπλεκόμαστε…

 2. Φαντάζομαι ότι πριν από το «εμπιστεύομαι» λείπει το «δεν»
  Η θέση σου με μπερδεύει λίγο είναι η αλήθεια.
  Πως μπορείς να διαφωνείς με μία αναγκαιότητα?
  Και βέβαια οι «κανόνες» της φύσης ήταν πάντα εναντίον μας .
  Αυτούς προσπαθούμε εδώ και αιώνες να αλλάξουμε με την προσπάθεια επιμήκυνσης του προσδόκιμου ορίου ζωής για το είδος μας .
  Αλλά ποιο ( απ όλα) είδος μας άραγε?
  Η τελειοποίηση του είδους «μας» μέσα από την γενετική μηχανική αποτελεί όνειρο ή μια πραγματικότητα σε επιστημονικό επίπεδο ?
  ( η οποία παίρνει σάρκα και οστά ΚΑΙ με την νομική κατοχύρωση απ ότι δείχνουν τα ψηφίσματα στην Βρετανία)

  ( οριστικά, ακόμη όχι, που δεν το βλέπω να γίνεται δηλαδή.
  Κάποια ποστ όμως θα γράφονται και εδώ 😉
  Δηλαδή το κλασσικό ρωμέικο «βλέποντας και κάνοντας»

 3. Όντως λείπει το «δεν»

  Η θέση μου σε μπερδεύει γιατί απλά περιέχει χρήση υπό προϋποθέσεις και δεν είναι ένα ξεκάθαρο «ναι» ή «όχι».

  Δεν διαφωνώ με την αναγκαιότητα. Διαφωνώ με οποιαδήποτε απελευθέρωση της εκτός των τοιχών του εργαστηρίου. Διαφωνώ με κάθε «μη-φυσικό τρόπο» προσπάθεια δαμασμού της φύσης. Η τελειοποίηση τους είδους μας για εμένα αποτελεί αλαζονεία και ματαιοδοξία.

  Η γενετική μηχανική είναι καλή για να χρησιμοποιείς βακτηριάκια σε αντιδραστήρες, ζωάκια σε εργαστήριο και άλλα τέτοια για α φτιάχνεις φαρμακευτικές ουσίες, και για να θεραπεύεις ασθένειες σε ήδη γεννημένο άτομο.

  Η αλαζονεία στον άνθρωπο και ειδικά στον επιστήμονα ποτέ δεν μου άρεσε.

 4. (Μείνε στο άλλο… Το WP δε μου αρέσει ιδιαίτερα – νταξ έχει και τα καλά του, αλλά προτιμώ το άλλο 🙂 )

 5. Αποτελεί αλαζονεία η ζωή «μας» ως αυτοσκοπός ?

  Έχει πραγματικά κάποια σημασία ο περιορισμός σε ελεγχόμενο περιβάλλον του «αδερφού» η δημιουργία του οποίου εξυπηρετεί το ήδη γεννημένο άτομο εάν και εφόσον αυτό απαιτηθεί για λόγους υγείας?
  Μήπως δυσκολευόμαστε να αντικρίσουμε αλλά και να αποδεχθούμε τον άνθρωπο του μέλλοντος ο οποίος απ ότι φαίνεται θα έχει σχέση μ’ εμάς ίδια μ’ αυτή που έχουμε εμείς με τον άνθρωπο του νεάτερνταλ?

  ( θα μαι και στο άλλο λέμεεε 😉

 6. Αλαζονεία έχει η «τελειοποίηση» του είδους και η απομάκρυνση της φύσης από τις καταστάσεις ισορροπίας. Όχι η επιδίωξη της καλυτέρευσης της ζωής μας. Αλαζονεία (έτσι όπως το θέτεις) δείχνουν τα μέσα, όχι ο σκοπός.

  Αλαζονεία είναι η δημιουργία του Ντουμπάι πχ. (ορισμός της ανθρώπινης ηλιθιότητας στα πιο απλά πράγματα θα έλεγα)
  Αλαζονεία είναι η προσπάθεια δημιουργίας «τεχνητού ανθρώπου» πχ.
  Αλαζονεία είναι η δημιουργία ολόκληρου όντος με νοημοσύνη και ψυχοσύνθεση με μηχανισμούς που μας ξεπερνάνε…
  Αλαζονεία είναι η πεποίθηση ότι η θερμοδυναμική ισορροπία του σύμπαντος μπορεί να δαμασθεί και να προωθηθεί εκεί που την θέλουμε και όχι εκεί που… είναι.

  Όσo για τον «αδερφό», σου συνιστώ να δεις το Island… (τραβηγμένο αλλά καλό)
  Εγώ διαφωνώ με τη δημιουργία του. Ας βρούμε τρόπο να αναπτύσσουμε μεμονωμένα τις ουσίες και τα όργανα που θέλουμε χωρίς να δημιουργούμε αυτοδύναμους οργασμούς.

 7. Α και κάτι που ξέχασα να επισημάνω, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη σκληρότητα των κανόνων της φύσης. Κατά κάποιο τρόπο υιοθετώ την ίδια σκληρότητα και τους νόμους αυτούς στη σκέψη μου και τη θεωρώ απόλυτα ορθή – δεν ξέρω ακριβώς πως να το εξηγήσω με απλά λόγια και χωρίς να γράψω μερικά κεφάλαια…

  Όσο για την διαφορά μας από τον άνθρωπο του νεάτρνταλ, όπως είπα και πριν, σχέση έχουν τα μέσα. Η διαφορά μας από αυτόν οφείλεται σε αυθόρμητους, όχι επιβεβλημένους μηχανισμούς. Τέτοιες διαφορές μας επιθυμώ να βλέπω στο παρελθόν ή στο μέλλον. Όχι όμως επιβεβλημένες.

 8. Άραβα
  η μετάλλαξη του πρωτανθρώπου σε βιομηχανικό άνθρωπο είναι σχεδόν γεγονός όσο κι αν δεν μας αρέσει.
  Οι κανόνες δεν τοποθετούνται από κάποια φύση ( η οποία έχει τον πρώτο ρόλο μόνο στο ζωικό βασίλειο) αλλά από τον ίδιο τον άνθρωπο (με μεγάλο κόστος είναι η αλήθεια σε κάποιες περιπτώσεις) ο οποίος έχει βασίσει την εξέλιξη του πάνω στον έλεγχο της .
  Η ισορροπία του σύμπαντος δεν είναι κάτι συγκεκριμένο και μόνιμο αλλά διαμορφώνεται από την έκβαση της δράσης αντίδρασης μέσα από μηχανισμούς ιδιαίτερα βίαιους .
  Η αλαζονεία σαν έννοια, την φύση , καθόλου δεν την αφορά
  Όπως δεν την αφορά και η εκδίκηση , διατύπωση που χρησιμοποιείται διαρκώς από τους τρομολάγνους των ΜΜΕ.
  Πρόβλεψη ( που σιγά την πρόβλεψη δηλαδή)
  Ο πλανήτης Γη είναι πολύ μικρός για να μπορέσει να κρατήσει στα περιορισμένα όρια του τον «Άνθρωπο»

 9. Τότε ο Άνθρωπος θα πεθάνει

  Κι εγώ θα συνεχίσω να είμαι αντίθετος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: